Rare jongens…

Naar Rome...Huiswerk slurpte Roos´natuurlijke vrolijkheid op: leesverslagen,  praktische opdrachten economie, een betoog, proefvertalingen, PTA-toetsen…Struikelend werden deadlines gehaald. Ze ging er bijna onder gebukt. Bijna hoor, want maandag gebeurt datgene waar ze vijf jaar naar heeft uitgekeken.

In de brugklas werd gevraagd of ze Latijn wilde leren. “Ja graag!” was Kinds  antwoord. Lief en ik keken elkaar aan: graag? Zei ze nou gráág? Thuis hoorden we waarom: als je Latijn leert, mag je in de vijfde acht dagen naar Rome. Met het vliegtuig.

Wie geen Latijn volgt, gaat vijf dagen naar Berlijn.
‘Maar vijf dagen!’ juicht Roos. ‘Met de bus!’ Ze rolt over de grond van het lachen. Werd ze eerst uitgelachen vanwege haar belangstelling voor een “dooie taal,” nu kijken diezelfden met argusogen naar de Rome-gangers. Berlijn…tsssk!

‘Ze moeten zo’n dik boekwerk lezen.’ Roos geeft met duim en wijsvinger de dikte van een grindtegel aan. ‘En ze moeten saaie opdrachten maken. Eindelijk gerechtigheid!’ verzucht ze. Het wordt tijd dat zij met eigen ogen gaat zien wat die rare Romeinen gebouwd en geschreven hebben.

Eén minpuntje: Rome wordt een kaal nonnenbestaan. Ze verblijven in een klooster waar de nonnen elke middag warm voor ze koken.
‘Als het maar niet gruwelijk gezond is,’ tobt Roos. ‘Broccoli door de pasta of zo. Iets vets…iets ongezonds, dat moet toch ook kunnen?’
Stipt om 23.00 uur gaat de poort dicht, moeten de lichten uit zijn, en mag er alleen nog gefluisterd worden. Het woord drank mag niet eens vallen. Precies wat schreeuwerige pubers nodig hebben!

‘Oh, en het afscheid op Zestienhoven niet te klef alsjeblieft,’ merkt Kind fijntjes op. Welnee, ze komt immers weer terug!
CHIAO!

35 thoughts on “Rare jongens…

 1. Och arme ! wat heeft die jeugd van tegenwoordig het toch zwaaaar.skivakantie–Romereis—en wat nog.Ik denk wel niet dat ze daar veel Latijns zal opsteken . Moet ze even langs het vaticaan passeren denk ik.Het plezier dat ze met z’n allen zullen hebben is toch het belangrijkste.Ik gun het hen , want als het echte leven begint
  zullen ze nog met weemoed aan die plezierreisje) (om te leren ) terugdenken.

 2. Nou dat lijkt me geweldig voor hoor, ben er zelf nooit geweest, Berlijn wel, was ook mooi hoor. Hoop dat het een onvergetelijke reis heeft en acht dagen is zo weer voorbij…

 3. Ha heerlijk! Ik hoorde destijds tot de Berlijners (ich war ein Berliner) maar ben intussen wel in Rome geweest. Die stad zal zeker een onuitwisbare indruk p haar maken.

 4. wat een heerlijk verhaal weer, die Roos komt er wel! ja óók bij de nonnen, wat is er nou léuker dan “grenzen oprekken”, hoe strakker de grenzen hoe leuker het oprekken!

 5. Rome is een fantastische stad. Roos zal genieten. Volgens mij gaan alle scholieren in dat klooster, vriendin van zoon vorig jaar ook. Eten was ‘te doen’ haha.
  Zoon haakte voortijdig af op het gymnasium en ging dus naar Berlijn!

 6. Wat heerlijk voor Roos! Zelf net weer in Rome geweest, voor de eh… zesde? zevende? keer, dat zegt genoeg denk ik 🙂
  Hopelijk geniet ze er minstens zo van als ik dat altijd doe. En vergeet ze niet om terug te komen 😉

 7. whaaa, da’s wel een gave reden om zo’n taal te gaan leren natuurlijk:-)

  als z ehem eenmaal te pakken heeft geeft ze niks meer toe:-0

  geweldig kakeltje, mooi weer geschreven

  xxx

 8. Hahahaha, en in Berlijn mogen ze elke avond stappen? Ik wist wel dat ik wel iets mee had gesmokkeld naar binnen… Ik ben benieuwd hoe ze het heeft gehad.

  Love As always
  Di Mario

 9. Lijkt me niet verkeerd om te gaan logeren in een nonnenklooster. Maar ik ben dan ook 45 en geen 17, hahahaha lol.

  Ik wens haar veel plezier met haar klasgenoten. Reuze interessant om zo’n oude stad te mogen bezoeken. En dan dat heerlijke Italiaanse eten … jummie. Ik ben benieuwd wat die nonnetjes klaarmaken …

 10. Dat ze maar heerlijk geniet en wie weet zijn het wel aardige nonnen die een oogje dichfknijpen hihihi
  Maar heerlijk zo’n avontuur wens haar veel plezier 😀

 11. Ik heb maar een jaar Latijn gehad. De leraar was zo niet goed en ik bedacht mezelf, als ik dan volgend jaar ook nog Grieks krijg, brrrr! Dus ik ging toen naar het Atheneum. Met als gevolg: ook geen Rome-reis voor mij. 😉
  Ze gaat het vast heerlijk hebben!

  • Na de twee jaar Grieks heeft ze dat als een baksteen laten vallen. Ze vond het wel moeilijk kiezen: Grieks vond ze makkelijker, maar Latijn mooier. Allebei was geen optie: teveel moeite 😉
   Heb jij in ieder geval nog een jaar langer Latijn gehad dan ik!

 12. Gááf voor haar zeg, wat een avontuur! Ik ben met de havo een week in la France geweest en kan het me nog herinneren. Super was dat 🙂

  Geniet van de rust jullie!

  Goed weekend, liefs, S.

 13. Da’s wel vet! 8 dagen in Rome én tussen de nonnen! Straks wordt ze bekeerd en gaat ze leven in gehoorzaamheid, vrijwillige armoede en wordt ze geheelonthouder 😉

 14. Vooruitziende blik toch van Roos………..zal allemaal wel weer reuze meevallen……..die orde en regelmaat bij de nonnekes.Zo daar zit geen woord latijns bij!

 15. O jeetje is het vandaag eindelijk zo ver?
  Rome is een prachtige oude stad, onze oudste is er ook pas geweest. Maar ook veel bedelaars en zwervers, dat viel hem echt op.
  Veel plezier in Rome voor je kind!
  Enne … 8 dagen zijn zo weer om hoor! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *