Drooglegging

Keek op de week (85)

Heb kluts terug. Eerste week van 2020 is alweer voorbij.
Wat een begin: wereld staat (nog steeds) in brand en niet alleen in Australië…

Mijn goede voornemen is ieder jaar zelfde: doe ik niet aan. Slecht voornemen lijkt me veel leuker maar kan niets verzinnen. Iemand een idee?

Januari heet voortaan Dry January omdat velen (trachten te) stoppen met plempen van wijn/alcohol. Goeie actie. Doe ik van harte aan mee. Overige elf maanden van jaar ook. Vanwege medicijnen, hè? Anders wist ik het wel: een Campari met alléén ijs, graag. Ben speciaal naar cursus geweest om drankje in vloeibaar Italiaans op Sardinië te kunnen bestellen.

Als we toch goed bezig zijn, zullen we vuurwerk ook meteen droogleggen?
Wist op Nieuwjaarsdag niet wat ik hoorde. Niets. He-le-maal niets. Alle oorlogsgeweld verdwenen. Vuurwerk een traditie? In de hens ermee. We zijn tenslotte ook gestopt met heksen verbranden.
Hear hear: Rotterdam kondigt als eerste grote stad algeheel vuurwerkverbod aan.

‘Mag ik uw legitimatie zien?’ vroeg jongeman achter kassa.
Legitimatie? Voelt die gast zich wel lekker of ben ik impel-stimpel-stapel-gek? Scande boodschappen: groente, pasta…ahhh…de rode wijn. Dacht eerst: charmeur. Doet-ie met iedere vrouwelijke klant. Edoch, corrigeerde mezelf. Dóet iemand eens aardig, is het weer niet goed. Ik lachte. Uitbundig.
Vroeg: ‘Zit je nog op school of werk je al?’

Man gooide vraag in groep: ‘Hoeveel denken jullie dat dit bakje – plusminus 150 gram – makreelsnippers bij visboer op de markt kost?’
Roos en ik hingen allesbehalve aan Joris’ lippen. Ik werd opgeslokt door nieuwste boek van Jo Nesbø en Kind keek languit op bank naar film op smartphone.
Op verveelde toon bood Roos 4,50 euro.
Joris keek zuinig.
Ik stak vijf vingers op.
Zelfde zuinige blik
Bij gebruik aan verdere belangstelling zei Man: ‘Zal ik het dan maar zeggen?’
Roos en ik hielden onze adem in.
‘6,50 euro! Is toch schandalig? Koop ik voortaan niet meer.’
Zei: ‘In de vorige eeuw gaf je het uit aan shag/sigaretten. Kun je er beter vis voor kopen.’
Vond Man wel goed punt.

Huistelefoon ging. Onbekend nummer dus liet ‘m rinkelen. Telefoon ging weer. Realiseerde me dat het een nieuw apparaat was waar wij nog bekende nummers in moesten voeren, dus nam op.
‘Goedemiddag met Bart Vermeulen van firma Habidaan.’
Zocht spelonken van interne geheugen af, zonder resultaat. En Bart Vermeulen vond ik vreemde naam voor iemand met Turks accent.
‘Ken ik niet,’ zei ik, en wilde ophangen.
‘Wij hebben een openstaande factuur die u nog moet betalen.’
‘Ik denk dat u het verkeerde nummer heeft gebeld. Wij hebben niets besteld.’
‘U moet factuur betalen!’ riep Bart-met-Turks-accent boos.
Raar, kreeg ineens zin in gesprek.
‘Stuur maar naar afleveradres.’
‘Mag ik uw adres?’ vroeg tegenpartij. ‘Het is slecht leesbaar.’
Precies wat ik dacht: een hengelaar naar informatie. Lachte man uit. ‘Hahaha, nee, meneer.’
‘Dan moeten wij uw factuur doorsturen naar advocaat.’
‘Dat kan pas wanneer wij een factuur én twee aanmaningen hebben gehad. Veel succes zonder adres.’
‘Mag ik uw e-mailadres?’ bedelde man.
Lachte nog harder. ‘U krijgt niets van me,’ zei ik. ‘Ja, toch. U kunt de zenuwen krijgen.’
Man bedankte me niet eens.

Ontving handverwarmende kaart met wollen wanten van Marjatta uit Finland.
My husband Anne is Dutch so I am familiar with Nederland. We regularly visit Anne’s sister in Vinkeveen. Met vriendelijke groet, also for your pet.
Nice toch?

89 thoughts on “Drooglegging

 1. Schobbejakken

  om geld
  op te strijken
  zonder daarvoor één seconde te werken

  verzinnen non-stop ontelbaar velen
  hoe ze brave zielen kunnen bestelen

  wie niet alert is
  heeft snel
  een portefeuille zo leeg als de meeste kerken

  Gelukkig ben jij niet goedgelovig, Mirjam! 🙂
  Lenjef

 2. Dacht dat ik al gereageerd had op je, alweer, heerlijke blog. En zulke diverse zaken die je op een luchtige (ik zeg altijd Bros-achtige) manier aantipt.

  “Hou er alsjeblieft niet mee op, want het is zo heerlijk om te lezen!”

 3. Ik maak elk jaar maar één goed voornemen en die komt wonder boven wonder elk jaar uit, het voornemen om geen voornemens te maken.
  Dry januari, liever in februari duurt korter en dan zijn alle nieuwjaarsrecepties geweest. Moet er niet meer aan denken wat ik tot 6 jaar geleden aan shag en sigaretten uitgaf, kan je de halve Noordzee mee leeg vissen.

 4. Heerlijk dat je die eikel zo te pakken hebt gekregen. Maar helaas zijn er echt veel mensen die wel gewoon alles doorgeven. Ik drink helemaal niet. Ik hou niet van bier en wijn hooguit Baileys maar mis het niet. Koffie vind ik veel lekkerder. Helaas is het hier in Brabant (zuid-oost) nog heel normaal om te drinken en stiekem toch te rijden.

 5. ha die Mirjam
  heerlijk om de reactie te lezen
  ” ik kan alleen maar eigenwijs zijn en dingen doen die de rest afkeurt ”
  drooglegging en naar Lazerus gaan hihi ook zo mooi
  ik moet iedere keer opnieuw mijn gegevens intypen , is er niet een knopje om te drukken dat het onthouden wordt ?

  ja de Cats zijn uit mijn tienerjaren , dus wat dagen terug 🙂
  ik ben geen fan zo als je moeder , maar mag ze wel horen hoor
  jij gaat maar janken bij de echte katten
  lieve groet

  • Dat heb jij mooi meegepikt dat ik naar Lazarus ga. Toen ik m’n blog drooglegging noemde, moest ik meteen aan Lazarus denken (-:
   Je hebt gelijk: ik heb geen onthoud-knop voor de gegevens. Daarvoor moet ik Melody lief aankijken want ik heb geen idee hoe ik dat zelf kan plaatsen. Bedankt voor je tip.
   Lieve groet.

 6. Heerlijk dat je de kluts weer hebt gevonden, ik wilde al een tip geven om in je beautycase te kijken daar vind ik ook de vreemdste dingen terug 😉
  Complimentje hoor, van de kassajongen, hij dacht dat je nog niet volwassen was (misschien leest hij ook je blog (grapje)).
  Wat duur voor die vis! Niet normaal hoor, waren ze soms van goud?
  Mijn man komt regelmatig voor werk in IJmuiden, daar heeft hij een adresje waar hij vis haalt, lekker!! En niet duur en supervers. Voorbeeld: 1 lekkerbekje (gelijk opeten) drie gerookte makrelen, drie zalmbuikjes, bij elkaar voor 15 euro!
  Inmiddels neemt hij vis mee voor de hele familie, de buren enz haha.

  Je had die Bart met Turks accent goed in de smiezen, wat denkt hij wel!

  Was weer leuk om je keek op de week te lezen, ik geniet er altijd van.
  Liefs van je zus x

 7. Je schrijfstijl vind ik schitterend.
  Had zelf van de week woorden met een man in supermarkt.
  Hij vond het schandalig dat ik een man van in de 60 niet voor liet gaan.
  Toen ik zei dat ik zelf ook 60 was werd ik voor leugenaar uitgemaakt 🙂

 8. Geen enkel voornemen heb ik en al helemaal geen goede. Totaal verbijsterd was ik toen ik daar voor het eerst van hoorde. Zoals ik al vanaf mijn geboorte met verbijstering om me heen kijk. Nog steeds, dus.
  Leuk verslag, goed gevonden die woordspelingen.

 9. Wat heb jij een heerlijke schrijfkunst!

  Reageren kan ik enkel v de laptop, dus soms moet ik even uitstellen, omdat ik lees op de smartphone.

  Hier enkel één goed (?) voornemen, maar die houd ik lekker voor mezelf 🙂

  Die branden zijn alarmerend, de visjes duur, de charmante verkoper mag er zijn, en de drooglegging komt wel nadat het net gekregen roze flesje is opgedronken.

 10. ha lieve kakelientje,

  ochoch… dat arme Koalaatje…
  Ik moet er gewoon van huilen.
  De Koala huilt ook, want de wereld staat in brand…

  En terwijl de wereld brandt leggen wij ons droog.
  Gelukkig is dat niet om te huilen. Maar gewoon gezond.
  Dientje doet mee… en jij doet al jaren mee…

  Dagdag…
  Liefs van Marlou

  .

  • Hej Lou-Lou,
   Dus jij hebt Dienie opgestookt met Dry January mee te doen (-: Volgens mij neemt ze je het niet in dank af. Ik kán me vergissen…
   Zo triest, die dieren in Australië! Je zou bijna vergeten dat het voor mensen ook uitermate treurig is. Mensen kunnen nog vluchten maar dieren niet…
   Dag liefie, houd het droog!

 11. Tja, de dagen gaan snel dus een week is zo om. En de tweede week is ook zo voorbij natuurlijk. IK drink geen druppel maar dat is niet zo bijzonder. Ik zou het strak vinden als veel van die drinkers die een maand niet drinken niet meer drinken naar die maand. Alcohol sloopt je lichaam langzaam.
  Ik wist niet dat ze ook al op die manier proberen mensen op te lichten. Ik neem nooit op met onbekende nummers, al jaren niet, scheelt een berg ellende.
  Heb jij al handschoenen nodig gehad? De winter is zo zacht, maar het kan nog keren natuurlijk. Opeens – 13 lijkt me wel leuk. Alhoewel, ik heb al uitlopers.

  • Vóór de eeuwwisseling stond ik al droog en stoppen kostte amper moeite. Verbazingwekkend dat alcohol als gezellig wordt ervaren en drugs als not done, terwijl de eerste meer schade veroorzaakt.
   Twee keer heb ik handschoenen aangehad, toen ik Rosa uitliet tijdens harde wind uit het Oosten. Zelfs m’n winterjas heb ik nog niet aangehad.

 12. t is wat met de wereld
  als het niet door de ‘natuur’ komt dan zoeken ze zelf boel
  k heb ook geen goede voornemens, doe ik nooit, k doe sowieso altijd m’n best in alles, ook snoepen haha, nee dat is weer voorbij maar tussen kerst en nieuw mag dat al eens en dan was het nog beperkt, echt waar 🙂
  goed dat je zo alert was aan de telefoon

 13. Ik vind zo erg in Australië. Jonge tieners nemen koala’s mee te redden in de auto. Dit vind ik zo erg. Lag allemaal dode op zijkant van de weg. Probeer te vluchten. Ik heb zo met de doen in Australië. Nou wat maakt jij toch veel mee. In Rotterdam Telefoon gesprekken is zeker bij jou eng. Stemmen hoor je dan. Vreemd. verboden worden met vuurwerk. Van mij mag de land ook afschaffen. Knallen is vreselijk. Voor mensen en dieren. Prachtig kaart gehad uit Finland. Fijne dag.

 14. Heerlijk een gewone week en weten welke dag het is.
  Jij spreekt dus vloeibaar Italiaans, de woorden stromen uit je mond.
  Ondanks de ellende in de wereld weet je in die van jezelf de humor wel te vinden.
  Leuke kaart.

 15. Ongemerkt in december was het ook wel vaak een wijntje bij zoveel gelegenheden. Vandaar voor mij ook even een stop wat me trouwens weinig moeite kost. Ja die telefoons gaan meteen weer op de haak. Apeldoorn had vorig jaar al besloten dat er volgend jaar geen vuurwerk meer afgestoken mag worden.
  Dus Rdam pretendeert de eerste te zijn maar dat klopt dan weer niet 😉 😉

 16. Ik heb heel veel bijna goede voornemens, waar ik ook bijna iets aan doe. Geen alcohol is zo’n voornemen, dat voornemen lukt me ook bijna.
  Zo’n Turkse oplichter of van die engerds met hun spam berichten, eigenlijk zijn het gewoon ordinaire dieven die van je proberen te stelen. Helaas is de pakkans bijna nul anders zou ik ze graag een enkeltje Siberië geven. Ik heb vanavond een stukje gelezen over Robespierre, die maakte zulke lieden vast ook een kopje kleiner (met het Franse scheermes)

 17. 2020 begint op een heel andere manier dan wat vele anderen hadden gehoopt.
  Vuurwerk niet mijn ding en nooit geweest.
  Je kunt ook gerookte vis kopen.
  Een Turkse Bart Vermeulen, LOL
  De kaart is leuker dan Bart. Hans

 18. ohhh kakelino, die branden daar…. ik heb gegeven, om te helpen mede door Hans, ik vertel het je nog wel eens, vreselijk, wat een akelige strijd hebben de dieren, en ze verliezen… de mens maakt alles kapot… écht alles, ik word er zó somber van… zou me het liefst voldrinken en mijn chagrijn( lees verdriet) botvieren 🙂 mja, je raad het al, ik doe mee aan de dry januari, wordt vast een vrolijke boel volgende week, loutje is de voorvechtster van de dry maand.. dus vooruit maar weer, het heeft wel wat.
  phishing heet dat, en gij…. jou vatten ze niet om de drommel neen neen neen, jou niet…

  dag joris, geef hem maar een vette knuffel brabantse gewoonte,
  dag lieffie
  xxx

  • Hej Dienelidino
   Doe jij mee aan Dry January? Ik weet niet of ik trots op je ben of niet (-: Ja, toch wel! Je kunt altijd nog dry gin gaan drinken. Dat was het favoriete bocht van Jules Deelder. Vandaar dat de man zo’n droge humor had.
   Het is erg Dien, die bosbranden. En er komt geen eind aan…
   Dag liefie, kiep du spierit up ♥

 19. Ik stik hier bijna in mijn stukje appel. Nee wees gerust, ik doe nog niet mee met de drooglegginsmaand. Puur omdat ik niet meer rook, dus daar al geen extra accijns voor kan betalen. Ik heb geen auto, dus daar verdient de staat ook geen geld aan. Dus om Nederland niet failliet te laten gaan, moet ik wel wat drinken.

  Love As Always
  Di mario

  • De prijzen van 2019 waren de hoogste inflatie in 17 jaar. Daar hebben jij en ik aan mee betaald. De drank kun je net zo goed laten staan. Maar ik wil niet op mijn geweten hebben dat jij door mij stopt met drinken. Proost!

 20. Ik giet mezelf nu even vol met een “gin jus”, ben als de dood voor uitdroging, moet niéts van een droge januari hebben, droge opmerkingen van jou zijn prima, dát mag wel!
  Héérlijk zo’n overduidelijk oplichterstype aan de telefoon, daar wás je slechte voornemen en je nam hem heerlijk in de maling.
  Fijn dat je kluts weer gevonden is al kon je je ook prima redden zonder, toch een beetje overgewaardeerd gebruiksvoorwerp volgens mij.

  • Geen dry gin gaan drinken, Riet, dan houd je het nog niet nat. Ik heb een droge hoest, terwijl ik voornamelijk buiten in de regen loop (had dan ook geen hond genomen…) Volgens mij functioneer ik met/zonder kluts even goed/slecht.
   Liefs ♥

 21. de wereld staat letterlijk en figuurlijk in brand…. Mirjam

  maar toch vind je uw kluts terug

  blijven zoeken Willy, denk ik dan..

  leuke jongen toch daar aan de kassa..

  en zo’n een telefoongesprek is bij meestal heel kort

  de volgende keer pak ik dat anders aan

  fijne avond gewenst

 22. Goede avond Kakel, goh het is dat je je kluts weer terug hebt, anders zou ik zeggen kijk eens in het naaimandje, want daar kun je soms de vreemdste dingen terug vinden. ;O
  En die Turkse Bart, heb je gelukkig goed van repliek gediend, zouden er nu veel mensen in zo’n smoes trappen? Nu heb ik een achterdochtige geest, dus mij zou hij er niet mee hebben, ik denk dat ik gelijk de telefoon zou neerleggen, geen behoefte om met oplichters een gezellig praatje te maken.

  • Ik kom zelden in de buurt van een naaimand (-: De trapkast lijkt me waarschijnlijker…
   Dat vroeg ik me ook af: of er nog mensen zijn die 1) onbekende nummers opnemen en 2) in zo’n smoes trappen.
   Hier nog zo’n achterdochtige geest. Jammer dat je zo ver weg woont!
   Lieve groet

 23. Ja Mirjam, er is tot nu toe in dit nieuwe jaar niets veranderd, het is nog steeds oorlog, moord en doodslag…triest!
  Die branden in Australië zijn verschrikkelijk, er zijn enorm veel dieren verbrand, de stakkers!
  Aan goede voornemens doe ik ook niet, zoals het nu gaat bevalt mij prima.
  Een slecht voornemen, eens lekker de beest uithangen, en maling hebben aan wat een ander daar van vindt.
  Ik heb de alcohol al 22 jaar geleden in de ban gedaan, in je uppie zitten pimpelen is niets aan.
  Mag ik uw legitimatie zien, kan natuurlijk ook sarcastisch bedoeld zijn, in dat geval verdient hij strafpunten.
  Omgerekend naar de goede oude gulden (doe ik nog steeds) kost zo’n bakje makreelsnippers, dus f14,30 daar springen de tranen toch van in je ogen?
  Wat een ondankbare hond, die onbekende telefoonman!
  Lief zo’n kaart met met wollen wanten, als het dit weer blijft, kunnen we échte wel opruimen.
  lieve groetjes, Edje.

  • Zonder vuurwerk is het ook oorlog…
   Al die foto’s uit Australië. Je zal er maar wonen en je huis moeten verlaten. Al die gewonde koala’s.
   Ja, de beest uithangen! Heb je een plan van aanpak (-:
   Dus ik ben niet de enige die omrekent. Ik dacht dat dat was uitgestorven…
   Dag Edje, lieve groet ♥

 24. Hier geen drooglegging. Ik heb een prima ritme wat alcohol betreft en dat laat ik zo.
  De kluts is hier ook weer terug.
  Telefoongesprekken probeer ik niet aan te doen tenzij het een bekende is.
  Dat gezeur van die lui.

 25. ja Mirjam
  de wereld brand enorm , de wereld rond 🙁
  daar kan geen kluts tegen op

  nee ik breng je niet op slechte ideen hihi

  ik sta al wat tijd droog van het bier
  nu volhouden

  ik hoop samen met jou en velen
  dat die vuurwerk troep in de ban gaat

  hihi zie je er nog zo piep uit 🙂

  ja vis is beter dan tabak

  hahaha Bart moet beter Turks leren
  nee andersom bedoel ik 🙂

  ik woon niet ver van Vinkenveen
  en weet dus dat het daar ook te warm is voor die mooie handschoenen

  poezelige groet terug

  Karel

  • Die vuurwerktroep gaat wel in de ban. Er zijn steeds meer burgemeesters die meedoen. Als de overheid te laf is, moeten we wat…
   Ik heb vaak een rondje Vinkeveen gefietst. Jarenlang op donderdag (-:
   Grappig hoe dingen samenkomen.
   Groet ♥

 26. Ben blij dat je kluts weer terug is.

  Ik heb een voornemen dat aan de een kant slecht is en aan de andere kant goed: naar mezelf luisteren. Ik heb minderwaardigheidscomplex en last van wat ze imposter syndrome noemen maar naar mezelf luisteren betekent ook eigenwijs zijn en dingen doen zoals ik het wil ook al doet de hele wereld het anders.

  • Op Wikipedia heb ik zitten lezen wat het imposter syndrome inhoudt.
   Ik kan alleen maar eigenwijs zijn en dingen doen die de rest afkeurt; dat is altijd mijn overlevingsgedrag geweest. Daar staat tegenover dat ik slecht bij mijn gevoel kan.
   Het klinkt serieus, Dorothé. Ik vind je sociaal, empathisch, sportief, creatief, inventief en lief. Ik schrijf alleen wat ik meen.
   Lieve groet en succes met je goeie slechte voornemen.

 27. Waar/hoe vind je dat weer, Mirjam, die ‘kluts’ ? Je vond de mijne toch niet !
  Voornemens -> doe ik helemaal niet aan…
  Eentje drinken doe ik wel, voilà !
  Bij ons was er ook een verbod, ze knalden mij uit mijn bed, zelfs de buren…
  Hahahaaa…, voor een fles rode wijn !?
  Vis kost !
  Niet leuk, als hij niet verder speelt…
  Nog ‘nicer’ !
  Lie(f)s.

 28. Er is iets vreemds met het plaatsen van reacties op jouw blog. Ik kan het enkel via openen van je website, maar geeft niks hoor, via een omweg lukt het ook.
  Ik doe ook niet aan voornemens, als ik iets wil veranderen ten goede of ten kwade, dan doe ik dat onmiddellijk. Zo zou ik mijn slecht voornemen om zo’n hengelaar aan de telefoon te vermoorden impulsief uitvoeren, ware het niet dat ik hem niet weet wonen.
  Wat een aardige kassajongen!

  • Bedoel je dat reageren alleen lukt vanaf de computer/laptop? Ik heb wel klachten gehad over reclame op m’n blog. Zelf zie ik dat niets van.
   Sorry en ook bedankt voor je omweg!
   Zo ben ik ooit 21 november gestopt met roken. Was een goede datum.

 29. Kreeg je geen antwoord van de kassa/jongen ?
  Ha geef mij zo een telefoontje daar zou ik met volle teugen van genieten…
  Heb het eens gehad en aan het einde zei die van de andere kant
  Bedankt voor het leuke gesprek…och die doen ook gewoon hun werk toch?
  Ook geen goede voornemens ben geeindigd met een bereikt doel en daar gaan we maar mee door 🙂
  Groetjes

  • De kassajongen bleek gezegend met een goed gevoel voor humor: hij schaterde alleen maar. Telefoontjes van onbekenden neem ik niet op, maar áls ik dan een verkeerde tref, maak ik het gesprek ook af.
   Goed dat jij je geduld bewaart.

  • Man ging tijdens de jaarwisseling boven op zolder naar het vuurwerk buiten staan kijken. Ik niet. Ik kijk wel link uit.
   Ben energie aan het hamsteren (voor zover dat gaat) want zaterdag met Roos naar Lazarus in Amsterdam…
   Als je een beetje doorrijdt, kun je nog mee-eten vanavond.
   Liefs ♥

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *