Spierballen

Ergens tegen een uur of drie ’s middags. Ik sta op de pont. Het waait debiel hard en de boot ligt dwars in het water om een containerschip voorrang te verlenen. Best lekker dat onstuimige deinen. Doet me aan het schip van de Efteling denken.

Zeven pubers kluwen samen in een hoekje. De langste torent binkerig boven de rest uit. Een jongen is duidelijk de klos: zes voorwielen bonken tegen de zijkant van zijn fiets. Eén meisje probeert het stuur uit zijn handen te trekken, en een derde rochelt op zijn schoen.

Het slachtoffer kijkt niet blij. Zijn rug lijkt in te zakken onder het gewicht van het geplaag. Hij knipt onzeker druppels weg, onderneemt geen poging iets te zeggen, en kijkt wat onzeker naar mij.
Ik ben op voorhand geirriteerd als ik oneerlijke geduw en getrek zie, maar zes pubers…hoe krijg je die aan het lachen? Ik ga het proberen.

‘Hé! Nokken jongens! Anders gooi ik jullie fietsen over de reling!’ Er staat zoveel wind, ik schreeuw bijna mijn keel uit de kom.
Hoongelach stijgt op uit zes kelen. Logisch. Met een beetje geluk – als ik de deining mee heb – kan ik net één fiets in de Lek gooien, laat staan zes.
‘Wel als jullie me er even bij helpen. Dit is je kans om je spierballen te laten zien!’
Ze lachen nu nóg harder.
Was ik Pippi maar: zij tilt moeiteloos haar paard op.

Een bijdehandje zegt: ‘Dat vindt mijn moeder vast niet leuk, mevrouw.’
‘Zou je moeder het leuk vinden als jij iemand pest?’ vraag ik.
Hij overweegt een antwoord, maar haalt in plaats daarvan zijn schouders op.
Toch lijkt de lol van het pesten er een beetje af.
Het slachtoffer grijpt een pakje kauwgom achter een rits vandaan.
‘Lekker,’ zegt Bijdehandje.
Bijtende honden kun je beter maar te vriend houden, dus deelt het slachtoffer uit. Het snoep valt in de smaak. Kauwend wacht het clubje op de overkant.

De pont schuift aan wal en de bomen zwaaien open.
‘Hé, mevrouw!’ roept Bijdehandje.
Nu gaat-ie iets onaardigs zeggen, weet ik, of zijn middelvinger naar me opsteken. Had ik me er maar niet mee moeten bemoeien, maar ik kan nou eenmaal niet niks doen.
‘U bent net zo gek als m’n moeder,’ en geeft me een knipoog toe.
Ik val bijna flauw.
De jeugd van tegenwoordig…ze blijft me verbazen.

63 thoughts on “Spierballen

 1. Leuk die pontverhalen haha. Je hebt het heel goed opgelost zonder dat ze boos werden maar toch stopten met hun pesten…… 10 met een griffel en zoen van de meester voor jou.

 2. Was het windje wel vandaag.
  De eerste reactie is al hoop gevend, hij zegt “mevrouw”.
  Zie je wel, nu blijkt maar weer hoe belangrijk een moeder en een mevrouw zijn. Hans

 3. Fijn dat je de aandacht even hebt weten af te leiden Kakel. Maar ja: de volgende dag staat hij er weer alleen voor. In je eentje tegen 6 van die…God, wat haat ik pesters. Ik ben ZO blij dat dochter niet gepest is op school. Ik zou ongetwijfeld voor de rest van mijn leven opgesloten worden als ik er achter was gekomen en de pestkoppen onder handen had genomen 🙂

  • Ik ben zelf gepest, dus als ik ergens een rode streep bij te zien krijg, is het wel bij pestkoppen. Ik had ook niet voor mezelf ingestaan als Roos gepest was.
   Lieve groet

 4. Dat heb jij op een leuke manier opgelost, dat pestgevalletje. Ik kan ook mijn mond niet houden in dit soort situaties en soms kom ik daardoor in de problemen. Waar steek jij de Lek over? Ik woon (een deel van het jaar) in de Krimpenerwaard.

 5. Haha, mooi gezegd! Ik heb het zelf ooit meegemaakt. Kwam een jongen van groep 5 tegen, die bij onze Tom op school zat. Hij was met nog een aantal jongens op de fiets. Tom groette hem, en rende een heel eind voor me uit, Nicky erachteraan. Omdat ik teveel in beslag werd genomen door mijn eigen kinderen, om ze niet uit het oog te verliezen. Had ik veel te laat door dat die jongens de jongen uit groep 5 aan het pesten waren. Ze hadden zijn tas op de grond gegooid, en hem van de fiets geduwd. Maar Tom was al het hoekje om, uit mijn zicht, en dat was op dat moment mijn grootste zorg. al heb ik me achteraf wel voor me kop gelagen dat ik het niet gezien had, en er niets van gezegd had.

  • Niets is zo erg als wanneer een kind gepest wordt. De pesters halen altijd het bloed onder mijn nagels vandaan.
   Maar ik had op de pont verder niemand om me over te bekommeren en jij in jouw verhaal wel. En achteraf is makkelijk praten, toch?

 6. Pesten is gewoon fout. En dan op een pont met slecht weer? Onzinnig gedrag, maar jij kreeg wel een leuk compliment als resultaat voor je heldhaftige optreden 😉 Ook van mij een knipoog,.

 7. Pubergedrag… dat is elke generatie eigen hé Kakeltje. Maar geef toe, haar eindeopmerking is hilarisch want jij bent toch een beetje gek, net als alle moeders dat zijn hé? *wink, big smile*

 8. Hier hangt op school een bord dat het verboden is om te pesten. En het wordt ook gestraft en de ouders ingelicht. Als het kan zeg ik er ook wel wat van hoor.Maar makkelijk is ht niet. Wat te denken als volwassenen je het leven moeilijk maken, dan houden anderen stil. Helaas ervaring.

  • Pesten…Ik zou bijna zeggen: jong geleerd is oud gedaan.
   Helaas ben ik ook een slachtoffer, al heb ik er uiteindelijk haar van op mijn tanden gekregen. En jij?

   • ik sla ze bijna met liefde in elkaar. Maar ja, dat mag niet dus kijk ik ze aan. Volgens dochter is dat afschuwelijk: strak , en ik zeg strak en donker.
    hhaha daarna lach ik aleen om dat men daarna de andere kant opkijkt.

   • We lijken in dit geval op elkaar: ik zou ze ook met liefde in elkaar slaan en houd ook van donkerbruin kijken.
    Toen Roos op de peuterspeelzaal zat, sloeg een jongetje met een houten trein middenin Roos’ gezicht. Dat ventje was natuurlijk ook nog een kruimel, maar toch… Ik heb ‘m zo boos aangekeken dat-ie me de rest van het jaar ontweken heeft. Het lachen daarna vind ik wel een goeie tip van je…
    Lieve groet

 9. Tja pesten…. De één wordt er sterker van, de ander een psychisch wrak. Jij dus sterker; je durft het op te nemen voor een ander!

 10. Vroeger zou ik niks durven zeggen, maar tegenwoordig….ga maar aan de kant hahaha. Pesten is vreselijk, kinderen snappen niet wat ze andere aandoen.
  En ach, wat is gek 😉

 11. Goede middag Mirjam, goed opgelost zo, vaak helpt het wel als je op hun eergevoel of op hun gevoel voor humor in kunt spelen.
  En dit soort gedrag is van alle tijden, gekke moeders trouwens ook 😉

 12. Pippi Power Mir!!
  Vroeger was dat toch wel iets anders. Vaker knokken, maar minder van die gnieperige smerige dingen als rochels op schoenen en dergelijke.
  Tenminste, zoiets werd vroeger als laf en laag geschuurd, maar misschien is zo’n actie nu juist stoer. Wie zal het zeggen? Liefs, Narda

 13. topper(jij) maar ook dat bijdehandje. Dat komt wel goed. Maar dat pesten?!! Waarom kunnen we dat niet stoppen. Er zijn nu zelfs spotjes waarin volwassenen worden aangesproken op hun pesten. en natuurlijk weer weergaloos geschreven

 14. Wat goed van je, ik zou dat nooit durven zo… tussenbeide komen. Laat staan dat ik zo gevat uit de hoek zou komen. Mooie wending op ’t eind. Hopen dat het bijblijft 🙂

 15. Jeetje wat goed van je .Of ze er iets van geleerd hebben ? Het houd ook gewoon nooit op dat gepest ,ik krijg er de kriebels van .
  Liefs Elisabeth

 16. nou kakelino, nog effe en dan stuur je rsa erop af:-)
  kill en attack, roep je dan…

  🙂 wat een misselijkmakend gedrag is dat toch, dat gepest, houdt het dan nooit op??

  dag liebchen..
  <3

 17. Je nooit laten doen door pubers. Ze hebben een grote mond maar als het er op aan komt zijn het nog peuters. En in het ergste geval, vuur met vuur bestrijden.

 18. Lieve Mirjam, ik bewonder jouw lef maar weer eens! Voor hetzelfde geld had jij nu op de bodem van de Lek gelegen 🙂 Toch zouden veel meer mensen moeten doen, wat jij hier deed. Angst is altijd al een slechte raadgever geweest. En pesten is zo ingrijpend voor hen die het treft – bah 🙁

 19. Tja….ik vind (het overgrote deel althans) de jeugd tegenwoordig te onbeschoft voor woorden. Grappig, en in mijn voordeel, is dan wel weer het feit dat ze geen dialect verstaan en als ik dus een opmerking plaatst die druipt van het sarcasme, dat vaak wel aankomt.

 20. En toch is de jeugd van tegenwoordig precies het zelfde als de jeugd van vroeger.
  Ze hebben andere mogelijkheden dat is waar maar ze weten nog steeds dóndersgoed wie er wel en géén overwicht heeft. Gewoon doen hoor, pesters móet je aanpakken, als kán met humor maar desnoods met een grote mond!

 21. Oh heerlijk Kakeltje, wat een belevenis! Je hebt je er goed mee bemoeid hoor! Ik zou het ook niet kunnen laten hoor.. en aan het lachen maken, ach een beetje zelfspot en ze zijn om toch?

  Ik was een paar jaar geleden met mijn dochter in een café in Deurne, de 3JS traden daar op tijdens de kermis. Allemaal opgeschoten grut liep er rond, wat een bekijks had ik zeg…
  Als je nog eens lezen wilt…
  https://geldorpjes.wordpress.com/2009/08/14/weer-een-nieuwe-clip-van-de-3js/

  • Mijn man was samen met Roos naar een concert van Racoon in Amsterdam geweest.
   Ook een zeldzaamheid, iemand van zijn leeftijd:-) Lachen toch?
   Jij was er in ieder geval bij!

 22. Zolang de jongetjes nog haren op de kop hebben als spijkers en de spierballetjes in hun kinderbilletjes zijn het ettertjes

  Je hebt het goed opgelost.

  Liefs, Ria

 23. Na-aap gedrag

  kinderen imiteren dikwijls het gedrag van grote mensen
  zowel het harde taalgebruik als de handelingen
  nee, volwassenen zijn niet allemaal lievelingen
  er wordt weinig zo snel vergeten dan nieuwjaarswensen

  Misschien zijn er te weinig gekke moeders, Mirjam. 🙂
  Lenjef

 24. Goed van jou hoor hoor Mirjam, geplaagd worden heeft een enorme impact. Pippi had alle zes fietsen tegelijk in het water gesmeten….hahaha!

 25. ze weten vaak met zichzelf geen blijf en gaan dan maar beetje hun frustraties wegpesten, gelukkig zijn er ook nog veel andere toffe jongeren
  in elke leeftijdsgroep heb je pestmensen jammer genoeg

 26. Ooit las ik -ik denk dat het in Ciske de rat was- dat een klas (i.e. groep) het ook niet zo lollig vindt om vervelend te doen maar dat ze er gewoon niet kunnen mee stoppen.

  Pesten is natuurlijk nog een stap verder.

  Ik weet ook niet wat hen drijft. Frustratie omdat ze zich vervelen? In elk geval goed dat hij tenminste een gekke moeder had.

  😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *