Groendecoraties

Kerstlaars

Kerstlaars

Hopkrans.

Ook al weet ik dat sommigen van jullie vinden dat hop beter voor iets anders gebruikt kan worden, vind ik het een leuk materiaal om mee te werken. Vrijwel alles komt uit de tuin. Met uitzondering van de rozenbottels. Die komen uit uit het gemeenteplantsoen.

Hopkrans

Kip op bloeiend nest

 

Wat heb je nodig?

– Een middelgrote pot of mand
– een kip (of eend, of…)
– blokken oase
– steekgroen, bijv. conifeer en appeltjesblad (ik heb klimopblad gebruikt, maar heb dat van tevoren     op draad gezet)
– kronkelwilg of paastakken
– eventueel een stukje (plat)mos
– minimaal twee soorten bloemen.  

Ik heb gekozen voor 1 bosje Agapanthus (Zuiderwindlelies), omdat deze lang bloeien; 20 Roosjes en een bosje Gipskruid. Het Gips is ideaal om de laatste gaatjes op te vullen.
Houd er rekening mee dat wanneer je tulpen, anemonen en/of ranonkels koopt, de stengels door blijven groeien. Dat geeft niet, maar het moet wel je smaak zijn!

Werkbeschrijving:

Vul de pot met nat steekschuim tot ongeveer 2 centimeter boven de rand.
Sorteer de bloemen en groenmateriaal naar soort.
Begin als eerste met het verwerken van de groenmaterialen. Knip hiervoor het steekgroen in stukjes van circa 10 cm. Verwijder overtollig blad van de stelen. Begin bijvoorbeeld met het appeltjesblad. Steek een stukje groen horizontaal in de oase, en een tweede stukje er lijnrecht tegenover. Vervolgens een stukje groen op de ‘kwartieren.’ Daarna een toefje groen tussenin de kwartieren.  Pak nu de conifeer en vul de ruimte tussen het appeltjesblad op. Steek de rand rondom helemaal dicht.

Is de buitenste ring mooi vol gestoken met groen, verdeel dan de bloemen ertussen. Werk soort voor soort af. Begin bijv met een roosje. Snijd de steel goed schuin af, steek horizontaal, en werk de omtrek uit met vier tussenbloemen.

Steek vervolgens de rest van de bloemen tussen het groen.

Schik in de opengebleven middenopening wat groen zodat alle oase bedekt wordt. Steek het zo plat mogelijk. Je kunt hiervoor ook een stukje mos gebruiken.

Draai het stuk voortdurend zodat het evenwichtig kan worden opgevuld. Gebruik als laatste het Gips. Hiermee kun je een mooi, vol stuk steken.

Pak als laatste de kronkelwilg. Knip een tak af op de gewenste lengte.
Steek de kronkeltakken  rechtop langs de rand in de pot. Verdeel de takken naar keuze. Plaats de kip in het midden tussen de bloemen en bind de kronkelwilg samen met een draadje raffia of stukje lint.

Klaar!

Heb je zelf nog tips of vragen?

Stuur me een mailtje!

 

Bloeiende voorjaarstaart 

 

Bloeiende voorjaarstaart

Wat heb je nodig:

– 2 blokken oase
– satéprikkers
– (ontbijt)bord
– schoteltje
– lepel
– mes
– krammen
– raffia (of stukje lint/ecotouw)
–  tillandsia  (of kokoshaar)
– veertjes
– eierschalen
– platmos, ruim 1 plak
– plastic zakje (dit zit vaak al om potje bloembolletjes)
– 1 of 2 potjes kleine bloembolletjes, bijv. blauwe druifjes of narcisjes tete-a-tete. De ervaring is dat krokusjes het minder goed doen.
Ipv krammen kun je ook een wikkelklos gebruiken. Knip stukjes ijzerdraad af van +/- 5 cm en vouw er haarspelden van.

Werkbeschrijving:

Leg de 2 blokken oasis tegen elkaar aan, zodat er een vierkant ontstaat.
Pak het ontbijtbord, leg het bovenop de oase en ‘teken’ met een satéprikker de omtrek van het bord over op de oase. Snijd met het mes de hoeken van de oase zodat er een ronde taartvorm ontstaat.

Leg in het midden van de taart het schoteltje en ‘teken’ de omtrek op de taart. Met behulp van de lepel, hol je dit uit tot ongeveer 2/3 hoogte. Leg de beide taarthelften weer tegen elkaar en maak ze aan elkaar vast met de satéprikkers.

Neem het platmos en bedek hiermee de hele zijkant en een klein gedeelte van de bovenkant van de taart. Prik het vast met krammen. Pak het plastic zakje, knip dit open en leg dit in de taart. Dit is om lekkage te voorkomen.  Haal de bolletjes uit de potjes en schud ze uit, zodat je de wortels los kunt maken.
Verdeel ze over het midden van de taart en bedek ze met restjes mos en tillandsia. Rondom de zijkant van de taart maak je een strik met de raffia. De eierschalen en veertjes een beetje losjes verdelen. De veertjes kun je evt. vastzetten met krammen.

De uitgebloeide bolletjes kun je eenvoudig verwisselen door nieuwe. Zo heb je lang plezier van je taart!

Tip: geef de bolletjes niet teveel water. Hierdoor groeit het groen alleen maar harder, waardoor de bloemetjes minder goed zichtbaar zijn.

Heb je nog vragen? Heb je de taart zelf ook gemaakt? Mail me!

8 thoughts on “Groendecoraties

 1. waow, wat leuk zeg! Ik heb me meteen maar ingeschreven om je blog te volgen , want ik ben een kluns die je anders misschien niet meer terug zou vinden, maar deze is te leuk om links te laten liggen!

 2. Hey Mir
  We (mijn collega en ik) gaan morgen je voorjaarstaart (proberen) te maken!
  Tegenwoordig houden we samen regelmatig een dagje freubelen, dus zet gerust meer ideeen neer 😉

  • Echt waar? Wat leuk! Nee joh, die taart is echt niet moeilijk, jij bent kreatief zat!
   En ik heb nog een ‘kip op een bloeiend’ nest in petto. Hou me op de hoogte van de taart.
   Suc6!

 3. Hartstikke leuk, maar waar koop je dat soort spul? Plakken mos?? Krammetjes?? Sisal??
  Een nieuwe wereld gaat voor me open, maar nog wel een waar ik de taal niet van spreek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *