Achttien!

 

Roos en Bella

Kind is mijn beste creatie ooit: rood haar, een beeldschoon velletje en een zandloperfiguur.
‘Hoe kan het zo groeien, hè?’ zeg ik tevreden tegen man.

Toch voelt het als de dag van gisteren dat Roos in haar Nijntje-fietsstoeltje bij me achterop zat. Ik lette een paar weken niet op, knipperde met mijn ogen en – hopla- ineens is ze achttien!

Ze kon amper kletsen of ze riep: ‘Nee, ikke doen!’
Het eerste loslaten begon op de peuterspeelzaal. Ze had net het handje van de juf vast, of ze zwaaide met de andere naar mij. Haar gezicht zei: zou je niet eens gaan? Andere moeders die hun kinderen weg brachten, hielden met moeite hun tranen binnen, ik sprong verlekkerd op m’n racefiets.
Mijn grootste angst was dat Roosje-in-de-knop aan het eind van de ochtend niet met me mee naar huis wilde, maar ze stond gelukkig te popelen om opgehaald te worden; haar mond overlopend van praatjes.

Ergens tussen school en onderweg naar huis is Kind volwassen geworden. Of volwassen, laten we het maar op meerderjarig houden 😉 Ze lonkt naar haar rijbewijs, en hoopt dat spoedig het kabinet valt, dan kan ze eerder stemmen.

Roos is behulpzaam; vindt een leuke baan belangrijker dan een goed salaris; staat vooraan bij elk feestje, en is manisch positief. Maar dat komt misschien omdat ze geboren is op de leukste dag van het jaar. Helaas raakt ze nog steeds alles kwijt wat niet aan haar vastzit; desondanks leunen Lief en ik ontspannen achterover: het echte opvoedkundige werk is achter de rug.

Soms houd ik ’s avonds nog weleens een verstandige monoloog tegen Roos als ze in bed ligt. Ze kan toch niet weg. Of ze luistert? Nee, joh! Toch stijgt mijn bloeddruk stijgt niet omdat ze steeds meer haar eigen weg gaat. Haar toekomst is niet te voorspellen, maar haar vader en ik hebben er alle vertrouwen in.

Lieve Roos: het leven werd pas mooi met jou erbij.
Van harte met je achttiende verjaardag!

67 thoughts on “Achttien!

 1. Manisch positief. Prachtig zeg. Jouw Roos kon best wel de grote zus van mijn India zijn. Wat een vreugde hè zulke mensies om je heen te hebben. De zon blijft schijnen met hen in de buurt.
  Ik kom er wat achteraan zwalken maar alsnog gefeliciteerd!!!!

  Gr Bibje

 2. Wat laat ,maar toch nog gefeliciteerd met jullie mooie Roos. Die felicitatie geldt natuurlijk ook voor je dochter. Ik duim voor nog vele gelukkige jaren.

  Lieve groetjes, Ria

 3. Kind

  lang blijft een kind geen kind
  voor je het weet
  staat het aan de meet
  waar de volwassenheid begint

  Met een beetje vertraging…Hip, hip Hoeraaaaaa!!! 🙂
  Lenjef

 4. Ja ja, 18 jaar is zo voorbij. Ik zie het wel met mijn eigen gasten. En ze zoeken zeker hun eigen weg. Mooi om te zien. Zeker als het goed gaat.
  Gefeliciteerd met jullie Roos

 5. Op een of andere manier komen berichten die ik via mijn Iphone stuur niet over. Maar dit terzijde. Van harte gefeliciteerd met jullie prachtige dochter (kan niet anders). Ja 18 jaar dan worden het al echt mensen he soms. Ik vond en vind alle periodes eigenlijk mooi van een kind. En altijd blijf ik een beetje moederen, dat kan niet anders. Je hebt het mooi verwoord. En eigenlijk past zo’n datum 1 april wel bij je dan een kind te baren 😉 😉

  • Met mijn telefoon kan ik ook geen berichten achterlaten, maar das dan ook maar
   een ordinaire smartphone ;-0
   Leuk: qua datum had ik daar niet eens aan gedacht!

 6. jeetmina, heb jij al zo’n oude dochter???????? onmogelijk! 😉

  Van harte gefeliciteerd skattie, ook voor jouw lief en jullie spruit natuurlijk!

  Ik steek met liefde een kaarsje aan maar ik pas wel op en volg Dien niet in haar voetsporen, zo gek ben ik nou ook weer niet op die hoge temperaturen.

  -x-♥

 7. Van harte gefeliciteerd met ” Roosje in de knop”want inderdaad écht volwassen zijn komt later maar nú moet ze zichzelf op gaan voeden aan de hand van de normen en waarden die jullie haar meegegeven hebben.
  Wat gáát het snel hé, mooi stukje heb je ervan gemaakt!
  En een tip….. met kleinkinderen gaat het nóg sneller;-)

  • Nóg sneller?! Dan kan Roos beter nog maar even wachten met
   rozenknopjes maken 😉 Jij kan het weten, want je hebt een bink van een achterkleinzoon 😀

 8. Proficiat Roos met het mooie velletje. ! En Mirjam zoals jij het weer verteld zie ik het zo voor me. Laat me denken aan mijn kinderen toen ze nog klein waren. Mooie tijd wat dat al beseften wij dat toen niet. Maar het gaat zo erg vlug voorbij.
  Zo heeft mijn dochter 23 jaar geleden ook voor een echte Aprilgrap gezorgd. Dan was mijn kleinzoon geboren. Ook een Aprilvisje dus.

  • Gefeliciteerd met je kleinzoon, Tilde!
   Het gaat zo snel omdat we met alles tegelijk bezig zijn: school, zwemles, kinderfeestjes…
   Opvoeden doen we bijna tussendoor, en dan ben ik nog gewoon thuis geweest toen Roos klein was.
   Ik werkte twee avonden in de week en dan was Lief thuis.
   Liefs xxx

 9. Je weet haar zo mooi te omschrijven dat ik spontaan verliefd op haar zou kunnen worden. Gefeliciteerd dame. Het blijft toch je kind he. Wat een feest. Ik drink er zo eentje op.

  Love as Always
  Di Mario

 10. Lang zal ze leven, lang zal ze leven…Mirjam, Roos en Husband, heel hartelijk gefeliciteerd met de verjaardag, gelukkig ben ik nog net op tijd. Wat heb je dat prachtig geschreven Mirjam en wat een prachtige dag was het ook vandaag. Btw: Is dat Bella op de foto of is er gezinsuitbreiding?

  • Zo’n mooie dag heeft ze nog niet eerder gehad op haar verjaardag!
   Karin, je hebt het goed gezien: het is Bella, The One and Only.
   ‘t Is zo stil in huis zonder haar…

 11. Mijn felicitaties voor jou en je Lief met zo’n prachtige dochter, maar uiteraard ook voor je volwassen (nou ja jong-volwassen) Roos. De tijd van opgroeien vliegt inderdaad voorbij. Soms zou je die tijd even terug willen draaien. Heel soms. Want de tijd die je nu mag gaan meemaken, is ook mooi (maar vliegt nog harder).

  • Het minst leuke jaar vond ik eigenlijk het eerste.
   De babytijd was niet zo besteed aan mij. Toen ze zich eenmaal
   met alles ging bemoeien werd het een stuk gezelliger!
   Ach, elke leeftijd heeft z’n charme 😀

 12. ha die Kakel!

  gefeliciteerd met je lieve dochter!
  Als ik het zo lees moet het wel een topmeid zijn!!
  Mijn Roosje wordt over een paarweken 41.

  Toen ze 18 werd ging ze op kamers.
  Ohohohhhh…. wat had ik een empty-nest-syndroom!!
  Vreselijk!

  heb het goed vandaag met elkaar…
  Een mooi nieuw levensjaar…

  Liefs van Marlou

  .

  • Owowowo, Roos “moet” misschien ook op kamers als ze voor een studie in Utrecht kiest.
   Half april heeft ze daar een meeloopdag en dan moet ze toch echt de beslissing nemen
   wat het gaat worden: het Erasmus of Utrecht…
   Jouw Roosje is al aardig rijp 😉
   liefs Kakel xxx

 13. Gisteren was je dochter jarig van harte gefeliciteerd ermee. Onze zoon wel 20 jaar ouder als jou dochter is vandaag jarig. Lekker taartje eten zowel jij als ik dus. Dag Kakel je schreef gezellig over je dochter

 14. Roos, van harte gefeliciteerd met je 18e verjaardag!
  Het wordt ongetwijfeld een heerlijke, noot te vergeten dag!

  En Kakeltje en Man ook gefeliciteerd natuurlijk. Wees zuinig op jullie meissie, maar loslaten daar kom je niet onderuit. Ze komt er wel hoor! En dat heeft ze dan ook voor een heel groot deel aan jullie te danken!

  Die uitspraak ‘ikke doen’ komt mij trouwens erg bekend voor. Onze dochter zei al vanaf ongeveer een jaar of één ‘zewwef doen’ :-).

 15. Gefeliciteerd met je prachtige creatie. Wat gaat het toch snel. Eėn van mijn creaties wordt over een tijdje 18. Wat vliegt de tijd toch pffffff….
  Een hele fijne dag gewenst met je gezin!!!!

 16. Die dag heeft ze helemaal zelf uitgekozen natuurlijk 🙂
  Van harte gefeliciteerd Roos met deze prachtige leeftijd, en dat je maar lang mag bloeien en groeien. Pa en ma ook proficiat met jullie volwassen creatie!

 17. Gefeliciteerd met je leuke 18 jarige dochter en het was geen 1 april grap toen ze werd geboren!
  Ze gaat de weg in naar een nieuwe periode, rijbewijs, universiteit, de toekomst ligt voor haar open, je hebt je taak volbracht als ouder, de rest moet ze zelf doen. Alhoewel een moeder altijd een boegbeeld is, zelfs mijn dochter vraagt nog regelmatig om raad. Dus…..

 18. Hiep hiep hoera…….hoera.
  Gefeliciteerd!!!

  Prachtig geschreven. En zeker om trots op te zijn.

  18 jaar… zou best nog even terug willen naar die tijd.
  Enne laat het kabinet maar vallen dan kan ze mooi in haar auto erna toe scheuren, huh rijden.

  Fijne dag!
  Liefs Debby

 19. Kakel wat heb je dat zooooo mooi geschreven, in een haverklap zijn kleine kinderen groot. Een ferme proficiat voor Roos, achttien is een heerlijke leeftijd. Volwassen en toch nog jong genoeg om het kind uit te hangen 🙂 (al vind ik dat van 50 ook)
  Gefeliciteerd met je goedgemaakte dochter! 😉

 20. Ach de zalige leeftijd van achttien. Dan staat echt de wereld nog voor je open. Al moet ik toegeven dat ik dat nog steeds voel. Een nieuwe dag geeft altijd nieuwe kansen dat is mijn motto.

  Van harte gefeliciteerd met je dochters verjaardag. Nu mag je je hart vasthouden ze gaat voor haar rijbewijs. Lol. Heerlijk straks voor haar dat ze onafhankelijker word, hoop dat ze flink gespaard heeft voor een autootje.

  • Ze heeft een baantje in het weekend in de bediening van een restaurant
   in een bejaardenhuis, en ze spaart als een wezenloze. Maar ik weet niet
   of dat per se voor een autootje is…
   Zodra ze geslaagd is, krijgt ze haar eerste rijles. Duimen hoor!

 21. Van Harte Gefeliciteerd met de verjaardag van Roos.

  Ik heb vreselijk moeten lachen om haar wens dat het kabinet heel snel valt zodat ze kan stemmen. Ik zie het al helemaal voor mij.

  Ik wens jullie morgen een fijne dag toe.

 22. Van harte gefeliciteerd! 18! Een hele leeftijd, het luidt ineens een heel ander tijdperk in. Meer zelfstandigheid, en voor de ouders nog meer loslaten. En dat het snel gaat, ja, zelfs al is mijn dochter nog lang geen 18, pas 2, toch lijkt ze in niets meer op dat kleine roze babytje wat ik 2 jaar geleden voor het eerst in mijn armen sloot.

 23. Gefeliciteerd!!!
  18 jaar! Was ik nog maar 18, dan wist ik het wel haha.
  Je zal nu wel snel je auto moeten delen 😉
  Fijne en gezellige verjaardag toegewenst morgen, en dat is geen grap!

  • Achttien zou ik toch niet meer willen zijn, hoor.
   Maar mijn auto blijft natuurlijk alleen van mij.
   Roos gaat maar fijn een baantje zoeken 😉

 24. Roos van harte gefeliciteerd!!Ja Mirjam,jij kunt nog eens zeggen………….toen onze ‘mop’nog een moppie was….want ik denk dat de leukste dag morgen is 1 april……….of heb ik het mis?

  In ieder geval maak er een mooie dag van en dat er nog vele mogen volgen.

  • Je hebt het goed geraden:Roos is geboren op 1 april!
   En niemand die geloofde dat ik in verwachting was, en toen ik
   de uitgerekende datum zei al helemaal niet meer 😉
   Dat was nog eens pret.

 25. Roosje, we delen een ding:-)

  een stukkie naam:-)
  van harte gefeliciteerd wijffie, en ik hoop dat je een WALGELIJK fijne verjaardag hebt, die je de komende 18 jaar niet meer vergeet,
  YEAHHHHHHHHHHHHHHHHHH * 18 kaarsjes aansteek*
  * huis in lichterlaaie zet*
  kan mij het schelen je wordt maar een keer 18, 🙂

  xxxxxxxxxxxxxxxxxxx en drie extra xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *