Hulp!

Huishoudelijke hulp

Een ronkende roestbak komt achter mijn blauwe bolide tot stilstand. Heel de buurt kijkt uit het raam en ziet dat mevrouw Kakelbont bezoek krijgt. Om half negen in de ochtend? Dat mens doet anders voor de middag de luiken niet open!

‘Best vroeg, half negen,’ valt de nieuwe huishoudelijke hulp met de deur in Huize Kakelbont. Komt het uit als ze voortaan een half uurtje later begint? ’s Ochtends komt ze namelijk moeilijk op gang. Hoe laat drinken we straks koffie? Ik moet haar wel een beetje ontzien, want ze verkeert in een onevenwichtige levensfase en ze is moe…Ze werkt trouwens voor het geld, hoor, niet omdat ze schoonmaken een aangename tijdsbesteding vindt. Thuis doet ze het sporadisch; ze zit liever.
Ja, “niet lullen, maar poetsen,” ze hééft ervan gehoord, maar in een iets andere woordvolgorde, kan dat kloppen?

We verdelen de taken.
In de keuken sopt ze de vloer, en haalt daarna dezelfde lap over het aanrecht. Ja, in die volgorde. Ze is anderhalve meter hoog en met de s.wiffer in de hand, komt ze tot ongeveer 1 m 75. Dat is lang zat, vindt ze zelf, want waar zij niet bij kan, wonen ook geen mensen. Ik reik haar het keukentrapje aan, en vraag of ze alsjeblieft de boekenplanken in Kinds kamer wil stoffen. Hoezo? Boeken hóren stoffig te zijn! Worden al die dikke pillen gelezen door een puber? Dat kan niet gezond zijn.
Persoonlijk kijkt zij liever naar Tell Sell.
En sjonge, wat een openbaring dat je plinten kunt stoffen. Daar zou zij uit zichzelf nooit opgekomen zijn.

Wat vind ik van haar idee om buiten in de zon koffie te drinken? Als ik nou even de stoelen droog maak, schenkt zij de koffie in.
Haar billen raken amper de stoel of haar emoties zijn nog nauwelijks te dresseren. Ze heeft dringend een sociaal werkster  luisterend oor nodig: ze heeft ruzie met haar zus, mot met haar moeder, en is boos op haar broer. Haar kat moet een klysma en had ze al gezegd dat ze zo vreselijk moe is? Hoeveel gevulde koeken mag ze? Ze heeft trek gekregen van dat stoffen en soppen, en ze moet straks ook nog stofzuigen…

Een uur later trekken dieseldampen langzaam weg. Godzijdank heb ik een week om bij te komen van ons wonder van zegenrijke hulpvaardigheid. Vraag niet hoe, maar we hebben het samen een jaar uitgehouden.Sinds kort heb ik een Koerdische hulp. Ze is een schatje!

54 thoughts on “Hulp!

 1. Ik rijk haar = Ik reik haar 😉
  Jemigdepemig (iedereen heeft het al gezegd) hoe heb je het met dat mens uitgehouden. Fijn die Koerdische, ik heb er twee en ze zijn geweldig. En heel fijn, dat ik het niet zelf hoef te doen want ik haat het.

 2. Wat een mens. Nou, gelukkig heb ik nog nooit hulp nodig gehad en zo ja, dan hoop ik dat het zeer tijdelijk is want dan mag het van mij ook wegblijven. Stof wacht wel tot het wordt weggeveegd. Hilarisch logje dat mij heeft geleerd dat plinten ook geveegd kunnen worden en ik geef terug dat ik altijd even de stofzuigerstang over de bovenkant van de boeken haal. Nou ja… altijd…

 3. Allemachtig wat een verschrikking. Wat ik me eigenlijk afvraag he, hoe is dat gegaan dat ze nu eindelijk weg is? Heb je haar de deur gewezen of had ze er genoeg van?

  • Ik heb tegen haar gezegd dat ik een nieuwe hulp ging zoeken. Ze haalde haar schouders op. Toen ik twee weken later zei dat ik een nieuwe gevonden had, maakte ze veel stampij. Ik heb haar één-twee huppetee de deur uitgeduwd. Die zien we nooit meer…TERUG!

 4. Een jaar?? hoe heb je het vol gehouden ,ik had haar er de tweede dag al uit gezet .Maar ik moet wel lachen hoor zoals jij je verhaal verteld
  Groetjes Elisabeth

  • Nee, ze heeft nooit om opslag gevraagd. Ze wel voor dat ik aan mijn man zou vragen, of zij misschien bij hem op de zaak kon komen werken. Niet om schoon te maken, maar “achter een bureau.” Toen ik zei dat dat volkomen kansloos was, was ze nog beledigd ook (gna gna.)

 5. jij moet écht wel héél verdraagzaam zijn als ik dit allemaal zo lees. Een jaar iemand betalen om bij jou de koffie te nemen ipv haar huishoudelijke taken te doen…
  Chapeau, Mirjam!

  😀

 6. Hoi Kakel,
  Sommige dingen mogen gewoon niet gebeuren en andere dingen gaan door voor een reden, dikke pluim want je hebt in dat jaar je geduld bij gevijld dus elk nadeel heeft zijn voordeel 😉

  Het levert een hele mooie log op en nu heb je een lieve hulp (nationaliteit vind ik bijzaak) daarom zeg ik gefeliciteerd met je Lieve hulp 😀

 7. Nou daar verdien je al een lintje voor om dat een jaar uit te houden zeg. Zou geld toe vragen voor die cursus schoonmaken die je gegeven hebt. Gelukkig nu een goeie kracht gevonden..

 8. Geweldig omschreven weer hoor Kakeltje! Maar een jaar met zo’n mens over de vloer, hoe heb je het uitgehouden, of heb je haar heel goed opgevoed in die tijd? Hoop dat je nieuwe hulp beter bevalt!

 9. Haha, zie jou al achter haar aanlopen met het keukenkrukje!!!!
  Gelukkig ben je in een rustig vaarwater gekomen wat betreft HULP!
  spreek je trouwens als een aardig woordje Koerdisch?
  Merhaba

  🙂

  • Het keukenkrukje en zij zijn hele goede vrienden. Zeker als Bella op de onderste tree gaat zitten! Wat betekent “Merhaba”? Als het iets aardigs is, kan ik het tegen de hulp zeggen.

 10. Och mijn lieve hemel! Hoe kreeg je het voor elkaar het met zo iemand zo lang uit te houden? Jeetje meid, dat uithoudingsvermogen van jou, mag ik er een stukkie van alsjeblieft???

  Ik doe hetzelfde werk maar gelukkig met een 100% andere instelling. Mijn ‘mensjes’ loggen niet maar zonder arrogant te willen overkomen durf ik wel te stellen dat als ze dat zouden doen en over hun ‘hulp’ zouden gaan bloggen dat er een totaal ander verhaal zou komen te staan.

  Zo jammer dat ik niet dichterbij jou woon!!!

  -x-♥

  • Die hulp was echt een nachtmerrie. Dankzij haar is mijn uithoudingsvermogen nu op, dus ik kan je er niets van geven. Ze weet niet dat ik een blog heb, dus lezen zal ze het niet. Al zou ik het soms wel stiekem willen.

 11. Nou KAKEL, die stond bij mij na 5 minuten al beladen met ‘pek en veren’ haar dieseltje te starten.

  Ik heb eens een monteurtje onder mijn hoede gehad.
  Hij was aangenomen door de baas himself (zoon van vriend)
  Goot benzine in een dieselaggregaat, ververste olie zonder er weer nieuwe in te doen, enz, enz.
  Ben naar de directeur gestapt en hem verteld dat hij hem even moest komen ophalen want anders ging ik hem schoppen.
  Kijk en als een Hulk dat tegen de directeur zegt, dan doet die zoiets gewoon!
  Wat een opluchting dat ik hem kwijt was.
  Barry, heette hij ( zijn naam springt plots in mijn geheugen )

  • Eigenlijk snap ik zelf ook niet dat ik het zolang met haar heb uitgehouden. Ik was kennelijk met een project “oefenen in geduld” bezig. Op eigen initiatief, want niemand die me zo gek krijgt natuurlijk 😉 Ik ben al blij dat ik haar Koerdische naam kan uitspreken. Heb ik in het fonetisch op een papiertje geschreven. En inmiddels weet ik wat “bedankt” is. Elke week een nieuw woord, haha!

 12. Een jaar *maakt diepe buiging* , ik heb ooit ook eens een hulp gehad, die ging op wii spelen, want al dat schoonmaken was zo geestdodend.
  Ik heb het niet zo op hulpen, mijn moeder heeft nu een hele leuke, ik kijk de kat uit de boom, is ze over een jaar nog zo aardig dan wil ik wel eens een balletje opgooien!

  • Dankje *neemt buiging in ontvangst.* Mijn moeder heeft me heeel lang geholpen, maar ‘t mensje werd er gewoon te oud voor. NIEMAND die mijn gasfornuis zo blinkend schoon kreeg als zij. Maar ja, ik heb toch echt hulp nodig. Jammer dat je ver weg woont, want de Koerdische zoekt nog een schoonmaakadresje…

 13. Respect… Ik zou daar echt geen zin in hebben. Zo had ik eens een gesprek met een vrouw die eventueel bij ons ging schoonmaken. Idd kwam alle ellende op tafel. Nummer 2 vertelde dat ze in haar ondergoed de badkamer schoonmaakte, tegen de vlekken van het chloor. Ook niks geworden. Mán, het was nog een hele klus een geschikte dame te vinden.

  • Respect van Kliefje, nou nou, ik heb het ver geschoten! Mijn dank daarvoor.
   Met jouw nummer 2 die in haar ondergoed de douche schoonmaakt, zal meneer Kakelbont geen enkele moeite hebben. Maar te laat hè? Heel jammer, ik heb nu de Koerdische 😉

 14. Dit is toch ongelooflijk, hoe heb je het zo lang uitgehouden? Die was er na een paar keer bij mij al uitgevlogen. Dit verhaal was heerlijk om te lezen, heb er echt bij zitten te lachen. Terwijl het verhaal eigenlijk om te huilen is.

  En dan ook nog zeuren over familie, kwaaltjes en het doemdenken erbij, vreselijk vind ik dat. Daar word je toch zo moe van.

  Ik ben benieuwd naar je verhaal van je Koerdische hulp.

  • Neen, Dieneke. ‘t Is echt niet verzonnen! Mijn dochter Roos heeft nog niet eerder in haar leven mensen gehad die ze niet mocht, maar de “oude” hulp kon in haar ogen geen goed doen. Dat zegt dus wel wat!

 15. Niet poetsen, maar lullen kon ze dus hahaha! Misschien voor haar gezellig maar het werk schiet natuurlijk niet op zo. Knap dat jullie het een jaar met elkaar hebben uitgehouden.
  *Kijkt reikhalzend uit naar een logje over de Koerdische hulp*
  😉

 16. Een jaar? Een heel jaar?? Hoe heb je het uitgehouden???
  Gefeliciteerd met je nieuwe hulp. Behalve dat ze een schatje is, kan ze ook goed schoonmaken? 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *