Ondergrondse koeien

Ondergrondse koeien P1020667

De tijd raast voorbij. Om haar nog enigszins bij te kunnen houden, stap je in een automobiel en scheur je stevig door. Dan wil je beslist niet wachten tot een kudde koeien de weg overgestoken is. Koeien veroorzaken razendsnel een traffic jam, zeker als het om een kudde van 200 exemplaren gaat. Die beesten kennen totáál geen haast, zelfs niet als ze op weg zijn naar de melkrobot in de warme stal. Moderne boeren en boerinnen zitten de koeien flink op de hielen: vort! vort! doorlopen! dat weiland uit!

Behalve dat de meisjes liters melk maken, zijn het ook enorme kanjers in het produceren van flatsen. Om het mestoverschot op de openbare weg in te dammen, heeft een boer baai ons in ’t durp een ondergrondse doorgang voor zijn koeien gemaakt. Ze steken dus niet de weg over, nee, ze lopen eronderdoor. Als boer zijnde wil je tenslotte de buren, burgers en buitenlui zo lang mogelijk te vriend houden.

De locatie van de ondergrondse ken ik goed, maar ik was altijd net te laat, of veel te vroeg (en te ongeduldig om te wachten) als de dames er doorheen sjokten. Totdat ze vlak voor mijn ogen aan kwamen wandelen. Op hun dooie akkertje slenterden ze in een lang lint achter de billen van hun voorgangster aan. Scheurden achteloos links en rechts polletjes gras af.

Zei ik 200 koeien? Da’s niet correct, want het zijn er slechts 198. Twee hoogbejaarde runderen zijn zo uitgekookt als de bliksem; zij houden niet van regen en koude poten. Ze willen warm en droog staan; zelluf bepalen wanneer ze naar de melkrobot gaan; voer vreten wanneer het hún uitkomt; en bij jeuk hun knokige derrières tegen een ronddraaiende borstel aanschurken. Nee, dat gehobbel over Gods akkers is aan deze dames niet besteed. ‘Ze kunnen die grote afstanden ook niet meer afleggen,’ legt de boerin mij uit, ‘en ze hebben dui-zen-den liters melk gegeven in de afgelopen twintig jaar! Ach, ze zijn gewoon met pensioen. Moet kunnen toch?’
Ik ben het loeiend met haar eens!

 

25 thoughts on “Ondergrondse koeien

  • Fluitje van een cent. Het is vlakbij! Vanaf de Krimpenerbosweg draai je de provinciale op, en rij je richting ons 😉 Op de rotonde neem je de eerste weg rechts, en op de t-splitsing de eerste weg links.
   Maar je kan natuurlijk ook een bakkie komen doen dat we samen gaan 😀

 1. kijk, dat is het voordeel van dit gebied: de koeien staan netjes achter het prikkeldraad en mogen de overige weggebruikers niet hinderen.
  opvoeden die dieren!

 2. Nou kijk dat is nog eens een boer die extra goed nadenkt over de bijzaken en bijgevolgen van zijn bedrijf/hobby. Helemaal goed natuurlijk!

  Maar ehhhhh wat heb jij met koeien???

  -x-♥

 3. ja ja de vergrijzing bij de koeien bestaat ook. Maar niet veel voor ze op pensioen gaan liggen zij al bij de slager. Erg lief van die boerin dat ze beseft dat oud worden nog niet zo vlug moet afgedankt worden.Nuttig zijn ze misschien niet, maar hebben toch veel dienst bewezen. En die boerin krijgt van mij een dikke zoen, na’ ! 😉

 4. Ja herkenbaar natuurlijk, ik vind koeien ook zo leuk hoor. En natuurlijk ken ik de koeientunnel, scheelt inderdaad heel wat met opstoppingen op die weg daar. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *