HEPL en Recht

Roos werkt als een wervelwind sinds ze in september begonnen is aan een dubbele Master aan het Erasmus. Ze volgt “HEPL” (Health, Economics, Policy and Law) een logisch vervolg op de bachelor die ze vorig jaar gehaald heeft.
En “Premaster recht.” Dit is een bachelor van drie jaar die in één jaar wordt gepropt. Alle inleidende vakken zijn geschrapt en docenten veronderstellen dat in studenten de kennis van derdejaars vakken zit. ‘De slavendrijvers,’ foetert Roos.
Slaagt Kind voor de Premaster dan kan ze volgend studiejaar haar definitieve Master “Zorgrecht” gaan volgen.

Dat ze twee studies tegelijk doet, is Roos’ eigen voorstel en heeft vooral een financiële reden. De overheid subsidieert namelijk één Masterstudie: je betaalt 2.000 euro in plaats van 10.000.
Nu zit er een joekel van een Maas in de wet. Of een Lek, waar wij aan wonen.
Wanneer je voor één vak van je eerste Master zakt, dan kan je aan een tweede Master beginnen met hetzelfde lage tarief.
Een kronkel van jewelste, maar je bent een dief van je portemonnee als je het laat.
Er is wel een probleem: zakken voor een vak zit niet in Roos’ systeem. Het cijfer zes vindt ze lelijk en een zeven te min. Mij zie je niet trillen van jaloezie met zo’n instelling; ze heeft het dan ook van een vreemde.

Een gedachte die knelde als een zwerfkei in haar schoen was dat beide studies volgen te zwaar zou zijn. 

‘What if I fail?’
‘Oh, my darling, what if you fly?’

‘Dan heb je het geprobeerd en dat vind ik dapper,’ zei ik. ‘Meer dan je best kan je niet doen. Kijk het aan tot kerst.’
Het waren intense maanden en ze is er nog niet…
Joris en ik spreken haar zelden: ze zit op de EUR of is onderweg.
Roos moet het nodige inleveren, wat niet meevalt voor een keiharde levensgenieter, maar alle gemaakte tentamens zijn binnen. In een moordend tempo appt ze haar vorderingen met ruime zevens/achten. En voor het eerst jubelde ze vanwege een zes, want het betrof een “grafvak.”

Het is een wonder dat ze alle kegels in de lucht houdt, want haar uitstelgedrag is van de buitencategorie. Als ze zeven weken voor een opdracht heeft, relaxt ze het liefst zes weken en zes dagen om zich daarna een slag in de rondte te werken.

Tussendoor is ze nog wel even voorzitster van het Erasmuskoor geworden, want alleen met een studie bezig zijn, is té saai. Ze heeft een bijleskind dat dit jaar eindexamen havo doet en tussendoor geeft ze de piano van jetje.
Mocht iemand in mijn nabijheid verkondigen dat studenten lui zijn, dan timmer ik hem/haar persoonlijk op de broodmolen!

75 gedachten over “HEPL en Recht

  1. Een echte powergirl. Gelukkig maakt ze wel tijd voor dingen die er ook toe doen, maar van een andere orde zijn zoals het zangkoor.

    Mijn dochter had die gedrevenheid niet, maar heeft het inmiddels wel ontdekt en gaat er met haar studie nu ook helemaal voor. Wel uitkijken voor het Burn Out virus!

  2. Ik herken het van mijn jongste dochter.
    Maar die is ermee over haar grenzen heen gegaan en staat nu op non-actief.
    Ze baalt er flink van en leert nu haar allermoeilijkste vak. Zelfkennis!
    Laat Roos aub ook oppassen.
    Het is vergelijkbaar met wielrennen. ‘Van vallen wordt je niet beter’
    En van geestelijk vallen al helemaal niet.

    • Na een fietsval in 2004 heb ik nog steeds last van m’n linkerschouder.
      Roos wilde ook nog op zichzelf gaan wonen. Daar hebben we een paar flinke stokken voor gestoken. Dat doet ze maar zodra ze een baan heeft.
      Beterschap voor je dochter!

  3. Die energie van die jonge mensen is jaloers makend…… maar ja, wel fijn dat ze naast haar studie ook tijd weet te vinden voor maatschappelijke zaken.
    Trouwens een van mijn mede muzikanten is ook zo’n soort student hoor ….. volgens mij slapen die niet, kan niet anders.

    • Dat kind heeft kernenergie. Jonge hond, hè?
      Roos heeft wel veel slaap nodig. Mensen met topfuncties hebben voldoende aan vier uur slaap. Daar droom je toch van (-:

  4. Waar heb je Roos mee gevoederd? Kunstmest? Havermoutpap? Tja, wat heb je met haar gedaan?
    Wat zal je super trots zijn op deze mooie meid! Nah, klinkt eigenlijk ook wel door in je verhaal. Wens haar sterkte en heel veel suc6.
    grtjs 😉

  5. Jeetje wat een energie heeft jullie dochter! Van wie heeft ze dat? 😉
    Knap hoor, twee studies. Maar begrijp ik het goed dat ze voor een studie dus moet zakken? Dat zal met haar mentaliteit niet meevallen en ik denk dat ze dat ook niet gaat doen.
    Sterkte met jullie wervelwind en laaf haar maar met lekkere dingen!

    Liefs

    • Nee, ze moet niet voor een hele studie zakken. Op de universiteit (en HBO) werken ze met vakken in blokken van zes weken. Elk blok wordt afgesloten met tentamens. Als je één blok van dat studiejaar niet haalt, ben je niet gezakt, maar heb je een herkansing om het alsnog te halen. Ze heeft besloten een vak niet te volgen. Dat bespaart tijd die ze in haar scriptie steekt en hoeft ze ook niet te zakken voor een tentamen (-:
      Lieve groet

  6. Goede morgen Kakel. Knap van Roos, daar mag je zeker trots op zijn, ze is een kanjer van een dochter !
    In mijn tijd was er geen basisbeurs, of je moest welgestelde ouders hebben, of zulke goede cijfers op je examen dat je een studiebeurs kreeg. Ook was er nog de mogelijkheid om te lenen, een renteloos voorschot noemden ze dat.
    Mijn pa vond dat zijn dochters moesten kunnen studeren en hij betaalde dan de eerste twee jaar van je opleiding, daarna moest je zulke goede resultaten hebben dat je een beurs kon krijgen, of je werd werkstudent.
    Tja dat was in de zestiger jaren vrij normaal trouwens, werkstudent zijn, nu ken ik de bedragen niet meer precies, maar kamerhuur was wel wat voordeliger, hoewel 100 gulden in die tijd ook een kapitaal was natuurlijk.
    Om te vergelijken, toen mijn man en ik samen een kamer, met een klein kamertje als keuken(butagas en wastafel) huurden, kostte dat f.250,- per maand. Later kregen we een vierkamer flat en die kostte ons toen f.159,- per maand. Dus zo zie je dat kamerhuur behoorlijk duur was wat collegegeld en boeken etc. betreft, dat weet ik niet meer precies.

  7. Uit alles blijkt dat Roos een doorzetter is ,en hoop dat ze uit eindelijk goed voor beloond word,Hier kun je als ouders heel trots op zijn,en dat ben je dat weet ik zeker Mirjam, zo mooi zo als je over Roos haar schrijft.
    lieve groet
    Christiene

  8. Ik word al moe als ik het allemaal lees.
    Ik denk dat er voor het gedrag van jouw duizendpoot dochter maar één verklaring is: ze doet dit omdat zij het wil, werkelijk wil, persé wil… ze lijkt me namelijk iemand die eigengereid genoeg is om zich uitsluitend door zichzelf achter de vodden te laten zitten.
    Ik hoop van ganser harte dat ze het redt en straks ook de weg naar een wat gangbaarder versnelling weet te vinden… Dat je trots op haar bent blijkt wel uit dit lovende blog. En terecht.

    • Studeren omdat het móet, werkt volgens mij averechts. Wanneer ik iets moet, begin ik er niet eens aan, dus kan ik dat ook niet van m’n dochter verwachten…

      • Ja, da’s precies wat ik bedoel. Iemand tot moeten (trachten te) dwingen vráágt gewoon om moeilijkheden…

  9. Wat herkenbaar!
    Ik was ook zo’n student. Alles moest wijken; bijbaan, hobby’s op vaste tijden, familie en zelfs het vriendje werd naar het weekend verbannen. Helaas heeft het allemaal niet mogen baten en heb ik mijn diploma niet behaald. Ben nu (na ruim 10 jaar) dan ook nog altijd terug aan het betalen.
    Wens je dochter succes! en je ziet haar weer zodra de drukte voorbij is, dan mag je haar oplappen 😉

    • Dank voor je openhartige en eerlijke reactie.
      Wat een domper voor je (zwak uitgedrukt) dat je nog steeds de lasten van je opleiding betaalt (letterlijk en figuurlijk) maar niet de lusten. Na tien jaar nog wel…
      Heb je wel werk gevonden dat verband houdt met je opleiding of ben je iets heel anders gaan doen?
      Als je de vraag te persoonlijk vindt, heb ik ‘m niet gesteld…
      Groetjes

      • Ik heb geprobeerd om het beroep (orthopedisch schoenmaker) in de praktijk te leren, maar na een auto ongeluk moest ik daar helaas mee stoppen.
        Nu ga ik al jaren van bedrijf naar bedrijf en is een vast contract nergens in zicht. Ondanks dat ik niets doe met mijn opleiding heb ik er wel veel van geleerd en ben ik blij met mijn zelfstandigheid en doorzettingsvermogen. Door mijn studie weet ik dat ik er wel kom, misschien met een omweg, maar ik kom er wel.

      • Wat vind ik dat erg voor je: een studie/beroep moeten staken vanwege een ongeluk.
        Toch heeft het je niet verbitterd gemaakt en je doorzettingsvermogen alleen maar versterkt. Knap dat je ondanks die tegenslag toch voor jezelf een manier gevonden hebt om toch te kunnen doen wat je graag wil.
        Ik vind je dapper ♥

  10. Tja, als je laat reageert is alles al geschreven.
    Het ene compliment na het andere, zowel aan het adres van dochter als aan dat van moeder. Toch nog maar een keer; trots zul je zijn op zo’n dochter. En terecht!

    • Om de zes weken begint een nieuw blok dat wordt afgesloten met tentamens. Dan is het stressen en ziet ze zo wit als een lijk in de maneschijn. Daarna slaapt ze twee keer de klok rond en gaat ze leuke dingen met vriendinnen doen. En iedere woensdagavond koor, daar krijgt ze energie van.

  11. WOW Roos, geweldig wat een prestatie, ik voel duizelingen bij alle termen, mja, ik was/ben dat ook een student van niks geweest, en zal het ook niet meer worden:-)

    GEWELDIG, wat mogen jullie trots zijn op die dondersteen 🙂

    ❤ ❤ ❤

  12. Tjee wat een dappere dochter. Hulde. Ik hoop wel dat ze zo nu en dan toch even tijd voor zichzelf neemt. Een zeven is mooi hoor!
    Succes voor het lieve kind en voor haar moeder. Lieve groet x

  13. Nou niet álle studenten zijn lui, dat klopt beter want ze zijn er écht hoor, luie studenten. Maar die hebben meestal ouders die royaal in de slappe was zitten, die hebben vaak niet zo’n haast. Jouw Roos is gewoon een toppertje met een mentaliteit die je iéder kind zou toewensen.

    • Of je als ouders nou wel of niet in de slappe was zit, studenten moeten de benodigde punten binnenhalen, anders kunnen ze vertrekken. Vaak gaan ze dan een andere opleiding doen. Misschien bedoel je dat?
      Roos heeft een trouw stel vriendinnen en die werken stuk voor stuk hard. En daar heeft Roos ze niet op uitgezocht (-:
      Ik draag tegenwoordig geen schoenen meer. Kan ik er ook niet naast lopen…

  14. Studenten zijn zeker niet lui. Mijn zoon zit op de universiteit en werkt daarnaast ook nog eens. We hadden het er gister nog over. Hij moet nog 2,5 jaar voor hij klaar is met deze opleiding.

    • Op de uni(versiteit) moet je alle vereiste punten binnenhalen anders kan je vertrekken. En alles gaat in een moordend tempo. Mensen die studenten lui vinden, hebben zelf geen studerende kinderen in huis. Anders weten ze wel beter.

  15. Ooooh ik wou dat mijn dochter wat leren betreft wat meer op de jouwe leek. Ze heeft de brains maar er iets mee doen hola maar … erg om te zeggen van je eigen kind hoor maar ze is liever lui dan moe als het op studeren aankomt. Enfin, ze werkt nu halftijds in de schoolopvang.
    Ik wens Roos tonnen succes

    • Toen Roos nog op het gymnasium zat, vond ze alles interessanter dan huiswerk maken. We moesten echt politieagentje spelen en een aansteker onder haar kont houden… Dus houd goede moed!
      Ik wens jouw dochter ook succes.

      • ik denk dat ze hier mogen herkansen ja (1x), vroeger veel meer, dat is gelukkig al aangepast.
        Als het echt slecht is vragen ze van een andere richting te nemen, en sommige slechte vakken mag je meenemen naar het volgende jaar
        Een @->- voor jou.

  16. Wat super van je dochter zeg. Wat zullen jullie trots zijn. Het is echt geweldig. Bijkomend voordeel is dat als ze later ergens een baan wil en ze gaan haar vragen naar haar studietijd… dan willen ze haar wel hoor!

  17. Ongelooflijk wat knap. Petje af. Erasmus kon blij weken met zo’n student!
    Ze mag naast hem op een voetstuk staan .
    Dochter hier gaat ook studeren. Eerste jaar is al 10000….
    Groet
    Wilma

    • Dat voetstuk is overdreven (-:
      10.000 dollar/euro…dat is een berg geld! Helemaal als je meerdere kinderen hebt.
      Kunnen jullie daar ook een lening voor afsluiten of is dat ongebruikelijk?
      Hier kunnen studenten het geld lenen van de overheid en moeten het later terugbetalen.
      xxx

  18. Roos is een kanjer
    en dat zal ze toch van haar ouders hebben
    die gaat het wel redden daar bij die Erasmus aan de EUR
    en dan komt ze terug thuis aan de Lek 🙂
    mooie rivier , waar ik graag wandelde

    slaap wel groet

  19. Nou Erasmus is wel blij met de komst van Roos, hij heeft er zijn feestneus voor opgezet.
    Nou dat betekend een druk jaar voor Roos, maar lukt haar vast, met haar instelling.
    Dat moet je financieel zeker niet laten lopen, zoon moest voor de dure variant.
    Niet geschoten is altijd mis. Hans

  20. Ik word al moe als ik dit allemaal lees zeg. Ik had al veel respect voor haar, maar ze zet zichzelf wel even op een voetstuk. Topper.

    Love As Always
    Di Mario

  21. Ik leer hier veel van. Twee studenten hebben wij inmiddels: 2e jaars farmacie en eerstejaars werktuigbouwkunde. Die laatste werkt zich een slag in het rond om te voorkomen dat hij bij de 600 uitvallers hoort. Vorig jaar vielen er nl. zoveel uit. Ik vind het compleet idioot dat die druk zo hoog is. Diepe buiging voor je dochter.

    • Het eerste jaar is het zwaarst omdat de overgang vanaf de middelbare school zo groot is.
      Wanneer ze de vereiste punten niet halen voor de propedeuse, kunnen ze vertrekken. Roos moest ook aan de bak.
      Succes voor je kinderen!

  22. Roos is een kanjer, hoe kan het ook anders met zo’n moeder. Maar de overheid is niet wijs. Ik ken meerdere studenten die om die reden juist een vak niet halen zodat ze een tweede studie voor collegegeld i.p.v. instellingsgeld kunnen doen. Helaas heeft die overheid ook bedacht dat je maar vijf jaar gratis met het OV mag reizen. Dus ook al doe je twee studies netjes in de tijd die er voor staat, dan nog moet je het OV zelf betalen. Tenminste als je op het HBO op universiteit zit. Kom je van het MBO krijg je het opeens wel veel langer vergoed. Sorry voor het gezeur maar ik vind het zo oneerlijk.

    • Je opmerking is geen gezeur maar terecht. Ik voel me ook een soort profiteur.
      De overheid wil bezuinigen op onderwijs maar heeft niet met ervaringsdeskundigen overlegd en domweg de botte bijl gehanteerd. Studenten vertellen elkaar waar de mazen in de wet zitten.
      Een nichtje van me (universiteit) moet haar OV zelf betalen maar haar broer (MBO-opleiding) krijgt ‘m gratis. Ik heb geen flauw idee welke redenatie daar achter zit…

  23. Knap dat ze het allemaal weet vol te houden. Je zal wel trots op d’r zijn! Er zullen ongetwijfeld hardwerkende studenten zijn maar die zie je dan ook niet, alleen dat dronken feestvierende volk waarvan ik me afvraag hoeveel schulden ze hebben.

    • De studenten van 20 jaar geleden hebben het verpest door over elk studiejaar twee jaar te doen. Feesten vonden ze belangrijker dan studeren.
      Tegenwoordig kan je geen jaar dubbel meer doen. Je kan meteen vertrekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *