Hyper-de-piep

Hyper de piep

Joelend hollen ze door de schoolgangen  en roepen elkaar – high five! – de tussenstand door: ‘Nog twee dagen en één nacht!’ Tijdens de lessen wisselen ze belangrijke gegevens uit: wie heeft welke  tussendoortjes gekocht, wat voor merk, smaak en graag de exacte hoeveelheid.
Een schoolreisje? Laat Kind niet lachen! Nee, dit is toevallig iets bijzonders, want het is èn voor de bovenbouw, én je moet ervoor zijn ingeloot. Met recht lekker belangrijk dus.

Begin oktober viel Kind het huis binnen. Twee ogen staarden me aan. Ze hadden iets weg van de blik van een hongerige bloedhond die tijdens een zwaar dieet smeekt om een droge boterham.
‘Mam, mag ik in de voorjaarsvakantie weer met school op snowcamp?
‘Alweer?’ vroeg ik, ‘Je bent pas nog geweest…een jaar geleden…’ Ontstemd keek ze me aan. Dat komt van mij mag ze maar heel weinig. Ik houd haar touwtjes stevig in handen, en zeuren werkt averechts. Als ze mij “om” krijgt, volgt haar vader vanzelf. Van hem mag ze bijna  alles.

‘Zal ik een bakkie koffie voor je zetten?’ vroeg ze gewiekst.
‘Alleen als ik er de laatste gevulde koek bij krijg,’ zei ik, want ik maak graag misbruik van situaties. ‘Nou ja,’ vervolgde ik, ‘als jij denkt dat je het leuk vindt, moet je het maar doen.’

Zuchtend van zaligheid heeft Roos met een welhaast religieuze toewijding haar tas ingepakt. Vrijdagavond om 22.00 uur vertrok de bus, volgestouwd met hyper opgewonden, drukke, chaotische en stuiterende pubers.
Bij het afscheid riep ze me ter geruststelling toe: ‘Als ik terugkom, ga ik Bella knuffelen!’ Nou, daar heb je als moeder ook lekker veel aan.

37 thoughts on “Hyper-de-piep

 1. meid, ik heb respect voor jouw standvastigheid.
  menig moeder zou toe hebben gegeven aan de smekende blik van haar dochter.
  maar jij niet!
  jij breekt pas als er koffie en koek wordt geserveerd.
  nogmaals:respect!

 2. Ik wens Roos heel veel plezier en jullie een rustig weekje om bij te tanken. Voor je het weet kun je haar weer achter de vodden zitten. 😉
  Enne, heel leuk geschreven. 🙂

 3. Roos zal de week wel doorkomen,maar inderdaad loslaten is lastig en dit is een soort oefenen.Voordat je erg in hebt ‘kakelt’ze je weer de oren van ‘t hoofd.

  • Vooral dat laatste Dieneke… Maar eerst moet ze bijslapen. Vorig jaar kwam de bus ‘s ochtends 9 uur terug, en het eerste wat Roos deed was naar haar bed hollen 😉

 4. Ach een weekje is zooooooo weer om!
  Je zal maar 3 1/2 week zonder kind zitten 😉

  En wat zullen ze genieten! En wij nog even van de rust, want zodra ze terug zijn draait de wasmasjien weer overuren!

  Groetjes Petr@

 5. Grinnik, mijn zoon is bijna 34 jaar….en ik maak soms nu ook nog gebruik van de truc met de gevulde koeken. Maarrrr…zomaar begint mijn zoon nu ook met trucjes…Kreta is zijn truc. ach…ik geniet er van,punt!

  Ik hoop dat jij straks heerlijk gaat genieten van de “snowcamp” verhalen van je dochter!!

 6. Heel leuk voor haar toch maar het eerste snow- kamp van mijn zoon vond ik ook wel heel erg spannend hoor, dat snowboarden, leek me maar knap gevaarlijk. Maar hij vond het super, vond trouwens een zeilkamp nog erger, overboord slaan(brrr). En zo stil in huis, lekker ehhhh nee eigenlijk niet maar je moet steeds meer loslaten en het gaat zo hard……. Dus geniet maar weer lekker van elkaar als ze weer thuis is.

 7. Geweldig voor je Dochter 😀

  En hoe herkenbaar niet als moeder want ik heb geen kids maar vroeger als dochter, wij hoefde ook niet te zeuren dan ging niks gebeuren dan maar via de achterdeur 😉

  Geniet van je week met pauzes van *wat zal ze nu aan het doen zijn * 😉

  Groetjes en liefs Laura

 8. Ha ja, en moeder maar stoer doen. Een hele week rust ? En ik ben er zeker van dat dat hartje toch een beetje gekrompen is ook een hele week lang. Als de armen van kindlief stevig rond moeders hals knellen komt die bevreidende zucht van die stoere moeder.

 9. Ja gaat als tiener toch zeker niet zeggen dat je móeder gaat missen….? Ik weet zéker dat jij over een week , als tienerdochter terug is , méér stem hebt dan zij ….op de verhalen zul je wel moeten wachten tot ze bijgeslapen is …….. ja, hoor ,ik stel je wel gerust hoor;-)

 10. Zonder die gevulde koek was je ook overstag gegaan … alsof je pubers iets zou kunnen weigeren 😉
  Wel lekker hoor, zo’n weekje rust. Geniet er maar van, dat zal je dochter in Oostenrijk ook doen.
  ‘k Denk dat ze ’s nachts droomt van haar moeder die Bella knuffelt 😉

 11. Een stelletje slijmballen zijn het. Allemaal. Hahaha. Mooi ook hoe ze het brengen, alsof het niet al meteen duidelijk is dat ze wat moeten. Mies is net een paar uur terug uit Londen. Concertje. Het mooiste is dat ze nog steeds vraagt of ze mag gaan. Terwijl ze 18 is en zelf geld verdient hihi ;-). Ik kan dus nog even gevulde koeken opeisen ghehehe

 12. Geweldig leuk voor haar!
  Dat wordt heerlijk genieten.
  ZoonLief kwam gisteren terug van wintersport met weer de allermooiste verhalen.

  Dus jij houd haar KORT?
  Weet wel dat zij haar eigen leven heeft, waarbij je nu op deze leeftijd slechts nog een adviserende rol in kan spelen.
  Hoewel je bij sommige dingen natuurlijk PAL moet blijven staan!

 13. Heerlijk toch, lekker laten genieten! Maar loslaten is niet makkelijk hè Kakeltje… Ach, je zult het zien, ze komt weer met prachtige verhalen terug en dan knuffelt ze jou heus ook wel hoor! 😉

  • Een RUST! Niemand die pingend op de bank hangt. Geen vuile kleren over de stoel. Niemand die je achter de kont moet zitten om huiswerk te maken…Héérlijk! Voor een weekje dan 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *