Karakteristieke koeien

Koe met oorbellen

‘Mevrouw, wilt u het touwtje even voor me vasthouden?’ De boerin vraagt het vriendelijk. De koeien worden verweid en een dun draadje doet wonderen. Wat romantisch!
Ik grijp meteen mijn kans: ‘Waarom hebben koeien altijd twee oorbellen in?’
‘Omdat dat verplicht is, voor ’t geval ze er eentje kwijtraken. Kijk,’ ze wijst met haar vinger, ‘die rooie daar draagt haar derde paar. Haar vorige oorbellen heeft ze net zolang tegen het hek geschuurd, tot ze er met een stuk oor en al vanaf vielen. Nog even en ze heeft geen lel meer over.’ Ik zie het: twee halve oren, geen gezicht.
‘Wel een koe met karakter,’ zeg ik bewonderend.
‘Ja, en met horens hè?’ zegt de boerin adrem. 

Eén koe snuift luidruchtig tegen mijn voorwiel. Ze doet haar staart omhoog. Nou, dan weet je wel hoe laat het is. Té laat, want de poepspetters sproeien tegen mijn broek. Weg idylle. Het lijkt wel of de melkmeisjes alles opgespaard hebben. Staart na staart gaat omhoog, uitgerekend op dit heel kleine stukje verharde weg. De boerin grijnst verontschuldigend. Shit happens. Oh, en ze wil haar touwtje terug.

‘En die daar dan?’ raag ik, wijzend naar een koe die heel binkerig in de wei blijft staan.
‘Altijd hetzelfde liedje met haar,’ zucht de boerin. ‘Mevrouw komt pas als ze trek begint te krijgen. Vóór die tijd is ze daar met zes tractoren nog niet weg te slepen.’ Sjonge, mijn respect voor koeien stijgt met de minuut. Alhoewel… bedenkelijk kijk ik naar de lege weg voor me. Leeg qua koeien dan, maar wát een berg flatsen. Ik gooi de fiets over mijn schouder en slalom tussen de verse vlaaien door: dáár trap ik niet in! 

34 thoughts on “Karakteristieke koeien

 1. Het is al bijzonder dat ze nog horens hebben, die worden meestal ook afgebrand tegenwoordig. Ja je kent vast ook wel die brug onder de weg door waar de koeien onderdoor gaan dat vind ik ook zo bijzonder, scheelt wel met verkeersoverlast.;)

 2. Zeg ehhhh weet jij wel wat je je lezers aandoet???
  Zeker die categorie, waar ik er eentje van ben, die niet denkt in tekst maar in beeld?
  Crisisssss nu heb ik nog buikpijn ook (jawel, van t lachen maar dat is dan weer bijzaak) 😉

  -x-♥

 3. Weer zo’n “spetterend” verhaal als alleen jij kunt schrijven 😉
  Die oorbellen zijn mij óók een doorn in het oog, laten we hopen dat er ooit een chip voor gebruikt kan worden !

  • Heb je wel eens een pasgeboren lammetje gezien met oorbellen in?
   Die dingen zijn nog groter dan het oor ;-( En foto’s maken van “schone” dieren is bijna een onmogelijke opgave.
   Maar dat weet jij natuurlijk al als dierenfotograaf 🙂

 4. Vandaag was het mijn dagje niet.Pijntje hier en pijn daar, och die ouderdom hé. Maar na het lezen van je blogje en de reacties daarop heb ik toch eens goed gelachen. —- zo zie je maar met een beter humeur worden de ongemakken beter verdragen. Je schrijft het zo beeldend ook.—- Maar een koe kijkt toch maar dom uit haar ogen . Een paard wil je altijd even strelen , maar een koe niet. Alléé ik toch— Gek is dat !

  • Tilde, dát vind ik nou het allerleukst om te horen: iemand aan het lachen maken 🙂
   Je zou het ook eens “moeten” proberen om te schrijven. Jouw reacties zijn ook altijd leuk!
   Sterkte voor je mindere dag, hè? Liefs Kakekl

 5. Ik zweer je: ik zit te lezen en verdorie, ik ruik de flatsen. Wil je je voortaan een beetje inhouden met schrijven. Het kan ook TE beeldend he? Ik had net een broodje voor me liggen.
  Wraaaaaahhhhhhh.

 6. Bij ons om de hoek kun je over een wandelpad, dwars door de wei lopen, daar staan een koe of 15. Gisteravond stond ik foto’s te maken van Jill, werd mijn hele rug afgelebberd door een koe die ik niet had horen aankomen. Ik had één groot slakkenspoor over mijn vestje… Niet alleen de poep is goor, kan ik je zeggen 😉

  • Haha! Jij bent toch wel een enorme bofferd om dat ook eens mee te maken. Ik herinner me je verhaal over je oversekste parkiet. Daar moest ik ineens aan denken.
   Vraag me niet waarom (“waarom?”) maar dat plopte gewoon in me omhoog. Zó lief vind ik koeien nou ook weer niet 😉

  • Bang voor koeien? Ik probeer me erin te verplaatsen, maar het lukt niet erg. Ze staan toch ook altijd veilig in de wei of in de stal?
   Mij kun je geen groter plezier doen 🙂 Toch wel sneu voor je schoonzoon.

 7. Poep aan je broek is puur natuur! hahaha
  Ik vind het nog steeds geen gezicht die oorbellen bij koeien, maar ook schapen en geiten. Waarom niet een chip, vraag ik me dan af. Die kunnen ze ook niet wegschuren.

  • Het is ook geen gezicht! Bovendien geeft het een beetje het idee dat koeien “dingen” geworden zijn.
   Alle melkkoeien dragen al een chip, alleen niet in hun lijf, maar om een halsband. Met die chip kunnen ze zelf bepalen wanneer ze naar de melkrobot lopen,
   en de hoeveelheid melk die ze gegeven hebben, bepaalt ook hoeveel krachtvoer ze (naast het gras) te eten krijgen.
   Die uitwendige markering is verplicht voor elk dier dat geslacht mág worden. Boeren hebben daarin geen enkele keus.

 8. Hilarisch verteld Mirjam, een mooi verhaal uit je fietsverleden…
  Volgens mij was jij best een goede boerin geweest hoor! Ik zei vroeger altijd dat ik met een boer wilde trouwen, al die dieren vond ik geweldig en ik vond het helemaal niet vies ruiken op een boerderij. Niet dat ik er veel kwam, ik woonde vroeger tussen de tuinders. Maar het werd een timmerman, ook handig ;-).

  • Mijn oma zei vroeger altijd tegen me: ‘Jij moet maar met een boer trouwen.’ Dus je zit er niet ver naast, maar ik ben uiteindelijk niet met een boer getrouwd 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *