Ziet ze vliegen

‘Die kerel,’ wijst Joris, ‘zit al op ze te te wachten.’ Hij zegt het met een overtuiging alsof de man een bekende is die hij een half uur geleden nog gesproken heeft. De bewuste kerel zit op een inklapbaar stoeltje naast een scooter. Om zijn nek hangt een imposant fototoestel.
‘Nu al?’ schamper ik. ‘Ruim een uur te vroeg. Zeker bang dat ze wind mee hebben.’
Joris doet alsof hij me niet hoort.
Aan de overkant bij de molens van Kinderdijk staat langs de dijk een lange sliert auto’s te blikkeren in het zonlicht.
Die staan óók te wachten, beweert Man.

We slaan linksaf de polder in met koeien, grutto’s, ooievaars en stille leegtes.
‘Hier wil ik een huisje,’ zeg ik.
Joris zwijgt. Ik altijd met m’n huisje zonder elektriciteit, internet en met uitzicht op niets. Sinds ik tijdens onze vakantie in Noorwegen een klein, perfect exemplaar gezien heb, is dat mijn liefste wens die waarschijnlijk nooit vervuld zal worden.

‘Kijk, een lepelaar!’ roep ik verrast.
‘We moeten opschieten,’ zegt Man kriegelig. Door mij loopt zijn tijdschema gevaar. Ik heb net ook al zitten wildplassen en nu zie ik weer een lepelaar.

Met een slinger fietsen we terug naar de dijk. We nemen een helling die net zo steil is als de Keutenberg maar de helft korter.
Bovenaan vraagt Man nerveus: ‘Hoe laat is het?’
‘Weet ik veel,’ zeg ik, ‘dan moet ik op mijn mobiel kijken.’
‘Die zit zeker in je tas,’ zegt Joris met een veelbetekenende blik op m’n bagagedrager. Ik sjor gewillig de rits van mijn tas open.

Het hoeft al niet meer.

‘Daar zijn ze!’ roept Joris. Hij wijst naar links en is opgetogen als een kind.
Ik zie twee stipjes dichterbij komen. Ze vliegen laag en pal naast elkaar boven de rivier. Voor ik één twee, drie, vier kan zeggen, zijn ze alweer uit het zicht verdwenen.
Joris staart ze na en zegt verlangend: ‘Misschien vliegen ze nog een extra rondje.’
Wat kunnen volwassen mannen soms naief zijn.

Man heeft het ineens gezien en wil naar huis. Naar de rode wijn.

Na honderd meter passeren we dezelfde fotograaf als anderhalf uur geleden. Hij staat nu rechtop en maakt heftige armbewegingen terwijl hij luidruchtig in zijn telefoon roept: ‘Ze vlogen zó…récht voor mijn lens langs!’
‘Zie je,’ zegt Joris glunderend, ‘ik zei het toch?’
‘Je hebt hartstikke gelijk, schat,’ geef ik toe, waar ik natuurlijk geen gewoonte van ga maken.

Weer thuis krijgen we een half uur later een ping! van de NOS: JSF scheert over regio Rijnmond.
Tssss, wat een oud nieuws!

jsf boven Kinderdijk

92 thoughts on “Ziet ze vliegen

 1. Mij “doet” het ook niet veel die vliegtuigen, of zeg ik nu weer iets verkeerd. Mag je ze wel gewoon vliegtuigen noemen? Ik heb ze ook gewoon gemist, kreeg wel foto’s te zien met kijk, zie je ze? Hmm ik zag gewoon 2 zwarte stippen. Hadden ook vogels kunnen zijn, die maken minder luchtvervuiling….toch?

  • Van mij mag je vinden en zeggen wat je wilt! Ik zie liever een ijsvogel overvliegen dan zo’n herrie makend gevaarte. Trouwens een precair onderwerp, want Joris heeft al diverse keren ijsvogels gezien als hij Rosa uitlaat en ik niet.
   Lieve groet x

  • TWEE ijsvogels?! Jij bent wel een bofkont.
   De enige ijsvogel die ik gezien heb, was in België. Een blauwe, fluoriserende flits en weg was-ie.
   Mijn man heeft hier in de buurt al verschillende ijsvogels gezien, maar ik helaas niet.

 2. Op de link die ik onderaan mijn blog gezet heb, staan foto’s van mensen op bruggen, fietspaden en langs de dijk. Rijen dik. Om een vliegtuig te bekijken… Begrijp ik niets van. Doe mij die lepelaar maar!

 3. Vuurspuwende draken

  F-35 en F-16 zijn de tanden van vliegende draken
  ze geven een veilig gevoel
  doodsangst voor hun doel
  hopelijk zal de vijand er geen gebruik van maken

  Weer knap geschreven, Mirjam!
  Lenjef

  • Wat een mooie vondst: vuurspuwende draken.
   En van onze belastingcenten. Toch mooi dat ik er één blik op geworpen heb (-:
   Dank je wel voor je poëtische reactie.
   Lieve groet

 4. Tja zoals je al las bij mij, ik zag ze per ongeluk ook voorbij komen. Later hoorde ik op de radio dat het ‘rondje Nederland’ was ingekort, boven Noord- Holland hadden ze de vastgestelde route niet gevlogen, wegens gebrek aan brandstof. Nou ja, dan heb je zo veel geld uitgegeven en dan kun je nog niet eens Nederland beveiligen, of zouden ze maar een paar liter in de tank hebben gegooid, vanwege de bezuinigingen? Kortom een hoop geld voor weinig kwaliteit, een volgend ‘Fyra debacle’ .

  • Als je bij de tijd bent, komt je ook altijd op tijd.
   En je kent de uitspraak van Johan Cruijff: je krijgt maar één kans om op tijd te komen. Anders ben je te vroeg óf te laat.

 5. Ik vroeg me af waar die haast voor nou toch voor nodig was, er ging iets gebeuren haha Nee ik heb er niets van mee gekregen .Maar je hebt het weer heerlijk beschreven .
  Liefs Elisabeth

 6. Ik zag ze ook. Geheel toevallig. Ik was klaar met werken, stapte de praktijk uit, hoorde herrie, keek omhoog en daar waren ze. NOU JA! In Den Haag hadden ze er een moord voor gedaan 😉

 7. mooi geschreven Kakeltje
  k was benieuwd wat er zou passeren
  maar nee, geef mij maar de molens, de koeien en de grutto’s
  die lawaaimakers van machines ben ik niet gek op
  waren het zo’n speciale dat iedereen ze wou zien?
  Kinderdijk, k droom er van, t lijkt me prachtig, water met molens langs

 8. tsssssssssssssssssssssssssss, sneller dan het licht zijn jullie,:-)
  ik zat in de auto toen ik ze zag vliegen…. en dacht wat een ophef..
  besteed dat geld nou eens goed, kun je héél veel mensen blij van maken…
  pwaaaaaaaah kalek. ik zie ineens een zéér imposante lijst van bloggers hier rechts…….
  jij wilt toch niet zeggen dat je die “elke” keer afgaat…….. ik zou van de helft al niet meer overeind komen, jij bent sterker dan wie ook mon cheri, qui qui..
  laat niemand je wat wijs maken…. ik zeg het toch:-)

  xxx

  • Nee, die lijst bloggers ga ik niet “elke keer af.” Ik krijg nieuwe blogs binnen in een leeslijst en als ik daarop klik, kom ik op de website uit.
   Ik vind het verschrikkelijk veel geld voor zo’n halve raket. Dat geld kunnen “ze” beter uitgeven aan de zorg.
   Dikke kus xxx

 9. Hier gingen twee straaljagers door hun eigen geluidsbarrière… Puk is zich rot geschrokken en het heeft mij een hele middag geduurd haar te overtuigen dat het echt geen bommen waren, maar racevliegtuigen.

  Heerlijk een huisje met uitzicht op niets… alleen op de zonsondergang aan de ene kant en de zonsopgang aan de andere kant (uiteraard niet tegelijk :))

  • Wat een goeie benaming: racevliegtuigen. Alleen een kind kan zoiets verzinnen. Bij ons gingen ze niet door de geluidsbarriere. Dat zijn anders flinke knallen, hè?
   Ja, een soort hutje op de hei. Helemaal alleen in het niets. Ik kan ervan dromen (-:

  • Op de link onderaan mijn blog, staat een opmerking van iemand op Twitter. Dat hij zich deze gebeurtenis over dertig jaar nog herinnert. Nou, ik ben ‘m na drie dagen al vergeten.
   Graag gedaan (-:

 10. ” de polder in met koeien, grutto’s, ooievaars en stille leegtes ” daar had ik nu ook wel even willen zijn. En zo een huisje klinkt mij ook goed in de oren.
  Volgens mij heb ik ze wel gehoord (Wilco vroeg nog of ik ook gekeken heb? nee waarom, zei ik)
  Maar zo lezend is het een stuk spannender dan het zien ervan.

  • Het stelde geen reet voor. Excusez moi (-: Je hebt dus ook niets gemist.
   Ik las in de reactie van Haba dat de jsf eigenlijk een rondje Nederland zou doen maar dat dat rondje niet doorging omdat het toestel te weinig brandstof had. Een giller toch?
   Leuk weer eens wat van je te lezen!
   Lieve groet

 11. … en ik die dacht dat je het over zeldzame vogels had die maar ééns per jaar over vliegen. Nee dus, het gaat over moordtuigen waar heel veel geld aan gespendeerd wordt en alleen dienen om aan te vallen in landen waar we niets te zoeken hebben, niet voor defensie zoals al eens beweerd wordt… Begrijpe wie het begrijpen kan dat daar wel geld voor is en niet voor het welzijn van de modale man/vrouw.
  Maar je hebt er wel een heerlijk verhaal over geschreven Kakeltje!

  • Volgens mij is de jsf al lang weer achterhaald en schijnt Amerika zelf ze niet eens meer te gebruiken.
   Veel geld voor een hoop schroot, als je het mij vraagt.

 12. waar ze al vol van kunnen zijn he! Het blijven jongens hoor.
  Vogels zijn mooier!
  En zo een huisje vind ik ook leuk. Het is bijna alom bekend dat ik een little house on the prairie huisje wil hebben. Zelf jagen, en hout hakken. Er zijn er die naar hun voorhoofd wijzen.Maar dan vraag ik of ze daar iets hebben zitten waar ze last van hebben……Als ik het ooit heb, dat huisje stuur ik je de uitnodiging om een jaartje te komen.
  Groet, Wilma

 13. Ergens moet ik inderdaad lachen om al die mensen die er speciaal voor zijn gaan staan of rijden en inderdaad na 2 seconden was het voorbij. Dacht dat ze om vier uur vanuit Den Haag richting Amsterdam ook over Leiden vlogen, maar het was een zweefvliegtuig 🙂

  • Dát heb ik nou altijd al gewild: in een zweefvliegtuig zitten. En dan die stilte om je heen. Ik heb wel eens geinformeerd. Onder andere in Axel kun je het doen. Een duo-vlieger. Lijkt me echt tof.
   Lieve groet

 14. Ze kwamen hier ook over in het Limburgse,dacht eerst suffe Belgen maar ‘t waren dus die JFS herrieschoppers.Ons belastinggeld heeft ook vleugels,net als Redbull.

  tis wat.

  xxxDieneke

   • Zal wel weer een politiek spelletje worden.. Dat ik moet betalen om te mogen kijken en als ik niet heb kunnen kijken dat ze me daar nog een extra boete voor gaan geven.

    Love As always
    Di Mario

 15. Jaaaaaaa, ik heb ze ook gezien! Om 4 uur.
  Ik reed in mijn auto van werk naar huis en hoorde het geluid en even later zag ik ze ook!
  Later op het nieuws zag ik dat ze een heel rondje Nederland hebben gedaan.
  Mirjam jij moet ook altijd plassen op het moment supreme haha, zeikerd 😉

  • Kun je nagaan hoe hard die dingen gaan, want rond 4 uur werden ze hier verwacht. Maar hoe laat precies weet ik niet, want mijn telefoon zat dus in mijn tas (-:
   Ik ben echt een ouwe zeikerd. Zelfs toen we onze trouwfoto’s lieten maken, ben ik nog ergens de bosjes in gedoken. Niet verder vertellen!

 16. ha die Mirjam
  ik hoorde net iets bij HvNL die waren ook in Kinderdijk , ik was er enige weken terug , zonder die herriemakende oorlogs instrumenten
  de techniek vind ik geweldig , maar verder , nee dank je
  zo’n huisje daar , ja kies ik dan ook voor
  het is maar goed dat smaken en interesses verschillen
  ik wandel morgen van Bos en Heicop naar Leerdam , en kom dan zeg maar van de Lek bij de Linge en zeker weten ga ik daar genieten van al het moois , wat jij nu noemt ” ouderwetse ” dorpen , ik liep op deze route al door eeuwen oude stadjes die heel lang geleden wereld beroemd waren , door o.a de scheepsbouw , het is elke keer weer genieten
  teen doet het goed 🙂
  slaap wel groet

  • Goed dat je teen het weer doet!
   Er zijn zoveel mooie steden en dorpjes. Ben je ooit al eens in Oudewater geweest? Een prachtige wandelroute van daar naar Linschoten.
   Jij ziet heel wat af op je wandeltochten. Wandelen is fijn, je hebt zoveel tijd om te mijmeren (-:
   Lieve groet

   • Nee Oudewater zag ik nog nooit , misschien van uit de trein
    ja ik zie veel op deze wandelingen en kom door plaatsen , velen het bestaan niet wisten 🙂
    slaap wel groet

   • De trein rijdt alleen langs het achterste stukje van Oudewater. Eigenlijk heet het daar al Papenkop.
    De wandelroute van Hekendorp naar Oudewater is trouwens ook een voltreffer.
    Maar als je goed zoekt (en dat doe jij) vind je overal wel voltreffers.

 17. Hihi, mooi verhaal. Dat een man zich daar druk over kan maken. Die van mij interesseert zich hier geen bal voor maar heeft weer andere dingen. Vreemd volk toch, die kerels.

 18. Dit heeft verhaal neemt een onverwachte wending Mirjam, leuk om te lezen hoor. Tja….er zijn inderdaad mensen zat geweest, die uren hebben staan wachten om een plaatje van de JSF te kunnen maken. Het heeft mij niet kunnen boeien hoor, maar ieder zijn meug toch?
  Lieve groetjes van Edward.

  • Er stonden op verschillende plekken op de dijk verschillende groepjes mensen te wachten. Die hebben daar echt anderhalf uur gestaan. Maar daarom zijn ze nog niet slecht (-: Dat zegt een oom van mij altijd.
   LIeve groet

 19. tja heb ik natuurlijk niets van mee gekregen….

  wat ik wel mee kreeg was gisteren, de supersonische boem zo ongeveer… bleek later dat het 2 ‘weet ik veel hoe die dingen heten’ door het luchtruim scheurden omdat er ergens een boeing 747 in de problemen verkeerde…

  Wat een knal, schrok me rot…. zo ook onze Brego die op dat moment bij de trimster was en haar acuut niet meer aan zijn lijf wilde laten…

  ach die man van jou….. ik snap m wel hoor 😉

  • Voor dieren vind ik het heel zielig als die zich rot schrikken van de herrie.
   De apparaten waren amper overgevlogen of een commissie uit Kinderdijk had al een klacht afgegeven in de pers dat het een schande was dat de racevliegtuigen over beschermd natuurgebied vloog, midden in het broedseizoen. Ze eisen dat vliegtuigen voortaan een andere route nemen… Zoveel mensen, zoveel smaken.

 20. Ze kwamen hier over de Zaanse Schans, maar daar was ik helaas niet. Van de Zaanse schans zouden ze richting het windmolenpark bij Egmond vliegen, recht over mij heen. Dat deden ze echter niet, ze gingen vanaf de Zaanse Schans richting Alkmaar, zodat ik ze heel in de verte zag vliegen. Gelukkig kon ik er met mijn imposante, size counts, camera toch twee foto’s van maken, anders had ik voor Jan met de korte achternaam een kwartier in de tuin gestaan. Foto’s uiteraard op mijn blog. Hachelijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *