Kattenvrouwtje

Het vak achter de cassiere ligt tjokvol met mijn boodschappen.
Achter mij staat een gekreukelde grijsaard die haar winkelwagen gebruikt als rollator. In haar karretje liggen twee blikjes kattenvoer. Meer niet.
Ineens word ik overspoeld door een warm gevoel. Ik kan het zo een, twee, drie niet thuisbrengen. Zou de hitte van buiten me in het hoofd geslagen zijn? Nee, de  warmte komt van binnen. Dan herken ik het: het komt door mijn hart: ik krijg een aanval! Van menslievendheid! Om mijn naaste een stukje tegemoet te komen en een klein kwaliteitsmomentje voor haar in te bouwen. Is het leven tenslotte al niet zwaar genoeg?

In plaats van dat het oudje helemaal om mijn boodschappen heen moet lopen, en zich tussen een lange rij winkelwagentjes door moet wringen, pak ik haar blikjes kattenvoer en leg ze  terug in haar karretje. Wat ben ik toch een attente vrouw!

Erg jammer dat het kattenvrouwtje net niet staat te wachten op een staaltje naastenliefde.
‘Hoe komen die hier?’ vraagt ze pinnig aan de cassiere, wijzend naar de blikjes in haar karretje.
‘Dat heeft die mevrouw voor u gedaan, dan hoeft u niet om te lopen,’ zegt de cassiere.’
Het kattenmens draait zich naar me om en blaft me met hysterisch glinsterende ogen toe: ‘Dat is nergens voor nodig! Dat doen we niet nog een keer, hè!’ 

De cassiere en ik wisselen een blik van verstandhouding. Als zij je buurvrouw is, heb je meer aan een verre vriend. Zou het kattenmens altijd zo’n fuifnummer zijn, of alleen vandaag? Ze ziet er apart uit: wijd uitstaand haar, de wenkbrauwen van een holbewoner, en ze draagt een hippiejurk vol vieze vlekken. Hopelijk lopen haar katten er verzorgder bij. Ze werpt me nog een vijandige blik toe, en zet het steigerend op een lopen. Zachtkens ween ik voor me uit: waar moet het naartoe in deze wereld?

Maar dan.

Twee pubers kopen ADHD-drankjes en familiezakken chips. Eén van de twee maakt een hoofdbeweging naar het kattenmens, en zegt tegen de cassiere: ‘Nou, dat mens is ook geflipt!’ Dat is niet alleen ferm gesproken, het geeft ook hoop voor de toekomst.