Hulp!

Huishoudelijke hulp

Een ronkende roestbak komt achter mijn blauwe bolide tot stilstand. Heel de buurt kijkt uit het raam en ziet dat mevrouw Kakelbont bezoek krijgt. Om half negen in de ochtend? Dat mens doet anders voor de middag de luiken niet open!

‘Best vroeg, half negen,’ valt de nieuwe huishoudelijke hulp met de deur in Huize Kakelbont. Komt het uit als ze voortaan een half uurtje later begint? ’s Ochtends komt ze namelijk moeilijk op gang. Hoe laat drinken we straks koffie? Ik moet haar wel een beetje ontzien, want ze verkeert in een onevenwichtige levensfase en ze is moe…Ze werkt trouwens voor het geld, hoor, niet omdat ze schoonmaken een aangename tijdsbesteding vindt. Thuis doet ze het sporadisch; ze zit liever.
Ja, “niet lullen, maar poetsen,” ze hééft ervan gehoord, maar in een iets andere woordvolgorde, kan dat kloppen?

We verdelen de taken.
In de keuken sopt ze de vloer, en haalt daarna dezelfde lap over het aanrecht. Ja, in die volgorde. Ze is anderhalve meter hoog en met de s.wiffer in de hand, komt ze tot ongeveer 1 m 75. Dat is lang zat, vindt ze zelf, want waar zij niet bij kan, wonen ook geen mensen. Ik reik haar het keukentrapje aan, en vraag of ze alsjeblieft de boekenplanken in Kinds kamer wil stoffen. Hoezo? Boeken hóren stoffig te zijn! Worden al die dikke pillen gelezen door een puber? Dat kan niet gezond zijn.
Persoonlijk kijkt zij liever naar Tell Sell.
En sjonge, wat een openbaring dat je plinten kunt stoffen. Daar zou zij uit zichzelf nooit opgekomen zijn.

Wat vind ik van haar idee om buiten in de zon koffie te drinken? Als ik nou even de stoelen droog maak, schenkt zij de koffie in.
Haar billen raken amper de stoel of haar emoties zijn nog nauwelijks te dresseren. Ze heeft dringend een sociaal werkster  luisterend oor nodig: ze heeft ruzie met haar zus, mot met haar moeder, en is boos op haar broer. Haar kat moet een klysma en had ze al gezegd dat ze zo vreselijk moe is? Hoeveel gevulde koeken mag ze? Ze heeft trek gekregen van dat stoffen en soppen, en ze moet straks ook nog stofzuigen…

Een uur later trekken dieseldampen langzaam weg. Godzijdank heb ik een week om bij te komen van ons wonder van zegenrijke hulpvaardigheid. Vraag niet hoe, maar we hebben het samen een jaar uitgehouden. Sinds kort heb ik een Koerdische hulp. Ze is een schatje!

62 thoughts on “Hulp!

 1. Ik herinner me dit verhaal nog wel, heb je het een jaar uitgehouden met haar? Ik bewonder je hoor! Veel plezier met je nieuwe hulp, horen we nog wat over haar kwaliteiten ja toch zeker?

 2. Haha, het zal heus z’n charmes wel gehad hebben, anders hou je het geen jaar met elkaar uit! Ik droom ook wel eens van een permanente hulp. Eentje die 24 uur per dag klaar voor me staat. Als ik midden in de nacht pannenkoeken wil gaat zij ze voor me bakken. Als ik ooit miljonaire word hè… 😀

  • Bella moest niet veel van d’r hebben idd, en Bahar loopt ze achterna als een hondje.
   Dus Bella is een stuk slimmer dan we haar altijd hebben ingeschat 😀

 3. ja, even over boeken, die zijn dan ook vooral om flink in te bladeren, en dan komt daar nooit geen stof op.

  En verder is het dus vooral goed kijken en leren van elkaar, zo zit het leven ook een beetje in elkaar.

 4. zo’n hulp heb ik ooit ook gehad.
  kon niet op of om wegens een bekkeninstabiliteit.
  van de thuiszorg kreeg ik een meisje van 18, die de opleiding deed.
  ze sopte alle deuren, maar de bedden wilde ze maar niet verschonen, hoewel ze behoorlijk stonken.
  niet veel later bleek ze zwanger te zijn, kwam ze steeds later en deed helemaal niets meer.
  ik ben op zoek gegaan naar een particuliere hulp en vond een stoomwals van schoonmaakster: in 1 ochtend mijn hele huis schoon, inclusief 6 verschoonde bedden.
  veel plezier met je koerdische poetsmevrouw,

 5. Huishoudelijke hulp…

  zoals ze zelf kuiste zo zal het allicht nooit meer gebeuren
  de soepelheid in haar rug en benen
  is tijdens het vergrijzen verdwenen
  door de poetsvrouw kreeg ze veel stof om over te zeuren

  Jouw relaas weer met een glimlach gelezen, Mirjam! 🙂
  Lenjef

 6. Och, och jij hebt het ook niet getroffen met die huishoudelijke hulp. Hoe heb je het zo lang weten uit te houden met haar? Daar zou je je toch rot aan ergeren. Wat een *** negatief ingesteld mormel zeg. En wat hilarisch heb je je verhaal geschreven. Ik heb lekker zitten lachen, echt. Zo kun je je emoties ook van je afschrijven met een heerlijk dosis gezond humor.

  En fijn dat je het nu treft!

 7. O, wat schrijf je dat weer hilarisch op! Ik hoor en lees wel meer over dit soort ‘hulpen’. Ik heb er geen meer. Wel gehad ooit maar we waren van te voren iedere keer zo druk aan het ruimen en het poetsen om het acceptabel te laten lijken voor haar dat we het nu maar in ons eigen tempo doen.

 8. Vind het nog knap dat je dat een jaar volgehouden heb, zou er gek van worden. Wij hadden ooit zo’n meisje aangenomen in de winkel. Als ik klanten hielp deed ze niets meer, ging ze staan luisteren, die was gauw weer weg.

 9. Dat is tegenwoordig toch een hot item: als je een uitkering krijgt, mag je best een tegenprestatie leveren. Maar jij hebt haar een jaar lang zonder noemenswaardige tegenprestatie een uitkering verstrekt. Heel nobel van je. Maar wel verstandig dat je haar nu toch de laan hebt uitgestuurd. Gaat ze nu WW aanvragen? Of had ze dat al misschien…

 10. bwaaaaaaaaaaah kakeltje, weg ermee, da’s niet vol t e houden:-)
  wat een gezever zeg, vorig jaar had ik ook zo’n hulpje half uur werken 3 kwartier zitten:-)
  whaaaa, gek wordt je ervan,
  hou der in ere die Koerdische..
  wens je heel veel sterkte, enne mooooooi geschreven hé,
  super:-)

 11. je hebt haar bij het afscheid vást de ingelijste spreuk cadeau gedaan die ik kort geleden op m’n log had.
  “ik ben niet lui maar extreem gemotiveerd om niets te doen”….. haar op het lijf geschreven!

 12. Dat klinkt me bekend in de oren !En ik ben niet zo iemand die bij haar staat te kijken hoe ze het doet.En ja, die plinten he,die staan
  toch zo laag. En die rug doet zo’n pijn.
  Erg is dat je voelt je zo echt een slavendrijver. En op een flat valt al zo weinig te doen. Alleen dingen die ik echt niet meer kan.
  Ik heb ook niet graag vreemden in huis; maar ja het is dat of naar een serviceflat trekken. En dat zie ik niet zitten hoor.
  We doen dan maar liever veel water bij onze wijn.
  .

  • Oh, ik kan je nog veel meer over haar vertellen. Ze vroeg aan mij of ik aan mijn man wilde vragen of hij voor haar een baan (op zijn werk) kon regelen? Toen ik zei dat ze dan wel elke dag om zes uur ‘s ochtends de deur uit moest, hoefde het niet meer.

   Heb jij geen recht op zorg van de thuiszorg? Al is het maar om de ramen te zemen, eens in de zoveel tijd onder het bed te stofzuigen…
   Zoals jij het beschrijft klinkt het meer als water bij de azijn doen 😉

 13. Na anderhalf jaar gesukkel, van de ene niksnut naar de andere, heb ik sinds nu ruim zes maanden eindelijk een geweldige hulp.
  Prachtig zoals je het vertelt.
  Succes
  Groetjes, Ria

 14. Allemachtig!
  Niet te kort.
  Je zou zo’n mens toch een schop onder d’r kont willen verkopen…
  Ik heb me plaatsvervangend kwaad gemaakt….
  En hoe komt dat???
  Omdat je het zo goed en plastisch vertelde.
  Heerlijk gewoon!!!

  Succes met de nieuwe hulp!
  Ik zou er ook wel eens eentje willen….

  Dagdag!
  Groetjes van Marlou

  .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *