Wokken

Lief heeft een hoog cholesterolgehalte. Niks nijpend maar toch… We eten al reuze verstandig, dus waar valt nog winst uit te halen? Ik dacht: laat ik eens gaan wokken. Man kocht de pan en ik de ingredienten. Recepten genoeg, maar Kind en ik moeten er ook van mee-eten en daar wrikken onze teenslippers: allebei heetgebakerd maar een afkeer van gepeperd eten. Deze keer zou ik echter niet moeilijk doen over knoflook, gember en pepers, maar als een volwassen vent mijn bord leegeten.

Tijdens de bereiding loerde Kind angstvallig in de pan. Die kleine rode ringetjes hè, dat is toch dat rode tuig waar je lippen van in brand vliegen en naar buiten toe omkrullen? Om over je tong maar te zwijgen.
Ik moest haar gelijk geven: het eten rook pittig, en ik begon al spijt te krijgen van mijn stoere voornemen. Ik hield Saartje een stukje peper voor. Ze snuffelde eraan en trok haar neus op: vreet dat zelf maar op. Dat gaf te denken, want Mevrouw Konijn lust alles.

Wij gingen aan tafel.
Man proefde even, deed er nog wat likken sambal door, en viel verlekkerd aan. Kind en ik namen voorzichtig een hap.
Ha-ha-héét! We keken elkaar aan en dachten hetzelfde: op de verpakking van het zakje saus had “mild” gestaan. Absoluut een grove leugen!
Echt, Kind en ik deden ontzettend ons best, maar al naar enkele happen kregen we een loopneus, en stonden de tranen in onze ogen.

Ik proefde zelfs geen groente of vlees meer, alleen maar felle prikken op mijn tong. Alsof ik in een egel beet. In paniek pakte ik het glas water, hing mijn tong erin en dronk gulzig het glas leeg.
Kind krijste dramatisch, duwde haar stoel achteruit, en vloog naar de keuken, waar ze haar tong onder de stromende kraan hing.
We hoefden niet met haar naar het brandwondencentrum, maar de rest van de avond zag ze er wel verhit uit, en had ze een verschroeiende dorst.

Met Man heb ik een pittig gesprek gevoerd. Sindsdien eten we milder.

77 gedachten over “Wokken

  1. Mooie afsluiting met dat ‘pittige gesprek’. En het is een herkenbaar probleem, ik houd van scherp maar mijn vriend weer niet. Lastig om voor elk wat wils te koken.

  2. Dan moet je Madame Jeanette maar niet proberen Kakel. Die peper gebruik ik te pas en te onpas. Zelfs je vingers staan in brand als je de (opengesneden) peper te lang vasthoudt!

  3. Mijn Lefla heeft ook last van een hoog cholesterolgehalte en wokken kan helpen bij het naar omlaag krijgen er van. Maar heet eten Kakeltje? Daar heb ik zo mijn twijfels over… Het bewijs daarvan? De run naar de kraan hihi.

  4. Saus uit een pakje zal ik nooit gebruiken. Meestal veel te heet, maar bovendien veel te zout. Liever maak ik de saus zelf.
    Ooit, jaaaaaren geleden, was ik met familie in Zwitserland. Daar zou ik chili con carne koken. Thuis maakte ik de saus met de inhoud van een flesje chili-bbq-saus. Maar dat was niet te koop daar. Wel chilipoeder. Ja, wist ik veel hoe scherp dat was. Ik had dus iets teveel gebruikt. Mijn familie nam mij dat niet in dank af. Hun lippen stonden in brand.

    • Alleen bij het wokken gebruik ik kruiden uit een zakje. Soepen en sauzen voor de pasta maak ik ook zelf.
      Chilipoeder…mèns 😀

  5. Voorkeur

    over kleuren en smaken moet men niet discussiëren
    sommige mensen houden van mild
    anderen van hete pepers en wild
    velen zijn wild van tam konijn met zoete kweeperen

    Lenjef 😀

  6. Spaanse pepers en dergelijke zijn ook niet aan mij besteed. Mijn slokdarm heeft de laatste jaren moeite om gekruid eten doorgang te verschaffen, dus ik ben heel matig, terwijl ik wel van diverse kruiden houd. peper, nootmuskaat, kruidnagel, kaneel gember, ik vind het allemaal lekker, maar wel met mate.

  7. Je brengt mijn eerste ervaring met sambal in herinnering.
    Het was op een bruiloft bij Indonesiërs. ’s avonds met vieren op een slaapkamer ,We hebben met vieren over de grond gekropen van de pijn en krampen .
    Laat ik je zeggen dat ik stiekem bang was dat we waren vergiftigd. Vreselijk.

    Ik hou best van pittig maar dit was puur in brand staan.

    Liefs, Ria

  8. Oeiii dat was dus heul pittig .Een beetje pittig mag ‘kan’ nog bij mij maar mijn maag staat weinig toe helaas en ik ben er ook niet echt dol op . En dat Mild moeten we maar niet op vertrouwen !!

  9. Ja maar je bent het belangrijkste ook vergeten, Mirjam. Zoiets ‘lekkers’ moet vanaf hap twee of hap drie naar binnen gespoeld worden met een lekker pilsje(s). Je eet toch ook geen aardappels zonder jus?

  10. Mss de brandbluuser ernaast?! Hier vinden sommigen het lekker. Maar je kunt ook zelf het packet samenstellen. Dan is het wel erg lekker.
    Als ik iets heet eet hang ik zeker onder de kraan en borrelt het koude water even later ook…

  11. Een pittig logje. Pittig is best lekker, alleen is de smaak van de overige ingrediënten ver te zoeken.

    Saartje heeft duidelijke een sterkere maag dan Boris, die wordt al ziek van komkommer…. 🙂

    • Saartje heb ik nog nooit komkommer gegeven. Te natte groente schijnt niet goed te zijn voor een konijn.
      Af en toe geef ik haar wel een blaadje sla, maar zonder het af te spoelen, anders is het alsnog te nat.
      Eet Boris ook zo veel? Ongelofelijk wat Saartje opeet op een dag, en dan nog loopt ze te bedelen.
      Groetjes kakel

      • Die van ons bedelt alleen om een knuffel. Nee geen grote eter, behalve dan twee bakken brokken per dag en een huif met hooi.

  12. Poehhhh, ik kan er ook niet tegen hoor, het is me al heel snel te scherp dus ik snap jullie helemaal…
    Dus, neem je volgende keer gewoon een half zakje!
    Leuk verteld Kakeltje, ik zag het helemaal voor me!

  13. Haha Mirjam lekker een beetje pittig. Maar je moet ook geen kant en klare dingen kopen maar zelf doseren. Dan kan je het naar eigen smaak maken. En pas op met de wokgroente, daar kunnen soms ook stukjes peper in ziten.

  14. Tja, als je cholesterolgehalte te hoog is zal je er wel wat aan moeten doen. Zelfs als het niet nijpende is kan het dat uiteindelijk wel worden.
    Ik houd van pittig eten maar kan er helaas niet super goed tegen. Dat is een gevolg van mijn auto ongeluk. Klinkt raar maar waar. 😛
    Jullie eten voortaan milder. Een slimme zet, want te pittig eten is ook niet zo gezond.

  15. Dat was weer een halve reactie, vreemd!
    Deel 2: gelukkig houdt er hier niemand van heet eten.
    Ik heb me wel eens vergist met een zak wokgroente waar wel peper inzat, nou toen waren de rapen gaar

    • Wat vreemd dat je regelmatig een halve reactie plaatst.
      Zijn je handen misschien sneller dan het licht bij het typen?
      Ik zal het je nog gekker vertellen: als ik een peper alleen al opensnijd, slaat de lucht al op mijn keel…
      Liefs Kakel

  16. Hahahahahaha……wat een prachtig en leuk verhaal, was het nu maar soep geweest, want die wordt nooit zo heet gegeten als hij wordt opgediend.

  17. wahahhahaha ja kakel je moet ook niet meteen zo heet beginnen maar langzaam opbouwen 🙂
    whahahaha oooh erg… maar erger dat ik hier zit te lachen skrikkelijk gewoon,
    hoop dat het inmiddels beter gaat,

    dikke knuffels voor jullie allemaal en voor saar
    xxx

  18. Ha die Kakeltje,

    nee… doe mij ook maar een beetje mild gekruid.
    Ik was eens bij “TanteToetie”, een indies restaurantje in Haarlem (helaas weg)
    en bestelde hete kip.
    Ja, wist ik veel.
    Ober zegt nog: pas morgen op, als u naar het twalet gaat.
    Nou… ik heb het geweten.

    De poep brandde!!!
    Help!!!
    Brandende poep!!.

    getverdemme…
    Sorry…. moest er even uit!

    Liefs, Marlou

    .

  19. Ik hou wel van pittig gekruid en toch gebruik ik geen sambal en die rode pepertjes snijden we in heel kleine stukjes.

    Je hebt het wel pittig mooi geschreven ik voel het bijna branden in mijn mond

  20. Ik maak elke week nasi of bami en daar gaat altijd wel een pepertje door heen, maar wel meestal zonder de pitjes. En natuurlijk een pittige kipsaté erbij.
    En we gaan ook regelmatig uit eten bij de Thai. En dan nemen we een groene curry waarbij het zweet je uitbreekt. Heerlijk.

  21. Haha, inzie jullie zo voor me, vechtend om een slokje uit de kraan.
    Ik gooi er altijd een flesje teriyakisaus door. Dat is niet pittig.
    Liefs, Narda

  22. Oh, ik houd juist enorm van heet eten! Afgelopen vakantie was Jill enkele dagen uit logeren en toen heb ik alleen maar Thais gekookt 🙂

  23. ow vreselijk, maagpijn eten. Komt er hier niet meer in hoor.
    tja en dat mild, dat geld niet voor ons. Het is mild voor de heet eter hahaha 🙂

  24. whahahahahahahahahahahah, echt…. ik lach jullie toe. Ik zou jullie nooit uit kunnen lachen. Ik hoop dat jullie de volgende keer jullie mild kunnen krijgen. Wokken is echt lekker namelijk.

    Love As always
    Di Mario

  25. Ik hou ook niet van pepers hoor. Eet regelmatig vegetarische pizza en dan vis is ze gewoon er uit. Ook niet zo mijn smaak. Ziet er wel lekker uit zo. 😉

  26. Ik ben ook niet zo’n voorstander van gepeperd eten.

    Kleine tip: Bij te heet gekruid eten kan je beter blussen met melk. Water lijkt verfrissend, maar verergert uiteindelijk het hete gevoel.

  27. och jeetjeeeeee …..maar goed dat jullie hier nooit aan tafel zitten dan….. Wij houden veel van pittig eten…. Producten waarop ‘mild’ gedrukt staat kopen we niet eens ….

    Alhoewel het wel milder moet sinds Daphne hier woont maar ondertussen raakt zij ook aardig gewend 🙂

    Xxx

      • Als?????

        Jij hier aan mijn eettafel????

        Ik zou je als een koningin onthalen en trakteren op wat je maar wilt alleen al vanwege de trots die ik dan zou voelen en nog zoveel meer!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *