Een spin!

spin ‘AHHHH!’
Na de harde, hoge gil vliegt er een deur open, en rent een vrouw in verregaande staat van ontkleding hysterisch naar buiten: ‘Een spin! Een spin! Zooo groot.’ Mag ze éven ergens bovenop gaan staan? 

Direct is de kapsalon in rep en roer. Het personeel kijkt elkaar aan. Bij gebrek aan vrijwilligers trekt de bazin de stoute schoenen aan, en loopt naar de ruimte waar de zonnebank staat. In de  deuropening blijft ze aarzelend staan, alsof ze elk moment kan worden besprongen.
‘Gatver!’zegt ze, ‘wat een joekel! Zo’n grote heb ik nog nooit gezien.’ Ze rilt ervan.‘Pak de stofzuiger,’ roept een klant.
‘Sla ‘m dood,’ roept een ander.  

Hierzo, waarom moet dat beest nou weer dood? Hij doet toch geen vlieg kwaad?

‘Als je een glas voor me hebt,’ zeg ik, ‘en een stukje karton, dan gooi ik ‘m wel naar buiten.’

Zodra ik de spin zie, heb ik spijt. Ze is grOOT en heeft haar op haar poten. Wijdbeens (ja, ja…) sta ik boven de spin, pak het glas en laat in één beweging het glas eroverheen zakken. Helaas: één pootje zit klem en wordt halverwege geamputeerd. Sorry spin. 

Onderweg naar buiten, glipt het harige ding tussen het glas en papier vandaan, en loopt mijn arm op. Ik ben op het randje van een appelflauwte, maar kan nog net de spin van me afslaan. Ik heb meelevend publiek: er wordt gegild en gesteund; klanten trekken hun benen op; en de stagiaire vlucht het toilet in. De spin rent voor haar leven en zoekt dekking onder een kast met shampoos, gels, en bussen haarlak. 

Ik ga weer zitten. Ik vind onder een kast een goeie plek voor een spin. Maar de kapsters en klanten denken daar anders over. Gaan ze mij aan zitten kijken… Ik geef me gewonnen en vraag om een zwabber en een theedoek. Ik kan álles krijgen.

Met de eerste zwaai met de zwabber komt de spin onder de kast vandaan. Snel gooi ik de theedoek eroverheen, maak een prop, en met een snelheid waarvan ik zelf niet wist dat ik die bezit, ren ik naar de buitendeur. Een behulpzame klant houdt ‘m voor me open; voor de zekerheid zoekt ze wel dekking achter het glas. Buiten wapper ik met de doek de spin eruit zo  in de nek van een argeloze voorbijganger.

De rust in de kapsalon keert weer.
Of zal ik tegen de mevrouw onder de zonnebank zeggen dat spinnen meestal met zijn tweeën zijn? 

56 thoughts on “Een spin!

 1. Hahahaha ik denk hier, wat een geluk voor die spin dat die niet tijdens de zonnebank sessie bij mevrouw in “haar web” terecht kwam, was het probleem “opgelost” hahahaha… Geweldig geschreven en je aanpak ook, k
  Ik krijg van grootte spinnen ook wel kriebels maar probeer het dan ook zo op te ruimen zonder te doodden 😀

 2. Hoi Mirjam,

  Spinnen ik vind ze totaal niet eng.Afgelopen week heb ik héél wat nesten verwijderd van de buiskap op de boot, want ja anders hebben we volgend jaar hele volken…..in de boot.

  Ben wel weer aan de wal…….maarre nog niet helemaal ‘aangeland’,lees in het wilde weg de blogjes want ondanks de rustige zomerperiode zijn er weer héél wat schrijfsels op het web gesmakt.

  Dusssssssss ik lees tussen de bedrijven door.

  fijn weekend!!

 3. Liever tien spinnen in de slaapkamer dan één mug. Voorwaarde is wel, dat ze stil op hun plekje blijven zitten en niet rond gaan rennen, want dan krijg ik toch een beetje de kriebels.

 4. Ik zag het helemaal zo voor me zoals je het omschrijft haha. Ja spinnen blijven voor veel mensen afschrikwekkend. Ben er niet echt bang voor maar hoef je ze ook liever maar niet te dicht in mijn buurt.

 5. Voor die hele grote spinnen ben ik ook wel een beetje bang. Maar ik durf ze wel te verwijderen. met doekje glas of zoiets. Liever verwijderen dan het beest laten zitten met het risico dat ie op mij klimt.

 6. Giftig zijn ze niet? Hoe weet je dat? Wist je wat het voor een spin was? Je weet nooit waar hij vandaan is gekomen. Misschien van de groenteboer uit een doos bananen van een plantage in Guatemala. En als ze met z’n tweeën zijn, komt er straks dus nog een tevoorschijn…

 7. Nou zo’n “lieverd” van de foto gaat mij óók te ver hoor, ik denk dat ik dan óók wel een leuke aria weggeef . Bij kleiner spul wil ik de rust wel even laten weerkeren door het mormel op de door jouw zo “perfect gedemonstreerde” manier te verwijderen 😉

 8. Haha! Je bent een held! Normaliter ben ik ook niet echt bang voor spinnen maar als ze van het kaliber van bovenstaande foto zijn .. amai! Zeg maar nee, dan krijg je er twee!

  • Een familielid – ik noem geen rugnummers, maar hij is bijna twee meter lang & heel breed, ik mag hem bijzonder graag en oh hij is niet mijn man – die schrikt zich zo de blaren van spinnen dat ie de stofzuiger pakt. Na het zuigen stopt-ie voor alle zekerheid een prop keukenpapier in de zuigmond. Ongelofelijk wat een spin teweeg kan brengen!

 9. Wij hadden vroeger een buurmeisje die helemaal hysterisch werd als ze een spin zag. De 1e keer dat we dat meemaakten dachten we dat er brand was of een insluiper.
  Je bent een echte held Mirjam, dat je de spin en alle klanten hebt gered 😉

 10. Er is wat mis met mijn computer maar je begrijpt het allemaal wel
  telkens vliegt mijn postje weg. Nu zie wel dat wijj beiden helemaal de kluts kwijt zijn he. Jouw schuld lieve ! ! ! !

  • Sorry Tilde. Om jou een plezier te doen, zal ik de monsterlijke foto heel erg verkleinen. Het was overigens een nepspin hoor. Gewoon heel goed nagemaakt 😉
   Mijn moeder en kind zijn ook als de dood voor spinnen.
   M’n moeder dacht een keer op de grond een joekel van een spin te zien en begon al heel hard om mijn vader te roepen. Bleek het het donkere kroontje van een tomaat te zijn…

   Sterkte met je ronde door het huis!

 11. whahahahaha nee zeg maar niet,
  daar krijg je de rust zeker niet mee terug:-)
  ohh jeetje kakel, ik ben al blij dat ik er naar kan kijken maar die grote joekels, geven me toch wel hartkloppingen hoor:-)

  xxx

 12. Als er zo’n paniek uitbreekt om een spin sta ik rustig toe te kijken hoe iedereen zich gedraagt. En dan lach ik me kapot. Want waarom bang zijn voor spinnen. Zeer nuttige beestjes. Geef mij maar een spin in plaats van een mug.

 13. BBWAAA MIrjam moest je dit nu zo gezllig vertellen, nu moest ik wel doorlezen , willen of niet.Ik heb maar een vijand op de wereld die me ban kindsaf een trauma heeft bezogd waar ik nog last van heb. En dat is “de spin “Mensen wat ben ik daar ontzettend bang van? Belaxhelijk ik weet het . Maar even naar de prent kijken en ik zit te rillen.—Nu is het 22 u en seffens voor ik ga slapen moet ik eerst alle kamers gaan insopecteren, kan niet anderHet is september en dan komen die griezels meestalin huis. Help ! ! !Dan zoeken zij een partner om hun voeten )of pootjes te verw

 14. Ze schijnen inderdaad nooit alleen te komen. Alleen is ook maar alleen, zelfs voor spinnen 😀 Ik ben er ook niet bang voor, de gewone kleine pak ik met blote handen maar die met dikke lijfjes pak ik wel met een papiertje. Weet ook niet waarom want giftig zijn ze niet. Misschien moet ik toch wat vaker oefenen zonder papiertje…haha!

 15. Whoea serieus… met z’n tweeën??? Ben ook niet zo’n fan van spinnen. Hooiwagens die deren me niet – lijken ook niet echt op een spin 😉 Overigens het rucje dat je deed met glas en karton doe ik doorgaans met bijen die in de gordijnen hangen 🙂
  Beeeeeeeeeeeldend verhaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *