Naar stal

Koe moet naar stal

Het is een herfstdag om je vingers bij af te likken: volop zon en een intens blauwe lucht. Voordat de zon er de brui aan geeft, en storm en regenbuien losbarsten, moet er nog wel het een en ander geregeld worden.

Stoicijns, en maling hebbend aan de inspanning van twee duwers en één trekker, staat ze stevig met haar vier poten op de grond. Ze wil niet. Nukkig staat ze in het midden van de groene wei. Heel de lente heeft ze voor mooi weer gebeden, pas eind juli werden haar gebeden verhoord, en als het een ouwe wijvenzomer is, moet ze naar stal. Jullie bekijken het maar, bokt ze. Eens zien wie zich hier laat koeioneren!

De boer trekt hard aan een touw om haar nek. ‘Jullie moeten harden duwen!’ roept hij naar twee kornuiten, die met vier handen tegen de bonkige en modderige koeienbillen duwen. Dat verrekte koppige rund! Ze duwen en trekken. Het zweet staat op hun voorhoofd, maar de koe geeft geen krimp. Driftig rukt de boer de pet van zijn hoofd en smijt ‘m op de grond.

‘Probeer het eens met lieve, zachte woordjes,’ zegt een kornuit. Tegen een koe? Hij prakkiseert er niet over. Wat hem betreft kan ze naar de bliksem lopen, laat hij haar hier midden in ’t land staan en kan ze verrekken.
‘Al je zusters staan al op stal van het biks en ingekuilde gras te vreten,’ moppert de boer, ‘alleen jij nog niet.’ Hij zet een stapje dichterbij, en fluistert in de koe haar oor: ‘In de winter mag je kennismaken met de stier en dan word je in het voorjaar voor het eerst moeder.’  

De stier?
Een kalfje?
Samen met haar kalfje in de wei staan terwijl de zon op haar kop brandt? Was het maar vast zo ver.

Ineens gaat ze over stag. Zo plotseling, dat de duwers bijna plat voorover in het gras vallen. Afgemat kijken ze elkaar aan. De koe loeit nog even om te laten weten dat het niet van ganser harte gaat, maar dan holderdeboldert ze over de loopplank de veewagen in. En dan zeggen ze dat runderen stom zijn…

43 thoughts on “Naar stal

 1. Owww, ik hoop voor de koe dat ze na een winterdekking niet al in de lente moeder wordt! Dan wordt het kalf veeeel te vroeg geboren! Gemiddeld zijn koeien ruim 9 maanden drachtig! 🙂

 2. wat jammer hé:-) de koeien naar stal weer de hele winter binnen,
  maar het lijkt me nog zo vroeg, misschien moet ze wel kalven of zo, dan halen ze ze ook naar huis,
  stom rund… om den dooien dood niet jongen, hartsikke slim:-)
  en lekker ruiken ook al 🙂

  dag kakelino
  xxx

 3. Kijk, die boer kan zich tenminste inleven in het leven van een koe. Die krijgt vast het beloofde plezier wel. Kom daar nog maar eensom in die bioindustriekoeien.

  • Ik kan me dat nog herinneren van toen ik kind was. Mijn oma woonde in de buurt van het slachthuis en de veemarkt in Rotterdam. Het gebeurde regelmatig dat een koe de kuierlatten nam. En een op hol geslagen koe is veel erger dan een kwaaie stier!

 4. Ik zag ze vandaag hier nog overal buiten lopen en toen zei ik nog: ‘wat zullen de koetjes (koetjes ja :-)) blij zijn met het mooie weer, anders hadden ze allang op stal gestaan’ maar het gaat nu wel erg gauw gebeuren denk ik. Vreselijk, al die maanden binnen…Ja, dan is het lokkertje toch wel de stier en het kalfje in het voorjaar. Als mij dat voorgehouden werd zou ik ook wel een paar maanden op stal gaan. Vooral vanwege het kalfje…. 😀

  • Het verschilt van boer tot boer. De ene heeft de melkmeisjes al vast op stal staan, en de andere gooit ze ‘s ochtends het land in, en haalt ze aan het eind van de middag weer op.
   Nee, voor nog een kalfje ben ik veeel te oud!

 5. Had vanmorgen al gereageerd via mijn tablet maar zal wel niet goed gegaan zijn. Ik vind het echt prachtig hoe je van zo’n foto, zo’n mooi verhaal kan maken. Zo leuk gevonden.

 6. Wij trokken altijd de staart even omhoog.
  Daarna snel opzij springen om de koeientrap te ontwijken en vervolgens ging ze waar wij haar wilde hebben.
  Maar eerlijk is eerlijk wij hebben wel eens kilometers gedraaft om de te verweiden koeien die rechtsaf waren geslagen weer terug te krijgen in het gareel.
  Leuk stuk, komt omdat je weblogger bent, het onderweg tegenkomt en dan onmiddellijk het verhaal erin ziet 😉

 7. Het was vandaag ook nog véél te mooi weer. Morgen zal ze blij zijn in haar warme stal. Misschien staat ze wel lekker in de buurt van ‘De Stier’ 😉

 8. En nu maar hópen dat de boer haar niet in de maling heeft genomen en ze afgescheept wordt met een flinke spuit sperma op een zekere plaats …. de stier wordt tegenwoordig meestal “geen lolletje” meer gegund met de “meisjes” !

 9. Zo zie je maar, met stroop bereik je meer dan met azijn! 😉
  Leuk verhaal Mirjam, maar ik kan best begrijpen dat Bertha nog even van het herfstzonnetje wilde genieten.

  Groetjes Petr@

 10. Dat was weer een leuk verhaaltje Mirjam. Jij doet me toch dikwijls glimlachen. Die koe heeft een echt moederinstinct.—-Als het nu maar die stier van boer Vijzels is…( daar heeft ze al lang een oogje op)
  Ze huppelde zelfs van blijdschap naar de stal ! ! ! !

 11. Goed geschreven en een leuk verhaal. Onberekenbaar die runderen. Als ze bij die stier maar niet dat stapje naar voren doet want dan valt hij plat op zijn muil. En als ie kwaad hoort….berg je dan maar.

  • Een paar jaar geleden is er een boer hier te grazen genomen door zijn eigen stier. De boer belandde in het ziekenhuis met een gebroken heup en de stier ging naar het slachthuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *