Kerstverhaal: Een alledaags wonder

Geschreven voor parapsychologiezaanstreek  

Kerst. Wat Sanne betreft niets meer dan een verzameling letters. Sinds haar ouders elk contact met haar verbroken hebben, voelt ze zich rond de “feestdagen” een emotionele dweil, en wordt ze verscheurd door een verlangen naar verzoening.

Haar laatste poging tot gezinsvereniging was jaren geleden gestrand op de stoep bij haar ouders. Als een waakhond was haar moeder voor de deur gaan staan, haar armen demonstratief over elkaar geslagen en een granieten blik in de ogen. Sanne was als bevroren geweest; niet in staat iets te zeggen. Haar hersens waren gewoonweg in staking gegaan. Luid snuivend – alsof ze ineens heel verkouden was – had haar moeder haar vader naar binnen gedirigeerd, en was ze snel achter hem aangelopen.

Ze was er al bang voor geweest: haar moeder is een geharnast mens. In haar aderen stroomt geen bloed maar anti-vries. Wanneer alles niet gaat zoals zij wil, kun je rekenen op scheldpartijen, tirades, kleineringen en treiterijen. De blauwe plekken op Sannes ziel zijn niet te tellen.

Het beste was niet goed genoeg. Alles moest perfect zijn. Dat begon met de knutselwerkjes op de peuterspeelzaal en de hoge verwachtingen groeiden op met Sannes leven: haar kleding moest schoon blijven, haar rapporten uitmuntend zijn, en haar vriendinnen van uitstekende komaf. Toen haar vriendje niet werd goedgekeurd, kreeg Sanne de keus: uitmaken met hem of zij eruit.
Het liefst zou ze haar moeder in een kast opsluiten, alhoewel dat geen kerstvriendelijke gedachte is.

Haar vader is een ander verhaal. Hij kan haar naam zeggen zoals niemand anders dat kan; hij heeft  er een speciale toon voor. Ook al wordt hij getiranniseerd door zijn vrouw, wanneer de prijs hoog genoeg is, zal hij een kans op hereniging niet uit de weg gaan. Als ze hem maar op de juiste plaats weet te raken…
Ze heeft gewoon een extraatje nodig om het ijs te breken. Iets waardoor haar vader onder de rokken van zijn overheersende vrouw vandaan durft te komen. En je weet maar nooit: wie weet zou haar moeder lichtelijk ontdooien.

Het had een tijdje geduurd, maar uiteindelijk had ze een goede ingeving gekregen, die bovendien nog  verbazingwekkend makkelijk uit te voeren was ook.
Soms heb je een wonder nodig, en vandaag gaat ze er eentje afdwingen.
“It’s the most wonderful time of the year…” blert de autoradio. Sanne legt ‘m het zwijgen op, en bekijkt zichzelf in de achteruitkijkspiegel. Ze ziet er uit of ze vannacht niet naar bed is geweest. Lizzy heeft heel de nacht haar peuterlongetjes uit haar lijf gehoest, en wanneer ze niet hoestte, ging Sanne uit bed om te kijken of ze nog ademde.

Naast haar op de passagiersstoel niest haar dochter vol overgave. Geroutineerd veegt Sanne de snottebel weg met een tissue, en trekt de kerstmuts een stukje omhoog. Het meisje had er op gestaan om vanochtend haar kerstmuts te dragen. Het ding is alleen te groot, en zakt telkens een stukje lager over haar hoofd.

Sanne  parkeert de auto, maakt Lizzy los uit de stoel, en hand in hand lopen ze naar het bewuste huis. De lichtjes van de kerstboom glinsteren door het raam.  Je weet wat je moet zeggen, hè?’ vraagt Sanne een laatste keer aan haar dochtertje. Het meisje schudt zelfverzekerd, en haar rode vlechtjes wippen op en neer. Sanne drukt op de bel, zoekt dekking en wacht. Eénentwintig… tweeentwintig… drieentwintig…
De deur gaat open. Sanne houdt haar adem in en doet een schietgebedje.
‘Dag meneer. U bent mijn opa.’’ hoort ze Lizzy zeggen. Sanne gluurt heel voorzichtig  om het hoekje. Verbaasd en lichtelijk van slag kijkt haar vader naar de dreumes op zijn stoep. Veel tijd om aan zijn nieuwe rol te wennen krijgt hij niet, want Lizzy snottert: ‘Hatsjoe!’

Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, diept Sannes vader een zakdoek op, zakt door zijn knieen, en veegt de snottebel van zijn kerstverse kleindochter weg. Lizzy’s kerstmuts zakt over haar gezicht, de belletjes tinkelen vrolijk en ze giechelt van pret. Sanne weet het zeker: haar vader wil zijn kleindochter beter leren kennen. Véél beter. Ze ziet het aan zijn ogen.
Met een gemanicuurde hand voor haar mond heeft haar moeder er al die tijd roerloos naast gestaan, haar ogen vastgezogen aan het kind. Haar stilte is veelzeggend. Sanne zou er bijna een kerstgevoel van krijgen.

16 thoughts on “Kerstverhaal: Een alledaags wonder

 1. Ik had dit toch al eerder gelezen en gereageerd. Kan ik trouwens ook ergens iets aanklikken dat ik automatisch bericht krijg dat er iets van je geplaatst is. Ik lees niet dagelijks alle blogs door..
  Maar ik vind het een prachtig verhaal en inderdaad kunnen kinderen soms een brug zijn. En voor mij is het verhaal ook af..

 2. Oké, okée…. ik dacht de kerstdagen redelijk ongeschonden door te komen. Zonder tranen. Maar dat is niet gelukt dus… *snik*
  Mooi….

  Xx

 3. Dag Kakel, ik ben benieuwd of er nog een oudjaar verhaal ook komt. Misschien als WE? Hoeft niet hoor, zou wel leuke zijn.

 4. Ik heb ademloos gelezen .Wat zou ik graag de snottebel van mijn 7 jarige Kleindochter weg willen vegen !!
  Elisabeth

 5. Wat een mooi kerstverhaal Kakel.
  Goed uitgewerkt en geschreven ook.
  Ik ben positief en denk dat het wel goed gaat komen met dit viertal. 🙂

 6. Mooi geschreven.
  Het einde is ook mooi, omdat wij nu zelf kunnen ‘bedenken’ hoe het eindigt.
  Fijne kerstdagen!

 7. Ik denk ook dat het goed gaat komen met oma en opa. Hopelijk doen ze het beter bij kleindochter dan bij hun eigen kind 😀

 8. Goed verhaal en het gaat zeker helemaal goed komen met de nieuwbakken oma en opa.

  Heel fijne feestdagen en een geweldig nieuw jaar gewenst, Kakel.:-)

 9. Ik vind het verhaal mooi en vooral ook AF. Vrolijke verhalen worden niet altijd verteld in dit aardse tranendal hoezeer wij ook naar harmonie verlangen. Dus dat zal in Sannes situatie ook niet veel beter zijn, vrees ik.

  Mooi stuk, Kakel. Je bent een talent. Heb ik dat al eens eerder gezegd? Dat je dat bent en dat je dat goed moet weten? Nou, bij deze dan.

 10. Zalig Kerstfeest en Gelukkig Nieuwjaar Mirjam. En ook aan al Uw trouwe lezers.

  Je verhaal was mooi; maar nog niet af vermoed ik. Brei er a.u.b nog een stukje aan voor Nieuwjaar. Laat alles in vrede eindigen.Voor hen, voor haar, voor ons.

 11. Je zou er bijna bij denken ….”deze oma verdient geen kleinkind”, maar ja , dat past natuurlijk niet in de kerstgedachte !Er bestaan helaas mensen die perfectie van andere verwachten terwijl ze hun eigen onvolmaaktheid niet zien!

Reacties zijn gesloten.