Het stille brandalarm

Keek op de week (77)

Maandagochtend. Altijd dieptepunt van week. Deze keer niet. Leek wel Moederdag: vond overal in huis lieve briefjes van Roos.
Appte: ‘Waarom?’
‘Nou, dáárom.’

Kan nergens mijn volgeschreven korte-verhalen-schrift vinden. Heb overal gezocht. Vermoed dat het bij oud-papier is terechtgekomen. Ongetwijfeld door Man. Ik moet ïemand schuld geven en ik was het niet. Hond ook niet. Drie verhalen staan op laptop. Herinner me vier andere. Vaag. Geen idee waar andere twintig over gingen: oorlog, breipatroon, zoekgeraakte hond, lange onderbroek, scheve schaats….?

‘Verwach-ie regen?’ vroeg onbekende vrouw in polder, met knik naar paraplu in mijn hand. ‘Kijk-ie nie op buienradar?’ liet ze erop volgen.
‘Kijk nooit op buienradar,’ zei ik. Is waar: ik raadpleeg lucht en wind.
Vrouw vond me overduidelijk mesjogge. ‘Ik wel!’ riep ze. ‘Altijd! Komend uur blijft het droog,’ verzekerde ze me.
Wenste vrouw nog fijne dag.
Kwartier later regende het pijpen en stelen.
Zag vrouw van de radar aan komen lopen. Kon haar door mijn doorschijnende paraplu goed bekijken. Mens zag er uit alsof ze met water-bucket-challenge had meegedaan. Merk dat ik emoties beter onder controle krijg: heb niet hartelijk naar vrouw gewuifd.

Waar komen mijn gedachten vandaan? vroeg ik mezelf af tijdens slapeloze nacht. Dacht ineens aan het woord “schrikkeljaar.” Iets met Greogoriaanse kalender – was te lui om te  DuckDuckgo.commen –en denk stiekem tóch dat het jaar zo heet omdat het een dag langer duurt. Kwam niet tot conclusie waar gedachten vandaan komen. Is er nog hoop?

Op Joris’ werk ging bij diversen pieper af: “Pand onmiddellijk ontruimen.” Hun restte schone taak collegae te motiveren werk neer te leggen en pand uit te jagen. Daarbij meestal begeleid door jankend brandalarm maar ditmaal zonder.
Joris zat in overleg en zag dat kudde collega’s zich buiten verzamelde op stoep. Bovendien zag hij iets wat hij zelden zag: zijn directe collega F. hólde naar buiten. F. die holde? Doet dat alleen als vlak voor sluitingstijd jenever op is.
Iedereen – ook Joris en kornuiten, want nieuwsgierig – spoedden zich de straat op.
Vol verwachting klopte ieders hart: telkens waren ze bij brandalarm getrakteerd op spektakel: een ijscokar, een nagebootste gasontploffing…
Op stoep stond wat ze in politieberichten “een verwarde man” noemen. Kerel was wanhoop nabij, overgoot zichzelf met vloeistof en dreigde zich in brand te steken. De acteur vervulde zijn rol met zoveel verve dat bezoeker die gebouw inliep, dacht dat het echt was en 112 belde.
Acteur had dag van zijn leven. Met overredingskracht moesten mensen toegesnelde politie en rode kruismedewerkers overtuigen dat het om een ingestudeerde presentatie ging. Rust keerde pas terug toen straat brandweerrood kleurde.
‘Dat,’ aldus Joris, ‘was hoogtepunt van de dag. Herstel: van hele week.’

Postcrossing:
“Hello from Michelle from London, Ontario, Canada.
This is a card made by a local person and sold in a used-books store in Paris, Ontario.
There is very few on each one made.”
Wow, en die viel zomaar bij mij door brievenbus.

70 gedachten over “Het stille brandalarm

  1. Wat een toestand met dat alarm. Tjonge.
    Ik heb vanmorgen de brandmelder bijna vernietigd door nonchalant een bult was de trap af te gooien. Bleef haken achter het apparaat, wat ruggelings op de grond belandde. Naast de was. Hij zuchtte nog ‘ieuwwww’ en ging toen op zwart.
    Heb ding weer in elkaar gezet en teruggehangen. Geeft weer elke paar seconden een vrolijk rood knippertje ‘ik ben oké’ 😀

    Lucht en wind zijn stukken betrouwbaarder dan buienradar. En in ons land ook tot aan de horizon duidelijk af te lezen. Moet niks hebben van die jokkebrokkende app.

    Lieve groet! x

  2. Brandalarm?

    Ik heb twee rookmelders in mijn huis hangen.
    Maar dover en dover hoor ik weinig.
    Dat ik direct bij binnenkomst mijn apparaatjes weg leg helpt daar dan ook niet bij.

    Je blogpost geeft mij in ieder geval stof tot nadenken …

    Stille groet,

  3. Goede morgen Kakel, mens ik had een foutje in mijn blogjeslijst en kwam steeds op je log van vorige maand terecht. Dus ik heb nu wat bij te lezen, al was dat niet de bedoeling. Ik dacht dat je of een lange vakantie had. of dat je gestopt was met bloggen. Pffft ik zal het snel even veranderen zodat ik tenminste bij blijf. Een fijne woensdag gewenst.

    • Geen paniek, Haba. Best onhandige dingen, die bloglijsten.
      Ik krijg regelmatig het bericht “verbroken link” en dan is er niets op de betreffende site gewijzigd.
      Tot blogs ♥

    • Postcrossing is simpel. Je gaat naar: https://www.postcrossing.com/
      Daar maak je een account aan, en als je wilt kun je een profiel invullen. Daarin schrijf je iets over jezelf en/of welk soort kaarten je wilt ontvangen.
      Als je account is aangemaakt, kun je kaarten gaan versturen. De computer zoekt telkens een adres uit.
      Zodra iemand jouw kaart heeft ontvangen, krijg je daarvan een bericht in je mailbox, en stuurt iemand een kaart naar jou!
      Het blijft elke keer weer een verrassing!

  4. Hijg,hijg, ik had al wel gelezen, maar gunde me geen tijd voor een reactie. Mijn huiswerk voor schrijfcursus zat me in de weg, maar dat is ingestuurd.
    Wat heb jij een lieve dochter. Lijkt vast op haar moeder.
    In mijn werkzame leven(o.a. verzorgingshuis) menig maal de brandweer voor niets op de stoep gehad. In het kleine dorp waren ze er sneller dan dat wij konden afbellen.
    Verwach ie regen? Nou ik wel en had me flink gewapend, bleek het binnenwerk van mijn prachtige grote regenjas te zijn vergaan. Zo lek als een mandje. Snel een nieuwe kopen, want vandaag was het ook weer pet.
    Dat schrift is wel heel erg. Ik zou daar flink van balen. Ook maar snel nieuw aanschaffen.
    Weer graag gelezen.

  5. ha die Mirjam
    ja die mensen die denken enkel maar aan macht en geld 🙁
    en alles wat in hun weg ligt , het zij natuur of hele stammen , roeien ze uit 🙁

    ja smerig koud was het , kon er altijd goed tegen , maar vandaag dus niet
    dus Rosa heeft er geen last van hihi
    nee ik wil niet in winterslaap , ik wil verder met genieten van alle dag
    maar de komende dagen wel binnen 🙂
    knie houd ik in de gaten

    fijne avond groet

  6. Ha lieve Kakelinoooo,

    je schriffie weg???
    Oh jee… ik vrees het ergste.
    Maar… misschien vind je het toch nog op een onverwachte plek: in de schuur bijvoorbeeld.

    Die lieve Roos… bijna net zo lief als mijn lieve Roos.
    Ik heb tot nog toe alle briefjes bewaard.
    Speciaal doosje gemaakt… nooit wegdoen.
    De briefjes van de kleinkinderen zitten er nu bij. ♥

    Dag Sinterklaasje…
    Dikke pakkerd van Marlou

    .

  7. lief toch van Roos….

    of zou er meer achter zitten

    ik hoop van niet..

    bij een stil alarm…zou ik oppassen

    denk maar aan Schiphol

    die piloot zal ook wel niet promotie maken

    leuk keek op je week

  8. Leuk al die briefjes, dat willen we toch allemaal wel! Wat zal je hebben gehaald van de zoekgeraakte aantekeningen in schrift. Is dat nog goed gekomen? Fijne zondag verder!

  9. O wat heerlijk die briefjes…zo kan ik erg genieten van een omhelzing van de kleinkinderen en als er dan eentje zegt oma ik vind je lief
    Kan ik er heel lang tegen 😉
    Dat brandalarm…goed om te oefenen
    En wie krijgt er nu nog post in de vorm van briefjes en door de brievenbus
    Bofbips 🙂
    Groetjes

  10. Roos is gewoon een lieverd! En dat brandalarmverhaal vind ik schitterend. Het deed me denken aan wat ik meemaakte in het bedrijf waar ik werkte. Daar werd ook gelast en daardoor vloog iedere keer dat brandalarm op tilt en stond de brandweer weer voor mijn neus. Ik zat toen achter de receptie. Toen dat voor de tweede keer in een week gebeurd en de hal vol stond met brandweermannen en een woedende commandant moest ik de boel sussen. Toevallig kwam de bakker net binnen met een doos gebak, besteld voor een jarige collega. Ik rukte de doos uit zijn handen, gaf de brandweermannen allemaal een kop koffie en trakteerde op gebak. De stemming klaarde onmiddelijk op!

  11. Dan smelt je toch helemaal, als je zulke lieve briefjes krijgt!
    Ik kijk ook vaak op de buienradar maar meestal klopt er niks van. Het tegenovergestelde meestal, loop ik met een plu in de zon, of zonder jas in de regen haha.
    Leuk he om “echte” post te ontvangen.
    Die Joris van jou had een leuk verzetje met dat brandalarm.
    Wij kwamen vanmiddag ook een verwarde man tegen tijdens de wandeling in het losloopgebied. Hij probeerde ons op weg te jagen, vanwege de hond haha, maar Man had het in de gaten en sprak kalmerend tegen de man. Toen wilde hij opeens de hond aaien en zei: zit en af, ja een Friese Stabij zeker. Wij: Ja goed gezien! 😉
    Fijne zondag nog!

    • Ik dacht: misschien heeft Roos iets van me nodig (-:
      Las net dat je ook weeronline. hebt en dat deze altijd het tegenovergestelde van buienradar aangeeft.
      In een losloopgebied je hond niet mee mogen nemen. Dat ben je ernstig verward. “Man sprak kalmerend tegen de man.” Hahaha.
      Wat zijn sommige Mannen verstandig, hè? Eigenlijk niks aan *proest*

  12. Lieve Roos, wil haar best een weekje lenen! Zal niet mogen van jou denk ik;-)
    Gewéldig alarm verhaal, werkt Joris op Schiphol? werd dus niet de gehele waarheid verteld, was een verwarde piloot!
    Wat jammer van je verhalen schrift, ga maar zoeken bij afdeling waar jullie oude papier wordt verwerkt, kijk of er iemand in een deuk ligt , dáár zijn je verhalen.

    • Lieve Roos laat zich wel een weekje lenen, hoor. Ze heeft meerdere keren vrijwilligerswerk in een zorgcentrum gedaan, o.a. op de afdeling dementie.
      Werkte Joris maar op Sciphol, dan had-ie vaker eens wat te vertellen. Rutte vertelt ook nóóit de waarheid. Met code 7500 zouden we hem moeten laten verdwijnen.
      Die laatste regel kan alleen jij verzinnen ♥

  13. Ach, wat lief al die briefjes, dan voel je je toch de aller, aller liefste Moeder van de hééééle wereld hè?
    Zonde van je schriften, heeft Manlief, een nacht op de bank moeten slapen?
    Hahahaha, die vrouw, zal nooit Piet Paulusma kunnen vervangen.
    Er zijn nog nooit zoveel verwarde mensen geweest als tegenwoordig, als je nu normaal bent, is er iets mis met je.
    De panden op die kaart, zijn aan een opknapbeurt toe, maar wél fotogeniek.
    Lieve groetjes, Ed.

    • De Allerliefste Moeder. Voor één dag!
      Wat is dat toch met oude panden en vervallen schuren dat die zo fotogeniek zijn? Niemand die er in wil wonen…
      Lieve groet ♥

  14. Wat een lieve Roos. Ik zit me weer als vanouds slap te lachen om je stukkie. Zo fijn ook dat je je emoties soms geheel onder controle hebt, ook zo fijn voor die vrouw. En leve postcrossing!

  15. Ik zou toch even lief geglimlacht hebben en een gezicht getrokken hebben van hondenweer he 🙂 Weet nog toen ik nog werkte en rookte, bij brandalarm of oefening altijd eerst terug naar de afdeling ging om mijn shag te redden, een mens moet prioriteiten stellen he.

  16. Wat een lieve dochter!!
    Je verander niks aan het weer. Dus verstandig om plu mee te nemen.
    Voor Joris was het het evenement van de loopbaan denk ik.
    Hoop dat je je schrift nog vind. Mss in je nachtkastje… ach zolang ins kort gebeuren nog niet weg is komt het goed.
    Groet,
    Wilma

  17. Je hebt buienradar en weeronline, en die verschillen vaak best van mening, zodat altijd één gelijk heeft. Maar welke?
    Ik ben bhv-er, ontruimen is vaak best een opgave. Niet iedereen wil meewerken, vinden hun werk belangrijker. Een echte calamiteit overkomt immers alleen anderen?

  18. Geweldig logje weer. Vooral over de buienradar. Hubbie is fan. Groot fan. Het eerst wat hij doet ’s morgens is de buienradar raadplegen.
    En dan krijg ik goede raad.
    “Van elf tot twaalf gaat het regenen. Als je nog weg wilt dan kan het pas na drie uur.
    Eén keer zei hij dat ik beter thuis kon blijven. En muts die ik ben deed dat nog ook. Stralend weer was het. Geen wolkje aan de lucht.

    Hij heeft mij een keer vijftien keer gebeld dat het over 10 minuten ging regenen. Ik kon beter naar huis gaan (ik was in de stad).

    Nu ga ik mijn eigen gang. Zonder buienradar. En soms in de regen.

    Wat lief van Roos. Koesteren!
    Wat naar dat je je korte- verhalen schrift kwijt bent. Misschien komt die nog boven water. Ik hoop het zo.

    Liefs Joanne

    • Hahaha. Ik heb zo gelachen over jouw verhaal over buienradar. Vooral dat Hubbie ’s morgens als eerste daarop kijkt.
      Joris is ook fan en geeft mij ook “goede” adviezen. Is toch om te gillen? Maar hij heeft me nog nooit gebeld dat het over tien minuten gaat regenen. Dat komt waarschijnlijk omdat het geluid van mijn telefoon altijd uit staat (-:
      Lieve groet ♥

  19. ha die Mirjam

    ik heb eergister een niet stil brandalarm het zwijgen opgelegd 🙂
    waarom , nou daarom
    ja lange onderbroek tijd lijkt er aan te komen
    ach wat ben jij een harde , ik had die mevrouw ,zo vriendelijk mogelijk wel thuis gewenst hihi
    je moet ook niet wakker liggen als je behooort te slapen
    moet een goede acteur zijn geweest
    en toch worden de postzegels duurder , na zo een fout ?

    oja die sint actie pppffftt
    nu krijg ik nog slapeloze nachten :
    slaap wel groet

    • Heel goed: iets of iemand het zwijgen opleggen (-:
      Ik zag bij Melody jouw naam staan in de Sinterklaaslijst. Leuk dat je meedoet!
      Slaap wel vannacht!

      • Vraag jezelf af wat jij leuk zou vinden om te krijgen?
        Misschien heb je iemand “getrokken” die je van bloggen kent en weet je wat hij/zij leuk vindt of blij mee is.
        Als je het echt niet weet, kun je altijd nog een bloemenbon cadeau geven (-:

    • Postcrossing is simpel. Je gaat naar: https://www.postcrossing.com/
      Daar maak je een account aan, en als je wilt kun je een profiel invullen. In je profiel kun je iets over jezelf schrijven en/of schrijven welk soort kaarten je wilt ontvangen.
      Als je account is aangemaakt, mag je maximaal vijf kaarten versturen. De computer zoekt per keer een adres uit. Zodra iemand jouw kaart heeft ontvangen, ontvang je daarvan een bericht, en stuurt iemand naar jou een kaart. Het blijft elke keer weer een verrassing!

  20. Lief zijn moet geen waarom, Mirjam…
    Korte-verhalen-schrift kwijt -> da’s érg !
    Water-bucket-challenge -> hahaaa… ! Jij bent beleeft !
    Er is altijd hoop !
    Toch even eng… !
    Geluksvogel !
    Lie(f)s.

  21. oh jee, die Roos, weet precies je héle tere plekjes te beroeren, wat een lieve schat, en dat speelt dan zo mooi piano ook nog ( sjloers kiek) nee hoor, van haar kan ik het hebben, wat een heerlijke schat,
    jammer van je boekie kakelino… ik zie hierboven melody weer in actie, wat fijn voor haar ..
    ik hoop je komende week een keer live te horen 🙂
    so pliesssssssss.

    heb het fijn morgen hé, beginnende met vandaag <3
    dag hartje
    xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *