Een man èn een vriend

mediteren

Ik moet je iets vertellen: ik heb een man èn een vriend.

Het zit zo: sinds kort mediteer ik. Om zelf niet van verbazing van een stoel te vallen, mediteer ik op een speciaal kussentje op de grond. Ik doe ’t nu bijna drie maanden: elke ochtend ongeveer een uur (echte yogi’s kijken niet op de klok, ahum.) Ik kan ’t nog steeds amper geloven, maar reeds na een maand voelde ik mijn innerlijke toerental teruglopen. 

Een wonder, want mijn gedachten stuiteren als pingpongballen tegen mijn schedeldak. In mijn diepste wezen ben ik een chaoot. En ik kan wel overal rust zoeken, maar als-ie niet vanbinnen zit, kom ik ‘m buiten ook nergens tegen.

De meeste oefeningen weet ik nog van yoga. Het was alsof ik naar een nummer luisterde dat ik twintig jaar niet meer gehoord had, maar woord voor woord kon meezingen. Mijn yogajuf moest eens weten! Ze zei altijd: “Mirjam komt weer in de vijfde versnelling binnen.”

De eerste yogales wist ik niet wat me overkwam: iedereen zat te gapen zonder hand voor de mond. In wat voor aso zooitje ben ik nu weer terechtgekomen? dacht ik. Een jaar later – ik was een snelle leerling, uche – begreep ik dat de vork anders in de stil zat.

Dat mediteren op de ademhaling vond ik een saaie boel, en ik maakte de onvergeeflijke fout dat hardop te zeggen. Ken je dat, dat je een stomme opmerking maakt en Iedereen daarna meteen zijn mond houdt? “Ga maar twee minuten met je hoofd in een emmer water zitten,’ sprak de yogajuf mild, ‘eens kijken hoe je dan over je adem denkt. Je adem is je vriend!” Dat laatste was haar stokpaardje, en ik heb ‘t van haar overgenomen.

Het is keihard werken hoor, dat relaxen! En soms – wacht, kom ff wat dichterbij, dan hoor je me beter – héél soms fluistert het vanbinnen.

 

69 thoughts on “Een man èn een vriend

 1. O goshjie, dit doet me denken aan de cursus Yoga die ik ooit es heb gevolgd, ik ben weggestuurd (grmph)
  omdat ik een storend element was. Ik heb er een logje over geschreven (ja, ik ga zoeken voor je)

  Meis wees je gewoon bewust van wat je voelt! Handel er naar en je zult zien dat je daarmee het verste komt!

 2. Yoga kan vermoeiend zijn

  om als stressvogel tot innerlijke rust te komen
  is één van de vele opgaven
  dat ze moet beginnen graven
  naar haar diepste -zelf zonder zich in te tomen

  Lenjef 🙂

 3. Het is heerlijk ja. Ik heb een tijdje op yoga gezeten en aan het eind van de les gingen we mediteren. Dat duurde me altijd veel te kort, voor mij hoefde die yoga niet zo maar het mediteren kon ik eindeloos doen. Ik viel altijd in slaap wat ook weer niet de bedoeling schijnt te zijn en soms, als ik niet kan slapen, doe ik de oefeningen van toen. Ik ga er toch maar weer eens mee beginnen denk ik. In mijn hoofd is het soms ook nogal druk 😀

 4. Ik weet niet, hoor. Ik denk dat ik van dat lange stilzitten juist heel erg onrustig zou worden.Ik mediteer op mijn manier in bed voor het slapen gaan. Overdenk dan de dag en val zo in slaap…

 5. Helemaal tóp dat deze vriend zoveel voor je kan doen, héél zuinig op zijn zou ik zeggen!
  Voor mij werkt een dagelijks warm bad heel goed, of nóg beter een paar uur sauna!

 6. van yoga heb ik enkel een herinnering van op school, toen we in een lesuurtje ook eens konden proeven van de innerlijke stilte die het teweegbrengt.
  Ik zou het eigenlijk wel kunnen gebruiken om af en toe tot volledige rust te komen… 😉

  Groetjes!

 7. Die vijfde versnelling herken ik maar al te goed 🙁 En ook die slechte ademhaling tijdens het sporten. Nou ja, bij jou juist de goede ademhaling door oa de yoga. Ik ben recent met Evy begonnen, met ‘hard’lopen dus. En ik merk wederom dat mijn ademhaling niet goed blijft. Na een tijdje loop ik te hijgen als een hert, en merk ik dat mijn ademhaling steeds hoger zit. Toch maar op zoek naar de rust om aan yoga te gaan doen! Het staat al zooo lang op het lijstje…

 8. Ja Mirjam Hatha Yoga is de meest vriendelijke voor ons. De oefeningen zijn zo op het eerste gezicht erg moeilijk.MAAR de leraar zegt het is geen competitie wedstrijd , ieder doet het naar zijn eigen mogelijkheden. En men kijkt niet naar de anderen hoe zij het doen..
  Die Yogastandjes met de gepaste ademhaling is ‘het ‘ zuiverste rustgevende, en zelfs geneeskrachtige.
  Ongelukkig moet ik mij beperken met de meditatie.Maar daar ik oorsuize ‘trinitis ‘ heb in beide oren is dat niet zo evident om de stilte geheel te beleven en gaat er veel verloren.—-Daarom zeg ik nog eens volhouden en niet stoppen zoals ik.Ik was dom…….
  Je bent goed bezig Mirjam en zult er op den duur de vruchten van plukken.

  • Oorsuizen lijken me hartstikke lastig. Hoe je ook je best doet, op zo’n manier heb je nog geen rust ;-(
   Ik vind niet dat je dom bent geweest om toentertijd te stoppen met yoga. Je hebt er ongetwijfeld een goede reden voor gehad, of het waren de omstandigheden. Achteraf is het altijd makkelijk praten. Misschien kun je voorzichtig opnieuw beginnen? Mijn yogalerares is een eind in de zeventig en geeft nog een dag per twee weken les. Jammer dat je niet in de buurt woont…zouden we samen kunnen gaan. Amai, dat had vast veel te gezellig geworden 😀

 9. Zo’n goeie vriend wil je niet verliezen, zuinig op zijn! En verder ben je ook goed bezig, innerlijke rust is echt belangrijk voor den Mensch. Maar net als jij vind ik het ook zeer moeilijk om gedachten stop te zetten. Ook bij mij raast het dag en nacht door. Ooit (zo’n 20 jaar geleden) heb ik op yoga gezeten en ben gestopt omdat de toenmalige yogaleraar alleen nog maar les gaf in de ‘grote stad’. Maar net als Lien (onder andere om dezelfde reden) denk ik er sterk over om weer te gaan beginnen met yoga. Ik ga ook op zoek naar een nieuwe vriend 😉

 10. In de vijfde versnelling naar Yoga. Als de groep na het sporten nog 5 minuten gaat relaxen lig ik daar wel tussen maar mijn hersen bedenken nog allerlei dingen die ik nog die dag moet doen dan wel de volgende dag moet doen. Hersens staan tijden het sporten wel in de niet-denk-stand, maar zodra dat afgelopen is beginnen ze weer.

 11. Zo ben je goed bezig Mirjam.Maar volhouden is de kunst en is belangrijk.
  In de jaren 198O ongeveer hebben mijn echtgenoot en ik zeer intens Yoga gevolgd.1 maal in de week naar de groep maar dan alle dagen een uurtje voor jezelf.5 jaar lang, en geloof me het was mijn beste tijd ooit. Gezond en monter daar waar ik daarvoor in de lappenmand zat.__
  _Mijn man moest het tot zijn spijt opgeven door zijn werkzaamheden.
  En een jaar later moest ik eveneens stoppen—-Die 5 jaar hebben mij
  veel over me zelf geleerd, waar ik trouwens nu nog baat bij heb.
  Het is er nooit meer van gekomen terug te beginnen,wat heel dom van me was besef ik nu.Maar met de leeftijd gaat ook de soepelheid van je lichaam weg , en het had nooit zo ver gekomen als ik volgehouden had, weet ik zeker.Mirjam, het waren 5 intense gelukkige jaren ! ! !

  • Ik vond mijn yogadocente ook niet iemand die yoga gaf, maar ze wás “gewoon” helemaal yoga. Ze is inmiddels zeventig en geeft nog één middag in de 14 les.
   Maar kun je niet heel voorzichtig ergens bij je in de buurt beginnen? Alleen als je ‘t graag wilt natuurlijk. Hatha yoga is een heel vriendelijke vorm van yoga,
   ook als je wat ouder bent. Wel fijn dat jullie die gelukkige jaren gehad hebben!

 12. Ik krijg altijd lachkriebels als er op tv weer eens iets over yoga is te zien. Ik zou veel te snel afgeleid zijn om aan iets dergelijks te beginnen.
  Voor jou is het fijn dat je er een vriend bij hebt waar ook je man geen bezwaar tegen heeft. Koester beide.:-)

 13. Ik heb vroeger ooit aan yoga gedaan maar ben gestopt toen ik zwanger was. Daarna heb ik het nooit meer opgepikt maar nu denk ik er wel steeds vaker aan. Voornamelijk om mijn spieren soepeler te krijgen want ik word inmiddels wat stijver als 50 plusser. En wie weet ga ik ook nog weleens mediteren maar ik ben vrij rustig van mezelf vind ik eigenlijk.

  • Het is maar net waar je je prettig bij voelt. Ik had het geluk (al begreep ik dat toen niet) dat elk yoga-uur met 20 minuten meditatie werd afgesloten.
   Op youtube staan plenty yoga-oefeningen, zoals de Zonnegroet!

 14. Goedemorgen lieve Mirjam…

  dat is dan wel een hele bijzondere en fijne vriend.
  Het zou ook wel wat voor mij zijn.
  Ik heb ook zo’n warboel in m’n hoofd.
  Het houdt me wakker en het voegt verder niets toe.

  Een kussentje zei je?
  Ik ga beginnen.
  Maar wel eerst met een minuutje of 10.
  Een heel uur??? Dat gaan we opbouwen…

  XXX, Marlou (ik blog nog even niet ivm jetlag…)

  .

  • Elke keer als ik op yoga was, deed ik vol overgave met de mediatie mee. (Eerst een uur oefeningen en daarna 20 minuten mediatie, afgesloten met thee en wat lekkers 😉 )
   Maar het bleef niet hangen. En ineens zag ik ze vliegen. Nee hoor, ik wist gewoon dat er vanbinnen iets met me moest gebeuren.
   Altijd maar mijn eigen gedachten achterna hollen, ik had daar zo genoeg van. En toen ik er mee begon, kwamen meteen al die wijze lessen weer boven. Heel apart!
   Ik wens het je zeker toe,
   dag dag lekker slapen na je jetlag!

 15. elke dag een uur lang?
  hoe houdt je dat vol?
  pffft
  Nou ja ik ben dus een analfabeet op het gebied van mediteren.
  Hoe komt de wervelstorm van gedachten tot rust dan Kakel?
  Is het een gevolg? van wat dan?

  • Door middel van ontspannings- en ademhalingsoefeningen. Daar zijn trucjes voor. Veel mensen denken dat je tijdens mediteren aan niets mag denken, maar dat is niet zo. Het is meer dat je probeert van een afstand naar je gedachten te kijken. Elke keer als er een gedachte bij je opkomt, ga je er niet op in, maar concentreer je je weer op je ademhaling. ‘t Is wel een beetje wennen. Maar misschien ontspan jij je weer heel goed wanneer je warm bad neemt!

 16. Heerlijk he,mediteren. Ik moet zeggen ik doe het nog wel steeds met een geleide cd, ik kan niet zomaar gaan zitten en mediteren.
  Als ik nu ook erg onrustig ben snachts heb ik er eentje op mijn smartfone zitten.
  Helpt goed vind ik, slaap daarna als een roos weer door.

   • ik ben je logje terug komen lezen, sinds vanmorgen blijft dat laatste zinnetje ‘heel soms fluistert het vanbinnen’ bij me hangen ….. wie weet groeien er bij dankzij jou zo wel nieuwe woordjes. Ik hou je op de hoogte moest het zo zijn

 17. Goed bezig. Met Gupta begonnen? Of begrijp ik het dan verkeerd. Zelf ga ik een keer per week naar yoga en heb een tijdje mindfulness oefeningen gedaan. Helaas is in dat laatste wel een beetje de klad gekomen.

  • Ja, alle wegen leiden naar Gupta! Daarom ben ik met de meditatie en het dieet begonnen. Om met alles tegelijk te beginnen, vond ik teveel van het goede.
   Mindfulness komt op hetzelfde neer, maar meer gerelateerd aan Boeddha. Elke vorm van ontspanning is goed, zolang het je eigen keuze maar is.

 18. Heel erg goed van je! Bij mij is het klad er alweer ingekomen. Zal van de week weer eens proberen of het me lukt.

  Doe je ook nog iets met die scan die ik je mailde of is dat niks?

 19. Een heel mooi verhaal en geloof het of niet, ademhaling is heel belangrijk dat weet ik als hyperventilerende als geen ander. Het geeft inderdaad rust maar soms is het zeker niet makkelijk om die rust bij jezelf te vinden. Succes er mee en zo’n vriend erbij is heel handig 😉 Bij deze dame heb ik goeie oefeningen gevonden http://blog.seniorennet.nl/jot/

 20. Dat doe je goed! Ik zat tijdens mijn tweede zwangerschap op yoga. Ik werd er enorm lacherig van; al dat gegaap en gedoe op zo’n matje. Ik on ook nooit mijn ogen dichthouden, zat altijd te loeren naar anderen. Haha. Maar ik sliep daarna als een baby, zo heerlijk! Dus af en toe doe ik die oefeningen nog weleens. Succes!!

 21. absoluut, kakeltje, je adem doet alles voor je, dat heb ik ook bij yoga meegekregen, maar jij geeft er een heerlijke vrolijke draai aan, je moest eens weten hóe ik de laatste dagen weer aan het opletten ben met mijn adem:-)

  een héél goeie vriend:-)

  xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *