De liefde

Leuk! Een groot hart met twee namen: Frans en Nel. Niet in een boom gekerfd, of gespoten met een ordinaire spuitbus, maar met zorg op het wegdek gekalkt.
In gedachten zie ik Frans met een blik verf en kwast voorovergebogen op het fietspad aan het werk. Het kan ook Nel geweest zijn, maar een vrouw pakt het volgens mij subtieler aan. Met een whatsapp of een liefdesverklaring op het internet; allemaal fluitjes van centen tegenwoordig.
Zal de liefde wederzijds zijn, of heeft Nel alleen een regio-overschrijdende aantrekkingskracht op Frans?
Ach ja…de liefde. Ik had een vriendin die er verliefd op was.

‘Maar kijk nou eens naar de natuur,’ mijmer ik hardop tegen Man. ‘Zwaluwen scheren door de lucht; kalveren liggen naast hun moeder in de wei; aalscholvers staan te drogen langs de kant; het Fluitenkruid in de berm bloeit als wit kant. De liefde kan Nel toch niet onberoerd laten?’ Opgetogen over deze gedachte fietsen Lief en ik verder.

Een week later is de toestand verergerd: Frans heeft iets aan de tekst toegevoegd. Er staat nu: “Frans treu love Nel.” Frans’ Engels kan wel een up-dateje gebruiken, maar misschien dat het verstand van de jongeling door de liefde ietwat vertroebeld is. En wat is een spelfout als je hart vrolijke overslagen maakt? Lief en ik trappen zorgeloos over tastbare liefde heen.

Weer een week later – juist als ik een foto wil maken – zijn de weersomstandigheden slecht: het plenst. Joris en ik trappen door want we ruiken de stal. Eerst nog even over Frans en Nel heen fietsen. Maar wat is dat? Het hart staat nog op het wegdek, maar door beide namen staat een vette streep. Eigenlijk zijn de strepen meer uitgelopen klodders verf. Er dringt zich een groeiende berg onrust aan ons op.
Welk drama heeft zich afgespeeld? Zou Frans ongewenst als een griepvirus het leven van Nel binnengedrongen zijn? Is haar hart gestolen door een ander? We zullen het nooit weten. De liefde zat diep maar was van korte duur. Hopelijk duurt onze zomer langer.

55 thoughts on “De liefde

 1. Waarschijnlijk zullen wij en jij nooit weten wat er met Frans en Nel is gebeurd, maar het is wel iets om lekker over te fantaseren 🙂

 2. Wat een heerlijk verhaaltje! Ach ja, zo gaat het nou eenmaal met de liefde, zal wel een kalverliefde zijn geweest zo tussen de weilanden met koeien in ;-).

 3. Vervelend is dat. Want nu zullen we het nooit weten. Heeft Nel een ander? Heeft Frans een ander? Een van beiden heeft er een punt achter gezet, dat is duidelijk. Tja, dit zijn van die situaties die zoveel vragen oproepen hè Kakel… Ik weet het, ik weet het… ;-D

 4. Vraag me af wanneer dochter en Knul de harten in de bomen gaan kerven. Hij is zo’n scheetje dat hij dat vast wel voor haar over heeft.
  Maar harten gekalkt op de weg…kweetnietofzijdatzoleukvindteigenlijk hihi
  Gr Bibje

 5. Hoi, ben ook even komen bijkakelen 😉
  iedereen beleeft wel eens een zomer van liefde,
  een liefdevolle zomer, een liefdeszomer
  als de lucht en de warme nachten ertoe uitnodigen,
  maar eens alles bekoeld komt men wel eens van een kale zomerse reis terug. het is des menselijk en niet te voorspellen.
  Dat hoekje dat dan van je hart brak, heelt bij een volgende zomer.
  Een zomerse groet en tot ziens ♥

  • Poetische woorden!
   Het kerven van een hart in een boom, vind ik toch een stuk romantischer,
   maar alla, wie kan nou dat haar naam op het asfalt gekalkt is 🙂
   Zomers van liefde heb ik enkel met mijn man beleefd…

 6. Geweldig, ik zie het helemaal gebeuren, hoe hij daar keer op keer weer aan het schrijven is op wegdek, en ineens is het over, hard gebroken. Vervaagd door de regen en verraden door de liefde! Een liefdesdrama op het asfalt.

 7. Waarschijnlijk wist de schilder(es) van tevoren al dat de liefde geen lang leven beschoren was. Met een fikse regenbui wordt de liefde in één klap weggevaagd. Maar het was mooi zolang het duurde.:-)

 8. Nel heeft hem bruut afgewezen. Frans heeft Nederland verlaten en heeft dienst genomen in het Franse vreemdelingen legioen alwaar hij een beroerde dood zal sterven. Maar dat maakt Frans niets uit. Zijn leven heeft verder geen zin want Nel ziet hem niet zitten laat staan staan.

 9. Verdomd, dat het zo moest lopen. En ondertussen heb je er het raden naar hoe het eigenlijk ineenzat 🙁 Verliefdheid van één kant? Beiden verliefd maar van korte duur? Eén van hen een gebroken hart en Kakeltje brak er haar hoofd over 😀 Laat de zomer maar heel lang duren, aan die ‘liefde’ moet ze/hij geen voorbeeld nemen 😉

 10. Ik vind het zeer zeker wel wat hebben. Het laat iig zien dat Frans lef heeft. Wil laten zien wat voor een figuur hij is.
  Ja, daar heb ik wel respect voor.

 11. Arme Frans, onbeantwoorde liefde, ja dan zou ik ook de namen doorstrepen en op zoek gaan naar een ander liefje die wel wil 😉
  Wat kan je fantasie soms op hol slaan he?
  Heerlijk verhaal, je kan er zelf een heleboel bij bedenken!

  Groetjes Petr@

 12. Een open einde… we hebben er het raden naar dus voor hetzelfde geld bloeit er wel wat moois tussen die twee en is het doorstrepen het werk geweest van een liefdesrivaal 🙂
  Mooi schrijven hé… ach ja, de liefde!

  • Je kan er zo fijn een beetje over nadenken.
   Martin Bril kon dat als geen ander! Zo’n zonde dag hij zo jong is overleden.
   Fijn weekend, Anna!

 13. dit heb je weer prachtig geschreven, dat kan je wel goed en boeiend…
  Sommige mensen zijn vlug verliefd en gebruiken hun verstand niet meer, ik zelf snap dat niet, want verliefd of liefde is een hemelsbreed verschil

  • Toen ik in de zesde klas van de lagere school zat (late Middeleeuwen) zat er een jongen in mijn klas, en die was zwaar verliefd op ene Karin.
   Had jij met plakstickertjes de naam en achternaam van Karin op zijn fietsstuur geplakt. De verliefdheid kwam van één kant, maar dat
   deerde hem helemaal niet. Het was van mijn kant eerder een observatie dan een verhaal.
   Liefde en verliefdheid zijn zo oud als de mensheid. Roos zal ook het verschil tussen verliefdheid en liefde kon moeten ontdekken.
   Tot nu is ze nog niet verliefd geweest, maar ze weet wel dat ze op jongens valt, zegt ze. Wij wachten geduldig af 😉

   • toen ik 16 was had mijn eerste lief z’n hele portefeuille en alles volgeschreven met Lutje :o), hij had zelfs een tattoo zeiden ze me achteraf en ik viel voor iemand anders….waar is de tijd naartoe

 14. Wat lief!!!
  Echt leuk geschreven. Leuker was natuurlijk geweest als de liefde nog wat langer had geduurd en dat jij er in ieder geval een foto van had kunnen maken, met stralende zon dan wel!

 15. Mooi verhaal, maar met een open einde wat mij dan weer dagen bezighoudt :-P. Gelukkig heeft Narda er een eind aan geschreven waarvoor mijn hartelijke dank 🙂

 16. Alle verklaringen ten spijt….. het was niets meer en niets minder een teken van boven…. deze liefde was geen bestaan op de aardse vlakten beschoren.

 17. Och neen ,zo is het allemaal niet gegaan hoor. enige vandalen konden die jonge liefde niet bekoren en hebben het hart vernield. Zo zijn vandalen nu eenmaal, kunnen niets verdragen.

  • Als de vandalen het hart vernield hebben, dan is de liefde tussen Frans & Nel nog in stand!
   Geruststellende gedachte, en krijgen ze samen nog een zonnig weekend. Alles loopt dus goed af 😀
   Fijn weekend, Tilde!
   Liefs Kakel

 18. Frans had zich blijkbaar niet gerealiseerd dat iets gekalkt op de weg geen eeuwigheidswaarde heeft. Hij vond het kerven in de boom veel te veel tijd vragen. Tijd die hij blijkbaar niet had. En daarom maar kalken.

 19. whaaaa, kakeltje…..
  de wegen van de liefde zijn…… soms zó moeielijk te begaan dat je zelf in de verf op het wegdek zou gaan rollen om er dan maar een mooi abstract schilderij van te gaan maken:-)

  nope, woos, doont….. doont doe dat…. kiep hoop:-)

  en joe noow wot….
  widout hoop, dér is no laaif,

  dus ik zeg,
  Frans en z’n lief zijn samen met de noorderzon vertrokken naar een heel romantisch eiland in de zon:-)

  “LET LOF ROELLLLL”

  xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *