Het duivelsverbond

‘Je zal de mooiste romans schrijven en beroemd worden,’ belooft de onbekende haar.
Een halfuur geleden had hij naast Julia plaatsgenomen op het parkbankje. Ze had zitten dagdromen, haar gezicht naar de zon, een dichtgevallen boek op haar schoot.
‘Hoeveel kost dat?’ vraagt ze. De man heeft iets ondefinieerbaars. Een glad gezicht met oude wijze ogen, en een warme uitstraling die haar onderhuids doet rillen. Ze had zijn naam gevraagd maar daar had hij overheen gepraat.

‘Als tegenprestatie wil ik je gedachten lezen,’ antwoordt de vreemdeling.
Zoiets simpels? Julia had een gigantisch geldbedrag verwacht om haar vurigste wens in vervulling te laten gaan. Ze vindt het een vreemd voorstel; misschien moet ze er een nachtje over slapen…
De man staat op en zegt: ‘Ik moet gaan. Per dag kan ik een beperkte hoeveelheid wensen vervullen, begrijpt u?’

Julia’s ster is rijzende. Ze schrijft roman na roman, wordt uitgenodigd voor het Boekenbal en ontvangt onderscheidingen bij de vleet. Overdag lijkt haar leven een volmaakt vijfsterrenfeest.
’s Nachts echter lijdt ze ondraaglijke pijnen. Een niet te stuiten oorlog in haar hoofd.
‘Jij…jij…Creep! Je hebt tegen me gelogen!’ schreeuwt Julia wanhopig. Snikkend laat ze erop volgen: ‘Waarom doe je me dit aan?’
‘Jouw duisternis is mijn brandstof.’
‘Op het bankje kon je mijn gedachten ook al lezen, hè?’
Zijn voldane lach lijkt door Julia’s merg en botten te stromen.

Julia kan niet meer. Zittend op de houten vloer wiegt ze huilend heen en weer. Ze piekert in het donker. Ze is verdwaald in haar eigen leven. Hoe verslaat ze de duivel, want dat hij de duivel is weet ze inmiddels zeker. Als hij van duisternis leeft, moet ze hem bestrijden met licht…
Geniepig lacht de duivel: ‘Elke kaars en lucifer blaas ik uiuiuit!’

Midden in haar ellende herinnert Julia zich een uitspraak van haar oma: “Hoop is een lichtje in je hart.” Dát kan hij niet uitblazen! ‘Ik moet sterk zijn!’ roept Julia. Hardop spreekt ze zichzelf moed in: ‘Ik zal flink zijn! Ertegenin, ertegenaan!’
Ze staat op en holt naar de zolder. Daar pakt ze de oude stormlamp, en sleept trede voor trede een leeg aquarium achter haar aan naar beneden. In een kast rommelt ze tot ze een kaars gevonden heeft.

De volgende dag, wanneer de duivel nieuwe dagdromers ronselt, steekt Julia laat in de middag de kaars in de stormlamp aan en tilt het aquarium eroverheen.
Zodra de zon onder is, pakt ze een spa, graaft een gat in de tuin en begraaft symbolisch de duivel.
‘Ik leef nog!’ knarst hij.
‘Voor mij ben je dood!’ gilt Julia.

Ze loopt naar binnen, naar de stereo, en pakt een cd uit het rek. Zodra ze de eerste tonen hoort, zet ze het geluid harder, véél harder. Ze wil de bas in haar buik voelen bonken. Het is of de muziek speciaal voor deze situatie geschreven is. Theatraal. Majestueus. Zo hard ze kan zingt Julia mee:

‘Jouw hemel blauw met gouden hallen
Jouw wolkentorens, ijskristallen,
Kometen, manen en planeten, aah, alles draait om mij…’

Op de muren flakkert het lamplicht.
De stormlamp gaat bijna uit!
Julia knielt en tilt het aquarium een stukje op om er wat zuurstof in te laten. Op datzelfde moment ziet ze een dunne, stroperige sliert naar binnen bewegen. Van schrik laat ze de glazen bak los. Te laat: de duivel blaast haar kostbare lichtje uit.

Angstig deinst ze achteruit. Zullen de lamp en het aquarium exploderen? Ze wacht en wacht…
In de duisternis verliest ze ieder gevoel van tijd. Terwijl ze het steeds kouder krijgt, lijkt alles in haar langzaam lichter te worden. Julia moet er zelfs aan wennen dat het in haar anders zo drukke hoofd verbazingwekkend stil is…

86 gedachten over “Het duivelsverbond

 1. Jemig, dat jij kunt schrijven dat wist ik al lang en ik niet alleen, maar dit bizarre verhaal is echt geweldig. Ben blij dat je aan Mel heel aardig hebt verteld hoe het verder ging, want dat was mijn probleem ook! Goed zo!!! Dikke knuffel XXX

 2. Wat kan jij prachtig schrijven Mirjam, je gaat er van griezelen
  maar niet lezen voor het slapen gaan………..
  het is griezelig goed!!
  Wens je een mooi weekend!
  lieve groet
  Christiene

  • Dank voor je lieve woorden.
   Jij hebt het in de middag gelezen en dan ben je ’s avonds het verhaal weer vergeten…
   Fijn weekend en lieve groet ♥

 3. Heerlijk kippevelverhaal (mooi scrabblewoord) heb weer genoeten. Off topic was inderdaad mooi om door de nieuw en oud bouw van het museum te lopen. waren ramen te voorschijn gekomen waar ze het bestaan niet eens van wisten, prachtig toch.

  • Je blog over de bouw van het museum vond ik zo mooi dat ik nog een keer terug gegaan bent om het nog een keer te lezen.
   Dat zijn de mooiste vondsten: ramen die je niet verwacht. Waar het heden het verleden raakt…
   Fijn weekend!

 4. Goede morgen Kakeltje en een fijn, zij het koud weekend gewenst.
  Wat een schitterend en knap geschreven verhaal alweer die je in mooie, poëtische zinnen wist te gieten. Voor mij ben je een even gevierd schrijfster als het onderwerp van je stukje, daar heb je geen duivels voor nodig!

 5. En de Academy Award gaat naar…

  het dwingende verlangen om beroemd te zijn
  kan de menselijke lagen
  ongezien snel vervagen
  vaak verandert het hart in versteend chagrijn

  Jij hebt geen duivel nodig om beroemd te zijn, een pen is voldoende, Mirjam! 🙂
  Lenjef

  • De Academy Award (-:
   Wat zou ik graag Nederlands studeren. Tegenwoordig kan dat niet meer aan het Erasmus. Wegens gebrek aan belangstelling…
   Vergeet je eigen pen niet!
   Weer hartstikke bedankt ♥

 6. https://youtu.be/QCN893hzueQ lieve schat, wat een prachtige geschreven verhaal, en het is zo, ik moest méteen aan dit liedje denken, ( heb altijd liedjes in mijn hoofd) fantastisch, dat gaatje in je hart… daar kan het licht door naar binnen moet je maar denken…. zeg kakeltje… wanneer zo vroeg ik me af kom je nou eens naar mij toe 🙂 gaan we lichtjes vangen 🙂

  dag m’n toppertje

  • Bedankt voor je link. Wij laten die van ons ook ‘shinen.’
   Je staat bovenaan mijn lijstje voor als ik genoeg energie heb (-: En dan gaan we lichtjes vangen. En ouwehoeren, honden uitlaten, een boomhut bouwen…
   Dag dag swietie ♥

 7. Oh wat je er een “waanzinnig” knap geheel van gemaakt! muziek, fot en verhaal maken het samen knap onheilspellend, gelukkig geloof ik niet in duivel dus ik heb er geen last van, ik geniet alleen maar je knappe schrijfstijl.

 8. O Mirjam ik heb je verhaal gisteren al gelezen en het daarna snel weer vergeten want anders kan ik niet meer slapen. Ik vond het zo eng brrr.

 9. knappe opbouw van het verhaal, de foto en de muziek zorgen voor een prachtig geheel Mirjam

  hopelijk lig ik er vannacht niet wakker van

  groeten

 10. Goede middag Kakel, weer een geweldig verhaal, maar het lichtje in haar hart kan die duivel niet uitblazen, daar had ze het aquarium niet voor nodig gehad.
  Pastorale een prachtig duet van twee mooie artiesten.

  • Het lichtje in je hart is moeilijk te zien, daarom is een echt lichtje zo fijn.
   Dit nummer hoor ik het liefst in de auto. En dan keihard meezingen.
   Groetjes

   • Wij zetten het vroeger in da auto vaak aan en zongen met zijn allen mee, misschien een beetje vals zo tussendoor, maar we galmden om het hardst.

   • Dat is juist leuk: met z’n allen zo hard mogelijk meezingen. Dat zijn de mooiste herinneringen…

 11. hey Kakeltje,

  nu durf ik het park niet meer in… en zeker niet op een bankje naast een oude wijze man te gaan zitten…
  En ook nog eens een soort van open einde in je verhaal… sjees… nu doe ik helemaal geen oog meer dicht…
  Sentit le diable sur son sodomite!

  Gelukkig ben ik naar de Pastorale aan het luisteren… ohoh, die twee… om stapelverliefd op te worden! Zo vol passie, zo helemaal geven…

  Dag schat!
  Gros bisou van Dasja

  • Lieve Dasja ♥
   Het is geen open eind; zo heb ik het niet bedoeld. De duivel heeft zich opgesloten in de lamp/aquarium. Misschien had ik dat anders moeten schrijven…
   Dus jij kan op je dooie gemak het park in (-:
   Je Franse tekst heb ik even door Google translate gehaald. Ik ben niet zo onderlegd als jij, haha.
   Dikke kus ♥

 12. Heel knap geschreven Mirjam, een ander genre dan we van jou gewend zijn. De foto met die “enge” schaduwen, past er goed bij.
  Lieve groetjes, Edje

  • Jouw kennersblik werd meteen getrokken door de foto. Die heb ik van Pixabay. Daar mag je gratis afbeeldingen van gebruiken.
   Lieve groet ♥

 13. Mijn hemel…!
  Duivels bestaan niet.
  Ik heb ze live gezien, in een klein theater, toen ze jong waren, samen met Louis van Dijk. Een belevenis. Als enige ook nog even in de kleedkamer geweest, waar ze met z’n drieën (aan de drank?) zaten. Inmiddels is Ramses dood, Liesbeth dement en Louis… ziet er oud uit. De muziek blijft. Niet dat ik het nu nog mooi vind, niet altijd, meestal niet.
  Julia begroef symbolisch de duivel. Vraag me wel af wat ze dan in de grond stopte.

  • Heb jij in de kleedkamer gezeten bij Louis van Dijk, Ramses en Liesbeth? Dan zeg ik op mijn beurt: mijn hemel! Goh, en je bent zo gewoon gebleven.
   Als je niet in de duivel gelooft, geloof je meestal ook niet in God/god. Tenminste, dat neem ik aan. Ik heb op christelijke scholen gezeten maar het geloof is nooit goed aangeslagen, omdat ik al jong vond dat in de bijbel vrouwen ondergeschikt zijn aan de man.
   Je opmerking over wat Julia dan symbolisch begroef is een goeie. In m’n hoofd zag ik alleen zwarte aarde maar dat was niet genoeg!

 14. Nou lekker dan, ik moet nog met de honden naar buiten en het is bijna spookuur 😉
  Heel hard zingen dan maar, lalalala. Niet te hard dan worden de buren wakker.
  De muziek vind ik prachtig!

 15. Pastorale vind ik een echte klassieker, geweldige plaat! Duivels enzo lopen om ons heen, maar in mijn hoofd heb ik daar geen last van. Hoop ik!

  • Volgens mij heb jij niet zo snel ergens last van, dus ook niet van duivels.
   Zet Pastorale de volgende keer eens onder een filmpje! Alsjeblieft?
   Groetjes

 16. Ja, jij bent een lekkere, straks durf ik niet meer de dagdromen. Weet jij hoe belangrijk dat is voor een supporter van 010. Als we de beker nou niet winnen 22 april, dan hou ik jou verantwoordelijk.

  Love As Always
  Di Mario

  • Dagdromen zou een verplicht vak op school moeten worden.
   Ik heb geen flauw idee hoe Feyenoord er voorstaat. Wanneer zijn ze trouwens Feijenoord als Feyenoord gaan schrijven? Ik heb dat nooit zo begrepen.
   Of ze winnen of verliezen: ik blijf een 010’er!
   Lieve groet ♥

   • De y van Feyenoord komt in de oprichtingsakte van Feijenoord niet voor, maar wordt officieel pas gebruikt sinds 1974. In het jaarverslag van directeur F.G. de Kimpe over het boekjaar 1974-75 wordt de naam voor het eerst met een y geschreven, op initiatief van voorzitter L.P.A. van Zandvliet en vanwege de internationale contacten.In het buitenland leverde de ij namelijk voortdurend problemen op . Om die hindernis weg te nemen, besloot de Algemene Ledenvergadering van Feijenoord tot naams- en statutenwijziging. Nietemin komt reeds in oude stukken al het gebruik van ij en y naast elkaar en door elkaar voor, waarschijnlijk afhankelijk van het type schrijfmachine waarmee de naam werd getikt. Op briefpapier van de voorzitter van Feyenoord L. van Zandvliet uit 1936 komt zowel de ene spelling als de andere voor, de ij in het briefhoofd van de vereniging, de y in het insigne van de club.De naam op de hekken bij de hoofdingang van het stadion heeft al sinds 1937 een y; dit was oorspronkelijk een vergissing, maar de lettersnijder bleek dus over een voorspellende gave te beschikken.De vennootschap heeft echter nooit zijn naam aangepast en heet dus nog altijd Stadion Feijenoord N.V.

    Feyenoorder ben je niet voor even,
    maar voor de rest van je leven.

    Love As Always
    Di Mario

   • Je hebt er werk van gemaakt! Er zit wel iets achter de redenatie dat de ij problemen kan opleveren in het buitenland, maar het is vooral een Nederlandse club.
    Wel grappig dat de schrijfwijze van de naam zó vroeg al wisselend gebruikt werd. Dank voor je uitleg. En natuurlijk voor de rest van ons leven! Wij zijn geen overlopers (-:
    Lieve groet ♥

 17. ja Mirjam
  die vossen hebben daar een hol en ik had geluk ze te treffen
  die spiritusbus trof ik liever niet , maar lag vlak naast het pad
  ik ben er ook klaar mee met de winter , maar we moeten nog f doorbijten 🙂
  slaap wel groet

  • Wat gaaf dat je dat vossenhol gezien hebt.
   Mensen gooien overal hun rommel neer. Ik wou dat die lui een ingebouwde magneet aan hun kont hadden hangen, zodat alles daar aan vast bleef plakken. Zijn we meteen van dat statiegeldgedoe voor blikjes af.
   Groetjes

   • ja zeker mooi te weten waar ze huizen , maar het hol kan ik niet bij komen , gelukkig en ik hoop dat anderen het ook met rust laten
    ja zou dat niet mooi zijn hihi ruimen ze mooi hun eigen zooi op
    fijne avond groet

 18. Dat was griezelen, ik moet naar bed, maar durf nu niet. Je hebt dit schitterend geschreven.
  Gelukkig is er Pastorale, het lied dat me altijd weer als muziek in de oren klinkt. Nu ja, het is ook muziek natuurlijk, maar niet alle muziek klinkt als muziek in de oren.
  Nog een fijne avond.

 19. Als je iemands naam vraagt en die wordt niet gegeven, moet je scherp zijn.
  je moet je zelfs niet door de duivel klein laten krijgen
  Daarom heeft ze het gewonnen. Hans

  • De bovenste foto heb ik van Pixabay. Daar mag je rechtenvrij foto’s van gebruiken. Dat zag jouw kennersoog meteen…
   Lieve groet ♥

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *