Onthazen

Onthazen

Kun jij goed niks doen? Dus niet een boek lezen of naar de tv kijken of in je neus peuteren, maar echt stil zitten in een stoel? Ik niet, maar ik ben vastbesloten het te leren. De eerste stap voorwaarts om uit de greep van CVS te komen, is een goede balans vinden tussen lichaam en geest. Ik ga aan de slag met mediteren en onthazen. Een hele klus! En hoe begin ik?

Toeval bestaat niet, want bij de kringloopwinkel ligt een geschikt boek voor maar 75 cent. Ik krijg sterk de indruk dat alle dorpsbewoner het geheim reeds ontsluierd hebben, want het boek ziet er verfrommeld  uit. 

Ik moet mijmeren, lees ik. Ik dacht dat dat woord was uitgestorven, maar het blijkt weer in de mode.

“Mijmeren is goed voor een mens. Je raakt er ontspannen van, en leert je in het “nu” te leven. NU-tijd moet je uitbreiden, zodat ie langer wordt, want in het “nu” is geen stress.”  

Ik zeg hardop: ‘Nu,’ en het moment is voorbij. De stress is er nog, want mijn hartje kleppert als de Radetzky mars. Zie je nou hoe moeilijk het is? Maar alles voor de geestelijke verdieping. Ik maak een beker nepkoffie, en ga buiten op het bankje zitten.

Meteen gaat de zon weg.
Ligt de zak koekkruimels nog binnen!
Maar ik heb met mezelf afgesproken pas na een half uur overeind te komen, en dat ga ik doen ook! Ik adem 3x diep in en uit, en dan gaat mijn NU-tijd in. 

Eigenlijk zit ik best lekker. Toch zéker tien  minuten. Waar een beetje CVS al niet goed voor is! Ik geniet van het moment, en complimenteer mezelf dat ik alles onder controle heb.
Tot mijn oog op de gezaaide zonnebloemen valt. Willen zij de avond halen, dan hebben ze dringend water nodig. Het liefst meteen.
De tortels bedelden koerend om een lekker hapje…Sorry guys, nou ff niet.
Logisch dat het “nu” wordt uitgebreid, denk ik. Als je je te pletter verveelt, duurt de tijd tweemaal zo lang. Dat is uiteraard niet  de strekking van het boek, waaruit maar weer blijkt dat ik een absolute beginner ben. Nóg wel. Ik neem een slok koffie en haal nog een keer diep adem.

Ineens knalt met een enorm kabaal de rolhordeur open en stormt mevrouw Konijn het terras op. Eindelijk afleiding!

53 thoughts on “Onthazen

 1. Dag Kakeltje (woord heb ik van Klaproos)

  dat mijmeren…
  Ik wil dat ook wel leren: ont-haasten en ont-moeten…

  Dit boek is een gouden vondst en inderdaad: niets is toeval!

  heb het goed vandaag!
  Marlou

  .

 2. Het stikt van de boeken die je deugd moeten doen maar die met name toch de knip van de schrijver vullen. Allemaal onzin. Gewoon doen wat je wilt doen en daar tevreden mee zijn is genoeg. Een mens moet eerder minder dan meer.

  • Dat is nou juist de bedoeling van het boek. Dat je minder dingen doet maar met meer aandacht. Ik heb wel vaker dergelijke boeken gelezen dat ik ze na een paar hoofdstukken zuchtend weglegde, maar in deze ééndingigheid kan ik me wel vinden.

 3. Verplicht nietsdoen…. oei, da’s heul moeilijk! Vaak geprobeerd, maar ik blijf er slecht in. Heb in de vakantie (8 dagen) wel 4 boeken (van geen niveau) gelezen; telt dat een klein beetje??

 4. Jeetje…. CVS. Dat is mooi k@o@e! Ik ben de laatste tijd weer zo druk met mezelf geweest, dat die diagnose me compleet ontgaan is. Wat kan ik meer doen dan je simpelweg sterkte wensen? Onthaast ze…. x

 5. Whahaha, die Bella! 🙂
  Verplicht niks zitten te zitten doen lijkt mij ook hartstikke moeilijk. Dan kan je misschien beter proberen om wat hazenslaapjes te doen. 😉

 6. tja haasten kan ik niet zo goed.Ik neem altijd alle tijd. Stilzitten en niksen vind ik ook niet leuk. Haastige spoed is zelden goed plaag ik mijn man wel eens mee die is zo haastig pfffft

 7. Ik weet niet wie het al eerder zei maar heb je al eens yoga geprobeerd? En/of mindfulness? Het heeft mij beide geholpen om beter te ontspannen. Sowieso helpt een mp3 met rustige muziek of een bodyscan je om rustig op je stoel te blijven zitten. O ja, of gewoon doorgaan tot je zo moe bent dan je vanzelf niet meer van je stoel af kunt ;p.

  • Ik heb 12 jaar yoga gehad. ‘s Nachts heb ik daar veel gemak bij, maar overdag… Van bodyscan had ik nog nooit gehoord. Hád, want afgelopen week stuurde Zuster Klivia me er eentje op. Idd ideaal op een 0mp3. Niet als je dochter je in je oord loopt te hijgen, dus daar moet ik nog even iets aan veranderen 😉

 8. Niks doen vind ik maar niks. Daarom houd ik ook niet van strandbakken of vissen. Er zijn zat dingen te doen die ontspannend zijn.
  OTR Natuurlijk heb ik ook Opperlans en niet Opperlands! En ik ga via Marktplaats achter Driek van Wissen aan.

 9. MIJMEREN, ja dat is t woord. Ik mijmer heel veel.Wist alleen niet hoe t heette wat ik deed. Ik ben echt kampioen in t nietsdoen. Echt uren kan ik op een plek zitten en in mijn hoofd gebeurt er van alles.
  Ik verzin leuke uitstapjes die ik nog wil doen, ik verzin een huis in Frankrijk die ik aan t inrichten ben, welke cursussen ik wil gaan doen in september, dat zijn er verschillende dus ik moet dus ook kiezen daar op dat bankje, ik denk aan leuke dingen die ik meegemaakt heb, wat ik ga koken of doen als ik van mijn plekje afkom. Ik zie, in t echt dan he niet in mijn hoofd, een kikker, een duif, een andere vogel, ik denk aan films die ik wil zien en zo dat soort dingen. Ik wil niet opscheppen hoor maar wat ben ik daar goed in, in mijmeren 😉 liefs en sterkte. Ik snpa mensen die t niet kunnen weer niet.

 10. Ik zou graag willen dat ik goed niks kon doen maar ik kan het niet. Vraag me niet wat voor zinnigs ik doe als ik WEL iets doe want dat weet ik niet, maar helemaal niets doen… Onmogelijk! Hoewel: ik moet van mezelf wel verplicht 1 avond per week uitgebreid in bad liggen. Met een boekje en een kop thee. Of glas wijn. En dan verplicht ontspannen. Het gaat soms wat moeizaam maar toch ben ik altijd blij als het weer gelukt is!

  • Volgens mij kun je het net zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Relaxen in een bad is toch fantastisch? Gewoon jóuw manier van ontspanning!

 11. N a t u u r l i j k g a j e h e l p e n ! I k s c h r i j f
  g e w o o n h é é é l l a n g z a a m , d a n z i t j e l a n g r u s t i g t e l e z e n . 😉

 12. ‘Nu’ ik erover nadenk…

  leven in het nu-moment is blijkbaar heel sterk in
  gisteren is voltooid verleden tijd
  morgen eeuwige verborgenheid
  al de rest is fantasie, een ander woord voor onzin

  Lenjef 🙂

  • Was alles maar zo simpel als het lezen van jouw gedicht 😀 “Morgen eeuwige verborgenheid.” Mooi! In die woorden ligt een boekwerk verscholen.

 13. Ik begrijp je volkomen. Als je echt stil ‘moet’ zitten, gaan je gedachten vanzelf malen waardoor je onrustig wordt. Een boek of een konijn geven afleiding, veel gemakkelijker 😉
  Al eens yoga geprobeert? De 1e keer ontspannen lukte bij mij natuurlijk niet, maar na een paar lessen viel ik aan het eind van de rit in slaap, echt! En velen met mij tijdens die les, lagen gewoon met zń allen te snurken hahaha!

 14. Nou jonge blom, neem dan eens (voor de eerste keer ooit misschien *grijns*) een raad aan van een oude(re) vrouw….

  Alle goede dingen komen langzaam, heeeeeeeel langzaam en het startpunt van alles is G.E.D.U.L.D.

  Wat zeg je? Dat heb jij niet? Hm heb ik het toch goed verstaan. BBS, je had het ook toen je me het ‘stukje maken’ uitlegde, dus huppakee, niet zeuren nu, dat kan je best, gewoon doen! Niet gisteren, niet morgen maar NU.

 15. Als het je lukt wil ik het ook wel leren.
  Ik kan ook niet zo maar niks doen, en als het wel even lukt zit ik stilletjes te bedenken wat ik na het niks doen allemaal ga doen haha.

  Fijne vakantie Kakel!!

  Liefs Petra@ X

 16. Ik zeg hardop: ‘Nu,’ en het moment is voorbij. De stress is er nog. Sorry hoor.. maar een harde lachsalvo. Zo makkelijk gaat het natuurlijk niet, maar door je opmerking heb ik wel weer lekker ontspannen vanavond. Genoeg voor mij.

  Love As Always
  Di Mario

 17. Ik heb geleerd niets te doen door te kijken naar en te genieten van de kapriolen van Meneer Konijn. Erg ontspannend. Trouwens, een paar vogeltjes in de tuin hadden hetzelfde effect.

  Je komt er wel. Het heeft even z’n tijd nodig.

 18. Niet wanhopen meisje, het kan, Ga rustig in een gemakkelijke stoel zitten.
  Verstand op nul–regelmatig diep ademhalen, je aandacht verplaatsen naar je ademhaling ‘en’ een diepe rust valt over je Dat is een ! ! !
  —dezelfde methode, rustig en gemakkelijk gaan zitten, ademhalen ‘en’ je valt in slaap; hoofd voorover gevallen—
  wakker worden met een stijve nek— dat is de tweede methode.
  ——Je moet ze maar eens uitproberen.
  Ik ken ze alle twee.

 19. Ieder mens onthaast op zijn/haar eigen manier. Bovendien hoe ouder je wordt, hoe beter je mijmeren onder de knie krijgt. ‘Gewoon’ je eigen manier leven dat is het beste. Succes.

 20. Oeiiii, er is nog veel werk aan je! Jij beginneling!

  (Ik ga je mailen, een ontspanningsoefening, een bodyscan zoals dat heet. Op je MP3/telefoon zetten, telefoon op stil, comfortabel gaan liggen en je afsluiten…)

  Je kunt het. Echt.

  S.

 21. O dit is heel herkenbaar, ik kan ook niet zomaar stilzitten soms lukt het me als ik ergens vandaan thuis kom dan kan ik zomaar bij de vijver gaan zitten en inderdaad het juiste woord daarvoor is mijmeren of gewoon genieten zonder gedachtes, komt niet zoveel voor ;)meestal zie ik ook weer en uitgebloeid bloempje of iets anders wat gedaan moet worden in mijn ogen.

 22. whaaaa mevrouw u komt als geroepen:-)

  ach kakeltje je kan dat ook niet in 1,2,3 leren alles heeft zijn tijd,
  het komt vanzelf dat mijmeren hoor:-)
  reken maar van jes:-)

  xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *