Missie volbracht

Terwijl de vogels buiten het voorjaar vierden, stonden op Roos’ gezicht zware moeilijkheden af te lezen. Ze had zich voorgenomen het deze keer verstandig aan te pakken, maar leren zonder enige vorm van strategie beviel haar toch het best.

Leren deed ze overal: op de bank met de tv aan, op ons bed (lekker breeduit), in haar eigen bed, in de tuin onder de luifel… Haar boeken slingerden logischerwijs in en om het huis, en alle vragen van Manlief en mij, over hoe een eindexamen gegaan was, beantwoordde ze met lauwe belangstelling, of vol chagrijn. Ja, ook als ouders moet je er wat voor over hebben.

De spreekwoordelijke laatste loodjes wogen het zwaarst. Voor Latijn heeft ze – op twee uurtjes na – heel de nacht doorgeleerd. Als je vanochtend de kringen onder haar ogen telde, zou je niet zeggen dat Roos in de bloei van haar leven is.

Twaalf juni weten we of ze geslaagd is. Tot die dag rommelen we ons een weg door het leven, maar de uitslagdag zal er eentje van enorme zenuwaanvallen worden.
In de tussentijd vermaakt Roos zich met de dingen waar ze het best in is: uitslapen, feestjes vieren, shoppen met vriendinnen, filmpjes kijken… Dat zij nu al vrij heeft en “de rest” nog minstens een maand school heeft, vindt ze een verdiende, vervroegde vrijlating. Als ze geslaagd is, hoopt ze dat er een magnetische storm over haar interne harde schijf trekt, die alle verworven kennis van saaie vakken wist.

Binnenkort wordt haar op één na liefst wens vervuld en gaat ze met Lief een weekje naar Euro Disney in Parijs. Roos telt de dagen af. Man en ik zijn al tevreden wanneer de vermoeidheid van haar afgedropen is, en Roos haar opgeruimde natuur weer terug heeft. Alleen dát is al een reden tot een feestje!

53 thoughts on “Missie volbracht

 1. Nog even volhouden en dan weten jullie het. Veel sterkte die vreselijk spannende dag! Mijn oudste is volgend jaar aan de beurt, ze heeft dit jaar een keer extra gedaan 😉

 2. Een moeilijke tijd hoor, die eindexamentijd! En nu maar hopen dat het het allemaal waard is geweest. Wat een stressweken zeg, dat wachten is echt verschrikkelijk! Maar ze is vast geslaagd :-).

 3. Wat een opluchting dat ze nu klaar is. Een feestje heeft ze dus dik verdiend. Ik snap alleen dat op het laatste moment nog nachtenlang leren niet. Als je al die jaren goed bent doorgekomen en geleerd hebt, dan is zo’n laatste jaar toch eigenlijk alleen maar een herhaling van de voorgaande jaren? Of denk ik nu te simpel?

  • Leraren zeggen precies hetzelfde als jij. Maar kun je je van negen vakken
   precies herinneren wat twee jaar geleden behandeld is? Ik moest het vooral
   van mijn korte-termijn-geheugen hebben.
   En Roos heeft maar één nacht doorgeleerd, omdat ze eerder geen tijd had voor Latijn.
   Gebrek aan planning 🙂

 4. als ik dit zo lees is het hele gezin slachtoffer, dat lijkt me op zo’n langere tijd niet aangenaam, gelukkig maakte ik die tijden niet mee.
  Ik hoop wel dat na alle inspanningen dat ze er door zal zijn

  • Zo’n drama was het nou ook weer niet. Ik overdrijf graag.
   Nu zijn er weer spanningen voor een passend jurkje voor het eindexamenfeest.
   “Vrouwen…” zegt mijn man. Geen idee wat-ie bedoelt 😀

 5. Altijd spannend hoor. Ze zal het vast wel halen denk ik zomaar. In ieder geval heeft ze haar best voor gedaan. Maar spannend blijft het. Zal duimen dat de 11e de tas aan de vlag gehangen kan worden 😉

 6. Oh het herinnert me zo aan de dag van de uitslag omtrent de examens van mijn kids, nu wordt er al eentje 50 dit jaar.Niet te geloven.Ik zal duimen

  Liefs, Ria

 7. 12 juni….voor ons is dat ‘morgen’ al…..
  voor haar pas over ‘100 jaar’
  gelukkig gaat paps haar een topafleiding bezorgen!

  En dat feest? ik wens jullie er alvast heel veel plezier bij!~

  -x-♥

  • Dinsdag gaat ze met vriendinnen naar de Efteling.
   Woensdag heeft ze haar eindexamenfeest of school.
   Zaterdag een feestje, en op zondag lonkt Parijs…
   Het is zó 12 juni 😀
   Als ze geslaagd is, gil ik zo hard, dat jij het in A kunt horen!
   Liefs

 8. Weer een tijdperk afgerond. Zo meteen heb je geen kind meer op de middelbare school maar een heuse student met een OV-chip. Man wat vond ik dat oud klinken. (Ik bedoel er niets mee :p).

  • Ik vind het ook oud klinken.
   Roos rekent zich nu al rijk met haar gratis OV 😉
   Onbegrijpelijk, dat die zes jaar zo snel voorbij zijn gegaan…

 9. Ze gaat de stress dar in parijs supersnel van zich afschudden durf ik wel te wedden;-) Heerlijk dat het erop zit en de spanning hoort er gewoon bij,zélfs bij prima leerlingen slaat de stress toe kort voor de uitslag!

  • Roos leeft van feestje naar feestje.
   As. woensdag het eindexamenfeest van school al.
   Nog een dag met vriendinnen naar de Efteling, nog een dagje werken.
   Voor ze ‘t weet zit ze alweer in Parijs 😀

 10. Jaha de examens mogen dan al achter de rug zijn de zenuwtoestanden zijn dat nog duidelijk niet. Ik zou zeggen ik duim voor haar, wat ik natuurlijk doe, maar aan de uitslag zal dat niks meer veranderen hé 😉
  Wat leuk, het vooruitzicht op Disneyland-Parijs 🙂

 11. Dat zal allemaal nog goed aflopen, dat zal je zien. Tot hiertoe is het toch goed gekomen. Ook met zenuwen en dergelijke. maar uiteindelijk is het een heel slim ” kind” Goede moed mama en papa 😉

 12. Een zeer prettige manier van leren hoor. Ik deed niet anders. Maar heel de nacht doorleren dat hoefde ik niet. En dan te bedenken dat ik inmiddels de helft van alles wat ik leerde nu kwijt ben en het nooit meer terug zal krijgen in mijn geheugen 😀
  Maar ja, laten we met zijn allen duimen op een positieve uitslag. Maar ik heb zo het vermoeden dat dat best goed zit !

  Grts

  • Ze had geen andere keus. De dag ervoor had ze twee examens,
   dus had Roos alleen de avond en nacht nog om voor Latijn te leren.
   We hopen dat het genoeg is geweest 😉

  • Roos had alleen stress bij het eerste examen, Nederlands.
   Dat was een pittig examen, waar ook veel om te doen is geweest.
   Vorig jaar hebben ze er het een en ander aan veranderd, en niet ten goede.
   Hoogleraren hebben hun poot stijf gehouden en m.i.v. 2015 wordt het
   examen Nederlands zoals het altijd geweest is. Als Roos een onvoldoende
   heeft gehaald, kan het bijna alleen voor dat vak zijn.
   Dus blijf nog maar even duimen, Marja 😉

 13. Owh kakel, wat spannend. Wel meteen een log maken als je de uitslag hebt he. Ik kan me voorstellen dat je blij bent dat het leren in huis afgelopen is.

  Love As Always
  Di mario

 14. Het is zeker een verdiende feest vierend, uitslapende tijd. Het is dan ook best zwaar te noemen examens. En 12 juni is natuurlijk een prachtige dag om te slagen, ik kan het weten 😉

 15. Dat is zeker reden voor een feestje! Er valt heel wat van haar af. En van jullie ook. Nog even wachten op 12 juni… Ik weet bijna wel zeker dat het dan ECHT feesten wordt.

 16. Spannende tijd, maar ik denk dat het wel goed zit!
  Ik duim met je mee hoor, want je weet het maar nooit.
  Veel plezier voor beiden in Disney!

 17. na al de spanning van de examens, het hard studeren etc. mag ze nu van een welverdiende ontspanning genieten.Nu nog wachten op het resultaat maar volgens mij gaat dat wel heel goed meevallen.

  • Tot en met 11 juni denken we niet meer aan het examen,
   en dat slaat het de 12e in alle hevigheid toe.
   Vanaf half 2 kan ze gebeld worden…

 18. whaaaaaa. i liep vanmorgen aan haar te denken zeg kakel, griezelig gewoon:-)
  jawel hé, dan is de rust in kakelbont weer terug, “zucht”

  effies wachten nog 🙂

  xxx

  • Het waren twee heel lange weken met veel chagrijn 😉
   En nu zeggen we alweer dat die weken toch rap voorbij zijn gegaan!
   Denken aan mag altijd, Diedelidino,
   Liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *