Karnemelk en slagroom

blije koe1

’t Is winter en je staat op stal waar het net zo druk is als in een potje met pieren. Samen met je  soortgenoten stink je een uur in de wind. Wás er maar wind. De enige winden die in de stal waaien zijn losse flodders, terwijl je juist zo houdt van frisse lucht. Voor een pluk vers Hollands gras doe je een moord.

Je hebt zó genoeg van de rammelende voederketting en kwijlende buren. Aldoor moet je hoesten van dat droge ingekuilde keleregras, en van het mestoverschot onder je poten krijg je tranende ogen. Rita slaat voortdurend haar staart tegen je kop; Liesje heeft een koemelkallergie en niest continu middenin je bek, en je eksterogen steken van het lange staan, dus ga je erbij liggen. Uitgerekend op dat moment doet Martha een plas en spettert je helemaal onder. ‘Stom rund! Kan je niet uitkijken?’ ‘Alsof jouw waterval schoner is dan die van de rest!’ De irritaties lopen hoog op, of zie je alles te zwart wit? Eén ding weet je zeker: je hunkert naar een stier…

Hoe heet dat ding ook alweer dat bovenin in de lucht hangt en dat zo lekker op je kop brandt, terwijl je verkoelende slokjes slootwater drinkt? In gedachten schurk je je welgevormde billen tegen het hek. Je loeit gewoon wat voor de lol. Uiteraard heb je sjans met de stier aan de overkant (‘je kan me toch niet pak-ken’) Oh…buiten zijn is gewoon het áller áller fijnst wat er is.

Zachtjes vallen de eerste voorjaarsstralen door ‘t stalraam naar binnen. Aandachtig volg je de weersverwachtingen op de radio. ’t Kan nu écht niet lang meer duren… Net als het je toch nog teveel dreigt te worden, gooit de boer de staldeuren open. Eensklaps wordt alles groen en blauw voor je ogen. Het enige wat je nu wilt is je poten in de lucht gooien, huppelen, dansen, ravotten, en schudden met je uiers. Je krijgt opnieuw tranen in je ogen, maar nu is het van de frisse wind.

De koeien weer naar buiten heeft één nadeel voor de boer: twee dagen lang geven de dames door hun gehuppel alleen maar karnemelk of slagroom. Twee dagen? Ja, want dan zijn de dames zo vermoeid geraakt van dat gehol, dat ze daarna weer “normaal” doen: gras eten en herkauwen in de frisse buitenlucht.

blije koeien

44 thoughts on “Karnemelk en slagroom

 1. Het is zo’n leuk gezicht als die koeien voor het eerst weer naar buiten mogen. En jij heb het weer zo leuk beschreven, ik zie het helemaal voor me gebeuren in die stal ;-).

 2. Ah, de frisse lucht in … heerlijk voor die koeien! En voor ons een genot om naar te kijken, alhoewel mij die karnemelk en slagroom ter plekke toch niet zo fris lijkt haha! Heel beeldend geschreven Kakeltje, mooi!

 3. Je voelt in jouw verhaal gewoon het ongemak dat koeien een bepaald moment hebben als ze te lang in de stal staan. Het geweldige gevoel dat door je heen stroomt als je de vrijheid tegemoet gaat. Dan ga je ook dansen, huppelen, en schudden met je uiers. Whaaah geweldig die frisse lucht, ik voel het door mijn aderen stromen. Dit is wat je noemt nu echt een definitie van puur geluk!

  Dank voor je zalige verhaal!

 4. Tis wat,de winter is voor koeien extra sneu…ha ze dartelen nu weer………..nu wij nog op rokjesdag!

  Weer heerlijk genoten van je verhaal aan deze kant van het www.

 5. Zoals altijd je verhaal met plezier gelezen. Een triestig koeienleven toch maar met humor verteld, je moet het maar kunnen, en jij kan dat !!
  Toch maar een droevig leven dat die dieren hebben, en ze zijn toch zo nuttig voor ons mensen. Ze staan daar zo triest met die grote ogen kijkend altijd maar te herkouwen.

  • Eigenlijk is het zielig dat koeien hun hele leven aan de diarree moeten zijn om melk te kunnen geven, maar je krijgt er wel heel lekker kaas van… Plus ze hóren gewoon in de wei te staan, hè?

 6. Geef mij maar slagroom, ik kijk er al naar uit. Mijn lijn helaas iets minder 😉
  (welkom bij mij trouwens. En neen, natuurlijk geen probleem voor de blogroll. Ik doe hetzelfde, als het voor jou ook ok is 🙂 )

 7. Ja mooi he, ik was vorige week op een boerderij, daar had de boer de helft van de koeien, de pinken al weggebracht en de rest van de koeien in de stal was er ook gewoon helemaal onrustig van, dus precies zoals je het beschreef. Ook weer een mooi gezicht de koeien in de wei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *