Een pissige groene man

Het haasje

Het haasje

 

Van top tot teen in het groen gestoken, en met modder op zijn laarzen tot halverwege de schachten, kijkt hij een tikkeltje nors voor zich uit. Of zou het gewoon de kou zijn? Ik waag het erop. ‘Nog wat geschoten vandaag?’ Een ogenblijk kijkt hij me taxerend aan, dan worden we afgeleid door een vlucht ganzen die in een perfecte V de rivier over vliegen. Boven het motorgeronk van de pont uit horen we hun gegak.

‘Ik vraag me altijd af waar ze het over hebben,’ zegt de groene man.
‘Over grazige weiden en hun GPS,’ spreek ik hardop mijn gedachten uit. We kijken de ganzen na tot ze uit het zich verdwenen zijn.

Als hij me weer aankijkt, is de kou uit de lucht, pakt de man zijn camera, en houdt een afbeelding voor mijn neus. Ik zie een kauwtje dat brutaal opkijkt tijdens het snoepen van een paardenvijg. “Had je wat?” zeggen zijn kralerige oogjes? Ik lach om de bravoure van het beestje.

‘Over schieten gesproken…,’ begint de groene man, ‘vorige week kwam ik een jager tegen die twee hazen had geschoten.’ Mijn bloeddruk stijgt in de wetenschap dat dat maar mag tot en met 31 december mag.
‘Dat is verboden, dan is het rammeltijd,’ kan ik niet nalaten te zeggen.
Precies! Hij was dan ook flink pissig geweest, en had zin in een conflict. “U bent in overtreding,” had hij gezegd. De jager had hem met grenzeloze zelfingenomenheid uitgelachen. Hij had de hazen op eigen grond geschoten, niemand die ‘m iets kon maken, en als hij  een foto van hem zou proberen te maken, zou hij z’n camera mollen. Daarna had de jager de hazen achteloos in de kofferbak van zijn auto gegooid, en was hij de polder weer ingelopen.

De groene man geeft toe dat hij met plezier een ruitenwisser van ’s mans auto had willen breken, maar dan was hij een vandaal geweest. Toch wilde hij wel iets doen, maar waar zijn de rotte eieren als je ze nodig hebt? Er restte hem maar een ding. Zijn gezicht is een mengelmoes van schaamte en trots. Het was wel iets lulligs, geeft hij toe, maar de oplossing diende zich vanzelf aan, omdat hij heel nodig moest, en met veel voldoening had hij over het portier van de jagersauto staan piesen.
‘Droeg de jager handschoenen?’ wil ik weten.
‘Nee,’ zegt de groene man. Met een gna-gna-grijns lopen we de pont af.

53 thoughts on “Een pissige groene man

 1. E R R U G ! ! !
  .
  De HHH had zijn tank dop los gedraait!
  .
  Ik heb hazen eigenlijk nooit horen rammelen, jij wel?
  .
  .
  Bedankt voor je superleuke reactie op mijn log “KEIHARD WERKEN”
  Je hebt ook antwoord.

 2. Ik zou wel eens willen weten of dat waar is: Mag iemand op zijn eigen grond hazen schieten buiten de jachttijd? Hij had het nummer van de auto kunnen noteren. Daarna had ie nog tijd genoeg gehad voor een potje portierpissen. Dat gna gna kan ik me trouwens helemaal voorstellen. Afschieten die lui, in alle jaargetijden.

  • Ook dan mag het niet; de regels gelden voor heel Nederland. Er staat zelfs in de wet geschreven hoe je je jachtgeweer altijd moet vasthouden: met de loop naar beneden. Dat deed die jager ook niet, hij dreigde er mee. Goede laatste zin!

 3. Hahaha, ik had het gezicht van die jager wel willen zien, toen hij ontdekte dat zijn portier toch niet helemaal fris meer was. Bah bah!
  Mooi verhaal weer! en ik geef hem groot gelijk, heb zelfs ook niets met jagers!

 4. Wat ben je weer héérlijk op dreef, en die man heeft mijn zegen natuurlijk, ik hoop dat hij een flink grote blaas heeft zodat zijn “gezeik” niet zo’n “lullig” beetje was!

 5. Ik heb iets tegen jagers, als kind al. Die venten hebben geen hart ! Ik heb er van genoten Mirjam. Ik heb het al vaker gezegd, kon ik zo schrijven als jij ik deed het alle dagen.
  Jouw verhalen mogen nooit verdwijnen. Bundelen ! ! leesgenot voor je kleinkinderen later.

  • Ik heb ook iets tegen jagers. Ik dacht dat het altijd mannen waren, maar in de Linda (tijdschrift dat ik via de bieb leen) zag ik een artikel over zes vrouwen die “zoveel van de natuur houden.” Jammer hè? Iemand zou die jagers een flinke berg hagel in de bilnaad moeten schieten 😉
   Mijn verhalen zijn niet altijd even geweldig. De meeste verdwijnen in de prullenbak. Gewoon een pen pakken en proberen, Tilde!
   liefs Kakel

 6. De jacht is open

  de jagers moeten dringend met zijn allen beginnen jagen
  het wildbestand
  loopt uit de hand
  soms moeten ze uren wachten op één diertje, soms dagen

  Ja, sommige van onze soortgenoten gedragen zich helaas als mensen, Mirjam. 🙁
  Lenjef

  • Welkom Di. De groene man keek wel voorzichtig om zich heen of er nog andere luisteraars waren.
   Toen dat niet het geval was, durfde hij het risico wel aan. Gelukkig maar! Nou zie ik er ook
   heel betrouwbaar uit, moet ik zeggen *proest* 😉

 7. Weer een lekker verhaal om te lezen.

  Ik werd zelf ook wat boos mee, zo verdiepte ik me in het verhaal. En dat is ook de ultieme wraak als er niets anders op zit wat deze man heeft gedaan.

  Ik ben geen man en ik kan het ook niet op die manier doen maar ik zou wat anders moeten verzinnen. Een schop tegen de auto of mijn middelvinger?

  Mail volgt één dezer dagen,

  xxx

 8. Wat schrijf je toch geweldig Kakeltje. Ik denk vaak ana je en ik hoop dat t goed met je gaat. Wat is t toch met die mannen dat ze overal hun terrein willen afbakenen. Ooit gelzen dat een vrouw iets met haar plas doet? Kijk wij zouden ook in een bekertje kunnen plassen en t dan over t portier gooien maar daar denken we niet eens aan. Ik zou eerder met mijn sleutel langs de lak gegaan zijn ofzo. dikke knuffel meid . pourquoi pas

 9. Nou, die jager had bij mij mogen proberen mijn camera te mollen hahaha Ik had hem willen zien als ik er wat van gezegd had. En reken maar dta ik dat had gedaan.

 10. Hoi kakeltje!

  Hier werd ik eerst boos en toen vrolijk…
  Hahaaaa…. wat een heerlijke man! (NIET die jager!!!)
  Ik wou dat ik er bij was geweest, dan had ik nog wat op de motorkap geschreven.

  dag!
  groetjes van Marlou

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *