Afscheid van Bella

‘Bella is geen gewoon konijn dat buiten in een hok woont,’ verklaart Kind onze bedrukte stemming aan de dierenarts. ‘Ze loopt altijd los in huis, ons achterna.’
‘Maar het is Bella niet meer,’ vervolg ik. ‘Ze stribbelt niet meer tegen bij dwangmatig voeren, ze laat alles gewoon uit haar bek lopen. Ligt stil in een hoekje, wil niks meer…alleen nog geaaid worden.’ Over Kinds wang rolt een traan. Het is moeilijk afscheid nemen van een konijn dat geliefkoosd wordt en wil worden. Toch is dat waar we voor gekomen zijn.

We verhuizen naar de inslaapkamer. Na de eerste prik wordt Bella al snel loom, maar suffig als ze is, weet ze toch nog vooruit te kruipen en haar koppie onder mijn arm te duwen. Kind fluistert onafgebroken lieve woordjes in haar oor. Snel volgt de tweede prik die het kloppen van het hart stopt.

Thuis aaien we Bella. Haar lijfje is nog warm en zacht.
‘Ze is dood,’ zegt Roos zachtjes. Nu pas dringt het definitieve ervan tot haar door. ‘Als ik verdriet had, nam ik Bella mee naar mijn kamer,’ snikt ze, ‘en gingen we samen op de zitzak zitten. Ik met thee en Bella met de rol kaakjes. En nu zie ik haar no-ho-hooit meer.’ Roos is ontroostbaar en huilt met lange uithalen. Zelf houd ik het ook niet droog.

Met het laatste restje daglicht begraven we Bella in de tuin. Op een toplocatie. Haar bedje bekleedt met mos. Joris komt net op tijd thuis om het kuiltje dicht te gooien. Jammer dat we nog geen vergeet-me-nietjes kunnen planten, maar het maakt niet uit, Bella vergeten we nooit. Nooit en nog veel langer niet.
Het is goed zo. We hebben zes jaar lang om Bella’s streken gelachen; daar kan verdriet het niet van winnen. De tijd moet er alleen nog een beetje overheen.
Tot die tijd kijken we maar veel naar Bella’s filmpje.

 

 

76 gedachten over “Afscheid van Bella

 1. Wij hadden een witte franse hangoor. Helaas kreeg hij myxomatose en moesten we hem ook in laten slapen. Maar eerste gingen die pootjes op mijn schouder en zijn koppie in mijn nek. Het zijn net honden…

  We hebben nu een konijn (lijkt heel veel op Bella, maar dan een slag kleiner) die nu negen jaar is. Is alleen niet zo knuffelig. Tussendoor had een van mijn dochters een klein konijntje en op een ochtend haalde ze haar uit het hok en dat kopje ging slap van de ene kant naar de andere kant. Mijn dochter was ontroostbaar. Vaders had een kistje gemaakt en die heeft zij beschilderd. Toen hebben we het konijntje begraven, maar ze wilde het steeds opgraven… Zo triest.

  Leuk die filmpjes…

  • Myxomatose is een vreselijke ziekte. Inslapen was zeker niet gemakkelijk, maar je hebt de juiste beslissing genomen.
   Wij ook met Bella, maar het ging me enorm aan mijn hart. Wat je schrijft: het zijn net honden.
   Negen jaar is oud voor een konijn.
   Hoe oud was je dochtertje toen ze haar konijntje dood vond? Vast nog heel jong, als ze het wilde opgraven.
   Huisdieren brengen niet alleen vreugde…
   Ik heb nog een filmpje van Bella dat ze een stuk appel zit te eten. Het kwijl loopt uit haar bakkes 😉
   Dankjewel voor je lieve reactie!

 2. Oef, het is nu ruim een maand later. Hoop dat de scherpste kantjes er een beetje af zijn nu. Nog een verlate knuffel en heel veel mooie herinneringen aan haar.
  Zelf heb ik er ooit eens aan gedacht om een van mijn vorige katten op te latten zetten. Maar nee, bij nader inzien vond ik dat toch te confronterend. ;-(

 3. Och Kakel, dat vind ik nou verdrietig. Dit verlies zal pijnlijk voor jullie zijn, zeker voor Kind. Heel veel sterkte!
  (Ondertussen moet ik toch wel lachen om het filmpje, wat een portret was het zeg, die Bella ;-))

  • Bella was écht een lekker ding, vooral vanwege dat temperament natuurlijk.
   Toch heeft ze me niet één keer gebeten tijdens het dwangmatig voederen.

 4. ohhhhhhhhhhhhhhh maai luflie kakeltje,
  ik sla twee armen om je heen, vreselijk als je je diertje moet laten inslapen, maar je hebt vanuit het dier gedacht, en dat maakt je het mooie mens dat je bent, eerst aan bella denken en dan aan jezelf, en dat vind ik dapper,
  ja die tattoo vind ik een top idee, ik kijk er naar uit,

  een heel dikke knuffel, voor jullie,
  xxx

 5. Ach, wat triest. Het is een cliché, maar waarschijnlijk is het beter zo. Jouw verhalen over Bella deden me altijd denken aan een konijn dat eens ons gezin deelde, Sjoerd. Zag je echtgenoot lopen in de tuin, dan kon je er zeker van zijn dat Sjoerd vrolijk achter hem aan huppelde en bij alles wat echtgenoot deed, duwde Sjoerd zijn snuit erbij om maar niets te hoeven missen. Mooie herinneringen en die heb jij natuurlijk ook van Bella. Koester ze.

  • Dus eigenlijk hadden we Sjoerd met Bella moeten koppelen? Dat had mooie konijntjes opgeleverd 😀
   Bella deed de gekste dingen. Als mijn man terugkwam met de boodschappen, spong Bella altijd in de krat
   om te kijken of er wat eetbaars voor haar inzat. Maar ze heeft ook het bloed onder zijn nagels vandaan
   gehaald als ze weer een snoertje doorbeet… Reken maar dat ik de herinneringen koester!

  • We zagen het aankomen, maar toch ben ik blij dat ik het geprobeerd heb met Bella.
   Ze had 50% kans om op te knappen. Als ik haar toen meteen in had laten slapen,
   had ik dat zou ik me daar de rest van mijn leven schuldig over gevoeld hebben.
   Dankjewel voor je lieve reactie. Doet een mens altijd goed.

 6. Dus toch… maar gelukkig laat ze vele mooie herinneringen achter! Bella was een bijzondere dame. Een groot gemis voor jullie allemaal, sterkte! Hopelijk komt Roos toch goed door haar tentamens heen. X

 7. Het moet moeilijk zijn een geliefd dier te missen. Iedereen met dieren weet dat uit ervaring en het went nooit. Ik wens jullie veel sterkte met het verlies van Bella. Allemaal een dikke knuffel.
  Wel fijn dat er nu verhalen over Bella op het internet staan. Op die manier is ze toch een beetje onsterfelijk.

 8. iemand die jaren bij je leefde is moeilijk, of het nu een mens of dier is, het gemis blijft. Maar ze zit voor altijd in je hart, geniet van de mooie momenten die je samen had

 9. Het gemis van een overleden dier is heel erg.
  Zeker bij pubers die alles met het beest deelde.
  Bij jullie Bella, bij ons Mauwtje.
  Één ding, ze zijn onvervangbaar!

 10. Ja het was te verwachten, ik wens jullie veel sterkte. Ik weet helaas ook wat het is, nog steeds moeten we af en toe huilen om ons kleine Kootje. Jullie hebben mooi afscheid genomen. Het zal nog een tijdje heel raar voelen denk ik, je bent toch veel met zo’n beestje bezig, het is echt een huisgenoot.
  Knuff

  • Bella hoorde bij ons gezin!
   We hebben nu ons buitenkonijn naar binnen gehaald.
   Het is voor beide partijen flink wennen…
   Wordt ongetwijfeld vervolgd 😉

   • oh haha hadden jullie er nog een, dat wist ik niet. Wij hebben een kleintje erbij, dat troost wel een beetje en is ook afleiding voor het vriendinnetje van Ko maar ze jaagt wel nog op hem. Geduld hebben dus.

   • Ook al een ouwetje hoor: 6 jaar. Is bij ons geboren 😉 Maar hij is ontzettend dom: zo had ie er twee dagen voor nodig
    om erachter te komen dat hij zelfstandig zijn hok in en uit kan lopen. We willen ‘m gewoon nog een gezellige oude dag
    bezorgen 😉 Hij begint al een beetje te wennen. Als ik mijn hand naar ‘m uitstrek, duwt ie meteen z’n koppie eronder.

 11. De stomste tekst ooit(marco Borsato) afscheid nemen bestaat niet.
  Nou t bestaat wel. Ik vind t zo erg voor Bella en voor jullie, t was zoveel meer dan een konijn als ze bij je in huis liep. Ik word er al verdrietig van al ik er aan denk hoe t voor jullie is. Maar wat een leuke reacties en ik zie inderdaad Bella er wel voor aan dat ze vreselijk aan t opscheppen is daat in de hemel. Dikke knuffel voor jullie.

  • Met Marco Borsato heb ik helemaal niks, dus met je stomste tekst ben ik het van harte eens.
   We missen haar echt, maar alle lieve reacties helpen. Zeker de jouwe!
   liefs Kakel

 12. Ook een tam konijntje

  al wat leeft, klein en enorm groot
  kijkt op een keer
  met of zonder zeer
  in de lege oogkassen van de dood

  Sterkte!
  Lenjef

 13. En voor jou natuurlijk dubbel verdriet, afscheid nemen van Bella is al moeilijk genoeg maar het verdriet van Roos erbij is ondraaglijk!
  Heel veel sterkte !

 14. Ik zeg even niets meer en laat het bij wat ik je al gezegd/geschreven heb…

  Ik stuur je wel een heleeee vette knuffeellllllll

  -x-♥

 15. Dat lieve beestje haar tijd was er, ze heeft zacht mogen inslapen en liefdevol begeleid door haar twee toegewijde baasjes. Welk konijn heeft zoveel geluk ? Dat jullie verdrietig zijn kan ik goed begrijpen.——Maar wees er zeker van dat Bella in de konijnenhemel nogal zal opscheppen over haar heerlijk leventje. Tenslotte zijn die andere konijnen toch ‘pot konijntjes ‘ geweest . De meeste toch.
  Bella is uniek en zal zo in jullie gedachten blijven voortleven.

 16. Verdrietig voor jullie allemaal,ze was zo’n schattig konijn net een hondje. Afscheid nemen doet pijn en helaas is dit zo’n moment. Koester de grappige Bella, de momenten dat je krom lag, ze verafschuwde als ze weer een kabeltje te pakken had.
  De herinnering blijft!

  • Ha Es!
   Met S uiteraard verhalen op zitten halen. Ook hoe vaak Bella ons het
   bloed onder onze nagels vandaan heeft gehaald.
   De dierenarts heeft zelf ook konijnen in huis, dus die begreep alles
   van de kabeltjes: laptopsnoeren, oortjes van de telefoon, de kabel
   van de huistelefoon… We durfden niet te lachen als BJ in de buurt was 😉
   liefs xxx

 17. Ik was er al bang voor Mirjam.
  Maar Bella was wel zeker een heel speciaal konijn, zo is er maar 1 van! Ze was eigenlijk meer dan een konijn, eigenlijk was het een hondje die je niet uit hoefde te laten. Een konijn met karakter.
  Het zal leeg en stil zijn zonder Bella.
  Sterkte voor jullie!
  XXX

 18. 🙁 Zo een slim konijn als Bella was heb ik nog nooit geweten, plassen op een kattenbak…geniaal. Zo een bijzonder huisdier dat er niet meer is zal een vreselijk gemis zijn, sterkte!

  • Konijnen zijn heel snel zindelijk te krijgen, Bea.
   Hoef je eigenlijk maar weinig voor te doen 😉
   Maar slim was Bella wel. Franse hangoren zijn de slimste
   onder de konijnen, en dat hebben we geweten…

 19. Dat zij een fijn en prachtig leven bij jullie heeft gehad dat is wel duidelijk.
  Dat verzacht de pijn van het gemis. Wat een verdriet. Ik leef met jullie mee.

  Heel veel sterkte! Neem de tijd om het te verwerken om er vervolgens mooie herinnering te krijgen.

  Liefs Debby

  • Als ik naar Bella’s filmpjes kijk, schiet ik weer in de lach.
   Dan zie ik hoe leeg het huis is, en dan schiet ik vol.
   Zet ik maar weer een filmpje op 😉

 20. Het afgelopen jaar heb ik ook twee konijnen verloren. Ze hadden ongeveer dezelfde leeftijd als Bella. Ik mis ze nog steeds. En jullie moeten Bella missen. Een verlies dat je moet verwerken.

  Heel veel sterkte!

  xx

 21. Bella.
  Lieve Bella.
  Een Klein konijn met een Groots karakter.
  Wat zullen jullie haar missen 🙂
  Het filmpje zegt alles over Bella… dat koppie… geweldig!
  Met een hele dikke knuffel van mij voor jou!

  • Dankje An. Jouw verdriet is nog veel zwaarder ;-(
   Het nadeel van huisdieren is dat ze dood gaan.
   Maar hoeveel plezier we er niet van en met gehad hebben…
   Jij ook sterkte en een pakkerd,
   liefs Kakel

 22. Afscheid moeten nemen van een huisgenoot doet zeer. Zeker als het besluit moet worden genomen dat het beter is om het te laten inslapen. Je wilt het niet en het is toch beter. Heel dubbel. Ik wens jullie veel sterkte met het verlies. Bewaar de mooie momenten in jullie hart.

 23. Dag lieve Kakel…

  Ach… Bella is naar de eeuwige jachtvelden…
  Knabbelend en spelend met haar vriendinnen …
  En ze zal tegen ze zeggen: “Ik heb zo’n tof leven gehad… Mijn baasje was het liefste baasje van de hele wereld, als jullie dát maar weten…” En de vriendinnen zullen jaloers zijn op Bella, die altijd al zoveel geluk had… Die meer geaaid werd dan wie ook en die nota bene nog zindelijk was ook…

  Dag Bella…
  Doe ze maar allemaal de groeten…

  Liefs, Marlou

  • Je hebt me weer aan het lachen gemaakt 😀
   Bella is in de konijnenhemel waar het gras altijd groen is. En als er tussen het
   gras nou ook nog wat kruidnootjes, kaakjes, bleekselderij en klokhuizen groeien,
   is ze helemaal in haar sas.
   Liefs!

 24. Ahhhh, wat een verdriet, ik zit hier gewoon met tranen in mijn ogen. Ik kan me voorstellen dat Kind er het er moeilijk mee heeft. Geef haar maar een extra knuffel.

  Love As Always
  Di Mario

 25. Wat ontzettend naar dat jullie Bella hebben moeten laten inslapen. Gelukkig heeft Bella wel heel erg geboft dat zij al die tijd bij jullie heeft mogen wonen, ze had het vast nergens beter kunnen hebben. Sterkte met het gemis, ook voor Roos. Btw: wat een grappig filmpje van Bella.

 26. Och wat rot, wat zullen jullie haar missen. Het was voor jullie veel meer dan een konijn hè en ouder geworden ook dan het gemiddelde huiskonijn, komt natuurlijk door jullie goede zorgen. Ik las net je reactie bij Angeniet en dacht het al aan de reacties van Melody te begrijpen. Ik dacht er komt wel een logje als je er aan toe bent. Heel veel sterkte voor jullie allemaal!

 27. Lieve Bella rust zacht…

  Kakel ik wens jullie ondanks de mooie herinneringen toch veel kracht. Uit het filmpje blijkt hoe bijzonder ze was ♥

 28. Was er al bang voor toen ik die verhalen las. Maar zoiets blijft altijd rot om afscheid te nemen van een huisvriend wat Bella was. Sterkte er mee en denk inderdaad maar aan de leuke dingen en die tattoo……..laat maar hoor hou het maar bij filmpjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *