Veilig

Schrijfuitdaging WE-300 van Plato met als thema: jagen.

Wanneer hij ze het minst verwacht, komen ze uit alle hoeken en gaten tevoorschijn. Nooit eentje, maar altijd de hele familie: dochters, kleindochters, nichten, zussen, en tantes. Ze zitten hem achterna en lopen steeds sneller op hem in. Dat sommige van die ouwe wijven zo hard kunnen hollen, zeker renpaardenvlees gegeten. De vorige keer kon hij nog van ze winnen. Vandaag niet meer.

Dichter en dichter komen ze in zijn buurt. Hij rent voor zijn leven, tot in een steeg twee vrouwen hem tegemoet komen. Alsof het afgesproken werk is, halen ze allemaal een voorwerp tevoorschijn: de één een mes, de ander een tennisracket waar je iemand mee kunt elektrocuteren; een hockeystick, een deegroller…Hij heeft niets, alleen zijn knuisten. Die wijven zijn niet wijs en willen wraak, omdat hij een oud wijf haar pensioentje afpakte, en haar per ongeluk doodsloeg toen ze tegenstribbelde..

De vrouwen weten dat hij niet meer kan ontsnappen, en grijnzen vals.
‘We wachten je op.’ roept er eentje.
‘We kúnnen niet wachten op je!’ roept een wijf met een takkenbezem. Dat mens moet een heks zijn, straks begint ze ook nog te toveren.
Langzaam en heel zeker sluiten ze hem helemaal in. Eentje slaakt een woedende kreet, en haalt naar hem uit met een deegroller.

Met een gil, een bonkend hart en gierende longen, wordt hij wakker. Het is donker. Waar is hij, wat is er gebeurd? Een zweetdruppel rolt in zijn oog. Het prikt. Hij hoort het rammelen van sleutels en het verschuiven van een grendel. Iemand schijnt met een zaklamp vlak langs zijn gezicht.
‘Alles in orde?’ vraagt een mannenstem.
Hij komt overeind om zich meteen weer achterover te laten vallen. Hij heeft gewoon weer dezelfde nachtmerrie. Pfff, wat een geluk…hier in de gevangenis is hij veilig. Nóg wel.

39 thoughts on “Veilig

 1. Goh, dacht ik even, die man heeft een geweten…
  Maar nee, uit de reacties te lezen vreest hij de vergelding van de familieleden van het oude vrouwtje.
  Ben ik nu in dubio, zijn straf verlengen wegens slecht gedrag (dus langer nachtmerries) of gunnen we de dames wraak en wordt hij vervroegd vrij gelaten wegens goed gedrag. 😉

 2. WAT?? oude vrouwtjes beroven??
  wie denk je wel niet dat je bent??
  maar wacht maar, we wachten je op.
  ik heb het keukenmes geslepen…

  ook dit is weer geweldig geschreven…

 3. Je bent weer helemaal in schrijfvorm, wat een ijzersterk verhaal is het geworden. Ja het is ook niet niets wat hij had uitgehaald, dus zo’n nachtmerrie kan geen kwaad denk ik dan maar.

 4. En het spijtige is, dat wat hij gedaan heeft tegenwoordig veel en nog erger gebeurt.

  En wat een ECHTE schrijver maakt. Geef Haar/hem een titel, eerder wat en zij maken er een mooi of spannend verhaal van.
  En dat Mirjam is wat jij kan.—mag ik een beetje jaloers zijn?

  • Dankjewel voor je compliment, Tilde, maar dat is toch echt te veel eer voor me 🙂
   Wie weet hoe fantastisch je zelf schrijft… Heb je het wel eens geprobeerd?
   Liefs Kakel

 5. Ik heb zo’n vermoeden dat hij er tegenop ziet om weer vrij te zijn.Hij zal dan ook wel wat op zijn geweten hebben. Goed geschreven; je voelt de spanning.

 6. Een ware klopjacht, als een kat in het nauw. Goed dat hij er wakker van ligt, teken dat hij last heeft van zijn geweten. Nu maar hopen voor hem dat die nachtmerrie niet uitkomt … ai.

 7. Herkenning Kakel.
  Die wijven zitten ook altijd achter mij aan.
  Alleen droom ik niet.
  En ik vind het HEERLIJK ! ! !
  Zweepjes, deegrollers, takkenbezems, kom maar op?

 8. Mooie WE Kakel,
  Slachtoffers kunnen niet veel mogen ook niet, het zou mooi zijn als een dader geteisterd blijft met nachtmerries de familie heeft tenslotte ook levenslang. NOmNog mooier zou zijn als hij uit een onverwachte hoek opeens wakker werd met een bult 😉

 9. Goh… “per ongeluk een oud wijf doodgeslagen” omdat ze haar geld niet af wilde geven ….en dán in de gevangenis komen? Dat kan niet in Nederland gebeurd zijn want daar zou deze man húlp gekregen hebben omdat hij zo’n pechvogel is, maar dit terzijde !
  Een geweldig verhaal met een hoog “lekker net goed” gehalte 😉

 10. Schitterend verhaal lief Kakeltje, vooral die twist op het eind zag ik niet aankomen en maakt het verhaal des te mooier.
  Wel jammer eigenlijk dat hij (nog) veilig is daar…. misschien maar ff een ‘verklikker’ heen sturen om het nieuws te verspreiden? Waarom zou zo iemand veilig moeten zitten/.

  -x-♥

  • Hij ontloopt zijn straf niet door “alleen maar” in de gevangenis te zitten. Het ergste moet nog komen. Namelijk wanneer hij “vrij” komt 😉

   • Ahhh slim van jou, zo had ik het nog niet bedacht!
    Mooiii wanneer is die datum, dan kunnen we alvast Twitter en Facebook volzetten, zodat zij niet op een verkeerde plek en verkeerd tijdstip op hem staan wachten 😉

  • Het voordeel van een nachtmerrie is, dat je tenminste nog slaapt. Ik slaap zo weinig, kón ik maar slapen. Begrijp me niet verkeerd: ik bagatelliseer jouw nachtmerries niet.

 11. De inleiding van het verhaal was zo geschreven dat je dacht dat het echt gebeurde. Maar het blijkt een nachtmerrie te zijn. Nu ik ben niet haatdragend maar dit soort mensen mogen elke keer weer opnieuw ervaren wat ze hebben gedaan. Hij mag het voelen!

  Ot

  Mirjam je hebt helemaal gelijk je rimpels zijn je levenswerk. En ik heb toch het idee dat het bij jou lachrimpels zijn. En ik zal nooit mijn haren verven, de grijze draden glinsteren er al door heen. Dat vind ik niet erg.

 12. Weer zo’n heerlijk verhaal waar je na het lezen van de laatste zinnen een grote glimlach op je snoet krijgt! Wat een fantasie! Ga alsjeblieft door.

 13. Ik ben het helemaal met voorgaande reaganten eens: hij moet het maar voelen. Spannend geschreven. En ik moet zo nog gaan slapen, Kakel. Dat wordt een onrustige nacht. En ik ben nog wel zo onschuldig als een pasgeboren baby.

  Het was een linke bezigheid op de late avond maar de link staat er.

 14. Tja.. het is waar je wilt zitten om veilig te voelen. Maar misschien heeft de nachtmerrie ook wel te maken met hetgene waar die voor zit.

  Love As Always
  Di Mario

  • De bedoeling van het verhaal is, dat alle (vrouwelijke) familieleden van het slachtoffer hem opwachten zodra hij maar één voet buiten de gevangenis zet. Waarschijnlijk komt dat niet helemaal uit de verf. Alleen met de woordjes aan het eind: “nog wel” wilde ik aangeven dat hij alleen veilig is, zolang hij achter slot en grendel blijft zitten. De nachtmerries zijn de angst van de man, omdat hij weet dat het werkelijkheid wordt/zal worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *