Rijbewijs

Fiat500

‘Wat doe je als eerste als je bent ingestapt?’ vraagt Man.
‘In de spiegel kijken of mijn haar nog goed zit’, antwoordt Kind.
‘En als tweede?’ vraagt Lief geduldig verder.
‘Op feestboek zetten dat ik nu mijn eerste rijles heb.’ Als Roos het gezicht van haar vader ziet, roept ze geirriteerd: ‘Ja, ja, ik geef de man een hand en doe mij gordel om!’ Het komt er snibbig uit, wat niet aardig is als je vader alles geregeld heeft.
‘Als jij morgen je eerste rijles hebt,’plaag ik haar, ‘trek ik de luxaflex in de keuken omhoog en gaan je vader en ik voor het raam staan kijken hoe je wegrijdt.’

Het moment is daar: de lesauto rijdt voor de deur. Uit de auto met bovenop de naam “De Koning” stapt een Turkse meneer. Lief heeft alleen e-mailcontact met de man gehad, en begrijpt nu waarom hij met de naam van de rijschool ondertekende, en niet met zijn eigen naam. Een verrassing, maar geen probleem.
Man maakt kort kennis, en als Roos plaatsneemt achter het stuur, vlucht hij snel naar binnen. In de keuken blijft de luxaflex hangen, en Lief en ik gaan zelfs niet voor het raam staan kijken, maar dat hoeft ook niet, want in de weerspiegeling van de ruit van de keukenkast houden we alles in de gaten.

Daar gaat ze.

Aangeslagen komt Roos thuis. Ondanks haar zomersproeten ziet ze bleek rond de neus.
‘Wattizzer?’ vraag ik verbaasd.
Nou,’… begint ze… Haar onderlip trilt. ‘Die man vind ik niks. Op de dijk moest ik per se vijftig km/u rijden, ook toen er een fietser voor me reed en er een tegenligger aankwam… Ik kon ‘m amper verstaan…hij zat maar te mompelen. Toen ik ‘m niet verstond, gilde hij: “je gaat nu zzelv gazz geven en remmen…”maar toen ik remde gilde hij: “alleen alzzik het zzeg! Luizzter wat ik zzeg! Jij moet beter je bezzt doen, meizzje!”doet Kind zijn stem na. ‘Wat een creep, die kerel,’ zegt ze teleurgesteld.

Dit hadden we ons alle drie anders voorgesteld.
Autorijden leer je natuurlijk niet door achterover te leunen, maar je rij-instructeur kunnen verstaan lijkt me een prioriteit. We gaan er niet zeurderig over doen. Het barst van de rijscholen dus een nieuwe proefles is snel besproken. Telefonisch.

En zie daar: sinds vorige week is Roos de trotse eigenaar van het roze “papiertje.” Nu droomt ze van een eigen autootje (zie foto.) Een bescheiden *uche* wens voor een studente. Blijven dromen, Roos.

Herinner jij je je eerste rijles nog?

93 thoughts on “Rijbewijs

 1. Nee, echt herinneren doe ik het me niet, maar ik weet wel dat ik het doodeng vond, ook omdat ik van te voren gedacht had dat ik wel zo zou weg rijden, nou just forget it!! hahaha ……..
  Het is goed gekomen hoor. Tot 4 jaar terug heb ik heel wat kilometers gemaakt, helaas de laatste 4 jaar mis ik een auto enorm en ook dus die kilometers 🙁

  • Een auto moeten missen als je er eentje gehad hebt, lijkt me verschrikkelijk.
   Zonder de mijne zou ik nergens meer komen. Zeker niet met de polderbus die eens per uur gaat…

 2. Super verhaal!
  Helemaal hoe Roos een Turk na doet 😉
  Gefeliciteerd met haar rijbewijs
  Er gaat een WERELD voor haar open

  Toen ik 4 jaar oud was, reed ik een tractor……………..de sloot in.
  Op de boerderij leerde ik spelenderwijs rijden.
  Alleen een auto ging wat sneller.

  Maar waarom deed ik dan 4 keer examen?
  Bij de eerste keer examen moest ik een kenteken lezen van een auto die verderop in de straat stond.
  Ik noemde het op en hij zei, “fout!”
  Ik zei dat het echt goed was wijzend op de auto aan het eind van de straat.
  “Nou, dan zie ik dat straks wel”, riep hij iets boos.
  Daarna rijden en ik had al na 10 minuten een ingreep want hij zag een vrachtauto van rechts komen waar hij voor remde en ik schatte in dat ik nog een halve minuut de tijd had om over te steken.
  Flinke ruzie als gevolg.
  Dus ik wilde daarna weer terug naar het examengebouw omdat ik toch al gezakt was, geeft hij me daar toch een ruk aan het stuur.
  Ik zet de wagen aan de kant en sommeerde hem uit te stappen, wat hij weigerde.
  “DRRRUIT”, brulde ik hem toe.
  En hij stapte uit, waarna ik alleen naar het examengebouw terugreed……. in de regen.
  Zie ik hem even later met een rood hoofd binnekomen en wilde hij nog eens verhaal bij mij komen halen.
  Toen ik hem dreigde om hem over het biljart heen te slaan, bond hij in.
  Een Hulk laat niet met zich sollen.
  Daarna nog 2x gezakt, vermoedelijk speelde bovenstaande mee.

  • Dan heb je mijn broer nog niet gehoord, Hulk. Zoals hij een Turk nadoet…
   Ik wil ook tractor leren rijden! Kun jij mij les geven? Alleen wil ik dan niet de sloot in rijden 😉
   Heb jij je examinator uit de lesauto gezet? Oh Mijn God 😯 😯
   Je hebt wel lef, dat doet niemand je na!
   Een juweeltje van een reactie 🙂 Bedankt.
   Liefs Kakel

  • Roos liet zich zelfvoldaan door haar vader naar het CBR rijden om haar theorie te halen. Ze was net geslaagd voor het gymnasium, ze dacht dacht dat theorie een eitje was. Is ze de eerste keer gezakt! De tweede keer mocht ze zelf betalen en er met het openbaar vervoer naartoe. Ik hoop dat jouw dochter een stuk slimmer is 🙂
   Liefs Kakel

 3. Nee mijn eerste rijles herinner ik mij niet. Wel de eerste keer dat ik achter het stuur zat van een VW, de auto van een vriendje, veel ouder dan ik, maar die auto was zo interessant…..natuurlijk hield die liefde geen stand.

 4. Ja, zo, start u maar de motor, wij verlaten het CBR
  En we passen onze snelheid aan aan onze medeweggebruikers
  En doet u alles wat ik zeg
  Ik wens u veel succes toe en dan gaan we nu op weg
  Ziet u daar die oude dame,? rijdt u die maar in de heg

  En dan maken we nu een parkeersteek, ja ja, dat is een mooie kras
  En nu rechtsaf, o, een woonerf, geeft u hier maar volop gas
  En rijden we nu linksaf de stoep op, ik geloof dat dat een kleuter was

  En dan gaan we nu naar de snelweg, spelen wij nu eens voor spook
  Wat een leuke examinator en hij maakt nog grapjes ook (wat een rook)
  M’n radiator zonder water en de motor aan de kook

  “Ja meneer Kerkhof dit kunnen we helaas niet goed rekenen
  Het achteruitrijden door Joegoslavie was goed
  Maar u heeft de Turkse grens niet gehaald”

  Ik zeg: g.v.d., geef hier dat rose papier
  Ik had een minirok, ik had een automaat
  Ik ging naar Egypte en ik eis, en ik eis
  Dat godverdomde rijbewijs
  © The Amazing Stroopwafels

  *wink, big smile*

  • The Amazing Stroopwafels! Zo Rotterdams als Rotterdammers maar kunnen zijn.
   Ik hóór het ze zingen. En het leuke is dat ik ook nog precies weet hoe het CBR er daar uitziet.
   Nostalgie ten top, Gerda. Dankje!

 5. Ja ik heb het ook gehaald. Eerste keer op de snelweg, drukte ik de arme man geloof ik in de kussens. o My, mss heb ie daar wel hartkalchten van gekregen. Lekker laat achter komen zeg…. Maar hier ook weer afgereden in het over the oceaanse. In een keer het rijden zeg. man was er op uit om me te laten zakken. Ja dan moet je vroeger uit je bed instructeurtje. Helaas hij werd er chagrijnig van,maar ik had m’n kaartje weer. Tada.. De beste rijders zijn nog altijd vrouwen toch?!
  O en ik had een klein fiat 127 the, zo heerlijk klein en kon overall parkeren. Top.
  Groet, Wilma

  • Dat vind ik een voordeel van in een klein autootje rijden: je prakt haar (mijn auto is een meisje 😉 ) overal tussen.
   Dus jij moest opnieuw afrijden voor een rijbewijs in Canada? Je hebt de instructeur mooi een poepie laten ruiken!
   Heel leuk om al die verhalen te lezen over de eerste rijles.
   Groetjes Kakel

 6. Roos heeft gelukkig haar rijbewijs ,lijkt me heerlijk .Zelf nooit les genomen want dat was niet te doen met mijn slechte ogen .En ach fietsen is ook prima zeg ik maar zo ,dat geeft al zoveel mogelijkheden .
  Liefs Elisabeth

 7. Wat is het een tijd geleden dat ik met jouw heb geschreven. Ik ben er dan ook lang uitgeweest door mijn priveomstandigheden. Ik heb dan ook een turbulent jaar achter de rug. Ik zit nu in mijn nieuwe leven met mijn kinderen en ik voel me nu ook erg gelukkig. En dat is wel anders geweest.

  Ik zie dat je een nieuwe layout hebt zeer verfrissend en het is hier nog steeds een gezellig kakelende familie bij elkaar, hihi.

  Mijn eerste rijles? Ik kon de rijinstructeur wel verstaan, hihi maar ik was doodzenuwachtig. Ik heb wat gezweten en tevens ook wel met tranen in de ogen mijn rijlessen genomen. En dan die zware spanning als je naar het rijexamen moest dan zat ik gewoonweg te hyperventileren op mijn fiets. Na drie keer heb ik het gehaald. Twee keer gezakt op het invoegen van de snelweg en het derde examen had ik geen invoegen.

  Geweldig voor je dochter dat ze nu haar roze papiertje heeft en nu maar sparen voor de auto.

  xxx

 8. Ja, die herinner ik mij nog, en de buren verderop ook.. die stonden de volgende ochtend naar hun haag te kijken en te denken, zo hard heeft het toch niet gestormd afgelopen nacht?

  Maar eh.. Roos, van harte gefeliciteerd met je eh.. pasje. (Klinkt toch minder leuk dan het roze papiertje). Op naar de eerste 100.000 km.

 9. Mijn felicitaties voor Kind met het roze kaartje. Nu kan ze gaan leren rijden. 😉
  Als ik zo’n Fiatje 500 zie, moet ik meteen aan een zwager denken die er eentje had. Dat is een lange man. Zijn knieën zaten hem dan ook aardig in de weg in het autootje.
  Mijn eerste rijles herinner ik me nog heel goed. ‘s Avonds in het donker door Amsterdam. Naar de rosse buurt met een instructeur die niet van vrouwen af kon blijven. Ik heb hem ook maar één les meegemaakt. Hij werd ontslagen.

  • Naar de Wallen? Zo kom je nog eens ergens 😉
   Wat een apart verhaal!
   Heb jij hem de zak gegeven of beslisten je ouders dat?
   Ik zou niet willen dat mijn dochter rijles kreeg van een vent met losse handjes.

 10. Ik durfde nooit rijles te nemen. Bang voor alles. Totdat Hubbie ingreep en besliste dat ik het roze papiertje maar eens moest halen. Weken heb ik slecht geslapen toen mijn eerste rijles bekend was. En op de dag zelf werd ik een half uur van te voren afgebeld! Daar ben ik weer ziek van geweest. Het was vreselijk, de rijlessen. Ik heb het ook aan niemand verteld. Jongste zoon dacht dat ik met de taxi boodschappen deed (door het naambordje bovenop de auto).
  Vijf keer heb ik afgereden. Geslaagd door een stom ongeluk. Ik was vijfendertig toen ik mijn rijbewijs haalde.
  Inmiddels vind ik het zalig, autorijden. Zo blij dat Hubbie toen doorgezet heeft. Maar vergeten doe ik het nooit.
  Ik weet ook nog dat wij het aan mijn schoonfamilie vertelden: Fré heeft een verassing”, zei Hubbie. “Je bent zwanger!”riep iedereen in koor. Alsof dat het enige was wat ik kon.

  Roos, gefeliciteerd met je rijbewijs. Dat je straks vele veilige kilometers mag maken in je droomauto.

  Liefs Frederique

  • Ik was in de twintig toen ik begon met lessen, maar kocht toen een oud dijkhuisje waarin veel opgeknapt moest worden. Kostte veel tijd en geld. Toen ben ik met rijlessen gestopt.
   Een jaar of vijftien geleden ben ik weer begonnen. Ik wilde het gewoon per se hebben. Ik ben heel blij dat ik heb doorgezet. Het rijden vond ik leuk. Vooral op de snelweg 😉 Lekker gassen met die bak.
   Lief dat je man je zo gestimuleerd heeft. Jij hebt je schoonfamilie toch maar mooi een poepie laten ruiken!
   Liefs Kakel

 11. wat fijn voor roos.
  joh en die fiat, die komt er, mark maai wurds,
  tuurlijk komt die er, als ze genoeg bijbaantjes pakt:-)
  heitje voor karweitje, komt helemaal goed,

  ja ik herinner me mijn eerste rijles nog, als ik vergat richting aan te geven draaide de instructeur Theo, zijn raam open en stak zijn hand uit 🙂

  leuke vent, was altijd lachen:-)

  dag kakelino,
  blijven rijden…… maar niet over het zebrapad hé Roos,

  lekker met de auto van pa op pad, gaaf joh,

  xxx

  • Lachen, zo’n rij-instructeur. Daar paste jij perfect bij, Dien! Twee lolbroeken bij elkaar.
   Morgen gaat Roos haar rijbewijs aanvragen. Daar moet je tegenwoordig een afspraak voor maken bij de gemeente…
   Als ze ‘m gaat ophalen, rijden we – pardon: rijdt Roos – direct door naar de McDrive.
   Dat hebben we lang geleden afgesproken. Ze vond dat het coolste wat je kan doen als je je rijbewijs hebt 😎
   Gillen met die jongelui 😉

 12. Oh die rijlessen… ik vond het heerlijk! Mijn instructeur was jong en een charmeur. Ik was 20 en net getrouwd, moest niks van die aandacht hebben… Maar hij gaf goed les en ik slaagde de eerste keer!
  Leuk logje… dus Roos heeft haar roze kaartje al… geweldig!
  Nou sparen dan maar Roos!

 13. Gefeliciteerd, wat fijn voor Roos, en voor jullie (portemonnee) want man wat zijn rijlessen duur. Gelukkig hebben onze beide kinders inmiddels ook een rijbewijs maar dat heeft aardig wat frustratie (en geld) gekost.

  • Roos is de eerste keer gezakt en was de tweede keer nog zenuwachtiger dan de eerste.
   De eerste keer zei de examinator dat ze de techniek en de auto “perfect beheerste” maar ze reed “te vlot.”
   Van die reden had ik nog nooit gehoord. Maar goed…ze heeft het. ‘t Is altijd wat, natuurlijk.
   Hou op: scheppen geld!

  • Dus naast fietsen”verbeteraar” ben je ook instructeur? Moet jij dan niet náást je leerling zitten?
   Grappig filmpje. Vooral de sirene op het eind 🙂
   Roos heeft ook een tijdje op paardrijden gezeten. Als de knol niet deed wat ze wilde, riep ze hard tegen de juf: ‘Hij doet het niet!’

 14. Wel gefeliciteerd.
  Zo’n Fiatje is weinig auto voor veel geld. En ze kunnen ook goed roesten.
  Ik had een Fiat 127 in dat tomatenrode kleurtje (had iedereen) een weet-ik-hoeveel-de hansje.

  • Ik vind het erg veel geld voor zo’n klein autootje.
   Het liefst heeft Roos een witte met een rood dak. De meeste dromen zijn bedrog en deze blijkt dus ook nog te kunnen roesten 😉

 15. Haha ik had rijles van een Surinamer. Die kon schelden op turken…… Want die konden echt niet autorijden. Dit is zeker 30 jaar geleden.
  Inmiddels heb ik al weer meer dan 15 jaar vrachtwagenrijbewijzen.

  Ik rijd in een vrachtwagen met aanhanger. Worden we ingehaald door een bus met chinezen/japanners of zo. Eén ziet mij achter het stuur en die wijst en de hele bus staat/zit voor het raam. Lachen dat ze deden. Ze maakten zelfs foto’s.

  Jammer dat ik dat niet kon.

  Moeilijk hoor achteruit de bocht om met een vrachtwagen.
  Mary

  • De rij-instructrice van mijn dochter – Joke – kon ook verschrikkelijk schelden op Turken. Ik dacht dat dergelijke mensen niet meer bestonden.
   Wow, je vrachtwagenrijbewijs en rijden met een aanhanger! Als ik ga verhuizen, weet ik je te vinden 😉 Grapje, hoor!
   Op de dijk zie ik het vaak, dat vrachtwagens met aanhanger achteruit tussen de huizen door moeten parkeren. En allemaal automobilisten die kijken of het goed gaat…
   Ik krijg al de zenuwen als ik achteruit met mijn autootje moet inparkeren in een nauw gat. In dergelijke situaties geef ik mezelf denkbeeldig een schop onder mijn kont en spoor ik mezelf aan: gewoon doen.
   Liefs Kakel xxx

 16. Mijn eerste rijles was geen officiële… ‘Gewoon’ zoals bijna elk eilandkind in de jeep op het strand. En wat vond ik het stoer! Ik kwam zelfs zonder vastzitten de strandovergang over 😉 Die eerste les op het strand was veel minder eng dan de 1e officiële les in de stad, haha! Maar gelukkig had ik een fijne instructeur die ik heel goed verstond en die mij prima (ahum) heeft leren autorijden.
  Fijn dat Roos geslaagd is! Wens haar maar veel fijne en schadevrije kilometers.

  • Verrekt stoer om op het strand te rijden! Zo ver heb ik het niet geschopt 😉
   Bedankt, ik zal het aan Roos doorgeven.
   Jij vooral doorgaan met je “vooruitgang.”
   Liefs kakel

 17. Gefeliciteerd, dat is een hele mijlpaal!
  Nu zit moeders dus heel vaak zonder auto haha.
  Want het is toch veiliger om in het donker met de auto te gaan, dan te gaan fietsen!
  Ja Mirjam kleine kuikentjes worden groot!
  Ik kreeg rijles van mijn buurman die een rijschool had, dus lekker vertrouwd!
  En in 1x geslaagd!

 18. In mei 1968 kreeg ik eerste rijles in een sportauto met open kap. De prive auto van de rijschoolhouder werd ook als lesauto gebruikt. Ik voelde me heel wat, zo in het zonnetjes en de wind door mijn haren en vond het geweldig om te rijden. Afrijden moest wel ik gewone auto dat was een tegenvaller, in tweede keer gehaald en nooit meer uitgestapt!

 19. Na mijn eerste rijles wilde de instructeur een andere baan, ik had daarvoor al vrachtwagen gereden en met een heftruck rond gecrost. Zo reed ik dus ook met de leswagen rond… En dan toch met zeventien rijlessen de eerste keer het roze papiertje gekregen.

 20. Gefeliciteert Kakel – je kuikens worden groot!
  Mijn eerste rijles was in een Simca 1000 toen ik een jaar of twintig was. Meteen de weg op en rijden maar. En dat ging nog goed ook. Maar ja, dat was in een klein en overzichtelijk dorp (Heiloo) waar ik geboren en getogen was. Snelwegen waren er nog niet en Turken werden nog zonder vooroordelen of discriminerende bedoelingen Moren genoemd en zwarte mensen nog negers, een ander soort mensen dan wij in Nederland, mensen die zich lopend en op blote voeten voortbewogen in verre landen, waar auto’s nog niet eens waren uitgevonden. Mijn instructeur was derhalve een gewone Nederlandse meneer die mij in – voor mij – goed verstaanbaar Westfries de kneepjes overbracht.

 21. Klik de gordel vast en…

  om te slagen in het theoretische deel van het rijexamen
  is het nodig dat men zich in de stof vastbijt
  omdat de dood altijd ongevraagd meerijdt
  mogen instructeurs in geen enkele taal onzin uitkramen

  Lenjef

  • De minimum voorwaarde moet toch zijn dat je je instructeur kan verstaan!
   Roos hoorde van een vriendin van haar dat deze onzin uitkramer van nijd vaak een klap op het stuur gaf.
   Ze is blij dat we meteen een andere rijschool gezocht hebben.
   Mooie zin: omdat de dood altijd ongevraagd meerijdt… Een echte Lenjef-zin!
   Liefs Kakel

 22. ik wou heel lang niet meedoen met al die dingen 😉 , dus eerste bormmer(ahum scooter) kocht ik op mijn 28ste en de eerste rijles een jaar later.
  Om vervolgens weer te stoppen en toen tijdens de zwangeschap van dochter dat ding binnen 3 maanden te halen met mijn dikke buik. Ik heb geen auto meer, maar wat ben ik blij dat ik mezelf alsnog zover kreeg om dat roze papiertje te halen.

  Die auto voor Roos komt er nog wel hoor, lekker laten dromen.
  Ik vind die fiat trouwens ook wel errug leuk 😉

  • Zodra Roos haar rijbewijs kan ophalen bij de gemeente, rijden we – met Roos achter het stuur – naar de MacDrive.
   Dat heeft ze altijd al gewild 😀 Nou, je kan maar ergens blij van worden!
   Spannend voor Kyl. Ik hoop dat hij meteen slaagt! Roos heeft het de tweede keer gehaald.
   Succes!
   LIefs Kakel

 23. Gefeliciteerd!
  Ja, ik herinner me mijn eerste les nog.
  Net 18 en nam rijles bij de vader van een vriend die een rijschool heeft. Nog steeds.
  Na 12 lessen had ik mijn rijbewijs.
  Ik moet er wel bij vermelden dat ik al kon rijden. Ik reed vaak bij ons in de boomgaard in een oude mini 😀

  • Na twaalf lessen al je rijbewijs 😯 Dat is nog eens een reden voor een feestje!
   Je hoort het vaker van mensen die een stuk eigen land hebben, dat de jeugd daar ook rond rijdt. Goeie zaak!
   Roos zou ook wel graag in een oude mini willen rijden 😉

 24. Ha die Kakelinootje,

  Geweldig! geslaagd voor d’r rijbewijs…
  Hopelijk bij een aardig iemand les gehad, die wat beter verstaanbaar was en… aardiger!
  Een koning had toch beter kunnen weten.
  Hoewel… een republikein als ik zou nooit een les bij “de koning” nemen.

  Ik weet niet veel meer van mijn eerste rijles.
  Oh ja… iets van de Zeeweg.
  Iets met “los”-rijden. Heel eng.

  Mijn rij-instructeur was wel aardig, maar bijna blind. (Later helemaal blind)

  Ik ben nog steeds blij dat ik het papiertje heb.

  Nou leedie…
  maak er wat van vandaag…

  liefs, Marlou

  .

  • We hebben naam en telefoonnummer van een rijschool gekregen van een nicht van Roos. Die rijschoolhoudster is prima bevallen!
   Ze kletste alleen een beetje veel, vond Roos. Dát heb ik haar nog nooit eerder horen vertellen, haha, want zelf kan ze er ook een houtje van 🙂
   Maar vertel jij mij nou eens hoe je rijles kan krijgen van een instructeur die bijna blind is??
   Daar zit een blogje in, MarLouLou <3
   Baai baai swietie!

 25. Mijn felicitaties voor Roos, geweldig dat ze nu zelfstandig op stap kan, maar dat zál dan voorlopig wel de auto van pa of ma worden…. het gekozen karretje is een liefje maar zal prijstechnisch waarschijnlijk niet op jullie “fiat” mogen rekenen;-)

  Het blijft een ellende dat je tegenwoordig ongeveer van discriminatie wordt beschuldigd als je mensen waar je zaken mee doet goed wilt kunnen verstaan.
  Ook in de zorg is het soms schrikbárend hoeveel moeite je moet doen om mensen te verstáán en daar kan het toch van levensbelang zijn dat je “begrijpt”.

  • Lief en ik zijn het niet met elkaar eens. Ik vind het ongezond om Roos meteen een (splinternieuw) autootje te geven. Als ze een vaste baan heeft, zouden we sam-sam kunnen doen, maar ze is eerstejaars student met een gratis OV!
   Ze heeft wel af en toe een baantje in de bediening en daar betaalt ze haar vakantie naar Barcelona van.
   Stel dat een Francaise mottig Nederlands spreekt, dan wordt dat ronduit tegen haar gezegd. Maar als het een gekleurd iemand is, durven mensen dat niet, want dan is het discriminatie. Leve Zwarte Piet 😉

   • Ik sta aan jou kant, op dit moment heeft ze dus eigenlijk geen eigen auto nodig , dan kost een auto alleen maar onnodig geld. Maar je zóu natuurlijk “voor later”wanneer ze er wél gemak van kan hebben voor een baan, een bedrag voor haar vast kunnen zetten.
    Op zich natuurlijk heel fijn dat je kind t.z.t. niet in een 4 de hands van start hoeft

   • Het is meer dat ik haar niet teveel wil verwennen. “Omdat het kan,” vind ik geen reden.
    En een tweedehands autootje voor Roos is goed genoeg. Als ze straks op zichzelf woont zal ze ook niet alles kunnen kopen wat ze leuk vindt.
    Dat leert ze alleen door thuis te oefenen 😉
    Liefs Kakel

  • Bij mijn eerste rijles stapte ik in als passagier en daarna reed de instructeur me naar een rustige plek.
   Kon ik op mijn gemak beginnen. Toch prettig.
   Liefs Kakel

   • ja, dat vindt ik ook, eerst ergens rustig beginnen en dan alles verder opbouwen, zo heb ik dat trouwens ook bij mijn zoon gedaan toen ik die rijles gaf

 26. Proficiat met het papiertje voor Roos
  Komen ze je in Nederland aan huis afhalen wij moeten zelf zien daar te komen
  En mijn eerste rijles ik durfde niet rijden dus ik was de 30 voorbij voor ik er aan begon. Ben nu nog verwonderd dat ik zo gemakkelijk kon vertrekken want ik wist van niks

  • Ik heb mijn rijbewijs ook pas op latere leeftijd gehaald. Ik heb het nu een jaar of vijftien, zestien.
   Wij worden idd netjes thuis opgehaald. Ik wist niet dat dat ook anders kon!
   Ik ben nog steeds blij dat ik mijn rijbewijs heb. Toentertijd heb ik het gehaald omdat ik voor mijn werk een autootje nodig had.
   Eens per week ging ik samen met mijn vader inkopen doen op de bloemenveiling. Mijn vader heeft me zeker twee jaar lang gereden. Superlief van hem!
   Maar hij was wel blij dat ik zelf een auto kocht 😉

 27. Een mottige start door die instructeur maar ze heeft het toch maar gehaald. Wat zal ze (en jullie ook) trots zijn! Gefeliciteerd Roos!!
  Mijn eerste rijles en alle volgende herinner ik mij nog heel goed. Mijn vader leerde me rijden en ik heb menig traantje gelaten maar ik haalde mijn rijbewijs op mijn sloffen. Later bleek dat hij doodsangsten uitstond telkens ik reed, daarom was hij wat kort en luid van stof 😀

  • Rijles van je vader… Omdat-ie doodsangsten uitstond, werd-ie wat kort van stof, haha 😀 Geweldig!
   Roos is de eerste keer gezakt, maar nu heeft ze ‘m.
   Liefs Kakel

 28. Oei, een nare historie die dank zij jullie ingreep toch een goed einde kende… Dus voor je lieve dochter:

  Applaus
  Prima
  keurig zelfs
  helemaal te gek
  dat kan niet beter
  applaus
  © Ivy

  OT: mijn rijlessen kreeg ik van vader en schoonbroer en die deden het wel heel goed hoor!

 29. Proficiat! Dat papiertje ineens in je handen hebben, is een magisch moment.
  Mijn eerste rijles? Dat was in een basic Opel Kadett, een dieseltje. Op de snelweg durfde ik het aan om er zelfs 90 mee te rijden wijl ik in mijn broek scheet van de schrik. 😉

  • Mocht jij meteen bij je eerste rijles de snelweg op 😯 Volgens mij duurde dat bij mij wel een tijdje. Maar bang ben ik niet geweest.
   Op één keer na. Het was de eerste keer dat ik in het donker reed en toen het begon te regenen, kon ik niets meer zien. Dat kwam door mijn harde contactlenzen.
   Nooit geweten dat dat invloed op elkaar heeft. Op dat moment reed ik op de snelweg en ik vond het doodeng.
   groetjes Kakel

 30. Gefeliciteerd Roos!

  Nou de lessen op zich waren gewoon saai,maar de instrukteur was een oud militair.Dus dat ging op commando stijl.Kort en bondig en vooral hard kwa volume.Maar goed na 18 lessen was ik geslaagd en al.Kon ik zelfs gas tanken,een wiel verwisselen en uit een slip zien te raken.Gewoon gladheid hoor,ik hield de broek wel aan……..ha ha.

  • Een oud-militair 😀 Ik zie meteen voor me hoe dat gegaan is. Nee, ik lach je niet uit, ik lach je tóe!
   Toe maar: zelf een wiel verwisselen. Dat kan ik alleen van mijn racefiets.
   Wat een leuke uitdrukking. In een slip geraken maar de broek aanhouden, haha!

 31. Ik kan mij mijn eerste rijles nog wel herinneren. Geen spannende verhalen of gênante anekdotes helaas. Volgens mij bestond het 1e kwartier uit het sturen van de auto terwijl de rij-instructeur de pedalen bediende.

  • Mijn eerste les verliep zo’n beetje gelijk met die van jou. Ik heb mijn rijbewijs nog niet zo lang, hoor. Een jaar of vijftien. Ik ben nog steeds blij dat ik ‘m gehaald heb! Liefs Kakel

 32. Nog maar een keertje dan….gefeliciflappppppppppsteeeeeeeerrrrrrttttttttttttttttt

  En ja die 1e rijles herinner ik me nog heel goed….. grote bak voor de deur, en gelijk de snelweg op en gassen met dat ding…… en er lag me toch een partij sneeuw…..
  was gelijk al mijn angst kwijt en heb daar ook nooit meer last van gehad.

  • Jij werd meteen voor de leeuwen gegooid! Typisch jij om meteen je angst kwijt te raken.
   Mijn moeder heeft nu nog spijt dat ze niet heeft doorgezet.
   Tegen mij zei ze nadat ik de tweede keer gezakt was: “Stop er nou maar mee. Je leert het toch nooit.”
   Een extra reden om me er in vast te bijten 😉
   Liefs Kakel

 33. Proficiat. Ik herinner me mijn eerste rijles heel goed. Het was in 1973 en ik had les in een Mercedes 200 D. Ik moest drie keer opnieuw starten voordat ik ons pleintje in Zoetermeer kon verlaten. Het was op een zaterdag en pa, ma en broertje keken mij na. Eerst vanuit de keuken en daarna vanuit de achtertuin. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *