Leesbril

De laatste tijd houdt Man mij op afstand.
‘Ruik ik soms naar een caviahok?’ informeer ik.
‘Nee,’ verzekert hij me, ‘maar dan kan ik je beter zien.’ Aha, dát verdient een nieuwe leesbril. Man pakt het verstandig aan (kenners weten: dat heeft-ie niet van mij) en gaat naar een echte opticien.

In een brillenwinkel zoeken we een montuur uit en worden Joris’ ogen opgemeten. Na twee weken is de bril klaar en Joris kan niet wachten om ‘m op zijn giechel te zetten.

Thuis wacht hem een teleurstelling: hij kan er alleen iets door lezen als hij recht vooruit kijkt. Dus niet als hij naar links/rechts boven/beneden kijkt. Raar toch? Ik zou meteen terughollen naar de winkel, maar Man zegt dat zoiets tijd nodig heeft. Na vier weken ben ik benieuwd hoeveel tijd hij nog nodig heeft. Man zegt: ‘Ik ga terug.’
Good boy!

In de brillenzaak staat een man ons glimlachend op te wachten. Een tekst boven zijn hoofd zegt: “Uw ogen zijn bij ons in goede handen.” Ik kan er niets aan doen, maar ik zie dat letterlijk voor me en het idee staat me tegen. De man heeft volgens mij zweethanden, en de uitstraling van onze vorige premier.
Man vertelt over zijn leesklacht.
‘Wat kunt u er precies niet mee lezen?’ vraagt de brave hendrik. Zijn vakkundige ogen willen details.
‘Letters,’ zegt Lief.
‘Bij een leesbril? Dat heb ik nog nooit meegemaakt.’
Tijd voor een breuk in de traditie.
‘Misschien dat u de glazen even wilt doormeten?’ stelt Man voor. Hendrik vindt dit geen wonderbaarlijk goed voorstel. Opzij zoekt hij steun bij twee collega’s maar die zijn tijdelijk stekeblind. Morrend gaat Hendrik overstag.

Met een intense glimlach komt de brave borst bij ons terug.
‘Uw glazen hebben een speciale bewerking ondergaan voor langdurig beeldscherm lezen,’ zegt hij trots. Hij spreekt de woorden een voor een en langzaam uit, alsof wij ze moeten liplezen.
‘Maar ik zie er niks door,’ houdt Joris vol.
‘Tja, dat is ook zó moeilijk uit te leggen aan leken.’
‘Door de goedkope bril van de drogist zie ik stukken beter.’
Deze belediging komt glashard aan. Uiteindelijk gaat Hendrik overstag en zal hij de speciale bewerking ongedaan laten maken. Of we daar iets op vooruit willen betalen? Dat ziet hij toch helemaal verkeerd!

38 thoughts on “Leesbril

 1. Gelukkig is het bij mij nog altijd goed gegaan, maar ik ken toch diverse mensen die ook problemen hadden met lees/varifocusbrillen.
  Hoop dat het ondertussen hersteld is.

 2. Je ziet dat ik een beetje aan het bij-lezen ben op je mooie log Mirjam. Jij kan niet alleen goed schrijven, je komt ook zo heerlijk grappig uit de hoek, als je hier voorbijkomt kan je niet anders dan vrolijk en positief de dag beginnen! Bedankt daarvoor en ook voor je lieve reacties, blij dat ik een vriendinnetje van jou mag zijn… en dat allemaal door onze al even lieve Klaproos!
  Ook bedankt voor je woorden van steun, die hebben geholpen joepie!
  Mag ik je nog één ding vragen? Wil je aub de link naar dit blog in je reactie zetten? Dan hoef ik geen omwegen te zoeken om toch bij jou te kunnen komen want ik wil dat in het vervolg beslist blijven doen!

  • Hej hej Gerda! Wat heb je een gezellige reactie achtergelaten.
   Ik heb je maar meteen aan mijn leeslijst toegevoegd 😉
   Ik ga mijn best doen om in mijn reactie bij jou mijn link te plaatsen.
   Zwaai zwaai!

 3. O Mirjam, wat herkenbaar!!
  Ik heb sinds een paar maanden ook een opgemeten bril, hartstikke hip is ‘ie!
  Maar ik heb precies hetzelfde. Het bovenste deel is gewoon kijken, het middelste beeldscherm en het onderste een leesgedeelte.

  Kyl had hem gehaald toen hij eindelijk klaar was omdat ik toen nog in het ziekenhuis lag.
  Een dag daarna gingen ze voor twee weken dicht ivm een verbouwing. Ik vond het direct niets.

  En ik was dat ding helemaal vergeten, ik had gewoon mijn Kruidvat tijgerleesbril weer op. ( danwel mijn Hema-bril of zelfs mijn Zeeman bril.
  Alles beter dan die bril van de opticien.

  Stom toch! Zal ik toch maar eens terug gaan?
  Heeft Joris zijn herstelde bril nu al?
  Ben benieuwd hoor.
  Liefs, Narda

 4. Als ik denk aan een leesbril, heeft dat niets met een computer te maken. Lezen doe je de krant of een boek of een tijdschrift. Naar de computer kijk je en pik je af en toe een tekst mee, maar dat wil ik geen lezen noemen. Dus, brillenmeneer, een leesbril is om te LEZEN!

 5. Heee Kakelinooo!

  Arme Joris… oude oogjes…

  Bij de HEMA verkopen ze prrrrima leesbrillen!
  Ik heb ze al jaaaaren in alle soorten en maten.
  Langzaam aan van +1 nu naar +2,5 voor het gewone lezen.
  Voor de computer +2

  En overal liggen ze (behalve de computerbril)

  En laatst heb ik tóch nog een “echte” aan laten meten voor het koor: een lees”maantje” met daarboven gewoon glas, zodat ik de dirigent goed kan zien zonder steeds mijn bril af te hoeven zetten.

  Sterkte… met al dat brillengedoe!

  Xxx, Marloulou

  .

 6. Nah ja … een échte opticien? Ammehoela!
  En die speciale bewerking zou ik ook aan mijn laars lappen … goed dat Joris de opticien van zijn roze bril heeft afgeholpen 😉

 7. Vlam ging laatst voor eensimpele leesbril, bleek ie hartstikke kippig te zijn en we verlieten met een varifocusgeval van 700 euro de winkel. Zucht.

 8. Oh boy! Ja, dan ga je bij een ‘opticien’ die het toch duidelijk beter vanaf zou moeten brengen maar nee hoor! Tjemig zeg, als jouw man met dat ding niet kan lezen dan kan hij niet lezen… punt. Alsof je voor je plezier nog es een keertje langsgaat.
  Heb het ook aan de hand gehad, allé iets soortsgelijks bij een opticien. Mijn man was heel wat vriendelijker en proffesioneler gediend bij pearle… phoe nu jij…

 9. Veel verkopers zien alleen € en $

  niet alle mensen die iets zoeken zullen het vinden
  zelfs kijkend door een nieuwe bril
  is het zicht soms zo goed als nihil
  zij die oogmetingen doen blijken vaak zelf blinden

  Lenjef 🙂

 10. Ik lees het alweer, ik ga niet voor de leesbril…
  ik heb jaren terug een prismabril aangemeten gekregen ivm fixatie disperatie…kon alleen rechtuit kijken ivm de lens. lezen was gelijk een no go. Bril na een half jaar nooit meer op gezet, zonde van het vele geld. 🙁

  De heeeeeeel kleine lettertjes lees ik wel met de vergrootglas van de foon( toch wel handig dat smartgebeuren haha)

 11. Hadden jullie gevraagd om deze special bewerking? Nee! Dan verwacht je dat ook niet. Je verwacht een krant of boek te kunnen lezen, niet de ondertiteling van de t.v.. Veelal lees je een krant of boek met een gebogen hoofd. …….even vergeten te checken door meneer optiek! Maar ja…. tegenwoordig lezen veel mensen natuurlijk ook kranten en boeken op de computer….. Waarschijnlijk zag hij jullie voor heel moderne mensen aan!

 12. Aan Hendrik heb je dus niks…

  Ik trof laatst een verkoper bij de Pearl die niets maar dan ook niets van de diverse soorten schoonmaak en inzetvloeistoffen bleek te weten. Het is dat ik dat spul nodig had… Anders had ik hem laten staan met zijn onnozelheid..

 13. Een leesbril is helemaal geen bril voor de computer, ik zie weinig met m’n (echte) leesbril op de computer. De bril voor de computer kan ik dan weer niet de krant mee lezen. Een échte ” opticien toch zéker moeten weten dat de “hoek” waarin je naar je krantje kijkt totaal anders dan die naar je beeldscherm.

 14. wie koopt er nu een bril voor alleen naar de computer te kijken, dat zijn er weinigen
  Bij een optiek moeten ze de klant toch geven wat ze vragen?

 15. En ziet i nu weer beter?
  Mijn vader heeft dit jaar 3 brillen gehad! 2x waren de glazen niet goed en kreeg i brandende ogen. Brilglazen maken is nog een hele kunst

 16. is íe nou helemaal van zijn toko gevallen die pastoor:-)
  niks betalen,
  geld bijgeven zo lijkt het me haast,
  oh gut toch kakelino wat een lastig parket,
  erg hoor een bril waar je niks door ziet,
  waar is de tijd van de ouderwetse lorgnetjes in ‘s hemelsnaam gebleven:-)

  sterkte aan Joris * proest*

  sterkte…. ehhh dat heeft niks met die bril te maken hoor:-)

  xxx

 17. Heb ook een leesbril, heb ik ook nodig bij het kaarten, maar als ik op tafel kijk moet de bril weer af… krijg er de zenuwen van.. dan maar de kaarten op een afstandje 🙂
  Succes met de bril…

 18. Tegen mij werd destijds gezegd dat ik dan maar nieuwe glazen moest nemen Excuse me!! Ik had net nieuwe glazen !! Alle deurposten zagen er krom uit en duizelig dat ik was ,na veel gehakketak hebben ze het in orde gemaakt .Nooit meer daar geweest Tegenwoordig ga ik gewoon naar Hans en nooit problemen ! Ben benieuwd hoe het bij Joris zal aflopen .
  Liefs Elisabeth

 19. Hier ook zoiets gehad alleen hadden ze verkeerde sterkte in de bril gezet. Ook een zelfde soort reactie in het begin. U bent er nog niet aan gewend, geef het tijd.. En pas later hun fout toegeven. Ik ben niet zo gemakkelijk als zo’n verkoper er omheen blijft draaien om hun fout te verhullen.

 20. Zo, ik ben wel benieuwd hoe dit verder gaat. Of het ook geholpen heeft, want hij neemt het wel heel makkelijk op. En ik zou echt niet zomaar betalen. Zij hebben hem behandeld zonder dat jij er om gevraagd hebt, dus ik zou het zeker niet betalen om te verwijderen.

  Love As always
  Di Mario

 21. Ach en guttegut,lastig een bril ………..ik zie er ook geen gat in…de bril die ik nu heb bevalt zo goed,dat ik er een hekel aan heb dat deze zowat billy matglas is dus ja geen keus…….enkel een montuurtje kiezen is al lastig want zelfs dat zie ik niet…..eerdaags staat hier de oogarts weer op het menu……oh en wee..een ‘bakellende’

 22. Ooit heb ik ook eens een leesbril laten aanmeten bij een opticien maar man wat viel dat tegen. Tegenwoordig heb ik er altijd een van de supermarkt of de drogist, stukken goedkoper en het bevalt veel beter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *