Boemelen door Georgië

Roos wilde dat afgrijselijke juk van studeren afwerpen, en een studiereis leek haar dé gelegenheid. Ze koos Istanbul. Dat vond haar moeder – alias ik – een slecht idee. ‘Je moet het zelf weten, maar daar kan je ’s avonds niet normaal over straat, het land kent geen vrouwenrechten, en dan heb je nog die achterlijke Erdogan…’
‘Oh, ligt Istanbul in Turkije?’ sprak Roos. ‘Ik dacht in Oost-Europa.’ Waaruit blijkt: topo-toetsen waar ze in het verleden tienen voor scoorde, bieden geen garantie voor geografische kennis in de toekomst.

Flexibel als Roos is, koos ze voor Georgië. Zolang je daar de grens met Rusland mijdt, is het goed toeven. Per bus reisde Roos vanaf het Erasmus naar Dusseldorf voor de vlucht naar Tiblisi. Eenmaal geland, zouden ze in een week tijd naar vier verschillende steden reizen en overnachten.
‘Regelmatig appen wordt moeilijk, want ze hebben weinig wifi,’ waarschuwde Roos.
Prima: geen nieuws, goed nieuws.

Georgië is een tweeënhalve-wereldland. Prachtige, ongerepte natuur waar de longen van de studenten zich vulden met schone, frisse lucht tijdens stevige bergwandelingen. ‘De damp sloeg van iedereen af,’ aldus Roos. ‘Maar sommigen hadden ook een conditie van niks-komma-niks,’ verzuchtte ze. Ze overnachtten in eenvoudige hostels waar Roos en kornuiten soms wat vet vlees maar vooral brood geserveerd kregen. De armoede onder de bevolking is groot. Iedereen eet van de opbrengst van een stukje land, en in supermarkten verkopen ze slechts bewusteloze groente en gebutst fruit.

Auto’s rijden rond zonder spatborden, ramen of met een doorgeroest dak. Elektriciteitskabels steken los uit de grond. Vrijwel iedereen heeft een slecht gebit, en slechts 5% van de inwoners heeft toegang tot zorg, en die happy few zijn – raad eens? juistem! – de rijken.

Roos’ delegatie bezocht een bedrijf in de gezondheidszorg en een medische faculteit. Van laatstgenoemde kregen ze een T-shirt dat Roos als nachtpon draagt. De tekst betekent zoiets als: www.tsmu.edu. Kijk gerust hier.

Het reizen met een Russische boemel was eh…apart. Bijna hadden ze ‘m gemist en hij rijdt maar tweemaal daags. Ja, ja, Georgische nachten zijn lang! Het interieur van de trein was somber, wat overeenkwam met het ochtendhumeur van de studenten.
Een beetje trein doorkruist in vier uur tijd het ganse land van Zuid naar Noord maar dit authentieke exemplaar deed vier uur over 1/3 van deze afstand. Daarbij was het de normaalste zaak dat de jeugd opstond voor ouderen.

Om dat duidelijk te maken, keken de autochtonen de Erasmusreizigers recht in de ogen en hielden dat net zolang vol tot deze hun plaats afstonden.
‘Goh, dus voor mij had je ook op moeten staan?’ riep ik blij.
‘Ook al voor mensen van de helft van jouw leeftijd,’ verzekerde Roos me.
Ik wilde er verder geen letter meer over horen.

Roos was immuun voor de volhardende blikken, want ze had haar ogen dicht. Een reisgenoot tipte haar voor de zekerheid: ‘Ogen dichthouden, anders moet je je zitplaats afstaan.’ Kind – nooit te beroerd iets van een ander aan te nemen – voldeed gewillig aan dat verzoek.
Ik heb leuke foto’s van Roos in slaaptoestand! Heel elegant met open mond. Maar ik krijg geen toestemming tot plaatsing, en dan doe ik dat ook niet, anders stuurt ze me nooit meer foto’s.

Slapeloos in bed telde ik alle landen waar Roos op vakantie is geweest: België, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Italië, Engeland, Zweden, Noorwegen. Mijn vingers waren op. Telde verder op m’n tenen: Finland, Estland, Lapland, Rusland, Polen en Georgië. Zestien stuks voor iemand van 23 jaar. Ik lag er ondersteboven van.

74 thoughts on “Boemelen door Georgië

 1. ha die Kakelino,

  zit net naar de Russische muziek bij Klappertje te luisteren.
  Past ook in Georgië, dus zodoende.
  Kan ik uren naar luisteren, als een soort van mantra…

  Dagdag!
  heb het goed vandaag…
  Dikke pakkerd van Marlou

  .

  • Ben speciaal even langs Dien geweest en heb de Russen gehoord én eentje gezien (-:
   Er was een nummer van Diana Ross. De titel weet ik niet meer maar wel dat je het kon verbasteren tot: “Ze komen niet, ze komen wel, ze komen niet.”
   Gek dat zoiets blijft hangen in een hoofd.
   Zet de muziek hard en zing gewoon mee. Jij kan dat!
   Dat lieve Loutje ♥

 2. Studenten kunnen veel reizen. Wat is je Roos reislustig om te doen. Toch is mooie land. Je Roos heeft veel zin. Ja ieder supermarkt is niet dezelfde. Vaak is dan andere eten. Maar komt goed Mirjam.Ik gun voor haar voor je dochter Mirjam. Roos is geweldig!!!Veel plezier!! Fijne avond.

 3. Heerlijk hoe ze de wereld ontdekt en toch mijn complimenten dat je haar zo durft los te laten (en wat fijn dat er mobieltjes zijn uitgevonden).
  Geniet van haar foto’s.. en dat ze slaapt met haar mond open, kan ik ook zonder foto wel een beetje voor mij zien 🙂
  Fijn weekeinde Kakel!

 4. Weinigen vluchten hier naar andere landen…

  om te beseffen hoe rijk we hier in het Westen zijn
  nemen we best eens de trein
  tot voorbij het ijzeren gordijn
  slechts enkelen eten daar kaviaar en drinken wijn

  Jouw fantasie is waarlijk grenzeloos, Mirjam! 😀
  Lenjef

  • Je titel zegt alles: “Weinigen vluchten hier naar andere landen…”
   Een van de eerste dingen die Roos tegen me zei, was: ‘Nou mam, jij moppert vaak over de zorg in Nederland, had je eens in Georgië moeten zien.’
   Lieve groet ♥

 5. Een foto van een slapende Roos kan misschien niet, maar een foto van een Georgische antieke trein toch wel? Die heeft Roos toch ook wel gemaakt?
  Lisanne zit nu in Taiwan voor 2 weken, ik snap zelf niet waarom iemand daar naar toe zou willen, maar als ze een paar foto’s maakt op het station haal ik haar volgende week weer op van Schiphol.
  Dat reizen vind ik heel leuk, al kiezen ze regelmatig bestemmingen uit waar ik nog niet gratis naar toe zou willen. Zo heb ik ook Curaçao overgeslagen, geen treinen en geen kastelen, dan ga ik niet mee.

  • Zal eens informeren. Ze heeft ongetwijfeld een foto van die ouwe boemel gemaakt. In ieder geval van de binnenkant (-:
   Ik heb de foto’s uit Taipei al op je blog gezien!

 6. Ze kan terugkijken op een wereld van verschil en hopelijk heel veel geleerd van het reizen. Dat nemen ze haar niet meer af…heerlijk toch!
  Ga ervan uit dat het je dochter is ?
  Reizen is leuk maar thuiskomen zeker ook
  Groetjes

 7. ha lieve Kakel,

  jij bent net als ik: beretrots op onze dochter!
  Ik wil er ook altijd een beetje over opscheppen.
  Vooral ook, omdat ze doen wat wij misschien zouden willen doen.
  Roosje doet “effe” een workshop in Lausanne en vliegt daarna door naar Londen voor een bezoek aan een kunstenaar.
  En dan ik het haar week voor de kinderen, dus… hup! weer terug naar Mokum.

  Georgië… lijkt me een derde wereld land, zoals jij dat hebt beschreven…
  Het 16de land dus…

  Dagdag!
  Heb het goed vandaag…
  X, Marlou

  .

  • Ja, hè hè! Jouw dochter heeft postzegels en een munt mogen ontwerpen. Als je dán niet trots zou zijn.
   Even naar Lausanne; ze is goed bezig. Fijn dat ze er weer de energie voor heeft!
   Kus!♥

 8. Lekker laten reizen, nu heeft ze er nog tijd voor . Mooi om al die andere landen en culturen te ontmoeten, daar wordt ze alleen maar wijzer van. Zelf ben ik nu niet meer zo’n reiziger, mijn man was dat wel en daardoor ben ik ook in vijftien verschillende landen op vakantie geweest (alleen zou ik dat nooit hebben gedaan moet ik zeggen). Maar niet toen ik haar leeftijd had .
  Nu is ze weer veilig thuis gelukkig, want er zijn gebieden op de wereld waar je beter niet heen kunt gaan.

  • Reizen kan ik niet meer door ME/cvs. Maar ik heb het graag gedaan. Zou dolgraag weer naar Noorwegen/Zweden willen.
   Je kind zal in Hong Kong studeren, vreselijk!

 9. Wat is er toch gebeurd met “opstaan voor iemand misstaat niemand. Al snap ik wel dat vier uur in de trein staan niet echt lollig meer is.
  Ingewikkeld taaltje dat vrijwel helemaal de concurrentie aankan met de Chinese Lettertekens.
  Als de landen op zijn zal Roos het op een ander continent moeten gaan zoeken;-)

  • Die slogan stond vroeger op plastic stickers op ramen en deuren van het OV. Die stickers zullen niet bij het plastic afval gesorteerd zijn.
   Ze heeft gesolliciteerd naar een stageplek in Washington voor een halfjaar. Dus wie weet. Er is overweldigend veel belangstelling voor en maar één plaats beschikbaar…

 10. Die koters van tegenwoordig reizen maar de halve wereld over.
  Onze jongste is dit jaar naar Rusland (voor een concert ;-)) naar Polen ( voor een trouwerij) en naar Peru/Bolivia (“gewoon” vakantie) geweest.
  Soms hou ik mijn hart vast, maar hij lacht me gewoon uit 🙁
  Haha met je ogen dicht zitten, hoef je niet op te staan, wat een goed idee.
  Ze heeft vast genoten, dat is haar wel toevertrouwd!

 11. Ik heb mij zelden zo veilig gevoeld als in Istanbul. Zeker in het Europese gedeelte.
  Georgie daar zou ik dan weer niet aan moeten denken.

  Roos is duidelijk geen klimaatstaker met al haar gereis.

 12. Istanbul..zou ik ook niet gekozen hebben Kakel

  en aan Georgië zou ik zelfs niet gedacht hebben..

  het moet wel een geweldige belevenis zijn…

  een t-shirt om bij te houden, als is men Georgisch niet meer wat het geweest is

  een logje dat een vervolg vraagt, al dan niet met foto’s

  groeten

 13. Het was leuk geweest als je 16 vingers had gehad, maar wat een wereldmeid is jullie dochter. Ik heb een stuk minder landen gezien. Maar ik heb momenteel totaal niet de behoefte er meer te zien. Overigens wel goed dat ze niet naar Turkije ging.

 14. Zelfs Sinterklaas rijdt met de boemel om in Nederland te komen aanstaande zaterdag. Fan van het Sinterklaasjournaal.
  Broer van mij bezocht dit jaar ook Georgie en ik las via de luisterbieb een mooi boek over de geschiedenis van dit land aan de hand van een familiegeschiedenis. Het achtste leven van Nino Haratischwili.
  Fijn dat Roos zo geniet van haar studententijd en de wereld een beetje verkent. En ondertussen haar theoretische kennis in de praktijk kan bijscherpen.
  En jij er dan weer een fraaie uiteenzetting van maakt.

 15. Het is me wat, die studenten van tegenwoordig reizen de hele wereld over en die moeders maar thuis nagels bijten tot dat hun hartjes weer veilig in hun eigen bedjes liggen. Zo’n reislogje van Roos zoals iemand al schreef wil ik ook wel graag lezen.

  • Jouw dochter is al in Japan geweest! Roos heeft over Georgië geen reisblog gemaakt. Wel toen ze in Finland zat.
   Als je wil, kan ik je alsnog de link sturen (-:

 16. Die Roos, wat een luxe Al’s je dan weer thuis komt. Leuk dat ze dit kan doen.
  De web page daar lijkt zo rijk ten opzichte van de armoede en onbereikbaar voor iedereen.
  Komt ze gauw weer terug?
  Groet,
  Wilma

  • Het duurde een week. Ze had zoveel nieuwe dingen gezien, ze zei: het lijkt wel of ik drie weken van huis geweest ben.
   Ik wist niet dat het zo’n arm land was.
   Liefs!

 17. Roos heeft vast een heel goed kotertermijn geheugen. 🙂
  Gelukkig voor je dat ze niet alleen reist.
  Ze ziet wel wat van de wereld, moet je ook doen als je jong bent.
  Het verhaal doet me denken aan een rondreis die ik maakt in 1985 in Polen. Hans

 18. Dat is dus geen land, om een op en top verzorgde vakantie te houden, dan hebben wij toch niets te klagen hè? Wel een hele onderneming van Roos hoor, volgend jaar dan toch maar naar Turkije? Ik heb even op site van die medische faculteit gekeken, maar vond het toch wel moeilijk om te lezen.
  Lieve groetjes, Edje

 19. jemig kakelino,
  wat een reisneus 🙂 ik gun het haar, nu moet ze het doen, als de vliegtax er komt, dan ehhh… gaat ze misschien ene keer minder 🙂 je bent maar een keer jong, ik zeg genieten nu… later kan het allemaal anders zijn,
  topwijffie die roos, net der moeder 🙂
  heerlijk

  Dag m’n kakeltje ❤

  • Haha: reisneus (-: Wat een leuke vondst.
   Roos doet ongeveer alles waar ze zin in heeft. Ik zeg er wel bij: doe niet de dingen die je moeder ook niet zou doen. Nou, dat zijn er zo weinig…
   Dag Dienie ♥ ♥ ♥

 20. ha die Mirjam

  wat zijn topotoetsen
  iets met topografie vermoed ik
  maar dan zonder landkaarten 🙂

  en was geen nieuws ook goed nieuws

  bewusteloze groente 🙂
  waar haal je het vandaan hihi

  ja het grote geld zal ook daar regeren 🙁

  gelukkig kunnen we de klik hier vertalen 🙂

  geef mij de NS dan maar
  zouden ze zeer zeker voor mij hebben opgestaan

  O jammer geen fototjes 🙂

  23 en dan zo veel landen al gezien pppfffttt
  geen wonder dat jij ondersteboven lag

  een prachtige keek op de week

  fijne avond groet

  • Die heb jij vroeger ook gehad! Moest je alle plaatsen, rivieren en hunebedden (-: van de provincie Drenthe uit je hoofd leren. En kreeg je op school een toets. Ideaal: je maakt je één uurtje kwaad en haalde de volgende dag een tien. Waarna je alles weer mocht vergeten.
   Lieve groet.

 21. Reislustig meisje zeg. Dat wordt nog wat als ze straks uitgestudeerd is. Baan zoekennnin het buitenland ofzo. Brrr. Laat ze het maar bij vakanties houden want moeder Kakelbont vindt dat vast niet grappig.

 22. Is ze veilig en wel in moeders schoot (op een kussentje) terug geland, telt moeders slechts haar zegeningen, kind thuis etc

  Tja ze reist wat af hè… 56 nog hier en binnen 1 hand te tellen, khou nog over ook… is dat wat…

  Gelukkig heb ik het veel te druk nu om ondersteboven wakker te liggen van het gebrek aan landen of vingers en tenen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *