Plassen in de bieb

Bieb

In de krappe dorpsbieb is het een drukte vanjewelste, en dat komt vooral door een partij stuiterende snotneuzen die ieders zenuwen weten te prikkelen. Met name die van één bibliothecaresse – een vreselijk beroep – wiens verhitte wangen verraden dat ze haar kookpunt nadert. Haar behulpzame bazin maant de kwajongens tevergeefs tot kalmte, en zegt verzoenend tegen haar kokende collega: ‘Nog even, dan is de onweersbui overgedreven en hollen ze weer naar buiten.’ In een adem erachteraan vraagt ze aan drie meisjes aan de leestafel: ‘Hebben jullie zin in een kleurplaat?’ De meisjes – zusjes met vlechtjes – nemen de potloden en kleurplaat gretig in ontvangst, en gaan aan de slag met het kleuren van hun dag.
‘Ze zitten hier elke dag,’ bromt Kookpunt geirriteerd, ‘alsof wij de naschoolse opvang zijn.’
‘Ze vinden het hier gezelliger dan thuis, dat is een compliment,’ weerspreekt de bazin. 

‘Heb je de wc doorgetrokken?’ vraagt het oudste zusje aan de jongste die terugkomt van een toiletbezoek.
‘Nee, vergeten,’ antwoordt ze toonloos.
‘Het hóórt wel,’ zegt de oudste bazig, maar spoort de jongste niet aan tot verdere actie. 

Een schel geluid vult de ruimte.
‘U loopt te dicht met uw boeken langs het poortje, mevrouw,’ vermaant Kookpunt.  Ene mevrouw Kakelbont – met haar boeken al onderweg naar het uitleenpunt – maakt rechtsomkeert en kijkt voldaan als de schellen een tweede maal rinkelen.
‘Ook dat nog…’ somt Kookpunt op in verzuchting, ‘provocerende volwassenen.

Ze kijkt naar de klok. ‘Theetijd,’ zegt ze resoluut, en laat er hardop op volgen: ‘Eerst maar even naar het toilet.’
Een kort moment is het stil, dan roept het jongste zusje op gebiedende toon: ‘En niet vergeten door te trekken, hè!’ 

 

70 thoughts on “Plassen in de bieb

 1. Haha… Wat is het toch een leuk verhaal!
  Ik heb het nog eens gelezen.
  heerlijk!

  Hier is de bieb altijd druk bezocht.
  Om even gratis te plassen, ja… echt wel.
  En om even gratis de krant te lezen en met deze of gene een kletsje te maken.

  Het is soms net een soos!

  dagdag!
  heb het goed vandaag!
  Marlou

  .

 2. Ik denk dat ze na zo’n BODN-opmerking het kookpunt voorbij is en ontploft. Al zou ze misschien liever verdampen. (BODN= bloed onder de nagels) Geweldige en zeer beeldend geschreven schets!

  • Plezierig zo’n compliment van een kenner… Ik moest toch even aan mijn hood krabben over de BODN dus ben blij dat je de uitleg erbij vermeld hebt!

 3. Goedemorgen kakeltje!

  Daar ben ik weer!
  De allerbeste wensen voor 2014!
  En dit jaar veel plezier met bloggen…
  En met alle andere dingen die we ondernemen…

  XX, Marlou

  .

 4. Was het bij ons in de bieb maar zo levendig. Als ik eens iets wil vragen is er nergens een kookpunt te bekennen, laat staan een baas van een kookpunt. Het is net of je in een vacuüm loopt.

   • Hoe slim en elegant jij ook bent, je kan niet op één been lopen…. dus….

    *werpt handkus de lucht in, richting zuid-west* nr. 2

    En voor de extra stormachtige dagen

    *werpt handkus de lucht in, richting zuid-west* nr. 3
    *werpt handkus de lucht in, richting zuid-west* nr. 4

   • Niet op een één been lopen? Ik heb er TWEE! En ze doen het allebei enorm goed. Nou ja…gegeven de omstandigheid.
    Ik heb nu een heel ander probleem: mijn laptop is naar de gloria. Gewoon dood. Zomaar opeens. Heb je een nauwe relatie van twee jaar, houdt ie er mee op. Aso toch? Dus als je nog meer handkussen hebt? Graag! Ik wist wel dat ik op je kon rekenen 😀
    liefs en een pakkerd *werpt bakken vol handkussen naar noord-oost* Zo groot zijn jouw armen niet, ha!

   • *met diepste eerbied buigend voor uw zeer uitzonderlijke schoonheid en onmetelijke intelligentie* ….

    Ach jeetje toch….. met een meetlint erbij blijken mijn armen inderdaad te kort, al is de ene 1,5 cm langer dan de andere. Maar goed dat ik (hoezo toeval bestaat niet?) net vóór mijn rots in de branding stond en hij stukken stabieler in de schoenen staat dan ik… Jouw bakken kwamen aanzeilen en hadden me anders omver geblazen. Op zich niet zo erg ware het niet dat het hier stort van de regen en ik een broertje- & zusjedood heb aan een nat pak.

    Lappie overleden? Wat afschuwelijk! Hartelijke gecondoleerd! Meer dan dat kan ik helaas niet, als ik op financieel vlak rijker zou zijn zou ik je met liefde eentje geven maar dat trekt Bruin helaas niet zonder met zijn wielen in de modder te blijven steken. Mijn nederigste excuses daarvoor.

    Ik denk dat jij nu jouw rots in de branding even lief moet aankijken en moet vragen of hij wil opvangen ;-0)

   • Nog een wonder dat de luchtkussen zijn aangekomen want het waait als een iditoot, maar niet in de richting noord-oost 😉
    Hij is nog niet definitief overleden, hij licht bij de reparateur. Met de nadruk op “ligt” want het duurt minimaal twee weken. Als een mens ergens chagrijnig van wordt, is het daar wel van. *snikt oncontroleerbaar* Je excuses heb ik aanvaard. Gekkie! 😀 xxx

   • Weer zo’n voorbeeld van hoe jammer het is dat je zo ver weg woont ;-(
    Als je in de buurt had gewoond was ie al weer klaar geweest en had je je weer kunnen uitleven!

    *legt zachtjes armen om frele schouders en fluistert zacht, ‘komt wel goed schatje’*

    **oef…veegt stiekem angstzweet van ‘t voorhoofd

    ***Gek? Moi? JAAAAAAAAAAAAA gelukkig wel!!!!!!!!!!!

   • Kun jij ook al laptops repareren dan?? OMG! Sommige mensen kunnen álles…
    Maar goed dat je van die lange arme hebt om me op te vangen 😉

   • Nee lieve schat, i wish..it would make my day (and yours) Maarrrrrrr ik heb een lief vriendje dichtbij die dat wel kan, en die heeft het ook altijd druk maar zodra Kootje ‘Niels help!’ gilt staat ie zo snel ie kan op de stoep en doet wat moet 😉

    Jaaa dat dan weer wel.

 5. Goed teken dat het druk is. Leek me altijd juist een heel leuk beroep maar ja met zo’n klierend club zou ik ook uit m’n vel springen, om van kakels maar niet te spreken! :p

 6. Wat heb jij toch veel fantasie Mirjam. Van een alledaagse belevenis zo een prettig verhaaltje aaneen flansen. Je moet het maar kunnen.
  Toch wel droevig dat die twee kinderen de ganse dag liever in de Bib zitten dan thuis. Dat moet een prettig “thuis ” zijn. och arme

  • Het is ook droevig. Het gaat om een groot gezin: 11 kinderen; 8 jongens en 3 meisjes. De jongens zijn de baas over de meisjes en ze moeten ook echt doen wat hun broertjes zeggen. Om dat te ontlopen (theezetten, inschenken, fruit schoonmaken…) zitten ze elke middag in de bieb. Nog een geluk dat moeder-overste van de bieb daar begrip voor heeft.

 7. Haha. Als ik naar de markt ga moet ik ook altijd plassen in de bieb.
  Maar ook de mensen die werken op de markt. De toiletten worden dan druk bezocht. Maar wonderbaarlijk zijn ze toch schoon.

  Maar ik ben geen lid meer van de bieb. Veel te saaie boeken daar.

 8. Haha als Kookpunt bij het toilet komt en ziet dat er niet is doorgespoeld, komt de rook waarschijnlijk helemaal uit haar oren!
  En jij deed er nog een schepje boven op 🙂
  Heerlijk om te lezen!

 9. Ben ook wel eens zo naar buiten gelopen zonder erg pff ook daar zijn al weer poortjes in de bieb…het werkt trouwens wel sneller dit systeem dat dan weer wel. Was het wel de piepjes waard het boek 😉

 10. Ik zie het hélemaal voor me,zó beeldend geschreven! Gelukkig gedraag ik me altijd kéurig…. misschien moest je daar tóch maar eens een voorbeeld aan nemen;-)

 11. Whahahahaha! Provoceren! Dat heb je natuurlijk meegekregen van je Gupta Amygdala Retraining … ik zie gewoon je voldane blik voor me. En? Hoe voelt dat? Ik heb wel een idee 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *