Happy Broea-day

‘Hij is moeilijk in het gareel te houden,’ klaagde ma over jou tegen de buurvrouw. Zij kon ma’s opmerking alleen maar beamen. Terwijl jij – mijn jongere broertje – niets anders deed dan doodnormaal kattenkwaad uithalen: fikkie steken; brandende rotjes in de vuilnisemmer gooien; een appel pikken bij de groenteboer; in huis met je pistool schieten. Er kwam meer rook uit ma haar oren dan uit de loop van jouw klappertjespistool.

Als kind sloegen we elkaar de hersens in, totdat ma er genoeg van kreeg, haar toffels uittrok en die naar ons hoofd gooide. Toch deden we ook leuke dingen samen. Varen in ons rubberbootje, en hutten bouwen. Of jij ging vissen en ik moest mee om de vangst van het haakje te halen. Soms kropen we bij elkaar in bed, bliezen het dekbed omhoog, en dan roken we er aan.

Hoe ouder we werden, hoe minder we vochten. Gingen we koffie drinken in de stad, muziek luisteren op jouw kamer, moorkoppen eten en sjekkies roken.
Je hebt een grote mond met het welbekende kleine hartje: de keer dat je een konijntje dood reed met je brommer kwam je huilend thuis.

Iedereen die gezegd heeft dat er niets van jou terecht zou komen, heeft ongelijk gekregen, want je  bent nooit op het verkeerde spoor terechtgekomen. Je bent computernerd, (opleider tot) machinist, beveiligingsman, fotograaf, muziekfreak, en koffieleut. Je praat in een sprinttempo, hebt gevoel voor humor, en ik kan altijd op je rekenen. In Gouda kwam je me elke week opzoeken, en op verjaardagen laat je me nooit zitten met overtollig gebak en brokken jonge kaas. Bovendien krijg ik altijd een stevige omhelzing van je.

Je hebt mannen die uit bed komen met warrig haar en een slaapshirt, en er gelijk aantrekkelijk uitzien. Daarvan ben jij er een van. Met je doortastende charme kom je overal mee weg. Ik vind je niet doorsnee, en als ik het voor het zeggen heb, kies ik jou weer als mijn broer. Er zijn maar weinig mannen die er op hun vijftigste negenenveertigste nog zo fruitig uitzien. Lieve Broea, van harte met je eh… verjaardag :0)
Speciaal voor jou je favoriete loc en een muziekje.

38 thoughts on “Happy Broea-day

 1. hai Kakeltje!!

  Wat lief, dit verhaal…
  Eerst dacht ik, dat je het over mijn broertje had…
  Allemachtig… daar hebben we wat mee te stellen gehad.
  En kijk hem eens nu…

  Gefeliciteerd!!

  liefs, Marlou

  .

 2. Gefeliciteerd!!!! Wat ontzettend mooi beschreven hierboven wat je broer voor jou betekend. Ook prachtig dat jullie zo een mooie band hebben gekregen en nog is.

 3. Gefeliciteerd met de verjaardag van je broer maar óók met het hebben van je broer. Stiekem denk ik dat jullie wel aan elkaar gewaagd zijn en allebéi aanspraak mogen maken op de titel “wereldmens” of dat nou de broer of de zus is!

 4. Gefeliciteerd met je broer zijn verjaardag maar ook dat het je broer is lees ik zo uit je verhaal. Koester hem ze zijn goud waard zulke broers. 😉

 5. Zo hier heb ik niets aan toe te voegen. Broeah en Suza beiden gefeliciteerd .Als broeha vandaag weet waar Abraham de mosterd heeft gehaald weet jij dat vanavond ook.
  Veel plezier,
  Liefs, Ria

 6. So dan Broea Abraham, *ik durf het wel te benoemen*, hou je handen thuis ook al jeukt die in je *dat benoem ik hier dan maar niet* gestoken veer….

  Jouw Zusa mag dan wel boffen met zo’n Broea als jij, maar ehhhh volgens mij ben jij degene die boft want zeg nou zelf, wie heeft er nou zo’n moordwijf als zus, behalve jijzelf dus? Ben jaloers op je hoor!

  Gefeliciteerd iedereen!!!

 7. Je zal zo’n broea maar hebben, jij bent een gezegend mens! Van harte met broea, doe iedereen de groetjes! En ook van harte met Stacey, topmeid ook. Xxxx

 8. 🙂
  Zonder Zus was ik nooit de Broea geweest die ik ben.
  Je was er altijd, door dik en dun en ik hoop dat dit de komende tig jaar zo blijft.
  Dikke kuz, ik ga nog even genieten van mijn all-time nummer 1 !!
  <3

 9. Beste broer van Mirjam. Gefeliciteerd met je verjaardag. Al wat je zus van je schrijft lijkt mij zo positief dat het gewoon niet kan voor een broer. Maar daar je zus nooit liegt zal het wel waar zijn zeker. Blijf dan maar zoals zij je hebben wil.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.