Het carillon

Schrijfuitdaging WE-300 van Plato voor mei-juni 2016 met als thema: musiceren. 

‘Kom schat, we moeten opschieten!’ jut Thijs zijn vrouw op. Hij weet dat ze een hekel heeft aan zijn muzikale uitstapjes, helemaal op haar enige vrije dag van de week. De harmonie in hun huwelijk is de laatste tijd dan ook ver te zoeken. En hij heeft nog wel zo zijn best moeten doen om vanavond als enigen de toren te mogen beklimmen.
Stiekem gooit hij een pilletje in Claudettes kopje espresso. “Houd er geen stemvork bij in de buurt,” had de verkoper hem gewaarschuwd, “want dat maakt de werking van de pil ongedaan.”

Het carillon strooit haar klanken uit over de oude binnenstad.
Claudette knippert verdwaasd met haar ogen, kijkt haar man aan als in trance en begint sneller te lopen. Haar armen voor zich uitgestrekt alsof die het eerst boven willen komen. In de haast dichter bij de muziek te zijn, loopt ze passanten schaamteloos omver.

Bij het begin van de torentrap kijkt ze haar man een tikkeltje angstig aan. Ze is altijd bang geweest voor nauwe ruimtes.
‘Niet opgeven nu, lieveling, je bent zó dichtbij,’ fluistert Thijs tegen haar.
Haar naaldhakken lopen ongemakkelijk over de ongelijke, smalle stenen.
‘Doe ze maar uit,’ adviseert hij.

Het lijkt wel of iedere gespeelde noot Claudette nog harder roept dan de vorige. Hijgend komt ze bovenaan tot stilstand.
‘Laat mij maar even,’ zegt Thijs. Ze passeren ongezien de carillonspeler en Thijs doet de deur naar de jubelende torenklokken open.
Zijn vrouw siddert en lijkt een climax nabij. Ze klautert over een houten hek, wacht een moment, werpt zich zonder aarzelen op de grootste klok en klampt zich daaraan vast.
Er klinken vijf afgrijselijke valse noten, dan wordt Claudette letterlijk opgeslokt door de klok.
Thijs glundert. Nu kan hij op zoek naar een onbespeeld muziekinstrument dat zijn leven opnieuw klank zal gaan geven.

93 gedachten over “Het carillon

 1. Getver wat een creep… Meid hoe bedenk je het weer allemaal bij elkaar..
  Inspiratie genoeg hè..
  Ben gaan inhalen, maar kan niet meer reageren..
  Genoten van je verhalend!
  Lieve groet

 2. ha die Mirjam
  ik ga dan toch ook voor een hond aan de voeten bij de open haard met een goed boek en een lekkere pint na een fijne wandeling 🙂
  fijne avond

 3. ha die Mirjam
  ben ik blij dat het zo mooi is om te genieten voor je
  het geeft ook een mooi beeld van hoe het was en werd en natuurlijk is er sinds dien weer veel veranderd
  leuk dat de slopers aan de omstanders dachten , kon toen zeker nog 🙂
  ik heb vele ppsjes van Rotjeknor , en zal er wel nog weer eens 1 plaatsen
  oja je kan beter de pps opslaan en niet de link want die verdwijnt mettertijd
  fijne middag
  lieve groet en dank voor de mooie glimlach

 4. Hello dear!

  Hahaaa… wat een schitterend verhaal…
  Gaandeweg moest ik aan het boek (en film…) “Parfum” denken.
  Heb je dat gelezen?
  Van die jongeman, die een hele menigte mensen zo gek maakt met een heel bijzonder parfum… Van verre komen ze aangelopen aangetrokken door die indringende nietsontwijkende heerlijke overheersende geur…

  En deze vrouw had dat dus met het carillon.
  Prachtig!

  En nu moet ik ook ineens denken aan dat verhaal van Roald Dahl over die lift.

  Het is waar: sommige mensen kunnen tergen: niet te kort!

  Dagdag…
  Heb het goed vandaag met een dikke knuffel van Marlou

  .

  • De lift van Dahl heb ik ff gegoogeld. Ik dacht misschien is het een kort verhaal dat ik op internet kan lezen, maar het is een (kinder)boek. Dahl schrijft grandioos! Ik werd altijd misselijk als ik Harry Mulisch op tv zag. Die man was zo vol van zichzelf. Zei dat hij op zijn zeventiende al wist dat hij een genie was. Daar wilde ik geen boek van lezen. Dahl was juist uiterst bescheiden. Hield niet van interviews. Dat leidde alleen maar af, zei hij. Prachtig, zo’n man.
   Is Parfum een aanrader om te lezen? Wat ik van de recensies heb meegekregen is dat Suskind uiterst nauwkeurig geuren kan beschrijven. Ik stok al bij de beschrijving van de geur van chocola. Die moet je proeven, denk ik dan (-: Het liefst een hele mond vol 🙂
   Bedankt voor je leuke reactie, lief LouLoutje ♥
   Ik ook van jou!

 5. ha die Mirjam
  hertjes zie ik hier achter regelmatig 🙂
  sinds kind fietste ik al met pa en ma mee rond het IJselmeer , en nooit vond ik het erg , heb het wel meerdere keren / jaar gedaan
  ja al die oude stadjes heb ik wel bezocht en ze hebben allemaal wel iets , dat je zegt , zeker de moeite waard
  het was een fijn weekend en ik hoop de jouwe ook
  lieve groet , Karel

  • Ik heb een keer het IJsselmeer in één dag rond gefietst. 300 km of zoeiets. Was met clubgenoten. Beslist niet voor herhaling vatbaar.
   Dat jij als kind met je ouders zoveel fietste. Dat hoor je toch niet veel. Vandaar dat je zo’n “zwerver” bent geworden, natuurlijk 🙂
   LIeve groet

   • ja ook ik 1 x in een dag met een ploegje renners , nooit meer 🙂
    fietsen is ons met de paplepel ingegoten , de naam fietszwerver is echter ontstaan in de jaren ’90 , toen fietste ik met een randonneur door een groot deel van Europa , en toen ik mijn 1ste pc kreeg en een email adres maakte werd die dus fietszwerver
    lieve groet , Karel

 6. Dat zij een pilletje opdrinkt in een expresso, terwijl er nauwelijks vrouwen zijn die expresso drinken, maar eerder thee of latte machiato, en daardoor die kerkklok veranderd in een vraatzuchtig monster, dat klopt niet. Dan had er iets aan de klok moeten veranderen, denk ik. Maar hachelijk is het wel!

  • Ken jij statistieken die bijhouden hoeveel espresso geconsumeerd wordt door mannen of wel door vrouwen? Ik ken maar één soort koffie: heet en sterk.
   Dat pilletje was om Claudette naar de torenklok te lokken. Zoals de rattenvanger ratten naar Hamelen lokte met zijn toverfluit. Dat verhaal van de klok rammelt natuurlijk van alle kanten (-: Maar waarom zou een mens alleen in hokjes mogen denken? Geef je geest de ruimte, Frank 🙂

   • Oei, nee, die statistieken ken ik niet, dat is alleen een persoonlijke waarneming bij mijn koffiedrinkende collega’s. Maar ze bestaan vast wel! En anders heb ik de klok horen luiden maar weet ik niet waar de klepel hangt. Ach, zolang die klok me dan maar niet wil opeten….. 😉

  • Als ik jaren jonger was geweest had ik denk ik weleens een ander soort pilleke geprobeerd. Gewoon om het effect te ervaren. Maar helemaal zeker weet ik het niet. Op de havo in Rotterdam werd flink geblowd. Ik heb het nooit geprobeerd omdat ik bang was dat ik het té lekker zou vinden.

 7. Een gruwelijk verhaal Kakeltje. Die man zouden ze op moeten sluiten, naast het carillon en dat op volle kracht hele dagen door laten gaan, zodat hij er stapelgek van werd . Wat een naar type. De ene houdt nu meer van een bepaalde muziek dan de ander, daar moet geen dwang bij zijn en zulke pilletjes zitten vast in in de ziekteverzekeringen . Laten we daar maar blij mee zijn . Je hebt weer een mooi verhaal geschreven, dat wel natuurlijk.
  Fijne zondag gewenst verder.

 8. Opgeslokt door de klok….dan weet zij dus nu waar de klepel hangt!
  Wat heb je weer een gruwelijk eind voor de vrouw bedacht!

 9. Er moeten maar niet veel van die pilletjes worden afgegeven want dan barst het hier straks van de valse klokken en moeten we alle beiaardieren (hele rare valse dieren zijn dat) meteen opsluiten, vooral als ze onlangs hun vrouw als vermist hebben opgegeven.
  Droelarische *) WE-300, Kakel.

  *) Droelarisch: contaminatie van droevig en hilarisch.

 10. Thuis is zoals de 5 noten. Een afgrijselijke valse man. Als je partner niet van ‘jouw’ muziek houdt dan laat je dat.
  Mooi verhaal!

  • Naar jouw muziek kan ik ook niet langer dan 10 seconden luisteren, John (-: Maar daarom lees ik nog wel heel graag bij je. Leven en laten leven!

  • Het zal er bijna naar uit dat ik Plato’s deadline van juni niet ging halen, maar uiteindelijk kreeg ik toch valse inspiratie.
   Lieve groet

 11. ja, ik zie voor me een film over mishandeling, het zou een goed scenario zijn.
  En dan nog hakken aandoen, wie kan daarmee snel zijn, ik in ieder geval niet

 12. WOW! Spannend tot en met het wel heel onverwachte einde! Knap geschreven dus, zoals we dat van jou gewoon zijn… een perfecte invulling van de uitdaging hoewel de initiatiefnemers misschien wel een beetje raar hebben opgekeken van jouw versie van musiceren *wink, big smile*

 13. ehhhhmmm…
  tja mon cheri kakelino…
  ehhhm…
  ehhhh…
  tja… ehhh… ’t is eh…. jawel.

  echt wel…
  toch ook wel dat ja, maar ehhh…
  hmmm. hoe ga ik dit zeggen:-)
  ehhhh..
  tssss.
  sjips, ik heb nog nooit zoveel moeite gehad met een reactie zetten bij je:-)

  ik eh…
  ja..
  jij kent me wel hé.
  je wete het wel denk ik hé * proest*
  ik hoop niet dat je er van wakker ligt vandaag, dat zou ik zonde vinden,
  maar ehhh…

  joe noooo, aai lof joe ennieweej 🙂
  dag hartje,
  een dikke knuffel voor jou en Rosa 🙂

  xxx

  • Voor iemand die niet weet hoe ze het zal omschrijven heb je behóórlijk je best gedaan 🙂
   Het was voor jou te dramatisch, schat ik in. Jij bent een vreselijke, lieve goeierd en dan lees je zo’n afschrikwekkend eind. Dat moet moeilijk voor je zijn…
   Laf joe toe mon sjerrie ♥

 14. Een bizar verhaal, wie beklimt er nu een klokkentoren op naaldhakken.
  En dan de klok bespringen, Thijs is een boef, hij is de valse noot in dit verhaal. Hans

  ot, zo’n verhaal over de Gouden terugblik is vaak diverse sites bezoeken en lezen, dan een beetje van mijn eigen ervaring erbij en het is klaar.

  • Wat ik bedoel is dat je jouw informatie goed weg leest. Voor de vuist weg, zou ik bijna zeggen (-: Terwijl informatie lezen niet bepaalt met stip op nummer 1 staat bij bloggers. Denk ik. En daarbij merk je ook dat je er veel werk van gemaakt hebt. Dus het duurt volgens mij best ietsje langer dan “het is zo klaar.” Je bent gewoon veel te bescheiden!

  • Het is gewoon erg leuk om dingen uit je jeugd op te graven en ook weer te ontdekken.
   Dat is met muziek en je omgeving, daar ga ik graag voorzitten. H
   Dat merk ik ook wel in jouw verhalen Mirjam, je geniet er zelf ook heel veel van. Hans

 15. ik herkende het ook niet 🙂 , maar haalde deze plaat uit de pps 🙂
  ja dat zou hen maar laten schrikken als ik er zo bij lag met het koppie op het kassie , doe ik dus maar niet en ach ik ben altijd wel druk hoor , nu anders dat wel 🙂
  fijn weekend ook nog
  lieve groet , karel

 16. Wat een heerlijk bizar verhaaltje heb je er weer van gemaakt, ik geloof niet dat ik iemand ken die meer fantasie heeft dan jij! Dikke kus X

  • Lief van je. Maar wat dacht je van Rebelse huisvrouw? En Roald Dahl 🙂 Ik denk dat ik van die laatste zijn bundel met alle korte verhalen ga bestellen. Lijkt me heerlijk om te lezen in de vakantie.
   Wat ik van jou heel knap vindt, is dat je ijzersterk bent in het schrijven van dagelijkse beslommeringen waar een ieder zich in herkent en dat elk verhaal eindigt met een glimlach op je gezicht. Nooit je eigen sterkte punten vergeten, Nar ♥

 17. een pilletje met een heel vreemde uitwerking
  je fantasie is eindeloos
  je zou detectivefeuilletons kunnen schrijven Kakeltje

  k probeer mij nu voor te stellen hoe je door een klok kan opgeslorpt worden 🙂

  • Oh nee, daar heb ik veel te weinig fantasie voor. Ik zal je een geheimpje verklappen: eerlijk gezegd zie ik ook niet voor me hoe iemand wordt opgeslorpt door een klok (-:

 18. Heerlijk geschreven bizar verhaal met een mooie twist op het einde. Doet me een beetje denken aan (oh errug…nu moet ik even nadenken hoe die schrijver ook alweer heet…uhm…die van Charlie en de Chocoladefabriek,..oh ja:) Roald Dahl!!

  Zijn verhalen waar de politieagenten het moordwapen opaten (een gebraden lamsbout).

  Jouw verhaal kan daar zo bij.

  • Marlou zei dat ook al, over de lift van Roald Dahl. Heb ik gegoogeld. Ik ga het boek lenen bij de bieb.
   Dat verhaal van de lamsbout ken ik. Echt gé-ni-aal!
   Dank je voor je compliment. Al meen je het maar voor een kwart, dan ben ik er nog blij mee 🙂

 19. Bizar geschreven en ik weet niet zo goed wat ik er van vind als ik heel eerlijk ben .Er is iets wat ik mis in je verhalen en ik kan niet uitleggen wat precies ,de humor die ik van je ken ,de echte Kakel misschien ?
  Liefs Elisabeth

  • Het gekke is, als ik een verhaal schrijf, dan doe ik maar wat. Zo voelt het. En op dat moment weet ik zelf meestal niet goed wat ik ervan vind. Sommige zijn echt slecht, die plaats ik nooit. Maar over de rest twijfel ik altijd.
   Gewoon opschrijven als je het niks vind. Vind ik prima. Ik kan er alleen maar van leren. Ik zal m’n laatste verhalen eens nalezen en naar de humor kijken. Alhoewel ik je eerlijk moet bekennen dat ik zelf niet goed weet wie de echte Kakel is. Omdat ik niet objectief naar mijn eigen verhalen kan kijken.
   Dank je voor de tips!
   Lieve groet

 20. Is het erg als ik er niet veel aan vind? Sorry ik vind het een beetje raar verhaal.

  Maar dat ligt ongetwijfeld aan mij als ik de andere commentaren lees.

  • Nee hoor, gewoon schrijven dat je het een raar verhaal vindt. Maak van je hart geen moordkuil!
   Juist stoer om je mening te geven als die afwijkt van de rest.
   Lieve groet

 21. Knap surrealistisch geschreven stuk van 300 woorden!!
  Bovendien ook nog eens zeer grappig (of verdrietig voor de vrouw)
  🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *