De kordate man

Zo geruisloos mogelijk sluit Lars de buitendeur. Hij laat een boer, en ruikt het bier en de frikandel speciaal met extra uitjes die hij op heeft. Na het maken van een blazend geluid constateert hij dat het een goed uienjaar is.
“Uien zijn gezond, daar zit veel vitamine C in,” zei zijn moeder zaliger altijd. Zij wist wat een man nodig had!

Kon hij dat van z’n vrouw ook maar zeggen. Nijdig schopt hij haar dure schoenen door de gang. Ze is een dragonder geworden. Steeds vaker dreigt ze met de deegroller. Eist dat hij na zijn werk fastfood haalt, bloemen voor haar meebrengt en of dat nog niet genoeg is, verbiedt ze hem op vrijdagavond naar de kroeg te gaan. Hij deugt maar voor één ding: geld verdienen.
In hem woedt een fik. Vanavond heeft hij zich moed in gedronken: hij gaat eisen stellen! Punt één is: vers eten koken. En hij gaat maatregelingen treffen om zijn eisen ingewilligd te krijgen.

Kordaat schuifelt Lars op zijn sokken in het donker naar de keuken. Daar knipt hij de zaklamp van zijn telefoon aan en trekt diverse lades open. Nergens vindt hij de deegroller; dat is een tegenvaller.

Zijn volgende object staat op de keukentafel: Miranda’s tas. De rits is open. Om haar portemonnee, telefoon en autosleutel te pakken, hoeft hij alleen zijn hand uit te steken. Hij pakt haar pinpas en stopt die samen met haar autosleutel en mobiel in een plastic zakje. In een opwelling doet hij zijn eigen spullen er ook in, en verstopt alles in de garage in een frituurpan die alleen voor oliebollen bakken gebruikt wordt. Hij laat weer een scheet en gniffelt. Hij zal z’n vrouw een poepie laten ruiken! Zonder pas, telefoon of zijn handtekening kan ze 0,0 eurocent uitgeven.

Shit. Hoort hij boven een piep van de douchedeur?
Ademloos staat hij stil en wacht. Wanneer hij niets hoort, loopt hij naar de trap en omklemt de leuning.

Boven is alles stil.
De gedeeltelijk openstaande deur van de badkamer werpt een reep licht op de overloop. Hoeft Miranda midden in de nacht niet op de tast naar de wc.
Op de overloop trekt hij zijn kleren uit. Hij laat ze liggen waar ze neervallen. Piesen hoeft niet; dat heeft hij buiten tegen de boom van de buren gedaan.

Beneden slaat de pendule twee keer. Stel dat ze wakker wordt en zijn drankkegel ruikt, dan boft hij als hij op de bank mag slapen. Zijn wilskracht borrelt weer op. Zo hoog dat hij zin krijgt in een onmiddellijke confrontatie, maar iets vertelt hem dat hij het ijzer beter morgen kan smeden.

Ineens valt hij stil. Waar is Baco, Miranda’s hond? Het beest is weliswaar dover dan de spreekwoordelijke kwartel maar merkt meestal wel wanneer hij thuiskomt. Dat beest erkent hem ook niet als leider. Met ingang van morgen gaat dat ook veranderen!
Tevreden over zijn goede voornemen duwt Lars de slaapkamerdeur open en stokt waar hij staat. De bult in het echtelijk bed is te klein om zijn vrouw te kunnen zijn.

‘Vuile klootzak!’ klinkt een krijsende stem achter hem. Tegelijkertijd krijgt hij zo’n harde duw dat hij struikelt en voorover op bed valt, wat een woest gegrom onder de dekens veroorzaakt. Terwijl zijn vrouw vloekt en tiert, wil Lars overeind komen maar het duizelt hem. De duizeling is niets vergeleken met de klap die hij op zijn hoofd voelt. Het is of de binnenkant van zijn schedel zich vult met vuurwerk en explodeert. Er gaan duizend gedachten tegelijk door zijn brein maar er kan er maar één de laatste zijn: het was een verdomd goed uienjaar.

99 gedachten over “De kordate man

  1. Heerlijk verhaal weer Mirjam, een echte ‘Kakel’. En toch is het best een trieste gedachte dat de liefde -net als in jouw verhaal- in veel huishoudens ver te zoeken is.
    Liefs!

  2. Arme man. wat een draak van een vrouw. Maar de bankpas is onvindbaar. zal ze leren.

    Heerlijk verhaal. Toch wel een beetje gelachen. Je schrijft zo heerlijk weg.

    Liefs Joanne

  3. een toch verrassende wending
    en van zijn voornemens komt ook niks meer terecht
    en naar haar centen kan ze ook even fluiten, want geen bankkaart en geen pas

    mooi geschreven

  4. Je zal ermee getrouwd zijn. Zag aantal maanden terug een docu over vrouwen die hun man mishandelden. Erg heftig, maar je verhaal is weer heerlijk.

  5. ha die Mirjam
    dus je was ff lekker aan de wandel samen met Rosa en nam een warm presentje van Roos mee , en een spiegel , hoe weet je anders dat het geen gezicht was hihi
    ik vind wandelen met een spiegel mee geen gezicht 🙂 , zo’n muts is met dit weer perfect , denk niet dat er veel zijn die beter zijn
    je ziet wel ik begon met de A en zal ik het vast verklappen , bij de D staat David al in concept 🙂
    wens ook jullie alvast een fijn weekend

  6. Bedrogen door de eigen ogen

    vaak wordt een hartje te snel verpand
    is ongezien verdriet en pijn
    het resultaat van verliefd zijn
    liefde en haat gaan soms hand in hand

    Als de muren konden praten…

    Gelukkig kan jij geweldig goed schrijven, Mirjam! 🙂
    Lenjef

  7. Hij is weer mooi…… had wel een beetje meelijden met die man ook eigenlijk hoor. Wat een gave schoenen, zou er niet op kunnen lopen maar toch…….

  8. Ik ben blij dat het er bij mij thuis niet zo aan toe gaat, ik kan dus wel genieten van de uitjes (het is werkelijk een goed uienjaar!).
    Jammer dat hij niet eerder in de gaten had dat de hond weg was en dat het afwezig zijn van de deegroller heel hachelijk zou kunnen zijn!
    Nb Staatsbosbeheer heeft naar je geluisterd, de beesten bij de Oostvaardersplassen worden bijgevoerd. Als ze nu ook maar ruim voldoende eten geven!

    • Op je broodje bal tijdens je laatste uitje zat alleen maar mayonaise!
      De provincie Flevoland is gezwicht vanwege de opschudding die het veroorzaakt. En het bijvoeren duurt maar kort: tot de vorst voorbij is en dat is zaterdag. Dan wordt het pas hachelijk.

      • Er was dus wel sprake van een uitje! Alleen niet van ui…

        Hier worden de Schotse hooglanders na 3 of 4 jaar verwerkt tot overheerlijke hamburgers, die restaurant De Kruisberg heel smaakvol serveert met patat en een bijbehorende saus (satesaus, mayo met uien kan ook). Geen problemen in de wintermaanden, ze worden de hele winterperiode voorzien van ruim voer. Maar hier heeft Staatsbosbeheer dan ook niets te vertellen, de kok van De Kruisberg des te meer. Hachelijk?

      • ik heb er geen moeite mee wanneer dieren na een goed leven geslacht worden. Op de Veluwe schieten ze ook herten en wilde zwijnen. Dat houdt de kudde op peil.
        Een heel verstandige kok. Sowieso vind ik mensen die niet naar Staatsbosbeheer luisteren enórm verstandig!

  9. Mirjam, hoewel het niet best afloopt met de kordate man heb ik je verhaal met plezier gelezen.
    Deed me een beetje denken aan een schrijfopdracht die we vorig jaar kregen. Titel: Noodlot Ik zou wel een linkje willen plaatsen, maar weet niet of jij daar voor voelt.

  10. Goede morgen Kakeltje en een fijne, zij het weer ijskoude dag gewenst.
    Op jouw blog is het echter helemaal niet koud, wat een schitterende gevonden en knap geschreven verhaal presenteer je ons hier weer. Ik wou dat ik zoals jij kon schrijven, je hebt beslist de gave van het woord en de zin!

  11. Goede morgen Kakel. Wat een kreng van een vrouw en wat een stomme slappe kerel van een vent. Bij zoiets blijf je toch niet als je een beetje hersens in je hoofd hebt. Blij dat ik ze geen van beiden ken 😉
    Je hebt weer een onderhoudend verhaal geschreven een echte ‘kakelbont’
    Ik wens je een fijne donderdag toe.

      • De manier waarop jij schrijft, met humor en heel beeldend die vind ik uniek voor jou. Ik zit altijd gelijk in je verhaal en zie de situatie voor me. Heerlijke stukjes altijd om te lezen 🙂

      • Dankjewel voor je uitleg. Zelf zie of lees ik niet hoe ik schrijf. Dat klinkt vast raar.
        Fijn weekend en liefs ♥

  12. oh, een vrouw met zo’n leventje, en dan zo doen tegen die man, ik heb er compassie mee.
    zelf moet ik altijd voor alles zorgen wat ik heb…..
    als ik een man was, kon ze haar plan trekken
    Een @->- voor jou.

    • Eerst had ik geschreven dat hij over de drempel struikelde maar dat zijn landing zacht was: op zijn vrouw. Maar dat vond ik te voorspellend.
      Precies: gewoon een schop onder haar kont geven.
      Een ♥ voor jou.

  13. Uiteindelijk was er toch een keukenhulpmiddel wat Miranda wel goed wist te hanteren… 😉
    Leuk geschreven dekt de lading niet. Je hebt talent wijffie!

  14. Arme Lars, zijn mooie plannetje valt in duigen.
    Daar ligt hij met ingeslagen schedel, ik hoop voor hem dat hij het niet overleeft.
    Want doorleven met zo’n akelige vrouw is ook geen leven.
    Mooi geschreven Mirjam, ik zag het voor me!

    Liefs Petr@
    X

  15. Het was een goede strategie geweest als deze nuchter was uitgevoerd. Helaas moet ze nu zoeken naar haar telefoon (ik hoop dat hij die wel heeft uitgezet) en heeft tot die tijd geen cent te makken. Toen hij de deegrol miste in de keuken had hij beter rechtsomkeert kunnen maken.

    • In mijn verhaal had ik geschreven dat de deegroller waarschijnlijk in de vaatwasser zat. Dat hij daar een tijdje naar staarde en toen bedacht dat zoeken te veel herrie maakte. Het verhaal was al te lang, dus ik heb het geschrapt (-: Ik sluit me bij jou aan: ik hoop ook dat ze haar telefoon heeft uitgezet.

  16. Toen ik de titel las wist ik al dat het niet goed ging komen met deze man. Een sukkel lijkt het mij. Ook na het lezen van je leuke verhaal vind ik hem nog altijd een sukkel. En zijn vrouw… ik zie haar hier wel eens lopen, met de daklozen krant.

  17. Wat een rotmens! Waarom blijft een man bij zo’n dragonder vraag ik me dan af..
    Haha die spullen.. Die komt ze pas tegen als ze gaat verhuizen waarschijnlijk..
    Even voor alle duidelijkheid, ze sloeg hem dood hè? Pffff.. Heftig!
    Veel liefs voor jou en je lieve man en dochter! ❤️

    • Ik denk dat zijn hersens in gruzelementen liggen. Vind ik zo’n mooi woord (-:
      Roos is vanavond een uur wezen schaatsen op de schaatsbaan en staat nu onder de douche. Gaat nog heel lang duren voor ze is opgewarmd, vrees ik…
      Dikke pakkerd voor jou, Tess ♥

  18. de titel en die bijbehorende foto gaven me niet meteen een goed gevoel Mirjam…

    spannend geschreven dat wel

    maar die deegrollers moesten ze op de lijst van de verboden wapens zetten…

    ik heb me laten vertellen dat ze in de States niet meer mogen verkocht worden

    groeten

    • Ik kwam een heel mooie foto van een deegroller tegen, maar ik was bang dat dat te veel van het verhaal vertelde.
      Nog een karwei om soms een originele foto te vinden. Daar heb jij geen last van!
      Haha: geen deegrollers meer in de VS. Dat is fake-nieuws (-:
      Greotjes

  19. Arme man. Hij had nog wel zulke woeste plannen om in te grijpen en alles te verbeteren. Ik hoop dat hij het overleefd heeft. Wat een vreselijke vrouw.
    Steengoed geschreven natuurlijk, dat wel.

    • Beter dan die enge wapens zoals in de VS.
      Ik gebruik een kleine deegroller. Daarmee sla je net een deuk in een pakje roomboter (-:

  20. Toen ik het plaatje zag moest ik aan iemand denken die wij beiden kennen :-)). Gelukkig gaat het niet over haar, hihi. Spannend verhaal zeg, arme vent, dat wel.

  21. Dat gaat dubbel op bier en uien.
    Als je vrouw een dragonder is geworden is het slecht uien eten met haar.
    Daar ligt hij dan en denkt aan het uienjaar.
    De klap is hard aangekomen. Hans

  22. Een kijkje in de keuken van een echtpaar dat goddank net zo ver van mijn leven afstaat als de kou van deze dagen en mijn groeiend verlangen naar het voorjaar – van mij mag het warm water regenen.

    Dit wist je weer eens onder woorden te brengen alsof zo’n relatie dagelijkse kost voor je is. Gelukkig weet ik dat jij geen deegrol nodig hebt om jouw (beesten)boeltje in de hand te houden – daar heb jij een vlijmscherp pennetje voor.

    p.s. 2e alinea: Ze is een dragonder te worden >> > te worden = geworden.

    • De kou valt hartstikke mee. Zaterdag gaat het alweer dooien.
      Ik heb zeker geen deegrol nodig. Ik doe gewoon waar ik zin in heb. Als m’n man niet lief doet, mag-ie niet naar binnen als-ie uit z’n werk komt *proest*
      Het is wel heerlijk om te schrijven.
      Dank voor je tip: ik heb het meteen veranderd!

      • De kou valt hier ook wel mee hoor, maar ik heb geen schaatsen meer om uit het VET te halen en ben daarom met mijn gedachten al weer helemaal bij het uit de STALLING halen van de caravan om naar zuidelijker oorden te vertrekken. Zwerflust begint zich weer te roeren 🙂

      • M’n dochter heeft net een uur geschaatst. Ze zou tot sluitingstijd (21.30) blijven maar stond na een uur weer op de stoep. Nu is ze bezig zichzelf te ontdooien onder de douche.
        Zwerven. Dat mis ik het meest: zwerven op mijn fiets… Ik geniet wel van jouw verhalen tegen die tijd.

  23. Ohohoh… Pippi… wat een verhaal!
    Terwijl ik het lees moet ik aan een opmerking van Bram denken: “Je wordt nooit zo behandeld als dat je toestaat dat je behandeld wordt…” of iets in dergelijke strekking…
    Lars had zijn vrouw allang een schop onder d’r kont moeten geven. Toch?!
    Wat een akelig mens, die Miranda… dat blijkt wel uit het einde van je verhaal.
    En de hond, die Baco heet… is misschien wel een spitsbul?

    Oh ja… hier rechts in je kolom zie ik twee werken van Vincent van Gogh.
    Ik zag vorige week: Loving Vincent.
    Een aanrader!!! Zien! Prachtig gemaakt, intrigerend en schitterend van kleur en verhaal…

    Dag schat!
    Love you! ❤❤

    ɐɾsɐp uɐʌ pɹǝʞʞɐd ǝʞʞıp

    • Lieve Das ♥
      Bram heeft – zoals gewoonlijk – weer gelijk. En je weet: gelijk is zonder neus (-:
      Lars had veel eerder moeten ingrijpen. Uit liefde heeft hij veel teveel gepikt.
      Hier in de buurt woont een Rottweiler die Baco heet.
      Loving Vincent wil ik zien!
      Dag dag Dasje. Een dikke kus voor jou ♥

  24. Medelijden met de man. Maar zij kan nu nog wel een poos naar haarsleutels, telefoon en de pinpassen zoeken. Naar zijn spullen ook, dankzij de ingeving.

  25. Van dit verhaal. kan ik een beetje verdrietig worden, en wil alle vrijgezelle jonge mannen sterk aanraden, om dit goed te lezen!
    Zo vreselijk kan het dus misgaan, natuurlijk niet in alle gevallen, maar wees op je hoede.
    Lieve groetjes, Edje.

    • Jouw reactie (-: Plaats je advies (en een link naar mijn verhaal, graag) op een forum. En misschien ook op Tinder, maar daar “zitten” jij en ik uiteraard niet op.
      Lieve groet ♥

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *