Broodnodig

‘Dat brood wilde ik net pakken,’ zegt een zeurderige stem.
Geïnteresseerd draai ik me om en kijk in het verbaasde gezicht van een man die het laatste exemplaar van een Pain de Boulogne in zijn handen houdt. Hij is modieus gekleed en dat zie ik graag, zolang hij maar wel op een armlengte afstand blijft.
De stem – die klonk als die van een dreinend kind – behoort toe aan een volwassen vrouw. Ze trekt een ongelukkig gezicht. Is ze werkelijk zo gebakken op dat speciale brood?
Ik eet bijna geen brood meer, maar áls ik het eet, is dit ook mijn favoriete brood. Heel donker, een knapperige rand, en met een lik roomboter en een plak kaas smaakt het naar een gebakje. Wat wil een mens nog meer? Een heel brood.

De man twijfelt. Er ligt nog brood voor een heel weeshuis in de schappen, dus waarom doet de vrouw zo moeilijk? Hij bekijkt haar wat beter. Ze ziet er gezond van geest uit, type Hollandse boerin met kleur op haar wangen en brede schouders, en met een gezicht als een zuurpruim maar dat is logisch met zo’n neus.
De man besluit de vrouw te negeren en zich te concentreren op zijn boodschappenbriefje. Heel verstandig.
De vrouw echter geeft nog niet op en herhaalt als een kapotte grammofoonplaat dat zij dat brood wilde pakken.
Zou ze gedronken hebben? Dat kan natuurlijk ook nog.

Ik treuzel bij de gevulde koeken, want ik wil weten hoe dit afloopt.
De man is onzeker over de te volgen strategie. Langzaam gaan zijn handen in de richting van het heel bruin, en hij stelt voor: ‘Zullen we allebei een halfje nemen?’ Zijn handen met het brood gaan al richting de medewerkster van de broodafdeling.
Wat een aardige, tolerante man!
De vrouw zegt brutaal: ‘Mag ik het hele brood?’
Eén moment is de man bevroren. Dan wordt zijn gezicht zo rood dat ik vrees voor zijn bloeddruk.
Als hij geen “nee” durft te zeggen, wil ik dat wel voor hem doen.
Maar het kan hem allemaal niets meer schelen: of ze nou kierewiet, beschonken of extreem onintelligent is, hij legt het brood terug in z’n karretje en gaat er plankgas vandoor. Binnensmonds mompelt hij wat hij van de vrouw vindt.

De bakkersvrouw verbergt haar lachende gezicht achter een grote stapel versgebakken appeltaartjes. Je houdt altijd baas boven baas, natuurlijk.

108 thoughts on “Broodnodig

 1. Wow, het duurt een tijdje vooraleer je hier bij het antwoordvenster komt, wat heb jij veel reacties Kakeltje en ik zou zo zeggen met recht en reden. Want je blog … dat wil toch iedereen lezen?
  Bedankt voor je reactie meid, het gips is er af! Fijn weekend hé…

  • Ja, soms is het aantal reacties te groot voor één reactiepagina en moeten je ever “doorklikken.”
   Maar inventief als altijd had jij dat al door 😉
   Hartstikke fijn dat het gips eraf is! Nu wordt het vanzelf een fijn weekend.
   Lieve groet

 2. Ik maak nooit iets mee in een supermarkt behalve dat ik moet betalen. Best grappig zo’n situatie, ik zou ook getreuzeld hebben en benieuwd zijn geweest naar de afloop. Genoten weer, groet van mij

 3. dan doe je al aardig tegen een vrouw die zeurt en onbeleefd is en dan wil er nog niets van weten …. ja dan heb ik er geen medelijden mee. Moet ze maar niet zo doen.

  Wat eet je dan in plaats van brood, je zegt dan je dat bijna nooit eet

  • Ik eet geen suiker en (snelle) koolhydraten meer omdat ik daar last van krijg. Eerst begin ik te trillen en daarna krijg ik een energie-dip.
   ’s Ochtends eet ik havermout (daar zitten langzame koolhydraten in, zodat je heel de ochtend een “vol” gevoel hebt) en’s middags 2 kiwi’s en meteen daarna volle Franse kwark met (suikervrije) muesli en noten.
   Als ik tussendoor trek krijg, eet ik een appel met wat noten (om de suiker van de appel weg te vangen.)
   En als ik snoep, eet ik een stuk pure chocola.
   Bij het avondeten kijk ik niet zo krap, hoor.
   Lieve groet!

 4. ha die Mirjam
  ik moest ff denken , maar zag dat je wat terug was in de tijd bij mij
  nu die fiets is weg , koste meer aan onderdelen om op te knappen dan een andere
  ik was toen weg te wandelen op de Veluwe zoom , prachtig mooi
  vandaag liep ik mijn 2 krantenwijken plus 1 inval wijk bij heerlijk zonnig weer
  lieve groet , karel

 5. Je weet natuurlijk nooit wat zo’n vrouw scheelt en persoonlijk vind ik de beide reacties van die man perfect: eerst willen delen en zo niet, gewoon weg gaan. En dan die bakkersvrouw die lachend achter de koeken duikt: heerlijk! Wat kan jij dat allemaal sappig vertellen Kakeltje, het was weer een plezier om bij te lezen op je blog!
  Bedankt voor je lieve wensen meid…

 6. Goede morgen Kakel, wat een verhaal en een lieve man, nu zou ik ook voorstellen om ieder de helft te nemen, maar als ze het op de spits drijft, dan krijgt ze helemaal niets. Elke week geniet ik op donderdag van een klein broodje ‘pain authentique’ een heerlijk volgranen soort klein stokbrood, iets groter dan een pistolet. Maar nadat een keer iemand al die broodjes die er lagen gelijk opkocht en ik er dus geen had, ligt er elke week eentje voor mij apart. Ik heb niet gemopperd op degene die ook zo van dat brood geniet, dan had ik eerder moeten bestellen. Alleen zo’n klein broodje bestel je niet zo gauw, zeker niet als je maar eens per week in die zaak komt.
  Zo’n mens al in jouw verhaal, die zou je op haar kop in de prullenbak zetten.

  • Mensen zijn snel geneigd de “fout” bij een ander te zien, terwijl ze zelf iets hebben nagelaten. Als de vrouw eerder op de dag gekomen was, had ze vast nog een brood naar haar zin kunnen kopen. Of ze had er ook eentje weg kunnen laten leggen. Elke zaterdag maak ik verse soep en daar wil ik een vers knapperig broodje bij. Dat vind ik altijd smullen.
   Een mooie laatste zin van je reactie: zo’n mens zou je op haar kop in de prullenbak moeten zetten!
   Lieve groet

 7. wat een aardige man…..
  kakel ik zou het ook delen hoor,.. als je iemand een plezier kunt doen waarom ook niet..

  heerlijk broodje, lekker donker.. hou’k van 🙂

  xxx

 8. Soms denk ik dat ik alles wel ongeveer heb meegemaakt, maar dan kom je zoiets tegen en weet je, neen, het kan nog steeds erger. Niet te geloven welke mensen er onze planeet bevolken toch?

 9. Hier zou ik óók geen” zoete broodjes bakken”, hulde voor deze man die wél de eer aan zichzelf heeft gehouden door haar dan nog een hálf brood aan te bieden.

 10. Haha net goed, ik zou hetzelfde als de man in het verhaal gereageerd hebben. Overigens houd ik het meest van pompoenbrood, lekker donker met veel pitten, jammie jammie….

 11. als ik naar mijn ma ga kom ik langs een bakker met een heel lekker notenbrood, mmmmm, ik stop er iedere keer voor dat brood, maar als ’t op is heb ik pech, dat telt toch ook voor die vrouw !

  • Vind ik ook: op = gewoon op.
   Het lekkerste notenbrood ooit heb ik in Frankrijk gegeten. De dame die het verkocht was een oude pruim maar dat brood…ik weet het nu nog!

   • aja, in frankrijk wordt dan ook nog eens met olijfolie en zonnebloempitten gemaakt, nog lekkerder, idd :o)

   • ik dacht gisteren nog aan je; ik sta bij de bakker en vraag naar dat notenbrood, en de dame achter me vroeg aan de andere verkoopster ook dat brood, maar ik zag dat het het laatste was, en ik denk; die gaat toch niet……hahahaha, maar de verkoopster zei, ze zijn op, maar dit brood is hetzelfde maar dan zonder noten enz…..en ze nam datte :o)

   • Kijk, zo hoort het. En anders had je het nog kunnen delen 😉 Zo steek je toch nog wat van een blog op. Dat je zelfs in je “vrije tijd” nog aan me denkt, haha!

 12. Hoe dùrft ze! Goed zo meneer.
  Wat zijn er toch een rare mensen op de wereld. En wat weet jij met je mooie stukjes toch veel reacties teweeg te brengen bij de mensen. Liefs, Narda

 13. Hij is leuk “zolang hij maar wel op een armlengte afstand blijft”.
  Als een ander je voor is, ben je te laat.
  Ja beter een half ei dan een lege dop, maar dat moet je wel willen.
  Deze man hoeft nu niet meer op een armlengte afstand te blijven, lijkt mij. Hans

  ot, links heeft veel voordelen, ik kan links en recht zelfs dingen te gelijk doen.

  • Het was een vriendelijke man. Als-ie op armlengte afstand blijft, vind ik ‘m nog aardiger…
   Jij bent ambidexter, wat knap! Dat is maar een klein percentage van de mensheid. En daar mag ik mee bloggen 😉

  • Of mensen die hun auto altijd voor hun deur parkeren en dan blijkt er ineens een andere auto te staan als ze terugkomen.
   Gaan ze ook helemaal uit hun dak. Belachelijk.

 14. oef, ik heb ook wel zo’n lievelingsbrood bij onze bakker. Maar gelukkig zijn er nog andere die ook lekker zijn.
  In zijn plaats had ik haar meteen afgewezen… 😛

 15. Ik was volgens mij die man. Ik wil best wel delen op zo’n moment. Dat maakt me niet uit, maar als iemand dan zo reageert slaan bij mij de stoppen door. Dan is het ook inpakken en wegwezen.

  • Ik vond het knap van de man dat hij het brood wilde delen. In plaats van dat de vrouw het op prijs stelde, wilde ze het onderste uit de kan.
   Hoe vaak zal zij ergens anders haar zin krijgen dat ze die tactiek gebruikt?

 16. bij ons gaat dat dus richting de verkoper. Hoe lost u mijn probleem op. Helaas dan als ze mij treffen. Maak van jouw probleem nooit mijn probleem. Daar ben ik ongevoelig voor.

  Love as always
  Di Mario

 17. Haha, zulke situaties zijn ook voor die mevrouw van de winkel de krenten in de pap op zo’n werkdag. Schitterend! Ook ongelofelijk. Niet de teleurstelling trouwens van de dame, die kan ik me wel voorstellen want ik kan zelf niet elk soort brood hebben, en van andere weet je dat ze weinig gezonds bieden. Dan komt het precies en misschien was het ook voor haar zo… Kan toch? Maar goed, hoe ga je met teleurstellingen om.
  Ik liep een beetje achter met reageren Mirjam, sorry! Was een lieve reaktie bij mij. Ja, je leeft samen met medemensen, en iedereen doet zo’n beetje voor een ander wat ie kan doen, denk ik, dat kan best heel klein zijn en individueel (en daar ben ik toevallig het best in, in heel klein 🙂 ). Maar, is zeker ook voor mij gewoon mooi.
  Je boek is uit! Snik. Ik heb het tussendoor even weg moeten leggen, want ik las in bed maar het bed was kapot en ik lag zo te schudden van het lachen dat ik bang was dat ik erdoor zou zakken! Maar het is goed gegaan! Het bed was kakelbontbestendig 🙂
  What more can I say?
  Liefs ☼

  • Het liep tegen het eind van de middag. Als jij dan alleen maar een bepaald soort brood mag/kan eten, reserveer je toch een brood? Ik vond het ordinaire inhaligheid om het hele brood op te eisen. Misschien is het beter als de vrouw in therapie gaat 😉
   Voel je niet verplicht alles te lezen en op alles te reageren. Vrijheid blijheid!
   Je individueel voor iemand inzetten is toch prachtig? Het gaat om de kwaliteit, Clemens 🙂 Je bent een lieverd…
   Je bed is kakelbontbestendig, haha, wat een vondst! Ik zou het voor de zekerheid toch maar (laten) maken.
   Liefs Kakel

 18. Wat een geluk om te lezen dat in dit geval de schofterigen niet de wereld hebben. Goed van die man om Plankgas weg te lopen.

  Moest toch giechelen zag het zo voor me.

  Groetjes Laura

 19. Dat geleuf je toch niet. Dat er echt mensen zijn die zo uhm…dreinen. Ik geef die man groot gelijk. Voor mevrouw een dwarsgebakken zwaar desembrood. Zonder pitten!

  • Dreinen, ja, dat is het juiste woord! Een peuter van drie geef je ook niet zijn/haar zin, dan is het hek van de dam.
   Dat zware desembrood vind ik een leuke vondst van je!

 20. Sommige vrouwen… je zou ze toch, en dan was die man nog zo lief om te willen delen… tsss… voor sommigen is het ook nooit goed 🙂 Beeldrijk schrijfje. 😉

 21. Ik had niet eens overwogen om haar de helft aan te bieden, dan moet ze maar eerder boodschappen gaan doen! Daarom sta ik trouwens iedere zaterdag al om 08.00 bij de warme bakker, dan is er nog volop keuze!

  • Precies! De vrouw moet voor straf op haar knieën een schoteltje met schoonmaakazijn opdrinken 😉
   Ik ga binnenkort in een blog vragen wie er moeite hebben met reageren op mijn blog.
   Mijn broer zegt dat iemand m’n blog gehackt heeft (snik!) en er een virus heeft achtergelaten.
   Dat zou betekenen dat álles verwijderd moet worden en opnieuw getypt moet worden, want hij kan niet vinden waar het virus precies zit…
   Lieve groet x

   • Neeeee zeg, ik geloof dat het wat beter gaat…of ligt het misschien aan Bloglovin, waarmee ik de blogs volg? Ik bak trouwens lekker zelf mijn brood, dus ik hoef nooit te vechten voor een boterham. Ik kreeg last van al dat brood. En sinds ik zelf bak met meel van de molen nergens meer last van rara.

   • Ik hoop écht dat het beter gaat.
    Ik lees ook via Bloglovin. Af en toe veranderen ze weer iets en dan kan ik ze wel wat doen, maar meestal ben ik er over te spreken.
    In brood wordt toch veel “rotzooi” gestopt in de zin van smaakverbeteraar, erwtenmeel, fructose… Mijn man koopt altijd zachte witte broodjes in het weekend en dan gaat Roos hardop zitten lezen wat voor troep erin zit 😉 (Ja, ja, ja, zegt-ie dan elke week weer.) Ze zeggen niet voor niets: je bent wat je eet! En alles smaakt toch het lekkerst als je het zelf maakt.
    Lieve groet

   • Ow nee ik hoop het echt niet van dat virus, maar ik merk er niks van. Ik had één keer moeite met reageren maar dat kwam doordat jij zoveel reakties hebt dat freeweb ze in pagina’s verdeeld.

   • Het is goed dat van een lezer te horen want zelf kijk ik nooit naar mijn reactieveld. Ik lees de reacties alleen “aan de binnenkant” van mijn blog 😉
    Lieve groet

 22. Er loopt wat rond op Gods akker…

  sommigen vinden de beurt afwachten overbodig
  alsof zij de uitverkorene zijn op Gods akker
  zelfs bij een warme bakker
  soms is iemand op zijn plaats zetten broodnodig

  Lenjef 😀

 23. Mooi beschreven!

  24/7 kunnen wij nu onze boodschappen doen.
  Inderdaad zeurderig en kleinzielig om er dan nog op te staan om dit zogenaamde laatste brood op te eisen.

  Opgeruimde groet,

 24. 😉 dat leest heerlijk en ik kan dat brood niet eens 😉
  zo jammer hé dat er zulk volk is , of dat nu vrouw of man is doet er dan niet toe
  maar dit was een mooi iets zo om mee te maken

  zag je reactie , ja elk blog is anders en dat is ook goed , zo komen wel allemaal aan ons trekken

  De pps over de kinderarbeid , zette ik neer omdat ik zag ondanks de ellende dat ze nog lol maakten en soms lachen kunnen
  en dan de andere als gein bedoeld met gein in kunstvorm
  ik loop op maandag folders en op donderdag een lokale krant , 12 % AOW gat

  lieve groet , Karel

 25. Jammer voor mijn eigen soort maar het zijn meestal vrouwen die zo ongelooflijk kunnen zeuren en dan ook nog brutaal zijn. Lekker op haar nummer gezet, ik geloof dat ik hardop gelachen zou hebben.

  • Daar heb je gelijk in: mannen zijn volgens mij ook makkelijker. Laatst bij de dierenwinkel wilde een vrouw een blikje kattenvoer kopen maar ze hadden net niet het soort dat ze wilde hebben. Ging ze helemaal over de rooie, want haar kat lustte geen ander voer dan dát voer. Ik stond met m’n oren te klapperen en vroeg me af wie nou het verwendst was van de twee: de kat of de eigenaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.