Onderkruipsels

Het tsjirpt,
loopt langs de muur
en heeft 1199 vriendjes.
Rara, wat is dat?
Een krekel.

‘Bofte ik even,’ briest Kind, ‘dat ik laat uit de les kwam. Vanaf de balustrade van de eerste verdieping keek ik naar de totale chaos beneden. iedereen rende alle kanten op, en de krekels bleven maar uit de lucht vallen. Ik stond daar hartstikke veilig, totdat één achterlijke met een zwaai alle krekels uit een doos omhoog gooide, en er eentje op mijn haar terecht.’ Roos gruwt bij de herinnering. ‘Die beesten lagen echt overal…ook op de trappen… en als je je voet erop zette, hoorde je het knerpen.’ Ze schudt met haar rug de rillingen weg.      

krekels

Bij wijze van examenstunt hebben 57 havo-5 leerlingen in de ochtendpauze in de aula annex kantine, een zwerm krekels losgelaten. Kolderdag is de laatste vrijdag dat eindexamenkandidaten les hebben, en is er verscherpte controle op school. Vandaar dat een “slimme” leerling op het idee kwam om Kolderdag twee dagen eerder te houden, en de krekels in kluisje te verstoppen.

‘Gelukkig kunnen ze zich niet meer voortplanten,’ zegt Roos met een opgelucht gezicht, ‘maar die beesten kunnen wel drie maanden zonder eten!’ Ze hoopt dat heel de school wordt schoongemaakt, want zij en kruipende beestjes… Ze lopen vrolijk over de muur, of vallen uit het plafon naar beneden. En maar tjirpen. Als troost neemt ze een duik in het snoepkastje, en haar keus valt op een fruitlolly.

‘De schoonmaakkosten worden verhaald,’ zegt Roos, terwijl ze het plastic van de lolly trekt, ‘en dat kost 10.000 euro! Oh ja…en ze worden uitgesloten van het examenbal,’ vervolgt ze, en steekt verlekkerd het snoepgoed in haar mond. Het plastic gooit ze in de prullenbak. Tevreden lispelt ze: ‘Eigen dikke bult.’ Ik vis het plastic weer uit de prullenbak, en gooi het in de plasticafvalzak. Roos ziet helemaal niets. Nee…dan krekels.

51 thoughts on “Onderkruipsels

 1. Brrrr wat een stunt! Hoe kan het dat ouders dit een soort van ‘gewoon’ vinden… En nee, natuurlijk willen ze niet betalen maar er moet toch een voorbeeld worden gesteld lijkt mij… Wat gaan ze anders volgend jaar loslaten in school, slangen?

 2. Eigenlijk vind ik het wel heel vervelend voor die krekels. Wie bedenkt nu toch zo’n stunt? Er zijn steeds minder krekels in ons land en ze staan dan ook op de bedreigde lijst. De dader zal dus behoorlijk strafbaar zijn. Vraag me ook af hoe ze aan die hoeveelheid is gekomen. Nee, als ze allemaal tjirpen kunnen ze zich niet voortplanten. Want krekels die tjirpen zijn mannetjes.

  • Hoi Tagrijn. Ze hebben de krekels besteld in een dierenwinkel en die was allang blij met de klandizie. De ouders van de kinderen vonden het waarschijnlijk ook geen probleem… Slecht geslaagde “grap.”

 3. Wat een stomme examenstunt, zeg. Nee, dan hier bij zoon: die hadden thema USA. Waren in legerkleding, hadden de lerarenkamer tot saloon verbouwd en een lokaal als kinderboerderij voor de leraren. Vol met hooi, kippen en een echte ezel! Die ezel is naderhand bij een van de jongens op de boerderij geplaatst en de kippen bij een boerendochter. Haha, ik moest er wel om lachen.

 4. Is het heel erg dat ik helemaal niet aan die “arme krekels “dacht?Ieuwww dacht ik eerst en toen vond ik het eigenlijk wel spectaculair….Deuren en ramen open zetten en ze zijn weer weg;)

 5. Rare stunt hoor. Ik zie ook niet dat er iets leuks aan is. De krekels zullen het met me eens zijn. Dierenmishandeling.
  Mooi geschreven. Dochter gaf je het verhaal op een blaadje met haar angsten, maar je hebt het mooi vorm gegeven.

 6. 🙂
  wat een verhaal roos,
  stop maar lekker een stuk chocolade in je mond:-)
  dat is pas eten:-)

  wat een stunt, moest niet mogen vind ik van die krekels,
  HOERAAAAA je hebt gewonnen:-)
  xxx

 7. Wat een stomme stunt. Welke idioot heeft dat bedacht. En niemand van die ouders wisten dat of hebben het gewoon goed gevonden? Dat begrijp ik dus echt niet.

  • De school probeert de kosten te verhalen op de ouders, maar dat is een probleem. Per m2 kost het 29.00 euro, wat totaal neerkomt op 20.000 euro. Voorlopig leggen de beesten spontaan het loodje; dat is een stuk voordeliger.

 8. Als vele volwassenen (?) van tegenwoordig zich als stoute kinderen gedragen, hoe wil je dan dat kinderen als verstandige volwassenen opgroeien.
  Het verhaal zou hilarisch zijn als er niet met die arme beestjes gesold was. En ik dacht nochthans dat kinderen zo van dieren houden ?
  Al moet ik zeggen lieven kevers, stel dat het GROTE SPINNEN waren
  ik moet er niet AAN DENKEN !!!!

 9. Weet je Mirjam ik wilde hier nog een blog over schrijven. Juist omdat ik van een paar moeders waar de kinderen van meegedaan hadden reacties zag op facebook. Een moeder zei dus toen ze de brief gekregen had. “Wat moet ik dan zeggen tegen mijn kind “FOEI”. En een andere moeder zei. Waarom zouden ze die schoonmaakkosten moeten betalen, er zat een weekend na dan gaan al die beesten gewoon dood.
  Ik vond dat echt zulke vreselijk reacties. Alsof krekels geen dieren zijn. Maar eigenlijk stoorden die reacties van die ouders me nog meer, waar ben je dan mee bezig als ouder als je dat normaal vind. Dat ben ik misschien een ouderwetse **** maar ik zou laaiend zijn.

  • De jeugd heeft die krekels heel georganiseerd ingekocht. Ze kostten 1100 of 1200 euro, dus per leerling moest een aanzienlijk bedrag betaald worden. De krekels moesten besteld worden in de dierenwinkel, want zoveel hebben ze er niet op voorraad. Mijn dochter zei ook dat sommige krekels heel traag reageerden. Vast omdat ze te lang in te kleine ruimte opgesloten zaten.
   Je hoeft niet oud te zijn om dergelijk gedrag achterlijk te vinden. Als de ouders er niet tegen optreden, wie dan nog wel?
   En je kunt er alsnog een blog over schrijven, hoor!

 10. Krekels zijn hartstikke mooi. Maar niet leuk voor die dieren om die los te laten. Een dikke fail voor de jongeren.

  Love As Always
  Di mario

 11. Wacht even…. moet even op m’n rug krabben…. eh.. waar was ik …hé jassen alweer jeuk , nu op m’n schouder….. ik geef het op ik hoor allemaal krekels zingen;-)

 12. Uh jasses. Niet dat ik er bang van ben maar een fan ben ik toch ook niet. Hoewel, ze schijnen geroosterd een ware delicatesse te zijn of waren dat nu sprinkhanen 😉 Na ja, insecten hé

 13. Ik heb ook wel eens een kudde loslopende sprinkhanen in huis gehad, bakje was opengegaan (was voor voor de vogelspinnen)… Ik bleef ze overal voelen kriebelen… Blegh.

  • Ik heb een collega gehad, die kikkers en reptielen “spaarde.” Ze vraten allemaal sprinkhanen, kevers, krekels, whate… Elke keer als ik bij haar ging eten werd ik in het trappenhuis begroet door getsjirp. Toen kon je nog geen onvruchtbare insecten kopen, dus alles tierde daar welig ;-(

 14. Wie haalt het in zijn hoofd om met beestjes een stunt uit te halen. Is niet leuk voor die beestjes, of het nu krekels zijn of ander (on)gedierte. Ik zou als schoolleiding bijzonder pissig zijn, geloof ik. Gelukkig dat het geen pissebedden waren. 😉

 15. Ieeee wat eng zeg, ik snap dat Roos dat niet fijn vindt, brrrr. Ik vind insecten niet geweldig, maar wat een rare kolder…niet echt leuk .
  (heb ooit eens een meikever in iemands haar gezien, als ik er aan denk heb ik nog kippenvel…dit verhaal valt in dezelfde categorie 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *