Rocking Billy

Mijn moeder ging tot voor kort zingend en dansend door het leven. Niks mis met zo’n vrolijk mens, zeker niet in je jeugd, maar het heeft zijn nadelen. Buiten zingen en dansen voerde mijn moeder ook hartstochtelijk “acts” op. Eén voorbeeld zal ik geven; de rest zal ik je besparen.

Zodra het nummer van Ria Valk thuis op de transistorradio voorbij kwam, werden mijn broertje en ik wagenziek. Het zweet brak ons uit, gevolgd door immense wanhoop, omdat wij wisten wat komen ging. Drie, vier minuten radio, daar konden we ons nog doorheen slepen. We brulden: ‘Oh nee!’ en stopen vingers in onze oren, maar het was al te laat. Het liedje bleef de rest van de dag in ons hoofd rondzingen. En dan moest het ergste nog komen: moeders optreden.

Ze deed de bovenste knoopjes van haar bloes los (degelijke vrouwen droegen die in die tijd), gebruikte een haarborstel als microfoon en zong uit volle borsten:
“Hou je echt nog van mij, Rocking Billy?
Of is nu al je liefde voorbij-ij?
Heus ik twijfel nou toch wel een be-ee-tju-u,
’t Is zo eenzaam op de boerderij, jieieie-haa!”
Tijdens het zingen maakte ze danspasjes, klapte in haar handen en zwaaide vrolijk naar mijn broertje.
‘Kom op! Leuk doen!’ spoorde ze ons aan.
Broertje en ik wilden maar één ding: een veilig heenkomen zoeken. Stakkers als we waren, durfden we de woonkamer pas te ontvluchten als moeders act over was.

Of ik wil of niet, de rest van mijn leven zit ik met Billie opgescheept. Te pas en Te onpas plopt het liedje op in mijn hoofd: op de fiets, in de rij voor een kassa, tijdens het strijken, het koken… Het is zo erg dat Lief zelfs het refrein kan meezingen…

63 thoughts on “Rocking Billy

 1. Heerlijk dit verhaal want weet je wat Kakeltje? Mijn moeder was ook zo, ook al zong ze de liedjes uit een heel ver verleden en zelfs aria’s uit opera’s! Ze had een prachtige stem dus zelf heb ik er helemaal geen jeugdtrauma aan over gehouden…
  Bedankt om dit met ons te delen en maak er een schitterend weekend van!

 2. Hou op. Ik weet er alles van. Mijn moeder galmde – bij voorkeur als mijn broer en ik op het terras zaten met al onze vrienden (we woonden toen nog in Suriname):
  ‘Ik hou van Holland
  Landje aan de Zuiderzee
  Dat stukje Holland etc. etc.’ Vreselijk. En als we stapvoets door de stad reden (Paramaribo) zong mijn vader luidkeels:
  ‘Ik heb een flat in de Bijlmer gehuurd’.
  Ik ben er de laatste tijd aardig overheen maar toch – helemaal ongeschonden kom je zo’n jeugd niet uit dus ik leef met je mee 😀 😀

 3. Ik geloof dat ik nu zo’n mama ben. Mijn kinderen hebben nu nog de leeftijd dat ze het leuk vinden, maar er komt dus een tijd dat ze denken, mam doe alsjeblieft normaal. Om hopelijk opgevolgd te worden door, die mama van mij was zo gek nog niet.

 4. Bij deze bedankt… loop ik nu de hele dag met die melodietje in mijn kop. Mijn moeder zong het vroeger ook (niet met een borstel overigens). Boerin zonder naam maakt het er niet leuker op… ook dat werd thuis gezongen. Ach misschien kan ik het afwisselen…

  Hou je echt nog van mij Rocking Billy, how lang heb ik jou niet meer gezien…. (snik).

 5. Het antwoord kwam jaren later van Theo Diepenbrok:
  O darling whem wie are together
  I kiss you te pletter
  How lang heb ik jou niet meer gezien
  Ik word hier nog knetter
  O please make it better
  I waite hier al haast een jaar of tien…

 6. Nou mijn moeder was meer van de psalmen maar ik vind het wel heel leuk hoor als je moeder zo enthousiast kan zingen. Ja en dat nummer dat blijft inderdaad hangen.
  Zie je moeder zo voor je staan haha, weet dat mijn zoon ook niet altijd blij was met mijn zingbuien.

 7. Oeps….nu ik je verhaal las begin ik mij vragen te stellen. Mijn moeder deed nooit gek, vond ik toen best spijtig. Ze was altijd zo serieus. Zelf deed ik het wel voor mijn kinderen. Hopelijk hielden ze er geen trauma aan over 😀 ….al deden ze toen wel mee. En nu is mijn kleindochter aan de beurt om mijn ‘optredens’ te beleven (mijn dochter lapt haar dat ook 😀 ), de tijd zal uitwijzen hoe dat zal uitdraaien 😀

  • Roos heeft genoten van alle “voorstellingen” die mijn moeder gaf.
   Sterker nog: Roos deed alle keren mee 😀
   Jouw kleindochter en jij horen vast bij deze categorie!

 8. Ik kan best voorstellen hoe jullie je voelde. Echter nu na al die jaren lijkt de herinnering er me best wel leuk.
  Mijn moeder deed ook altijd gekke dingen toen ze nog leefde, en ik denk daar met veel plezier aan terug,.

 9. Hai Kakelinoooo!

  Oh jeeeeee, nu heb ik het liedje in m’n hoofd en
  de bovenbuurman zit al weer mee te zingen.
  Ik hoor het door het plafond!

  Help!!!
  Hou je echt…. HohOhohohooooooo…

  Pfffff…

  Xxx, Marloulou

  .

  • Hoor jij je buurman door je plafond heen: OMG! Dat is ernstig :-0
   Als zo’n terreurdeuntje eenmaal in je hoofd zit, ben je verloren…
   Sie joe soen, Loulou!

 10. Plaatsvervangende schaamte… ken ik ook weet je… ik kwam met mijn mama in mijn tienertijd ook liever niet buiten… als ze gedronken had. Had ze maar zo vrolijk geweest als de jouwe. Ze is er af geraakt hoor, van de drank maar gezongen… nee, dat nooit… jammer genoeg…

 11. Woehahaha! Mooi man!
  Bij ons thuis gebeurde dat andersom. Als klein meisje was ik helemaal gek van Bing Crosby’s ‘I’m dreaming of a white christmas’. Ik trok dan een wijde rok aan en zwierde door de hele kamer, steeds opnieuw draaide ik dat nummer, afkomstig van een oude kerst-LP. Vooral mijn jongste broer werd er helemaal gek van … 😉
  Oh ja, en ‘Ich hab die liebe gesehn’ van Vicky Leandros, dat was er ook zo één haha!

 12. Stille herinnering

  hoe de stem van moeder klonk dat herinner ik me niet
  zingen deed ze zelden, fluiten des te meer
  soms deden mijn beide oren daarvan zeer
  nu en dan neuriede ze ‘J’attendrai’, haar favoriete lied

  Waarschijnlijk zit dit lied nu de ganse dag in mijn hoofd, Mirjam. ♪♫♪♫
  Lenjef 🙂

 13. Haha wat leuk!
  En bedankt he, nu zit het liedje ook in mijn hoofd. Sommige liedjes hebben dat, daar zit een haakje aan, je krijgt het niet meer uit je hoofd.
  Maar jij hebt er nog leuke herinneringen aan!

  • Bij terreurdeuntjes probeer ik nog weleens te visualiseren dat ik de cd uit mijn harde schijf pak, en terug stop in het doosje.
   Maar het werkt niet. Ik leer er maar mee leven!
   Liefs

  • Ik had je heel graag zo’n moeder gegund! Mijn vader is totaal het tegenovergestelde.
   Ze zeggen niet voor niets dat uitersten elkaar aantrekken.
   Liefs Kakel

   • I know honey. Love you for it.
    Some things are just not meent to be.
    They don’t bother me anymore, as you know 🙂

 14. Geweldig zo’n moeder ,al vond jij dat toen niet .Wat zou ik mijn moeder graag eens zo gezien hebben ,echt vrolijk en eens gek doen ,maar dat kwam in haar woordenboek niet eens voor !!
  Liefs Elisabeth

 15. Haai Kakel,

  Zie ze al voor me, lets swing babe! Ook d’r Sinterklaas act vergeet ik niet :), sweet memory’s.
  Koester toch maar een heeeel klein beetje Ria Valk.

  gr
  sterretje

  • Hej hej Sterretje!
   Kon mijn moeder het nu nog maar doen. Al zou ze er maar een beetje voor in de stemming zijn…
   Maandag wordt een moeilijke dag voor je. Sterkte <3
   Liefs xxx

  • Mijn dochter schaamde ze pas diep voor mij. Een meneer pikte net voor mijn neus mijn parkeerplekje in.
   ‘Dan zet ik de auto er toch achter,’ zei ik, en voegde de daad bij het woord.
   Roos bukte helemaal, haha. Ik deed het alleen maar om daarna recht achteruit ergens mijn auto neer te kunnen zetten.
   Wat dacht ze toch slecht over me, hè 😉

 16. Ik zie het vóór me…en tóch…. ik had mijn moeder bést eens zó vrolijk bezig willen zien maar dát zat er echt niet in!
  Maar inderdaad, tieners hebben in dit soort gevallen toch altijd last van een soort “plaatsvervangende schaamte”, hoort er gewoon bij! Gelukkig hoor je het nummer nu nog náuwelijks op de radio dus er is hoop voor je;-)

 17. whaahahahahhaha
  heerlijk kakelino da’s ook wel een van haar gezelligste liedjes,
  ik heb het ook wel eens in mijn hoofd hangen en vandaag helemaal na het lezen van dit blog,

  Ik zag haar een paar maanden geleden op TV en ze wilde toen ook nog steeds leuk doen, maar ehhh dat moet ze niet meer doen, dara is ze nu écht te oud voor worstjes op haar borstje is worsten op haar knietjes geworden, maar dat valt niet te rijmen,
  onwijs leuk van je moeder:-)

  “GOE GEDAO MOEDER KLOEK ”

  xxx

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *