Spraakgebrek

De eerste keer dat ik met mijn eigen stemgeluid geconfronteerd werd, was in de zesde klas van de lagere school. De late Middeleeuwen, ja.
Meester Baan had zijn bandrecorder meegenomen naar school, had wat tekstjes uitgezocht, en om de beurt mocht iemand uit de klas een stukje voorlezen.

Het was een verschrikking. Het begon al met de titel van mijn onderwerp: “Stalac-tieten.” Na de eerste schrik, sprak ik rest van het onderwerp in.

Bij het afluisteren lag heel de klas dwars over zijn tafeltje van de lach, en zat ik verstijfd op mijn stoel. Al mijn vriendinnetjes klonken als zichzelf, maar ik als het monster van Rotterdam. Die hoge stem en dat platte accent…Zo kon ik toch niet over straat? Maar hoe moest ik dan praten?
Ik was vers verhuisd vanuit Rotterdam naar de Krimpenerwaard en had tot dan toe weinig aandacht aan mijn uitspraak besteed.
Toen ik erop ging letten, hoorde ik dat de meeste kinderen uit mijn klas “boers”praatten; eentje Amsterdams, eentje Hagenees, en een ander bekakt.
Ik wilde met geen van hen ruilen. Niet omdat mijn accent “beter” was, maar omdat ik de andere niet bij me vond passen.

Mijn belangstelling voor mijn uitspraak vervaagde. Ik ging naar de havo en later werken in Rotterdam. Daar viel ik niet op. En als er al verschil was, was dat omdat veel collega’s Engels praatten.

De jongste confrontatie met mezelf was vrijdag. Ik moest dringend Roos spreken, was mijn mobiel vergeten en belde vanuit een winkel naar onze landlijn.
Ik kreeg de voicemail en sommeerde Roos op te nemen. Ze hoorde me niet, want ze was aan het stofzuigen. Dat doet ze anders nooit.
Bij thuiskomst luisterde ik naar mijn eigen ingesproken bericht en schrok me het schompes.

Bij het in bed stappen, dacht ik: ik mag dan weg zijn uit Rotterdam, Rotterdam is nog niet weg uit mij.
Middernacht murmelde ik: ‘Er spoelt gewoon nog wat Maaswater door mijn bloed.’
Bij het ochtendgloren was ik eruit: iedereen praat zoals-ie gebekt is.
Sinds ik dat besef, noem ik mijn spraakgebrek gewoon Algemeen Beschaafd Rotterdams. Dat klinkt een stuk beter!

70 thoughts on “Spraakgebrek

 1. mijn spraakgebrek zal voor de meesten onder jullie onverstaanbaar zijn.
  Misschien moet ik toch maar eens een gesprek opnemen en op youtube en mijn blog plaatsen. Een idee ?

 2. Ik ken het. Ik was een jaar of 13 toen ik voor het eerst mijn stem hoorde. Wekenlang heb ik daarna niet durven te praten. Wat vond ik het vreselijk. Ik dacht dat ik een zwoele, warme stem had maar het geluid dat ik produceerde was verre van dat!

  • Je dacht dat je een zwoele, warme stem had 😀
   Ik heb zitten schuddebuiken. Ben je al over de klap heen?
   Wees blij dat je mij nog nooit hebt horen zingen. Mijn huisgenoten hebben me dat in hun nabijheid verboden!

 3. Ach vreselijk als ik mezelf terug hoor, dan denk ik dat ben ik toch zeker niet hahaha. Ach ik denk maar zo als iedereen je maar verstaat en begrijpt. En als we allemaal hetzelfde zouden praten zou het toch maar saai zijn toch 🙂

 4. Ach ja….. Mijn stem. Op dit moment klinkt deze ruw en beschadigd door het hoesten…..
  En een accent? Vast wel… Alleen hier in de streek praat bijna iedereen hetzelfde en valt het niet op. Streektaal? Ja, hier kluiteren we de biggels op d’n wurf; en dat snapt iedereen hier…. Hier wel….

 5. Ach de meesten van ons vinden onze eigen stem vreselijk om te horen en ik ben er ook een van .De eerste keer dat ik mijn eigen stem hoorde schrok ik me helemaal te pletter ,vooral hoe mijn a klonk ,zo ”lekker” plat ! Daar ben ik wel erg op gaan letten en dat is wel veranderd .Hoor ik mezelf nu klinkt het heel gewoon .En Rotterdams vind ik zo leuk klinken ,familie van mijn vaders kant woonde daar .
  Liefs Elisabeth

 6. Hahahahahahahahahaha (kan de hele reactie zo vol zetten). Ik vind het heerlijk al die dialecten en accenten. Hier wordt geen dialect gesproken omdat deze hier (nog) niet bestaat… Meid.. wees trots op je accent 🙂

  • Omdat deze hier = daar nog niet bestaat??
   Nu maak je me wel heel nieuwsgierig naar waar je woont…
   Het kan geen Almere zijn, want daar praat iedereen volgens mij Amsterdams.
   Laat iets van je horen!

 7. Nu zit ik echt wel met een dilemma. Ik schreef namelijk ook al een stukje in concept over het horen van mijn eigen stem. Dat zijn stukjes in de koelkast. Die gebruik ik tijdens de evenementen als ik geen tijd heb om ze kakelvers te posten.

  😉

  Er een verwijzing naar hier bij zetten, zal de properste oplossing zijn.

  😀

  • Ik zie het probleem er niet van in, Wizzewasje.
   Ga gerust je gang. Het gebeurt toch regelmatig dat we af en toe hetzelfde onderwerp aansnijden?
   Gewoon doen! Ik kijk naar je stukje uit 😉

 8. Goede morgen lieve Kakel!
  Eventjes OT om op je reactie te antwoorden: doen hoor, met zo’n ballon meevaren als je er de kans toe krijgt, het is een onvergetelijke ervaring, helaas wel een beetje duur…

  • Roos zei dat ze vindt dat ik een mooie stem heb.
   Ze is natuurlijk bevooroordeeld, maar wel leuk om te horen.
   Ik denk dat dierbaren net zo over jouw stem denken!

 9. Oh men, nu zit ik in een identiteitscrisis. Ik weet niet meer wat ik praat. Geen Algemeen Beschaafd Eindhovens (mag ik hopen want zo ben ik niet opgevoed) maar ook geen Venlooos of wat dan ook.

  Ik klinkt voor iedereen als iemand die niet uit die plaats komt.. :-/

  • Je praat gewoon Nederlands met een accent 🙂
   En iedereen heeft zijn eigen manier van praten, en dan bedoel ik niet zozeer de uitspraak,
   maar het gebruik van grammatica en woordkeus.
   Leuk joh! Anders zouden we allemaal op dezelfde manier schrijven.
   Dát is pas saai.

 10. Als ik mijzelf eens hoor dan kan ik alleen maar luid kreunend denken NEEEEEEEEEJ.
  Het lijkt wel alsof ik lispel brrrr. Dan denk ik weer articulatie..maar ja dat ben je zo weer vergeten he?

 11. Ach gosh lieverd toch!!! Je bent zo mooi met dialect en al!!
  Je moerstaal is het mooiste dat je hebt en bij de hedendaagse taalverloedering mag je dat dus gerust koesteren en ‘in leven’ houden.
  Daarbij….. hoe gaaf is het niet om in het ene deel van ons klein kikkerlandje uitspraken te hebben die mensen uit het andere deel niet begrijpen… hilarisch toch!

  Enne als ik mag….. ik ga je even verbeteren…. 2x zelfs….
  1)
  Men praatte ‘boers’ …. of….dat zij ‘boers’ praatten.
  2)
  ABN … Algemeen Beschaafd Nederlands is al jaren geleden gewijzigd in Boven Gewestelijk Nederlands…. Iemand die het Nederlands niet goed beheerst zou door die term tegelijkertijd als onbeschaafd betiteld worden en dat is natuurlijk niet de definitie 😉

  Overigens……….met of zonder dialect, hou toch wel van je hoor!!

  -x-♥

  • Dankjewel, ik heb het verbeterd!
   Ik vind het Nederlands een mooie taal. Alleen al het idee dat het wereldwijd verhoudingsgewijs maar door weinig wordt gesproken en geschreven!
   Heet ABN nu Boven Gewestelijk Nederlands? Dat klinkt bijna als een besmettelijke aandoening.
   En die heb ik dan waarschijnlijk ook 😉
   En wat praten ze dan in het overige deel van Nederland?
   …<3 weet ik toch 🙂

   • Graag gedaan 😉

    Jah…. men had volgens mij ook wel een betere naam kunnen verzinnen maar heej…. zo slim waren ze nou ook weer niet he?
    Het heeft te maken met de grote rivieren….. alles daarboven noemen ze Boven Gewestelijk ….. heel raar want dat impliceert volgens mij weer dat iedereen die onder die rivieren woont geen (goed) Nederlands zou kunnen spreken… en dat klopt natuurlijk ook weer niet.

    Ach ja… sommige ziektes zijn ongeneeslijk maar niet dodelijk 😉

    goedzo, nu niet meer vergeten!

 12. Volgens mij heeft iedereén moeite met z’n eigen stem terug horen, ik ben dus ook geen uitzondering;-)
  Zeker als ik even niet oplet is nog meer dan duidelijk dat ik geboren en getogen ben in Den Haag. Ik kán met zowel het platte Haags als het bekakte Haags wel uit de voeten maar alleen “expres”, maar onbewust is toch de Haagse invloed ook na 25 jaar Rijswijk nog steeds te horen.

  • Ik kan ook bewust plat Rotterdams, bekakt of Brabants praten.
   Maar het is zoals je zegt: het kost moeite.
   Jouw stem zou ik zó herkennen na al je filmpjes…
   En ik begrijp niet waar je je druk om maakt 😉

   • O maar ik maak me er ook niet druk over hoor, alleen als ik m’n eigen stem hoor heb ik dezelfde reactie als iedereen, ben ik dat?

 13. ik ken je stem natuurlijk niet, ik ken ook geen rotterdams of…..
  maar ik zelf ben van overpelt en overal waar ik kom horen ze dat, dus het is overal hetzelfde, end as niks om je over te schamen

 14. Hahahaha vreselijk is het om jezelf te horen spreken. Maar het mooie van alles is dat iedereen dat van zichzelf vindt. Fijn dat je tot het inzicht bent gekomen, midden in de nacht (volgens mij is dat voor iets anders bedoelt midden in de nacht) en dat je precies zo praat, precies zo als het bij jouw hoort 😉

  * nieuwe computer en weer opnieuw aanmelden?

  • Ik doe van alles middenin de nacht, behalve slapen 😉
   Heb je een nieuwe computer? Wel even een klus om je overal weer opnieuw aan te moeten melden.
   Dat heb ik ook als ik mijn geschiedenis op Google wis. Moet ik overal mijn wachtwoord weer invullen…

 15. Aaah, ieder vogeltje zingt zoals ie gebekt is. Toch?? Over zingen gesproken. In de tijd dat de beesten konden spreken, was ik er ten volle van overtuigd dat ik kon zingen als een nachtegaal. Ik nam mijn cassetterecorder en zong met volle overgave in de micro terwijl ik opnam. Menslief…….ik denk niet dat ik sedertdien nog ooit luidop heb gezongen 😀 …toch niet de eerst daaropvolgende jaren 😀

  • Mijn gezinsleden prijzen zich gelukkig als ik NIET zing in hun nabij zijn.
   Je zou ze toch…?
   Ik beperk me tot zingen in de auto. Daarin ga ik helemaal los 🙂

 16. ha die kakelinooo!

  Nikls mis met een accentje.
  En zeker niet met een Rotterdams accentje.
  dat sluipt er in en laat het maar lekker zitten.

  Klinkt juist heeeel charmant!

  En Maaswater in je bloed…
  Ach… er zijn ergere dingen.

  dagdag!
  heb het goed vandaag…

  Xxx, Marlou

  .

  • Ik heb zo mijn vermoeden waar jij vandaan komt…
   Voor Rotterdamse begrippen klink ik nog beschaafd, denk ik ;-))
   Baai baai Marloulou <3
   En blijf vooral praten zoals jij gebekt bent.
   Je komt luid en duidelijk over!
   Liefs xxx

  • Mijn dochter praat polder-Nederlands.
   Mensen jonger dan 40 schijnen dat allemaal te doen: van de ij een ai maken.
   Let er maar eens op. Of weet je wat, doe maar niet. Je hebt er een dagtaak aan 😉

 17. Waar het om gaat is dat je je verstaanbaar kan maken naar anderen toe en dat er niet slechts wat gromgeluid uit je keel komt 😀
  De eerste keer dat ik mezelf hoorde dacht ik ook bij mezelf. WTF…..
  Maar iedereen hoort zichzelf kut begreep ik later. 😛

 18. ach kakeltje, elk mens schrikt van zichzelf …
  ik ook hoor,
  jij praat netjes, en je klinkt beschaaft gewoon zo houden hé,

  als ze mij horen zeggen ze waar kon jij vandaan dan 🙂
  je kan precies horen waar ik gewoond heb:-)

  kakaketje, je bent goed zoals je bent,:-)
  heb het goed vandaag

  xxx

  • Ik klink beschááfd? Oh, Dienelidino, ik heb mijn buik vastgehouden van het lachen 😀
   Jij klinkt vooral heel erg lief, en dat is precies wie jij bent <3
   Het was vandaag chagrijnig hondenweer, maar in huis had ik nergens last van.
   Ik brandde de herfstlichtjes met de Peelblaadjes, en ik zag dat het goed was.
   Liefs!

 19. Héél herkenbaar lieve Kakel, zelf heb ik dat gevoel ook. Dan wel niet omwille van mijn accent, want daar kan je aan schaven, maar aan die vreselijke heksenstem van mij, en daar valt niet aan te verhelpen hihi.
  Maar wat een mooi slot breide ja aan dit heerlijk verhaal: inderdaad, iedereen zing zoals het gebekt is… houden zo meid!

  • “Een vreselijke heksenstem?” Ik geloof er niets van!
   Ik ken je nog maar heel kort, maar dat maak je mij niet wijs.
   Trouwens: ik zou best een heks willen zijn. Een witte heks, uiteraard 🙂
   En ik neem iedereen zoals-ie is, hoor.
   Liefs Kakel

   • Jawel hoor, het is effectief zo Kakeltje hihi. En oef, je neem mij dus ook zoals ik ben, een heks. Dat is heerlijk om zijn hoor, ik raadt het je aan! *wink, big smile*

  • Haags? Dat had ik niet verwacht, maar dat komt omdat je in Belgie woont.
   En waar je daarvoor gewoond hebt, weet ik eigenlijk niet. Maar dat kan ik nu raden 🙂

   • Ik zal je even helpen:
    Van mijn geboorte in 1955 tot 1972 in Den Haag, toen 3 jaar in Zoetermeer waar mijn ouders heen verhuisden. Na ons trouwen eerst 11 jaar in Voorburg, toen 11 jaar in Voorschoten, 8 jaar in Tilburg en sinds 2005 in Ravels.

   • Ik snap het. Hieruit blijkt wel dat de jaren waar we onze jeugd doorbrengen, bepalend zijn voor hoe we klinken.
    Tenzij we logopedielessen volgen. Dat lees ik weleens in een roddelblad bij de kapper: dat BN’ers moeite doen hun accent kwijt te raken.
    Gelukkig heb ik geen acteer-ambities 😉

 20. Er is niets mis met een beetje Rotterdams accent, zolang ze je maar begrijpen. Dan moet je natuurlijk niet zeggen dat ze ergens de hol op moeten, want dan staan ze je raar aan te kijken. Zo iets als wanneer ze tegen mij zeggen dat de deur los is en ik al bijna naar het gereedschap loop om de deur te repareren.

  • Welkom Adam! Je slaat de spijkers op zijn kop.
   Hiero waar ik nu woon 😉 zeggen ze “de stoep op” in plaats van “de hol op.”
   En dat de deur los is, daar ben ik nog steeds niet aan gewend.
   Een feest der herkenning!

 21. De eerste keer dat ik mijn stem terughoorde dacht ik ” hè, ik hoor mijn moeder!”
  Volgens mij hoort niemand zijn of haar eigen stem graag terug 🙂

  Ikzelf krijg altijd te horen dat ik voor een Brabantse veel te netjes ABN praat, maar in Amsterdam herkennen ze meteen dat ik uit Brabant kom.

  Ach, zo lang we elkaar nog kunnen verstaan, maakt het eigenlijk niet uit. Toch?

  • Veel mensen zeggen inderdaad dat mijn stem veel op die van mijn moeder lijkt.
   Mijn moeder praat alleen iets netter. Komt helemaal overeen met ons uiterlijk 🙂
   Zo lang je elkaar maar kunt verstaan. Er met een beetje goed wil, lukt dat altijd!

 22. In mijn beleving spreekt iedereen die ik alleen maar virtueel ken gewoon Brabants, net als ik. De eerste keer dat ik een blogvriendin hoorde praten werd dat idee meteen om zeep geholpen. Ze sprak zo Fries als wat, dat was even schrikken. Als ik jouw schrijfsels lees klinkt dat in mijn hoofd ook gewoon mooi Brabants, dus ik geloof er helemaal niets van dat jij een Rotterdams accent hebt, gewoon met een zacht G toch?

  • Oh, maar ik kan heel goed praten met een zachte G.
   Met mijn ouders en broer heb ik vroegah veertien jaar op de camping in Brabant gestaan 🙂
   Dus lees mij gerust op z’n Brabants!

 23. ha, dat is precies waarom ik nooit praat als ik film, ik hoor mezelf ook niet graag.
  Niemand hoort zichzelf graag, denk ik.
  En wat grappig dat je je eigen accent niet hoort, terwijl anderen jou niet anders kennen.

 24. Ach als er maar geluid uit komt…….ik praat mijn eigen taal en dat is een tikkeltje Amsterdams begaafd eh beschaafd Hollands ha ha………stemgeluid is weer wat anders daar heb ik nog wel een anekdote van……..voor op het blog….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *