Kerstverhaal

‘Juf! Juf!’ holt Lizzy het klaslokaal binnen, ‘…mijn brood is kwijt!’ Juf kijkt met opgetrokken wenkbrauwen haar collega Adriaan aan.
‘Weet je zeker dat je het hebt meegenomen naar school?’
Ja, echt wel. Lizzy knikt verontwaardigd. ‘Vanochtend liep ik bij het schuurtje, en toen riep mijn moeder me terug omdat ik m’n brood vergeten was, en toen ben ik ’t gaan halen…en toen heb ik het hier aan de kapstok gehangen.’ Juf zucht.

‘Wil je een banaan?’ mengt meester Adriaan zich in het gesprek. Lizzy trekt haar neusje op; zij is niet het meisje dat  op een vitaminerijke kromme vrucht zit te wachten.
‘Ik geef je twee boterhammen van mij,’ biedt juf aan. Uit haar tas haalt ze een pakje aluminiumfolie, vouwt het open en haalt er twee witte boterhammen met chocopasta uit. Lizzy is haar leed op slag vergeten. ‘Dank u wel juf,’ zegt ze stralend.

Juf Marijke staat in het kopieerhok. Het apparaat is klaar met printen, maar ze schijnt het niet te merken. Haar gedachten zijn bij het verdwenen brood. Gisteren was Lizzy nummer zes in twee weken tijd op school. Nog een wonder dat de chocolade kerstkransjes in de bomen hangen

De deur van het klaslokaal gaat open. Gewoontegetrouw kijkt juf in de weerspiegeling van de ruit van de openstaande deur van het kopieerhok, en ziet Rick de gang op stappen. Hij doet de deur achter zich dicht, en kijkt in het rond. Als hij zich onbespied waant, loopt hij naar de kapstok, en klopt met zijn hand op de plastic tasjes onder de jassen. Bij één tas gaat zijn hand naar binnen en komt naaar buiten met een plastic zakje brood. Rick bedenkt zich geen moment en duikt de jongens wc in. 

Juf is onthutst. Rick; zo’n beetje het leukste jongetje van de klas! Ze denkt even na, niet zeker wetend wat ze het beste kan doen, maar loopt dan zelfverzekerd naar de jongens wc, klopt op de deur en trekt ‘m meteen open. Ricks ogen worden zo groot als schoteltjes. Hij kauwt als een bezetene om het laatste restje van een boterham weg te slikken. Terwijl een bruine streep chocoladepasta zijn bovenlip siert, begint zijn onderlip gevaarlijk te trillen. Juf kijkt ‘m aan met een mengeling van nieuwsgierigheid en medeleven.

Na de eerste tranen en schrik, buitelen zijn woorden over elkaar heen. Hij ziet zo bleek als Sneeuwwitje en zijn rug lijkt in te zakken onder het loodzware gewicht van schaamte. Juf luistert naar de onopgesmukte eerlijkheid van het ventje.
‘Belt u de politie?’ vraagt Rick angstig. ‘Nee,’ zegt juf, ik heb een beter idee. Ik ga de voedselbank bellen. En ik zorg er persoonlijk voor dat jullie met Kerst thuis te eten hebben. En dit blijft ons geheimpje, okee?’ zegt ze en geeft hem een medeplichtige knipoog. 

29 thoughts on “Kerstverhaal

 1. Een heel mooi geschreven kerstverhaal Kakeltje.
  Al is het helaas de trieste waarheid tegenwoordig.
  En dat er maar heel veel van dit soort ‘juffen’ mogen zijn.

 2. Mooi maar triest verhaal. In 2014 zou dat geen werkelijkheid mogen zijn, maar de waarheid is anders. Ons collectief zou zich dood moeten schamen maar waar is de deur van dat collectief? Iedereen staat strak tegen elkaar aan met de rug naar het probleem.
  Grommel.

 3. Wat een mooi verhaal, maar wat ontzettend triest dat dit gebeurt in deze tijd!
  Men zou eerst eens aan de eigen mensen in Nederland moeten denken die het moeilijk hebben en dan pas aan de hulpbehoevenden in het buitenland. Maar ja, dat levert geen leuke televisie op waarschijnlijk…

 4. Helaas zou dit zomaar waar kunnen zijn!
  Dit verhaal deed me denken aan mijn oma, die als kind op een nonnenschool zat, ze was een mager kind en werd vaak apart genomen voor een boterham met dik boter en kaas.
  Mijn oma is zuster Hedwig nooit vergeten!

  Wat akelig van je moeder? Gaat het al wat beter?
  Liefs Petr@

 5. Dit mooi maar triest verhaaltje heeft nog een lief einde.—Maar als je de beelden ziet van die arme magere kindjes in die verre landen
  voel ik me toch wel verdrietig over zoveel onrechtvaardigheid in de wereld. Waarom toch ?

 6. En maar geld inzamelen voor landen waar we nog nooit van gehoord hebben (bij wijze van spreken). Tot mijn grote vreugde las ik dat Urk nu weer 92.000 euro heeft opgehaald voor projecten in Ethiopië en Eritrea. Ik ga ook eens een inzamelingsactie beginnen maar dan voor de mensen in dit land. Dat lijkt me wel een goed plan!

  Mooi verhaal Kakel!!

 7. Wat ontzettend triest, zulke verhalen bestaan ook wel in het echt, dat is natuurlijk het ergste van allemaal.

  Een beetje laat, maar toch: fijne dagen en een mooi nieuw jaar!

 8. Een mooi eigentijds kerstverhaal maar dan mét een praktische én menselijk oplossing! Dát is de hulp die ik graag zie en bij voorkeur zelf ook geef, waar mogelijk in de directe omgeving én op maat!
  Fijn dat je weer lekker op dreef bent, houden zo!

 9. Mooi verhaal, en inderdaad maar al te vaak de realiteit. (In mijn werk wordt ik er dagelijks mee geconfronteerd)

  Fijn om weer nieuwe stukjes van je te kunnen lezen. Meneer Gupta heeft helemaal gelijk….veel leuke dingen doen.(Ook al heb je voor het resultaat nog veel geduld nodig)

 10. Kerstverhalen horen ‘Er was eens lang geleden in een land hier ver vandaan’ af te spelen.. Laten we maar hopen dat dit snel ‘Lang geleden’ gaat worden.
  Prachtig verhaal.

 11. Ontegenzeglijk een ‘mooi’ beschreven verhaal maar de inhoud is natuurlijk te triest voor woorden in een land als het onze.
  Zeker als je er even over nadenkt en je dan realiseert met schrik dat dit hoogstwaarschijnlijk veel vaker voorkomt dan wij beseffen.

  Voedselbanken de wereld uit, ons collectief geheugen uit, dat zou nog eens een waar kerstgeschenk zijn, vind je ook niet?!

  -x-♥

 12. Jammer genoeg lijkt dit steeds meer een realiteit van de dag te worden in plaats van te minderen. Fijn dat de juf zo begripvol reageerde.
  Fijne Kerst- en eindejaarsdagen voor jou en je familie x

  • Een beetje te laat om je een fijne Kerst te wensen, maar dat heeft naar alle waarschijnlijkheid geen effect gehad op je kerstviering 😉
   Mijn moeder kan trouwens wel een extra goede wens gebruiken, want ze is de eerste kerstdag gevallen, heeft haar heup gebroken en ligt in het ziekenhuis.
   Ze is al geopereerd en de operatie is gelukkig geslaagd!
   groetjes Kakel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *