Bye bye sugar

bye bye sugar!

Normaal gesproken denk ik niet aan tompoezen, maar reeds bij het krieken van de dag trekken in mijn hoofd hele kuddes in sneltreinvaart voorbij, achtervolgd door bitterkoekjes, kokosmakronen, kaakjes, speculaas, gevulde koeken, magnums, rijstevlaaien met slagroom, moorkoppen, boterkoeken en appeltaarten. Stuk voor stuk roepen ze: ‘Eet mij! Eet mij!’
En ik dacht het nog wel even te doen: stoppen met het consumeren van suiker. 

Een dergelijke onthouding leek me altijd alleen geschikt voor doorgewinterde sandaallopers in eigen één recht en één averecht gebreide wollen sokken. Dat was dus een misvatting.
Tijdens de mentale voorbereiding bleek al snel dat het niet alleen om het stillen van de lekkere trek gaat, maar ook om snelle koolhydraten, die brood, rijst, pasta, aardappels en pizza zitten Reeds bij het lezen, kreeg ik een hol gevoel in mijn maag. Roos hield mijn hand vast. Ik mocht best ff slikken, huilen desnoods, maar wie van zijn chronische vermoeidheid af wil, moet flink zijn. 

Roos stopt ook mee! Vrijwillig, hoor. Ik wil niet het risico lopen dat ze later zegt dat ze qua voeding erg beschadigd is in haar jeugd.
Sinds het moment we gestopt zijn, gaat er een wereld voor ons dicht open. Stoppen met suiker (en dan ook maar meteen met gluten) wekt een enorme eetlust strijdlust bij ons op. Alle verpakkingen van levensmiddelen keuren we als waren wij van de voedingswaardepolitie. Suiker of zoetstof zit namelijk óveral in: in ham, saus voor over de rijst, in chips, suikervrije kauwgom, lightdranken, fruit…  

Mocht ik nou binnenkort gaan schrijven als een instabiele dweil, dan weet jij hoe het komt. De onthouding van een week werpt nog geen vruchten af, maar heej, ‘t is bijna herfst! 

83 thoughts on “Bye bye sugar

 1. Ah ik wist niet van jullie voedingsreis af. Nu ik geen gluten eet, zijn automatisch ook de suikers geschrapt. Ik ben geen snoeperd (ik wil toastjes met zalmsalade boehoe) en ik ben bewust met zout en suiker.
  Hoe gaat het nu dan? Die akelige vermoeidheid…. bah. Ik zal binnenkort weer een update geven over mijn ervaringen.

  • De vermoeidheid is zeker niet over, maar toen ik nog suiker had, had ik last van schommelingen in mijn bloedsuikerspiegel.
   Moest ik een uur na het eten ergens stil in een hoekje gaan zitten en wachten tot het over ging. Daar ben ik nu in ieder geval van verlost.
   Ik vind het jammer dat ik niet heel veel fruit kan eten, want daar zit ook suiker in, al is het natuurlijke suiker.

  • Jij óók al?! Ik sta elke dag een beetje steviger in mijn schoenen om het vol te houden…
   Bedankt voor je link. Ik heb weer even voldoende te lezen, en heb er zeker wat aan!

 2. De pepernoten en gevulde speculaas liggen alweer in de schappen… dus je hebt nog keus! 🙂
  (Belachelijk trouwens, zo vroeg)
  Nee, doe maar ook maar lekker suikervrij!

 3. bijna herfst?
  Je zou het niet zeggen als je buiten kijkt… 😛
  Ik eet al jaren suikerloze yoghurt bij het ontbijt, en als ik toevallig ’s een gesuikerd exemplaar voorgeschoteld krijg walg ik bijna van de grote hoeveelheid zoetigheid.
  Succes met de onthouding, Mirjam!

 4. Inderdaad……een hele strijd maarrrr ik weet zeker dat jij die gaat winnen, met de afname van suiker en gluten groeit namelijk ook je wilskracht… niet dat jij die extra nodig hebt maar een beetje meer is nooit weg.

  Een heel moedig en dapper besluit, ben trots op je!

  -x-♥

 5. Ik eet al jaren geen suiker meer. We hebben dat als mens ook helemaal niet nodig. Maar goed, als sporter had ik al snel de neiging suiker over boord te gooien. Je mist er uiteindelijk niets aan. Suiker is net gif..

 6. ‘k Heb niet alle reacties gelezen, dus wellicht is ie al genoemd. Maar wat ik zelf een heel fijn kookboek vind is Oergondisch genieten. Eten en dus koken zonder troep. Glutenvrij, lactosevrij etc. Gewoon in de boekhandel verkrijgbaar, ook bij de online shops.

 7. Dapper van je. In de National Geographic stond een artikel over suiker. Suiker is dodelijk gif, het stond er letterlijk. Ik ben niet gestopt met suiker maar ik heb de inname met 2/3e teruggebracht.
  Dat is nu een jaar zo. Met zout idem. Resultaat: ik voel me beter en mijn smaak is behoorlijk verbeterd.

  Veel sterkte. Het is de moeite waard om door te zetten.

 8. Poeh… niet niks zeg! maar voor “het goede”zeker het proberen waard !Ik ben réuze benieuwd wanneer het effect gaat hebben op je vermoeidheid want dát zou natuurlijk de motivatie extra sterkt maken.
  Toen ik opgroeide was suiker een relatief duur voedingsmiddel en daar werd héél zuini mee omgesprongen. Snoeperij was er uitsluitend voor het weekenden natuurlijk mondjesmaat.We wisten niet beter en dát maakte het makkelijk. De steun van Roos is goud waar natuurlijk (zelfs al zóu ze buitenbeeld smokkelen)! Hoewel ik meer hartig dan zoet ben ingesteld zie ik niet graag af van af en toe een zoete vernapering;-)
  TOI TOI TOI

  • Tot nu toe heb ik er alleen ’s avonds moeite mee. Dan ging ik altijd lopen snaaien: kaakjes, koekkruimels, drop…
   Maakt niet uit als het maar veel was 😉
   En voorheen at ik bákken met fruit en in fruit zit ook (te)veel suiker.
   Nu knabbelen we rijstwafels, noten en winterpeen. Das ff wennen nog.
   groetjes Kakel

 9. Haaaaa, goed van jullie.
  En zal ik je eens wat vertellen?!
  Ik ben ook gestopt met het gebruiken van suikers.
  Ik deed een kuur in juni: geen suiker, geen zuivel en geen gluten.
  Dat beviel me zo goed, kreeg er zoveel energie van, dat ik na de kuur besloot om in ieder geval geen suiker meer te nemen.
  En tot nog toe houd ik het prima vol.
  Ik zie plakken cake en koekjes voorbijschuiven en ik neem niets!
  Heb wel altijd een rijstwafel bij me…

  Hou vol!
  We hebben helemaal geen suiker nodig!
  XX, Marlou

  .

  • Sjeminee…ook geen zuivel?
   Ik leef nu volle kwark, muesli zonder suiker, een kiwi en een flinke hand noten.
   Bovendien kan ik heel de dag blijven eten.
   Als je me ziet zou je dat niet zeggen 😉

   Wat ben je sterk geweest! En nog natuurlijk.
   Ja, ik neem wel overal iets te eten mee naartoe.
   Maar dat heb ik altijd al gedaan.

   Toi toi Marlou xxx

   • Hoi Mirjam,

    de zuivel heb ik inmiddels weer terug in de vorm van geitenyoghurt en -melk. Heerlijk!
    De suiker blijft weg! En dat voelt zo prima.
    Ik werd zelfs neerslachtig van suiker…
    Dus ik kan het missen als kiespijn…

    Dagdag!
    X, Marlou

    .

   • Geitenmelk vonden wij een beetje naar eh… de kinderboerderij smaken 😉 maar natuurlijk gaan wij over smaak niet twisten. Ik word steeds standvastiger om de suiker te laten staan door alle reacties!

 10. Jee, wat een gewaagde onderneming! Ik hoop van harte dat je je doel bereikt en nu Roos met je meedoet zal het vast en zeker gaan lukken. Heel veel succes en sterkte met het volhouden.

  • Roos neemt zelfs een salade mee naar school, en brood zonder gulten en suiker. Ze smokkelt niet, daarvan ben ik overtuigd. Maar als ze er op een gegeven moment de brui aan geeft, ben ik nog steeds blij dat ze me zo enorm geholpen heeft.

 11. Dan ben ik wel even benieuwd hoe dit je zal vergaan. Ik zou toch ook echt wel wat minder suiker moeten consumeren, maar het karakter is er precies nog niet. Veel succes!

  • ’t Is even doorbijten. De eerste week is suikerloos voorbij gegaan. Gevulde koeken en andere snoeperijen mis ik eigenlijk (nog) niet zo heel erg. Het zijn meer de snelle koolhydraten die we willen laten staan. Maar meer energie krijgen is me alles waard!

 12. Diep respect hoor (geen chocolade meer 😉 . Maar ik hoop echt van harte voor je dat het helpt. Kan me voorstellen dat je alles er voor over hebt om er vanaf te komen. Zal duimen voor je…..

 13. Als suiker nu ‘ontdekt’ zou worden, zou het op de lijst komen te staan van verboden middelen. Het is zo ontzettend ongezond. Heel goed dat je dit doet en je zal er beslist veel baat bij hebben. En als je je eens slap voelt kun je druiven eten misschien? Of een appel. Daar zitten tenslotte ook voldoende suikers in. Ik hoop dat je ’t volhoudt! Liefs,

 14. Suiker en zout zijn natuurlijk conserveringsmiddelen,omdat alles lang houdbaar ‘moet’zijn stoppen ze het werkelijk overal in.

  In de super ben ik meer tijd kwijt aan lezen als aan het werkelijke boodschappen doen,gek makend.

  Succes!!het is voor het goede doel!!Wat lief van Roos dat ze mee doet,top hoor!

 15. kakelino, je weet waar je het voor doet,
  een ziek mens heeft maar een wens,
  ‘kweet zeker dat jij het goed gaat volbrengen, laat maar komen wat komt heb ik op mijn keukenbordje geschreven, en dat doe jij ook maar,
  ik vind je een dappere dodo,
  nevva evva gif up gurlllll

  doeiiii, ik ben weer navelstaren:-)

  nog een paar dagen,:-)

  xxx

 16. Succes!
  Vandaag ook begonnen en de eerste hoofdpijn is al een feit 😉

  Idioot hè, waar overal suiker in zit? Ik kijk soms echt met verbazing naar de etiketten. Ik heb ooit eens een vleesverpakking gelezen waar suiker in zat. Vlees, notabene!

  • Echt bizar waar het allemaal inzit. Het zit zelfs in de bacon. Ik word helemaal tureluurs van al die etiketten.
   En wat ben ik blij dat wij een broodbakmachcine hebben!

 17. Ik doe nooit ergens suiker in. Ook geen zout trouwens. En idd, het zit al in meer dan genoeg producten toch.

  Verder: heeft dochter wel een contract ondertekend? Want ze kan wel zoveel zeggen.

 18. Knap hoor! Ik ben erg benieuwd naar het resultaat. Ik ben zelf een poos geleden ook gaan minderen met suikers. Tot nu toe jammer genoeg niet met het gewenste resultaat.

 19. Het is lastig maar als je doorzet moet het lukken en als je je eenmaal beter voelt dan is dat voldoende. Je kunt ook nog veel water drinken, als je dit boek leest: http://www.cosmox.nl/boeken/water-het-goedkoopste-medicijn-f-batmanghelidj-9789079872053 vallen je de schellen van de ogen. Zeker bij de hoofdpijn maar water (en keltisch zeezout)is erg goed. TIP: Bij cosmox hoef je nooit verzendkosten te betalen en ze zijn net zo snel als Bol.
  Suiker is vergif voor iedereen.

 20. Grappig om in weblogland te lezen dat iedereen (weer) aan het lijnen slaat, including me 😉
  Maar ik begrijp dat jij de suikers laat staan om van een eventuele chronische vermoeidheid af te komen, ik hoop dat het je gaat lukken! De verschijnselen die Rianne noemt zijn wel erg herkenbaar. Mocht je nou toch bijna van je graadje gaan, in een pepermuntje schijnt minder suiker te zitten dan men denkt, dat zou dus mogen (maar dan niet gelijk de hele rol/zak leegeten ;-))
  En verder raadt ik je aan om VOORAL NIET Bea’s blog te lezen. Zeg niet dat ik je niet heb gewaarschuwd … 😉

 21. En het is zo lekker , een snoepje tussendoor!
  Proberen er niet aan te denken en bezig zijn is de enige oplossing. __Maar er zit overal suiker in, Suikerloos eten is zo saai, —–Het is bijna hetzelfde als stoppen met roken, eens je ervan overtuigd bent dat je het kunt krijg je die kracht vanzelf om door te bijten. Maar de sterke wil moet er zijn.—-
  Dat zeg ik nu wel; maar soms bekruipt me de lust naar een lekkere xxxxx !!!! zwijg Tilde je mag de mensen niet plagen , foei !!!

 22. Als je suikervrij wil leven kan ik je van harte Suikerweeën van William Duffy aanbevelen, at boek is een serieuze eye-opener! alleen misschien nog moeilijk te vinden, (ik heb het hier ook ooit eens uitgeleend en nooit meer teruggezien) maar misschien in bibliotheken?
  veel succes!

 23. Ik ben een jaar geleden gestopt en merkte verschil na een paar weken. Er is ondertussen zoveel verandert in mijn hoofd. De orthomoleculaire arts die het me aanraadde zei dat t me zou helpen tegen de depressies en angsten en ik geloofde t niet maar t wonder geschiedde.
  Ik was meer dan 20 jaar vanwege angsten niet in Frnakrijk geweest en nu al 3 keer. Ik had uitslag op mijn lichaam; allemaal weg. Ik heb zaterdag 28 km gefietst en kon gerust nog verder. In mijn hoofd is t veel rustiger en inderdaad minder agressief, veel geduldiger en veel dingen zijn onbelanrijker geworden en ik pieker niet meer zo ongelofelijk veel.
  Er zijn wel vervangers die me prima bevallen zoals ahorn siroop.
  Als ik trek heb in zoetigheid maar ik mijn iegen muesli met granen, noten en zaden en beetje ahornsiroop. hmmmm heel lekker. Sterkte en liefs

 24. Sinds een dikke weer ook suikervrij, alleen ik eet dus wel rijst, pasta en brood. Alles schrappen gaat me nl echt te ver. Tot nu toe niks aan de hand, maar ja: ik was dan ook al geen zoetekauw te noemen.

  Sterkte/succes daar!

  (PS: ik kan reanimeren mocht het nodig zijn ;))

  • Haha! Slaat dat op Zus Flodder of op mij?
   Maar ik dieet ook om van mijn ME/CVS af te komen en dat is een andere insteek, Klief.
   Marsepein en marsen blief ik niet: veel te zoet! Jij ook sterkte met je doel!

 25. Npg even doorbijten. Eerst krijg je de snaaizin, dan de hoofdpijn, je gaat uit je mond meuren, je vervalt tot status natte dweil en dan ineens… is er het moment dat je denk ‘He, heb ik dat allemaal gedaan’ en ‘Waarom moet ik constant mijn broek ophijsen’. Succes Kakel, ik ga de suikerloze draad ook weer oppakken. Nu ik nl wel weer suiker tot mij neem voel ik pas wat ik allemaal minder kan dan voorheen.

  Succes! Je kunt het. En Roos ook.
  x

  • Snaaien?? Hou op, schei uit! Maar de kwaal is erger dan het middel. Niet voor Roos, maar zolang ze meedoet voel ik me net een stukkie sterker 😀
   Jij ook suc6 met je dappere streven!

 26. Je zou denken dat je dit proces in de lente zou starten, om ’s zomers in bikini te kunnen lopen. Blijkbaar wil je komende winter lichtvoetig door de sneeuw lopen. 🙂
  Heel veel succes! Hou vol!

 27. Ik wens je heel veel succes!! Het is een enorme strijd , ken je carola van bemmelen? Zij schrijft er boeken over en ik weet niet of je actief bent op facebook? Daar heeft ze een groep die elkaar steunt, suggarchallenge!

  • Ja, die ken ik! Roos heeft me haar boek cadeau gegeven. Zo’n kind, je zóu d’r toch?
   Ik zit niet op FB, maar zij wel, dus we hebben al verschillende tips gekregen en alle beetjes helpen!

 28. Ja, bijna herfst en wat ligt er dan allemaal niet in de winkels! Maar je hebt gelijk, proberen kan geen kwaad en wat ontzettend lief dat Roos met je meedoet.
  Ik herinner me nu dat een vroegere collega van mij op advies van weet ik niet meer is gestopt met suiker. Ze had geen ME maar was wel vaak depressief, zat echt niet lekker in haar vel, vaak erg chagrijnig. Na 3 maanden was ze kilo’s afgevallen, stond veel positiever in het leven, was niet meer agressief (dat had ze ook nog) en maakte zich zelfs elke dag op. Ze was heel erg in haar voordeel veranderd!
  Ik heb er ook weleens gedacht om het te doen, maar die stap zetten hè. Ik wens je heel veel succes Kakeltje, ik hoop heel erg dat je er baat bij hebt!!!

 29. Wat goed dat jullie doorzetten! Bij mij begint en eindigt het met de woorden: morgen stop ik met zoetigheid 🙁
  Hou vol, op de duur zal het een normale levenswijze worden (zegt zij die het weet maar niet doet). Goed bezig, succes verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *