In de stemming

Verkiezingsperikelen. Ze kunnen haar gestolen worden. Hetzelfde treurige spektakel als de voor- tussen- en nabeschouwingen van voetbalwedstrijden. Allemaal ruis.

Wedden, dat als Bram zo thuiskomt, hij zich weer wat in zijn handen heeft laten stoppen? Een vlag, een vaantje, een sticker, een roos… Hij zegt nooit nee.
‘Die mensen doen ook maar hun werk,’ is zijn mening.
Maakte hij maar onderscheid van welke partij de gift afkomstig is. Vorig jaar was-ie met een groene stropdas aan komen zetten.
Nou, die had zij prompt bij de buurman door de brievenbus gepropt.
Daarna had ze de klep van de Kliko opengezet zodat Bram alle folders er linea recta in kon gooien. Met een knipoog had hij gezegd: ‘Oud papier, schat.’
Ze krijgt hem nooit eens fijn op de kast.

Ze verafschuwt Geert met zijn achterlijke kapsel. Zijn foto op de voorpagina van de krant legt ze bovenop in het konijnenhok: die zal als eerste onder gepiest worden. De meest vreselijke partij vindt zij toch wel de SGP. Een partij waar vrouwen nauwelijks rechten doch des te meer plichten hebben. Ze spuugt erop!

‘Ik heb nu toch iets voor je meegenomen,’ zegt Bram. Hij lacht schalks, want hij weet al wat haar reactie zal zijn.
‘Ogen dicht en handen open. Gewoon even leuk meedoen,’ geeft hij er als advies achteraan.
Met gesloten ogen houdt ze haar handen voor haar buik. Ze voelt dat er iets zachts opgelegd wordt, en zonder dat ze het van plan was, wordt ze nieuwsgierig.
‘Kijk maar,’ zegt haar man.

“100% katoen,” leest ze op het label. Ze slaat de lap open: het is een t-shirt. Haar oog valt op de naam van de partij die er met bescheiden letters op gedrukt staat. Van afschuw trekt ze haar lippen in een afkeurende streep, haalt haar neus  op, en spuugt met verve op de lap. Ze kijkt om zich heen, zoekt een geschikt voorwerp, bukt, en gaat met de nog witte lap over de zevenmijlslaarzen van haar man.
Geamuseerd kijkt hij toe. Zijn vrouw mag dan af en toe klagen, hij weet precies wat hij aan haar heeft.

57 gedachten over “In de stemming

  1. Ik kreeg eens bij verkiezingen een zakje klaprozen (je weet wel van wie) met een verkiezingsdatum van meer dan een jaar daarvoor en zaad van over de datum. In zo’n partij kan je toch geen vertrouwen hebben. Ze hebben dan ook dik verloren.

  2. Goede eerste lentedag Kakeltje! Hopelijk is die niet zo mistig als hier zodat je straks de eclips mag beleven! En als dat inderdaad zo is, kan je er een reportage van maken?

    • Ik zie he-le-maal niks! “Ze” van het weer, hebben ons gisteravond lekker zitten maken dat het vandaag een lentedag zou zijn met vrijuit zicht op de eclips. Ik had mijn negatieven al opgezocht… Zit heel de lucht dit. Nou ja, in 2026 is er weer eentje ;-)) En ik herinner me die van 1999 nog. Daar teer ik op.
      Groetjes Kakel

  3. Jullie mogen, wij moeten en dan nog op zondag. Wij lopen in de aanloop naar verkiezingen dan ook in boogjes om uitdelende mensen heen.

    😉

  4. ha die Kakel!

    Echt een gaaf stukkie van jou!
    Heerlijk zitten lachen ook.
    Dat Saartje op die rotkop van Geert vind ik hilarisch. Nu nog een paar verse keutels er op en Geert kan de pot op!!

    Ik vind stemmen he-le-maal niet vervelend, het is toch zo gebeurd?!
    Het is ons recht, en dat nemen ze ons lekker niet meer af…

    Dagdag.
    Gauw naar buiten, de zon schijnt…
    X, Marlou

    .

    • Het verhaal is niet geheel non-fictie, maar die kop van Geert dat klopt wel. Kan ik ‘m toch lekker in de zeik nemen :-))
      Baai baai swietie <3

  5. Af en toe moet ik wel even een stropdas om, maar deze gaat zo snel mogelijk af, en groen zal deze zeer zeker niet zijn.
    Als ik wist dat bij thuiskomst mijn schoenen gepoetst zouden worden met het geen ik mee neem dan zou ik ook alles aannemen 😛
    Nee hoor. Mijn schoenen maak ik zelf wel schoon.

    • Zelfs ik draag af en toe een stropdas. En toen mijn man er eentje voor de zaak moest gaan dragen, mocht ik ‘m knopen :-))
      De SP heeft het goed gedaan, John!

  6. Wat een schitterende, heel ongewone benadering van de verkiezingen… Nu ja, daarvoor zijn we bij jou aan het goede adres hé Kakeltje! Bedankt voor dit pareltje en ik hoop dat de uitslag van de verkiezingen je niet zal tegen houden er toch een fijne dag van te maken…

  7. hij neemt dus inderdaad echt alles aan, ik niet hoor, ik ga al tegen mijn zin stemmen, en ga daar zeker niet iets aannemen

      • Dan weet je iets dat ik niet weet … Hier zijn geen verkiezingen en als het zou zijn bij jullie is het van mogen bij ons van moeten hier is nog altijd stemplicht

      • Ik heb in een reactie van een andere blogger gelezen (een Belgische) dat zij as. zondag moet stemmen.
        Zit al te verzinnen bij wie dat geweest is…

  8. Ik ben lid van een politieke partij, maar weiger om daarvoor de straat op te gaan. Het is me allemaal te opdringerig. En ik irriteer me zelf ook aan al dat drukwerk dat je ongevraagd in de handen wordt gedrukt.

  9. kijk dat bedoel ik,
    spugen erop als het je niet aanstaat:-)
    zo denk ik er ook over, met dit verschil dat ik het niet aangepakt zou hebben:-)
    mja, ik kan het ook aan niemand laten zien….

    heerlijk t weer voorbij,
    ik had een vruchtbare dag kakelino, in meer dan een opzicht:-)

    * kushandjes blaas*

    xxx

  10. Ik begin steenvast over het milieu als ze een ballon aanbieden. Die dingen zouden verboden moeten worden. Misschien worden ze nog weleens verboden.

    Love As Always
    Di Mario

    • Daar heb ik pas een documentaire over gezien. Er is nu zelfs een biologische ballon.
      Het biologische eraan is, is dat-ie zichzelf afbreekt…na vijf jaar. Achterlijk toch?
      Goeie actie van je! We moeten érgens beginnen.

  11. Een stropdas is aan mij niet besteed. De folders loop ik met een grote boog omheen. Ik heb maar gestemd op de partij voor de dieren, die doen de mensen geen kwaad…

  12. Als het in godsnaam maar geen shirt van de SP was, want voor het eerst in zeer veel jaren heb ik vandaag weer eens gestemd, en op de Socialistische Partij dus. Niet dat ik nog veel vertrouwen heb in welke partij dan ook, maar als een soort zoenoffer – of het afkopen van een schuldgevoel? – aan al die mensen in Nederland die vanwege de afschaffing van de solidariteit in steeds groter wordende verdomhoeken terechtkomen. En de SP is wat dat betreft zo’n beetje de laatste partij die lijkt op te komen voor de verdomhoekgroep.

    • Ik ben blij dat we in een democratie leven. Stemmen heb ik nog nooit overgeslagen, maar de politiek is niet mijn favoriete gespreksonderwerp. Ik wel wel leukere dingen bedenken… Meestal stem ik op D66 maar daar vind ik de laatste jaren niets meer aan.

  13. Als je kinderen bij je hebt, ben je echt de pineut. Alle politieke partijen hebben ballonnen, en elk kind wil ook al die ballonnen. Als gevolg loop ik met 15 ballonnen richting parkeerplaats om mijn boodschappen in de auto te laden. Heb alle ballonnen in de tussenberm geprikt en ben verder gaan winkelen, met schreeuwende kinderen aan de hand. Ik zeg dat die ballonnen er echt nog wel zijn als we terugkomen (maar hoop dat een ander kind ze heeft meegenomen). Weer bij de auto, was de berm vol met ballonnen… dat is het enige leuke van de politieke markt en ja, elk kind mocht 1 ballon meenemen (bij voorkeur de witte met rode letters).

    Heb inmiddels al gestemd.. zoals ik altijd doe.

    • Alle kinderen/ouders hadden je voorbeeld gevolgd!
      Dat is het voordeel als je in een dorp woont: er zijn weinig politieke wervingen.
      Roos werd niet goed van alle flyers die op afgelopen week op de metroperrons werden uitgedeeld.
      Ik maak vaak gebruik van de kieswijzer en daar komt meestal hetzelfde uit: de ChristenUnie.
      Ik laat me nog liever ombouwen tot man dan daarop te stemmen…

  14. Misschien moet die man dan zélf maar in de politiek gaan, hij weet in ieder geval hoe je mensen kan aanzetten ongevraagd te doen wat je graag gedaan wilt hebben;-)

    • Wat ben je fel vandaag, Riet :-)) Maar er zit wel iets in.
      Ik denk dat als hij de politiek in gaat dat hij niet meer thuis hoeft te komen…

      • Nee lijkt me óók verschrikkelijk een politicus in huis! Dus doe maar niet, was slecht plan;-)

      • En je hebt het gezien: je kunt een politicus wel buiten zetten, maar op een slinkse manier komt-ie toch weer naar binnen.
        Ik zou 220 volt op de buitendeur zetten…

  15. Hahahaha, een prachtig verhaal Mirjam. Aan het verkiezingscircus heb ik geen boodschap hoor, en op een stropdas zit ik al helemaal niet te wachten.

    • Op de zaak heb ik bij iemand weleens een stuk van zijn stropdas afgeknipt.
      Ik zei: ‘Wat heb jij een lelijke stropdas om. Mag ik er een stuk afknippen?’
      En dat vond de drager goed :-)) Maar hij was wel zeer verrast…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *