Koekjes van eigen deeg

Koekje van eigen deeg

Voor we met het consumeren van suiker stopten, gingen Kind en ik eclairs bakken. Piece of cake, dachten wij. Kind had als een dolle het recept overgepend van MasterChef op youtube, gezamenlijk keken we 3 x naar de bereiding ervan, en sloegen alle klop- en bakinstrukties in ons op. Op advies van de Chef zette Kind alle ingrediënten afgemeten klaar en toen stroopten wij onze mouwen op. Reeds bij voorbaat waren wij trots op het eindresultaat. Dát zouden nog eens eclairs worden! Want wat kon er nou misgaan? Niks.

Fout, fout, fout.

Die vermaledijde verdomde kelere-eclairs. Het beslag bleef te dun en rijzen deden de krengen ook al niet. In onze keuken speelde zich een klein drama af. Alle eclairs waren mislukt en werden in de afvalbak gekieperd. Kind bijna in tranen, want ja, er viel niets te snoepen, dat hakt er wel ff in. Oma’s kookboek bood uitkomst. Ik blies er een halve meter stof af, en zocht het zwaar antieke recept op. Dat was nog uit de tijd dat eclairs gewoon soesjes heetten.

Wij maakten soesjesdeeg. En rijzen dat ze deden! Kind klopte banketbakkersroom en vulde alle soesjes tot ze ploften. Nog wat au-bain-marie gesmolten chocolade erover en…

Eh…hoelang blijven die gevulde dingen eigenlijk goed? Beter maar geen risico op bederf lopen.

De visite die langs zou komen, hebben wij inderdaad lángs laten lopen, want zodoende hadden wij  meer. Plots hadden Kind en ik helemaal geen trek in ons avondeten en zaten we net zo vol als de soesjes zelf.
Geen MasterChefrecept, toch hemelse soezen. 

59 thoughts on “Koekjes van eigen deeg

  1. Het is waarschijnlijk een beetje beschamend maar ik wist niet dat eclairs hetzelfde (of bijna hetzelfde) waren als soesjes, raar he? Ik wil het ook eens proberen, die soesjes dan he, geen eclairs 😉 en dan met kaas. De Bijenkorf verkocht die vroeger altijd, weet niet of ze die nu nog hebben en wat waren die dingen lekker zeg. Het was ontbijt en lunch als ik weer eens een kilo kocht. Mooie foto Kakel, het ziet er heerlijk uit!

  2. Eclairs of soesjes?

    verzot op heerlijke zoete gebakjes gingen ze op een dag
    als echte topbanketbakkers aan de slag
    in de keuken klonk steeds minder gelach
    ze bakten er niets van, één dacht dat het aan de naam lag

    Lenjef 😀

  3. ik kan me voorstellen dat jullie door het lint gingen. Maar nu doe je het vast niet meer. In huize Plato wordt ook gelijnd. Het is beter ivm de artrose, zegt de specialist. God wat een ellende.

    • Vreselijk, hè?
      En dan een echtgenoot die gewoon lekker overal dubbel van geniet.
      Als ie echt te lastig wordt, zet ik ‘m een keer een nachtje in de tuin, hoor. Met uw welnemen 😉

  4. Lig ik hier ’s morgens voor achten helemaal in een deuk.
    Kijkt het vrouwvolk mij verbaast aan.
    “Tja”, roep ik hen toe, “hier blaast iemand een halve meter stof van een kookboek”!
    “Mag ik dan even lachen”?

  5. Leve de aloude beproefde recepten uit grootmoeders tijd, daar ben je vaak nog het best mee af 🙂
    Wat suiker betreft… ik heb me het boek 100% suikervrij in 30 dagen aangeschaft. Om te volgen, maar eerst nog een weekendje Frankrijk.

    • Wat ben je goed bezig! Niet alleen de aanschaf van dat boek, maar ook om het er eerst in Frankrijk nog even van te nemen 😀
      Kun je je vast mentaal voorbereiden…

    • Vanmiddag sprak ik de slager in het dorp, en die vertelde precies hetzelfde. Meneer wint de ene wedstrijd na de andere en zijn geheim is dat hij niets uit een fabriek gebruikt, maar alles puur natuur. En zonder suiker en gluten… Zo’n vent lust je bijna rauw 😉

  6. Niets mis met grootmoeders recepten, dat blijkt waar maar weer!
    Maar nu niét meer bakken hé, véél te verleidelijk voor je, mij maak je er niet lekker mee, geef er niéts om!

  7. Na dat smakelijke verhaaltje bekruipt mij de lust om er een paar bij de bakker te gaan halen. Die zijn altijd gelukt.En die proeven nog altijd zoals die van vroeger.—–
    Ik ben al die kookprogramma’s al hartstikke beu . Al die tijd die je erin steekt geeft tenslotte niet de gewenste voldoening, bij mij toch niet.—– Moeders kookwijze heeft bij mij nog altijd de voorkeur.
    Ik had jullie graag bezig gezien, en ik zou zeker wachten om eens te mogen proeven,

    • ’t Is heel gezellig, samen kokkerellen… Laten we maar gewoon doen, dan doen we al gek genoeg. En dat geldt wat mij betreft ook voor het eten.
      Liefs Kakel

  8. Niet alles wat modern is, is goed. Onze oma’s wisten perfect hoe ze lekkere dingen moesten klaarmaken. En dat zonder alle hulpmiddelen van de tegenwoordige tijd. Zo’n kookboek ligt bij mij voor het grijpen.

  9. Ben zeer benieuwd hoe het gaat zonder suiker en of het positieve effecten heeft. Heerlijke soezen waar jullie nog lekker van hebben genoten. Straks ben je misschien zo afgekickt dat je er helemaal niet naar terugverlangt :/
    Recepten van internet of YouTube lopen bij ons ook nogal eens in de soep. Leve oma’s kookboek!

    • ’t Is nog te vroeg voor resultaat maar het best goed vol te houden. Het is ook geen dieet waar je honger voor hoeft te lijden.
      Dat boek is echt nog van mijn oma, en valt van ellende uit elkaar!

  10. hey kakel, ik ben geen liefhebber van zoete dingen, maar een stukkie pure schrijfkunst laat ik me altijd smaken:-)
    en da’s wat ik bij jou proef vandaag 🙂

    xxx

  11. Wat een leuk, herkenbaar verhaal 🙂
    Vanaf vandaag ga ik je voorbeeld volgen: geen suiker meer. Na het lezen van vele ‘dieet’ blogs is de motivatie er eindelijk 😉

  12. Wauw, echt weer zo’n heerlijk Kakelverhaal! Wat kan je het toch allemaal smeuïg brengen, vast net zo smeuïg als die heerlijke soesjes… Leuk hoor, zo saampjes! Maar nu dus geen suiker meer, goed van je dat het je zo goed afgaat! Ik wens je heel veel succes. Ben trouwens ook aan het minderen hoor, eigenlijk alleen niet snoepen en afren toe een ‘slecht’ koekje. X

  13. Haha, wat een verhaal… Kelere-eclairs…

    Ik zal maar niet gaan vertellen wat er bij mij allemaal mis ging!
    Daarom kijk ik ook liever naar Mastercef Australia. Dan is het net of ik zelf aan het koken en bakken ben.

    En de suiker… die mis ik voor geen meter!!
    Straks bij de koffie: een speltwafel met een lik biologische appelstroop.

    Dagdag…
    Heb het goed vandaag…
    X, Marlou

    .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *