!Si

‘Suzanne en ik willen deze zomer samen op vakantie,’ deelt Roos mee tijdens het avondeten.
Lief en ik knikken simultaan dat het goed is.
‘Op één voorwaarde,’ zeg ik.
Roos neemt onmiddellijk aan dat er een ramp op komst is en kaatst in de chagrijn-stand: ‘Moet ik zeker in Nederland blijven?’
Ik steek mijn tong naar d’r uit. ‘Je mag overal naar toe zolang je maar binnen Europa blijft. Je gaat niet naar een of ander gaar land dat de vrouwenrechten niet respecteert. Turkije of zo.’
Roos’ gezicht klaart meteen op.
Is dat alles? Oehoehoe.
Ze wil niet eens naar Turkije!

Een paar dagen later doet ze haar kamerdeur open net als ik de trap op kom lopen. ‘Suus en ik gaan een stedentrip doen, mam, en we beginnen in Londen.’
‘Londen…’zeg ik met een blik naar buiten. Het regent al uren. ‘Ik zou lekker naar Barcelona gaan… Cultuur, mooi weer en het ligt aan zee.’

Merkwaardig. Roos vindt mijn ideeen altijd zo-zo maar ik heb het woord ‘zee’ nog niet uitgesproken of ze is van reisbestemming veranderd.
Ze appt haar vriendin en wacht op antwoord.

Ping!

Roos kijkt op haar schermpje en gilt: ‘Si!’ De adrenaline schiet door haar heen en ze springt dansend heen en weer op de trap.
‘Niet op de trap!’waarschuw ik. Maar twee keer op één dag het advies van je moeder opvolgen is uiteraard teveel gevraagd.
‘Ga je nou reisgidsen halen?’ informeer ik.
Reisgidsen? Die zijn toch van papier? Dat is voor theemutsen met krulspelden. Laat dat nou maar aan haar over.

De feestvreugde groeit bij de aanblik van het aanbod op internet.

Twee weken later hebben de vriendinnen geboekt.
Roos dreunt op: ‘Eén week, een hotel in het centrum, logies, ontbijt, en we vliegen vanaf Brussel… Wacht!’ roept ze met een snelle blik naar mij, ‘Ik weet al wat je wil zeggen, maar ik ben nog niet uitgepraat! Dat scheelt 200 euro per vliegticket, en met onze studentenpas betalen we voor een treinkaartje naar Brussel maar 26 euro.’
Die Roos….Heeft ze toch niet voor niets economie in haar examenpakket gehad.

Nu moet ze gevoelsmatig tientallen jaren wachten tot het 19 juli is. Maar dan hééft ze ook wat: vakantie zonder begeleiding. Groter geluk is ondenkbaar!

59 thoughts on “!Si

 1. Heb je haar al verteld dat jij de aangrenzende hotelkamer in dezelfde week hebt geboekt? Gewoon toeval natuurlijk, maar als jullie toch zo in de buurt zijn, is het net zo gezellig om gewoon met z’n vieren op te trekken, toch?

 2. Leuk Barcelona! Staat trouwens ook nog op mijn lijstje :-). Tja kleine meisjes worden groot hè. Mijn oudste is vorig jaar alleen naar Portugal geweest. Was wel spannend maar alles is goed gegaan met haar en ons haha.Sterkte, is toch wel vreemd zo’n eerste keer hoor 😉

 3. Hahaha voor theemutsen met krulspelden.. Geweldige opmerking.
  Ja alles kan digitaal tegenwoordig. Of dat een pluspunt is?
  Ik zou ook niet staan te juichen als een van mijn kinderen naar een bestemming buiten de Eu zouden willen dus jullie enige eis is een zeer begrijpelijk.

  Alleen op vakantie. Zonder ouders dan.. Dat wordt een hele spannende stedentrip.

 4. Barcelona staat in mijn top vijf van favoriete steden Kakeltje, wat zal ze daar plezier beleven. Oog en verstand worden er gestreeld, bovendien mag ze er eindelijk eens op uit zonder die bemoeizieke moeder! *wink, big smile*

 5. Tja….. Ik kan er niet over meepraten. Ik heb helaas geen kinders en op vakantie gaan heb ik vroeger niet gedaan, ook niet met vrienden of vriendinnen. Ik ben ooit met mijn man in Orvelte, Valkenburg, Maastricht en Zierikzee geweest. (Een weekendje) Maar ook dat is alweer jaren geleden.

 6. Ha die Kakeltje,.

  spannend!
  Voor het eerst met een vriendinneke weg…
  Ik vond het destijds zo enerverend.
  Was blij, dat mijn eigen Roosje weer heelhuids terug was!

  Dagdagdag!
  Dikke pakkerd van Marlou

  .

  • Ik zal ook wel blij zijn als Roos weer heelhuids op de stoep staat.
   Bijna was ik vergeten dat ik op haar leeftijd naar Zuid-Frankrijk ging 😉
   Maar ik vind het ook zó leuk voor haar!
   Dagdag Lief Mensch <3
   Liefs Kakel

 7. Die eerste keer op vakantie is bijna heilig op due leeftijd. Geen bemoeienissen van ouders. Om naderhand te beseffen dat het fijn is naar huis terug te keren. 🙂

 8. Spannend!! Voor je dochter en voor jullie. Barcelona lijkt mij enig. Mijn kinderen roepen al jaren dat wij er eens naar toe moeten. Maar wij zijn niet zo reislustig. Misschien toch gewoon eens boeken. In augustus zijn wij 40 jaar getrouwd. Misschien als verrassing voor Hubbie?

  Liefs Frederique

  • Doe het gewoon als cadeautje voor jullie samen! Om de volgende 40 jaar te vieren 😉
   Zoiets verwacht Hubbie echt niet; des te leuker is de verrassing.
   Liefs Kakel

 9. Spannend om voor de eerste keer alleen met een vriendin op stap te gaan. Spannend voor dochter, maar ook voor moeder.
  Ze zal het vast fantastisch vinden. Tenminste als ik alle foto’s uit die mooie stad bekijk. Zelf ben ik er helaas nog nooit geweest, maar hij blijft wel op mijn wensenlijstje staan.

 10. kan zij niet eens uitkijken voor een weekendje Barcelona voor ons? Voor zo weinig mogelijk geld? Want ik zou toch zo graag ‘s mijn petekind bezoeken die daar woont en werkt… 😉

  • Ik denk dat jij beter kunt zoeken dan Roos. Jij hebt zoveel ervaring met je culinaire uitstapjes 😉
   En als ik het vraag, weet ik al waar het op uitdraait: Billy wacht op antwoord…

 11. Misschien komen onze kinderen elkaar nog wel tegen, pascal gaat 24 juli voor het eerst alleen (oke, met vier dames) naar lloret de mar! Hadden ook nog reisje naar barcelona gepland, dus wie weet….

 12. Ja, een beetje jaloers ben ik wel hoor! Het is eeuwen geleden dat ik in Barcelona was, en heb bijna niets gezien.
  Theemutsen met krulspelden vind ik grappig!

 13. Barcelonaaaaaaaaaaaa
  Giga mooi, volgens een stel dochters van mij
  En volgens de meiden liepen er meer zakkenrollers rond dan Spanjaarden

  Leuk voor de meiden
  De wijde wereld in

  De jongste hier gaat weer naar Lourdes
  Zieken helpen duwen en verzorgen

 14. Kan het me helemaal voorstellen..

  Daphne en ik gaan naar Antwerpen/Gent/Brussel …… moeten alleen nog de data prikken…

  Heerlijk voor Rooske, knuffel der maar ff namens mij

  {knuffel} speciaal voor jou omdat ik van je hou

 15. Hallo, hallo, hallo….

  om de wijde wereld te ontdekken
  willen adolescenten vertrekken
  naar verre plekken

  de ouders, ach
  helemaal van slag
  betalen zich gauw
  blauw
  aan ontelbare telefoongesprekken

  Si, si, Mirjam! 😀
  Lenjef

  • Gracias, gracias Lenjef!
   Haha: de ouders, ach, helemaal van slag…
   Hoe doe je dat toch telkens? Zo weinig woorden maar precies zeggen waar het over gaat 🙂
   Bedankt vriend xxx

 16. Tja zo gaat dat en je mag vast delen in de voorpret en daarna nog eens van de napret.Zo’n weekje is zo om.

  Vakantie herinneringen maken, dan is Barcelona super om mee te beginnen.Veel plezier allemaal!

 17. Leuk voor Roos, en Barcelona is natuurlijk prachtig. Dochter was vorig jaar alleen met haar vriendin naar Boedapest, en later met een vriend naar Berlijn. Toch ben ik iedere keer blij als ze heelhuids weer thuis is.

 18. Met zo’n leuk vooruitzicht duurt de tijd gewoon erg lang. Tja kleintjes worden groot. Dat willen we graag, maar als het dan zover is dat ze groot zijn, kost het toch weer moeite om ze als groot te behandelen.

 19. Je hebt dus nog even tijd om te wennen bij het idee dat je dochter ALLEEN (lees zonder ouders) op vakantie gaat. Pffffff. Gelukkig mag ik nog langer aan het idee wennen 🙂

 20. Vakantie zonder begeleiding. Groter geluk is ondenkbaar.
  Met zo’n verstandige conclusie zal het loslaten jullie wel lukken. Perfecte stad, perfect land, vooral zonder theemutsen met krulspelden. Heerlijk stukje om te lezen.

 21. zonder begeleiding…het mag en moet eens gebeuren…

  en als bestemming is Barcelona aan te bevelen..

  mooie foto van de Sagrada Famila, waar men nu acht van de twaalf torens afgewerkt heeft..

  groeten

 22. O leuk toch voor haar. Ja de eerste keer zelf op vakantie spannend. Gelukkig ging min zoon de eerste keer naar Zeeland toen hij 16 was. Op zo’n jongere camping. Maar Barcelona lijkt me ook mooi nooit geweest. Leuk voor die meiden hoor, en je moet toch iedere keer een stukje loslaten…… Ach tegenwoordig kan je makkelijk appen of mailen en zo dus kan je het toch nog een beetje volgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *