Douze points!

De landelijke examens moeten nog beginnen maar ik ben al geslaagd. Cum laude zelfs! Ik heb 16 van de 18 triggerpoints gescoord bij de reumatoloog voor de fibro-test. Waarbij handen niet worden meegerekend, terwijl ik die het meest gebruik. Rare jongens, die witjassen.
Na het lichamelijk onderzoek keek de arts met verbijstering naar mijn twee kromme pinken.
‘Zijn die gevoelig?’ vroeg ze.
‘Alleen als iemand er met een hamer op slaat,’ zei ik.
Onverstoorbaar vroeg ze: ‘Zit het bij u in de familie?’
Ik knikte; niet van harte want ik ben de enige “gelukkige.”
Voor de zekerheid moest ik een foto van mijn onderrug laten maken.
‘Checken of het geen artrose of slijtage is,’ legde de arts uit.
Nou, als ik een aanval krijg, heb ik eerder het gevoel dat m’n rug gebroken is, maar die informatie hield ik voor mezelf.

Als enige in de wachtruimte meldde me ik me bij de rontgenbalie. Direct werd ik op mijn plaats gezet: ‘Eerst een nummertje trekken!’
Toen wilde ik waar voor m’n geld. Samen met het stukje papier ging ik op een stoel zitten.
‘Dat hoeft nou óók weer niet, mevrouw,’ zuchtte de medewerkster.
Ik leverde de benodigde papieren in en kreeg de mededeling dat ik in “wachtkamer S van Simon” mocht gaan zitten.

Foto’s maken ging fantastisch. Ik hoefde immers niet te lachen. Dat was ook onmogelijk want ik werd met veel tegenzin begroet door een omvangrijke radiologe.
‘Al mijn collega’s zijn al naar huis,’ zei ze nors terwijl haar boezem nog na deinde.
Ter bemoediging zei ik: ‘Het is bijna weekend.’
Het lachen bleef haar vergaan want ze blafte: ‘Kleedt u hier uit. U mag uw slip en sokken aanhouden.’
Waarom mijn bh uit moest voor het maken van een foto van m’n onderrug beats me completely maar klagen of vragen zou nodeloos oponthoud opleveren en ik wilde dóór.

Daarna weer bloedprikken.
‘Ik hoop dat er nog wat in zit,’ grapte ik tegen de prikster.
‘Bent u bang?’ informeerde ze.
Bang? Welnee; mijn zenuwen in die arm zijn onderhand dood.

Volgende week krijg ik uitslag van de reumatoloog. Hopelijk niet in m’n gezicht of op een plaats waar ik zelf niet bij kan. Dan volgt een verwijzing naar de reumaverpleegkundige waarvoor ik een vragenlijst moet invullen:
“Hoe vaak heeft u op het politiebureau gezeten?
Bent u eerder geopereerd?
Heeft u al uw verstandskiezen nog?
Heeft u vroeger drugs gebruikt of gebruikt u ze nu?”
Wat heeft dat in hemelsnaam met fibro te maken? Ik heb er nog nooit een opgestoken, maar krijg ineens behoefte aan een joint. Wie weet ziet de wereld er dan weer wat rooskleuriger uit.

92 thoughts on “Douze points!

 1. Jammer weer zo n bliep ervaring. Fibromyalgie is overigens gewoon een erkende aandoening volgens de wereld gezondheids organisatie sinds 1992.Alleen NL erkend het niet. En dat er niks te vinden is op foto’s bloed etc. Tja autisme kan je ook niet in het bloed vinden maar is toch ook echt een aandoening die erkend word. Iets wat niet zichtbaar is maakt het niet minder vervelend. Zelf baal ik ervan als het weer als hype of wat dan ook weg word gezet. Mensen mogen mijn hype hebben. Sterkte anyway!

  • In Denemarken hebben ze medicijnen die cvs kunnen verhelpen; waar het van over gaat. In NL gelooft minister Schippers er niet in. Ook niet in homeopathie, terwijl dat vorige maand in Zwitserland is erkend als reguliere zorg! Ik snap dat ijzerenheinige niet. Van mij mogen ze het ook hebben. Liever vorig jaar dan gisteren.
   Houd je taai!

 2. Wat een gemekker met zo’n chagrijnige radiologe..
  Alsof jij er iets aan kunt doen? Maar adrem ben je wel, al vat niet iedereen dat soort humor.
  Pffff… een moeilijk traject met die reuma-arts!
  Sterkte ermee.. Lieve groetjes en een dikke kus X

 3. Brut en nummertje? Hadden ze vroeger bij de slager…Alhoewel ze ht hier opeen out patiënt afdeling ook hebben geloof ik. Had ook de neiging om om gehakt te vragen. Maar goed. Volgende keer zeg je: Who peed in your coffee?
  Vragen ze hier soms àan een chagrijn…
  Groet, uit een somber land, sneeuw en regen…
  Wilma

  • Het leukste heb ik eigenlijk weggelaten: er zaten een vrouw en een man achter de balie.
   Omdat de vrouw zo’n chagrijn was, liep ik de tweede keer naar de man. Een Surinamer met een gulle lach (-:
   Ga ik onthouden: who peed in your coffee? Op m’n werk had ik een mok met: it’s my cup a tea.
   Zonnige groet!

 4. felicitaties zijn niet gepast he schat? Cum Laude in het negatieve is bagger van de 1e klas… wat een *****zooi!!

  Ik scoorde een paar jaar geleden een mager 5-je.. ben dus gezakt, niet dat ik daar rouwig om ben, al is het dan wel de 1e en tot nu to enige keer ooit dat k ergens voor zakte… zegt ook niks hè?

  Maar cumlaude geslaagd of gezakt… ik hou wel van je, lekker puh!!

 5. Hej Mirjam, balen van de onvriendelijke bejegening ende uitslag (alwas die al bekend bij jou). Ook ik herken dat deels:4x prikken om bloedbuisjes te vullen dus 4 x een giga blauwe plek! Normaal ben ik goed te prikken dus! Een stagière die plomverloren zegt dat ik iets aanmn hart heb terwijl het veel beter uit te leggen viel en enorm meeviel ook, artsen die je van allerlei medicijnen voor je levenlang voorschrijven op basis van een verkeerd genomen proef, enz. Helaas dus ook ervaring. Jij houdt er je humor nog bij, hopelijk ook op de momenten zelf! Mij lukt dat wat minder. Fijn als je dan weer een nieuwe arts hebt waar je beter mee kan praten odanks dat de uitslagen niet beter zijn. Succes op je medische pad en ik hoop dat je voortaan minder van dit soort figuren treft. Misschien je mond meer opendoen met een humoropmerking of is dat niet aan zo’n persoon besteed?

  • Typisch geval weer van een blinde stagiair… Ik had het andere uiterste. Ik vroeg na het maken van de foto of ik’m mocht zien. Dat mocht maar alleen van grote afstand. Het had toch geen nut want ze (de radiologe) mocht er toch niets over zeggen.
   Een lezer bij wie ook alsmaar bloed geprikt wordt, gaf als reactie dat ze het vermoeden heeft dat er vampiers wonen in de kelder van het ziekenhuis en ze daar al dat bloed voor nodig hebben (-:
   Meestal kan ik aardig inschatten wie met een humoropmerking wakker te schudden is maar er zitten harde wijkers tussen. Ik ga overal blanco naartoe en vertrouw op mijn tong. Zolang je beleefd blijft, kun je veel zeggen.
   Dank voor je motiverende woorden!

 6. mogge Mirjam
  ja als je het net zo treft heb je een dikke bui op de bol , ik heb die buienradar ook en gebruik het ook hihi werkt echt wel goed hoor , maar je moet dus wel ff kijken 🙂 , ja ik kan de gedachten gang van je mannetje wel begrijpen 🙂
  ja de natuur is zeker mooi , ik zou zeggen geniet er van
  vroege groet

 7. Misschien helpt het ook nog wel tegen de pijn een joint maar goed dan zijn er weer andere problemen. Een lastige kwaal weet ik van mijn ex collega die het ook heeft. Had het een keer bij de gemeente toen ik mijn paspoort op kwam halen , je kon een kanon afschieten want er was niemand maar moest toch eerst een nummertje trekken………;)

 8. Ik ben aan de beterende hand… Kom nog uit op 10 1/2…

  De vragen zijn stom, de diagnose nog stommer en dat ziekenhuispersoneel kan ik soms de nek omdraaien. Alsof jij voor je lol op dat tijdstip nog naar de rontgen gaat.

  Sterkte met wachten. x

  • 10 1/2 zijn er 10 1/2 te veel (-:
   Ik heb besloten me nergens druk om te maken en tot nu toe gaat dat aardig.
   Het is wel knudde: je krijgt de diagnose van een ziekte die eigenlijk niet bestaat…

   • Klopt.
    Dan heb je een vitamine D gebrek en dan hoop je dat… En het wordt wel wat beter maar niet helemaal.
    Dan ga je aan de B12 en dat helpt wel wat maar niet helemaal. Dus zal je het wel echt hebben.
    Dan schuif je de pijn in je rug op de fibro en heb je *&%$%^ een hernia 😉
    Pffff

   • Ik kreeg de diagnose in 2013 maar toen was de hernia gelukkig al weer aan het genezen… Iets met denken dat het fibro is en dagelijks braaf, dwars door de pijn heen, je oefeningen blijven doen… 😉

  • Van personeel dat in de zorg werkt, zou je beter mogen verwachten, maar ach, ik ga er geen gewoonte van maken daar nog vaak over de vloer te komen (-:

 9. “Maar gelukkig heb je de foto’s nog” zou ik bijna zeggen. Er zijn óók wel eens leuke meevoelende mensen in zo’n ziekenhuis maar die zijn blijkbaar net aan het eten als jij ze zo goed zou kunnen gebruiken.
  Heel stiekem ben ik die draak dan weer dankbaar omdat ze je gevoel voor humor heeft laten zitten zodat dit logje dan toch weer hilarische trekjes heeft;-)

  • Jij bent behoorlijk positief door aan te nemen dat de meevoelende mensen zitten te eten (-:
   Ik vroeg of ik mijn foto mocht zien en dat mocht niet.
   Als mijn ribben ook op de foto staan hoop ik dat het charmante spareribs zijn.

  • Jouw reactie geschrapt? Ik zou niet durven! Je opmerkingen zijn doorgaans de kerst op de taart. Het moet een vergissing zijn.
   Ik heb in m’n prullenbak gekeken maar daar zit je niet.
   Sorry, ik bied je mijn nederige excuses aan en wentel me door het stof. Kan ik het ergens mee goedmaken?

 10. Een bezoek aan het ziekenhuis is nooit leuk.. maar een beetje vriendelijkheid kun je wel gebruiken.
  Een glimlach van mij dan!!!!! Al is het maar omdat je het, ondanks de ellende zo leuk kunt beschrijven.
  Liefs,

 11. Ja wat loopt het altijd soepel in een ziekenhuis!
  Ik kan ook nog wat voorbeeldjes opnoemen, maar laat ik dat maar niet doen 😉
  Ik hoop dat je goede medicijnen krijgt die verlichting geven!
  Sterkte!

  • Voorlopig niets gekregen van de reumatoloog. Wat is dan het nut van zo’n mens vraag ik me af (-:
   Ze is vre-se-lijk zwanger dus misschien tijdelijk afgeleid. Hoop dat dat vrijdag beter is.
   Kus!

 12. Goede morgen Kakeltje. Hoe jij er telkens weer in slaagt met de nodige humor eerder vervelende en pijnlijke situaties weet te beschrijven is me een raadsel.
  Hopelijk zal er liever vroeger dan later voor jou een oplossing in de bus vallen zodat er een remedie kan gevonden worden om van die pijnlijke rug af te komen!
  Hou ons zeker op de hoogte hé, jouw welzijn gaat ons allemaal naar het hart…

 13. Het is dat je het lollig kan schrijven maar echt pfff. Dat stukje vriendelijkheid zou zo welkom zijn. Net of je voor je plezier daar bent

  Dikke knuffel

  • Alsof je voor je lol naar het ziekenhuis gaat. Het spreekuur liep ook nog oeverloos uit.
   Ik kon wel lachen om die tut-hola van wie ik een nummertje moest trekken (-:
   Lieve groet

 14. Wat een hufters allemaal zeg. Welk ziekenhuis? Stuur ze (anoniem) dit blog. Ik weet niet wat het inhoud maar ik hoop dat er iets is wat je helpt. Ik ging altijd een latte macciato drinken met wat erbij als ik door wen medische molen moest om weer even bij te komen. En dan waren ze in het EMC wel vriendelijk. Dus jij verdient een driegangen diner na zo’n behandeling.

  Toitoi en groetjes,

  Dorothé

  • Haha, een drie-gangen diner (-: Ik ben allergisch voor cafeïne en ze hebben in Gouda geen lekker bakkie zonder. Wel lekker over de snelweg kunnen scheuren. Je moet ergens je plezier vandaan halen.
   Jij hebt zware behandelingen gehad. Ik vind het terecht dat er in het EMC goed voor je gezorgd werd!
   Lieve groet.

   • Vlak je eigen gezondheidstroubles niet uit Mirjam. Niet vergelijken in ieder geval… iets met appels en peren. Ik duim dat ze iets vinden waar je wat mee kunt. Kun je wel tegen chocomel? Warme met veel slagroom is ook erg helend (voor mij dan 😉 )

   • Lief van je om dat te zeggen.
    Helaas ook geen chocomel voor mij: ik kan niet tegen suiker en moet zelfs snelle koolhydraten schrappen. Slagroom is gezond: daar zit eiwit in (-:
    Blijven genieten van je helende drank!

  • We zijn allemaal ergens “slachtoffer” van de zorg. Over mijn neuroloog heb ik nog nooit te klagen gehad, dus het kán wel.
   Voor jou twee @->- @->.

  • Ongeacht waar je werkt, kun je toch wel een beetje vriendelijkheid uitstralen?
   Mijn vriendin zeg altijd: stuur ze naar een cursus: hoe verzorg ik mijn kamerplanten. Als ze daarvoor geslaagd zijn, mogen ze een stapje hoger.
   Met die flexwerkers kan je weleens gelijk hebben.

 15. Wat kun je je dan een nummer voelen hé? Jammer dat sommige mensen afhankelijk zijn geworden van de regeltjes. Volgens mij gaan de robots niet meer op ons lijken maar wij op hen.
  Je zou er een uitslag van krijgen.
  Sterkte Mir xxx

  • Ach ja, ik was ook een nummer. Als je ziet hoeveel mensen er in zo’n ziekenhuis naar binnen lopen. En dat gaat maar door.
   Dat is een mooie: de robots gaan niet op ons lijken maar wij op hen.
   Lieve groet ♥

 16. Ondanks je reuma en kromme vingers heb je nog steeds een gezonde dosis humor.
  In je bh kan metaal zitten, heb er zelf wel geen ervaring mee, maar toch.
  Misschien was het wel een oude vragenlijst van de politie. Hans

  ot, hebben wij soms een muzikaal lijntje? 🙂

  • Typen kan ik nog als de beste, Hans (-:
   Wat dat metaal betreft kan je wel eens gelijk hebben. Ik hoop dat mijn spareribs ook op de foto staan, haha.
   Gezellig, een muzikaal lijntje met jou. We hebben vaak overeenkomsten qua muziek. Muziek is ook emotie, dat vind ik zo mooi.
   Zonnige groet.

 17. Die lieden in het ziekenhuis kunnen zich niet zo erg inleven in hun patiënten, heel hachelijk! Leuk dat ze nu vaststellen dat je iets mankeert, vervelend is het wel dat er weinig aan te doen is. Maar goed, je bent dan wel in een hokje ingedeeld, ook leuk!

  • Als je niet met mensen kunt/wilt werken, ga dan ik een kas werken of zo. Maar niet in de zorg!
   Het goede nieuws is dat ik weet wat ik heb. Het slechte nieuws is dat fibro officieel niet bestaat. Lekker hoor, zo’n hokje.

  • Sjoerd! Ga jij eens rap naar je huisarts. Of moet ik even met je vrouw bellen (-:
   Ik word niet sikkeneurig van chagrijnen. In een ziekenhuis kijk je je ogen uit: al die verschillende mensen…
   Echt gaan hoor, naar je huisarts!

 18. Mirjam,je gezondheid is serieus
  ze kunnen best wat vriendelijker zijn
  het is goed dat je ondanks je ellende
  toch de vrolijke noot op tijd laat horen,
  al was het personeel doof.
  knuffel
  lieve groet
  Christiene

  • Met die prikdame had ik nog een interessant gesprek. Ze hebben het hartstikke druk, kunnen het aantal te prikken mensen nauwelijks aan. Toch gaan ze binnenkort samen met het ziekenhuis in Woerden. Dat wil zeggen: Woerden wordt gesloten en al hun patiënten komen naar Gouda. Ik begrijp echt niet hoe het allemaal (niet) werkt in de zorg en wie zoiets verzint!

 19. ‘k Reageerde…
  ‘k Voel met je mee, Mirjam. Toch knap van je, om ‘t met een kwinkslag te schrijven !
  Lie(f)s.
  @Leesfoutje: ‘ik wens je alle geluk van de wereld’…, wens ik jou ten andere ook !

 20. Tijdens het onderzoek naar CVS moest ik vragen beantwoorden in de trant van: of ik vroeger als kind wel voldoende te eten had gehad. Nooit begrepen wat dat er mee te maken had.
  Ziet de wereld er weer een beetje rooskleuriger uit als wij alvast een datum plannen? Of zit dat er momenteel niet in?

 21. Die joint!! die kan ik aanbevelen, ook al rook ik al zeven jaar niet meer en heb ik ook al in geen 7 jaar een joint gerookt.

  Maar als je al niet rookt is het zinloos, krijg je er nog weer meer problemen bij. Maar stel dat je rookt, dan kunnen joints je leven een stuk plezanter maken, en in ieder geval minder pijn.

  Wie schrijft die blijft lief mens xxx

  • Mijn laatste sigaret stak ik ongeveer 25 jaar geleden op dus is een joint roken misschien onverstandig. Dan maar aan de oranjebitter (-:
   Lieve groet ♥

 22. Ziekenhuismensen. . . . ik weet vaak ook niet wat ik ervan moet denken.Soms vragen ze je de gekste dingen. Ik vraag me af of ze zouden denken dat ik wel bij mijn verstand ben, ooit is er één verstandskies doorgekomen en die is er gelijk weer uitgerukt, daar was geen plaats voor, de andere drie zijn gelukkig nooit op komen dagen, hoewel de tandarts beweert dat die nog wel in mijn kaak zitten. Het zal wel, maar misschien heb ik dus geen verstand, je weet maar nooit.
  En uitslag. . . ik hoop voor je dat het een goede uitslag zal zijn want ik krijg al jeuk van het woord alleen.
  Meissie ik wens je sterkte en hou je humor overeind, want die is zo belangrijk, daar kom je de naarste dingen in je leven wel mee door. Knuffel XX

  • Trouwens met al dat bloedprikken zit ik ook ieder half jaar. Soms vraag ik me af of ze een legertje vampiers in de kelders van het ziekenhuis hebben zitten, die moeten vast rijkelijk gevoederd worden, denk je ook niet?

   • Haba, wat een briljante vondst! De volgende keer als ik weer moet bloedprikken, ga ik het vragen, haha!

  • Sommigen mensen behandelen je als een kleuter. Daar ga ik me ook zo gedragen. Je reinste kul: je kunt een kanon afschieten en moet toch een nummertje trekken.
   Ik weet niet eens of mijn verstandskiezen zijn doorgekomen. Wie weet heb ik er geen en kraam ik daarom van die onzin uit (-:
   “Humor is overwonnen droefheid,” las ik eens ergens. Volgens mij zit er een kern van waarheid in. Gelukkig hoef ik voor humor geen moeite te doen. Ik zie het maar als een zegen.
   Dank voor je lieve en bemoedigende woorden.

 23. Ja buiten de nummertjes in het ziekenhuis, hier in DB gaat alles met een pasje dat je moet scannen, zijn ze gek op je geboortedatum….. owee als je die vergeet &-)
  Je wordt meteen doorverwezen naar een bepaalde afdeling 🙂

  Ben niet nieuwsgierig maar heb je je verstandskiezen nog ?

  • Tegenwoordig moet je overal je geboortedatum spellen (-:
   Ik weet niet eens of mijn verstandskiezen zijn doorgekomen, dus wie weet heb ik er geen!

  • Nu kan ik mezelf in een hokje proppen. De huisarts wilde niet geloven dat het fibromyalgie was. “Die ziekte bestaat officieel niet.” Beetje vreemde redenatie…
   Altijd blijven lachen. Proberen dan!

 24. ik denk dat ik voor die zelfde foto een bh aan had moeten doen , hopelijk weeten zij de maten , blijven lachen Mirjam
  en waarom krijg ik nu het idee , dat de medewerkster van die doc. S per papiertje wordt betaald 🙁
  je zou om minder ziek worden van die smerige politike ambtenarij , tot in het diepst van onze gezondheidszorg
  jij en Rosa hadden mazzel , nu ik ook , liep een uurtjes 5 buiten en had 2 x 4 druppels regen
  we wachten de rest van het voorjaar maarr
  fijne avond groet

  • Het verbaast me niet dat de zorg onbetaalbaar is geworden. Al dat bloedprikken. Heeft de internist het tweemaal laten doen, moet het een derde keer over voor een andere arts. Maar wel dezelfde onderzoeken vragen.
   Ik laat me niet gek maken: ik was het al (-:
   Lieve groet.

   • ik ben al dik 67 jaar prettig gestoord 🙂
    mijn moeder zei eens
    toen ze het woordje manager uitvonden ging het mis in alle bedrijven en instellingen , helaas had ze gelijk
    fijne avond groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *