Ontspannen

ontspannen

Mijn hoofd is een kronkelpad zonder enige doelgerichtheid. Ontspannen? Laat me niet lachen, ik sta altijd OP spanning. Lief daarentegen is de rust zelve. Daar krijg ik soms zó de zenuwen van. Dan zit hij relaxed op een stoel uit het raam te staren, en kabbelen zijn gedachten luchtig voorbij. Als hij al gedachten heeft, want vaak denkt hij helemaal nergens aan.

Dat week ik, want als ik vraag: ‘Waar denk je aan?’, kijkt hij me verwonderd aan. Hij zit gewoon lekker, en denkt aan niets. Ontelbare keren ben ik dicht tegen hem aangekropen in de hoop dat het besmettelijk is, maar tot op  heden zonder resultaat.

Als mijn geheugen geen loer met me draait, ben ik twaalf jaar naar yoga en een jaartje naar zen-meditatie geweest. Mijn lerares zei altijd dat ik in de vijfde versnelling binnenkwam. Ik was geen vlotte leerling, maar uiteindelijk hebben alle lessen me geleerd dat ik wel één hele minuut aan niets kan denken, op voorwaarde dat ik tijdens die zestig seconden geen kriebel aan mijn neus, of onder mijn voet krijg, want dan zwiepen mijn gedachten weer naar links en naar rechts.

Ik zou zo graag eens langer aan niets willen denken. Gewoon wat staren, zonder dat mijn hoofd alle kanten op wappert. Altijd dringen zich boodschappenlijstjes, uit te voeren taken, verhalen, of nutteloze gedachten in me op. Ik heb een verzameling to-do lijstjes waar een werkloze jaloers op wordt, maar dan nog zitten er veel oprispingen in mijn hoofd, die onmogelijk op een kladje passen. Ik krijg dan ook een punthoofd van mezelf.

Er zijn echter grenzen aan mijn zelfkastijding. Voortaan als ik man ongeremd leeg zie genieten, denk ik maar zo: in het denken van nutteloze gedachten ben ik nummer één, en ik moet toch érgens fantastisch in zijn?

57 thoughts on “Ontspannen

 1. Volgens mij KAN het helemaal niet, dat niet-denken, maar het schijnt inderdaad te kunnen. Raar he? Ik vraag het ook wel eens hoor, aan manlief: ‘waar denk je aan?’
  ‘NERGENS aan’ beweert hij met drogen ogen. Dat KAN volgens mij niet maar als ik dat zeg dan beweert hij dat het toch echt zo is!! Ik wou dat ik dat kon ja, heerlijk moet dat zijn!

 2. geef maar op: vrouwen kunnen niet nergens aan denken!
  altijd draaien die radertjes rond.
  en als we denken dat we nergens aan denken, doen we het toch…

 3. Geweldig dat je je eigen kwaliteiten in ieder geval ziet!
  Hilarisch opgeschreven Kakeltje!
  Aan niks denken en niks doen? Ik kan het ook niet hoor, ben ook altijd wel ergens mee bezig en in mijn hoofd ook ;-).

 4. Volgens mij heb jij dat gejaagde denken met veel vrouwen gemeen. Zen helpt niet. Alleen een volwassen fles whiskey of een houten hamer werkt. Maar ik vrees dat je daar iets tegen zult hebben.

 5. Heerlijk toch als je dat kunt. Ik zou het ook wel willen. Maar ik ga meestal dagdromen. Dat is ook wel lekker ontspannen natuurlijk.

  Love As Always
  Di Mario

 6. aan niks denken geeft toch niet echt voldoening dan, Mirjam. Ik denk in ontspannen momenten vaak aan wat later op het jaar op het programma staat, en dat brengt vaak mooie ideeën op…

  Groetjes!

 7. Maar toch , als men slaapt en dus niet droomt of als je droom gedaan is. Wat doen je hersenen dan, denk je. Wel die grijze rommel daarboven onder je schedel slaapt ook. Zo ben je zelf ook leeg . Dus rust je brein. Zo dan is het probleem toch opgelost he Mirjam.
  Ik zal dat maar geloven zeker ? 😉

 8. Mijn gedachten vliegen ook altijd door mijn hoofd. Alleen als ik in de tuin aan het werk ben of bij de vijver zit of hard aan het klussen ben komt alles binnen in me tot rust, misschien dat ik het daarom zo graag doe.

 9. Denk ik wel eens helemaal aan niets? Geen Idee! O jee, als ik daar nu maar niet van wakker ga liggen…
  Wij zijn in ieder geval blij met jouw genoteerde hersenspinsels. 🙂
  Geweldige foto van de honden.
  OT Ben vergeten te vragen of het een hij of een zij was. Sorry Bella. 😉

 10. Helemaal niét denken lukt mij ook niet hoor en daar voel ik me prima bij.
  Je kunt hoogstens proberen aan léuke dingen te denken i.p.v. je op te fokken met van alles en nog wat.
  Ik heb trouwens ook zo’n man die slaapt als zijn hoofd het kussen raakt(en soms nog ruim daarvoor zittend op de bank)!
  Lekkere muziek is ook fijn om je aandacht vast te houden en alle drukte in slaap te sussen! Maar een léég hoofd…..? Daar moet je toch niet aan dénken!

 11. Pfff…heel herkenbaar!Word soms gek van mezelf en nooit tijd om rustig te eten ofzo en dan moet je een man hebben die wel langzaam eet.Moet je nog gaan zitten wachten ook;)

 12. Slaafse drager van gedachten

  onze geest is een echte slavendrijver
  een gedreven afjager
  het lichaam zijn drager
  die hij de sporen geeft met veel ijver

  Lenjef 🙂

 13. Een geleide meditatie lukt nog wel. Dan wordt mijn geest een pad opgeduwd.
  Lekker lummelen op het balkon lukt ook; maar meestal val ik prompt in slaap ondanks de snurkspecht die bij mij in de buurt woont.

 14. Mooi logje.
  Lees er een HHH in.
  Nimmer stoppende verhalen in het bolletje.
  Altijd alles uitvinden ( wat allang is uitgevonden )
  Enz. enz. enz. enz.

 15. Jaja en dan zeggen ze dat je je hoofd leeg moet maken! Huh??
  Lukt mij ook niet hoor, en mijn man is ook zo’n makke beer, slaapt ook zo makkelijk en maakt zich niet druk.
  Maar jij kan het dan weer zo mooi opschrijven, dan levert het weer leuke logjes op!

 16. Als ik hier vraag ‘hoe kan dat nou, aan niets denken?’ dan krijg ik altijd als antwoord ‘gewoon doen’…. nou ja zeg, daar kan ik iets mee not! Zo herkenbaar jouw verhaal, wel troostgevend dat ik dus niet de enige ben….. heb t al vaker gezegd, wij lijken wel heel erg veel op elkaar en onze mannen ook 😉

  -x-♥

 17. Helaas herken ik het heel goed! ’t Enige dat bij mij echt helpt, is dagelijks een flinke wandeling maken. Maar ja, dan moet je geen hielspoor oplopen. Hier dus momenteel ook een ontploffend hoofd waarin ‘niet denken’ of ‘aan niets denken’ echt kansloos is.
  Sterkte!

 18. Niet denken? ik zou het helemaal niet willen. Mijn brein staat ook nooit stil. Misschien alleen op het moment dat ik wil gaan slapen, maar als ik dat doe is het ook volop bezig. Nee, ik ben niet jaloers op zij die het wel kunnen. 🙂

  • Tijdelijk niet-denken zou ik toch wel graag willen. Het gekke is: in bed kan ik het wel. Gewoon een kwestie van op mijn ademhaling concentreren, maar overdag…

 19. ik kan me hier zelfs wat in vinden…maar als al mij werk gedaan is kan ik dit wel. Ik ben soms zo onbewust geladen dat ik overal statische electriciteit krijg.ps; als je komt reageren kun je dan in je profiel een linkje naar je blog plaatsen

 20. Je moet je niet druk maken en alleen datgene doen waar je goed in bent. Zoals logs schrijven. Dat lukt nooit als je hoofd leeg is. Dus alsjeblieft, zorg ervoor dat het vol blijft.

 21. Het is toch wetenschappelijk bewezen dat mannen maar aan een ding tegelijk kunnen denke,. Zien ze hun hoofdkussen liggen, denken hun hersenen “slapen” en hups’t is zo gebeurt.
  vrouwen daarentegen denken aan zoveel zaken tegelijk , kunnen het niet helpen, zo zijn ze gemaakt ! Dat is toch niet erg. Wij moeten ons weren en stand houden anders worden wij onder de voeten gelopen.
  Yoga is goed om tot innerlijke rust te komen (heb daar 8 jaar ervaring mee) maar het brein doen stoppen kan niet bij ons vrouwen en mag ook niet.Je hart wordt met Yoga rustig en dat is belangrijk.
  Je ziet zelf Mirjam hoe goed je alles kan verwoorden, dat doen je hersenen, en daar profiteren wij van. ha , ha

 22. Ik heb hetzelfde ook wel eens aan hubby gevraagd, zelfde antwoord 😉 volgens mij is dat vrouwen eigen, een springerige geest. Het is wel vermoeiend soms.

 23. Lastig, lastig. En jij krijgt er de zenuwen van dat je Lief de rust zelve is. Op die rust zelve zou ik zelfs strontjaloers zijn! Thuis heb ik namelijk ook zo’n exemplaar. Liggen we in bed en hang ik een heel verhaal op. Vraag ik: ‘vindt je ook niet?’
  *geen geluid*
  Issie gewoon in slaap gevallen!
  Jij bent fantastisch in het denken van nutteloze gedachten … dan ben ik daar het twee-na-fantastisch in 😉

  • In slaap vallen? Nou ja, schan-da-lig gewoon! Mijn Lief stapt in bed, ruikt zijn kussen en is vertrokken. In drie minuten. Ik hou het in de gaten op de wekker 😉
   Leuk dat jij en ik dingen gemeen hebben, hihi.

 24. Bestaan er echt mensen die dat kunnen, aan niets denken? Ik ben altijd blij dat tijdens de meditatie de yogajuf rustig blijft praten of een verhaal vertelt. Doet ze dat niet dan zit ik ook meteen met mijn hoofd ergens anders. En natuurlijk ben je fantastisch!

 25. Ik kan het ook niet, niet denken. Mijn brein flitst en stuitert de hele dag door. Ik mediteer zo nu en dan en dan lukt het me om zeker 2 minuten aan niks te denken. Nou ja: ik adem kleuren in, dat stel ik me dan voor en daar focus ik me op. Dus helemaal leeg is het nooit, in die bovenkamer van mij.

  • Als ik mediteer stel ik me voor dat ik al mijn gedachten vanuit mijn hoofd via mijn lijf naar mijn voeten uitadem. Daarna adem ik via mijn tenen stilte & leegte weer in. Nou, dat arriveert nooit ongeschonden in mijn hoofd 😉

 26. aha..heel herkenbaar, ik heb ritalin voorgeschreven gekregen, soms neem ik het, gewoon voor de stilte in mijn hoofd. Nadeel ik kan dan zo slapen want als ik aan niets denk..word ik erg slaperig 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *