Een Citroen, een tuinman en een goede ruil

Lang geleden vierden Lief en ik vakantie in Frankrijk. We hoeven veertien dagenlang alleen maar 125 kilometer bergje op en bergje af te fietsen; de rest was geregeld: hotelverblijf met  ontbijt/diner, en bagagevervoer. 

De vrouw heeft een figuur en een gezicht alsof ze driemaal daags alleen citroenen eet. Met een geleerd gezicht inspecteert ze onze paspoorten en beveelt Lief een formulier in te vullen “voor het geval ze ons moet aangegeven bij de politie.”
Man vult als werkgever “Hendrik Jan de Tuinman” in en met dezelfde creatieve inslag ons adres en telefoonnummer.
In ruil daarvoor overhandigt Citroen ons een sleutel en prijst onze hotelkamer aan alsof het een suite met vijf sterren is.

De kamer is een vierkant hok, ruikt muf en heeft een bruin tapijt vol vieze vlekken. Op de douche zou ik het liefst de brandslang zetten. Hij is niet alleen vuil en beschimmeld, ook liggen de afgeknipte teennagels van de vorige gast nog op de vloer. Speciaal voor dergelijke gelegenheden hebben Lief en ik waterschoenen bij ons, maar helaas is onze bagage nog niet gearriveerd. Het zou me niet verbazen als Citroen die- om ons te pesten – achterhoudt in een bezemkast.

Voor een open raam tegenover ons hotel zit een oude vrouw op een stoel naar ons te kijken.
Ik zwaai en roep beleefd: ‘Bonjour!’
Ze reageert niet. Zou ze iets mankeren?

Ik trek mijn fietsschoenen uit en laat me op het tweepersoonsbed vallen. Er liggen twee doekjes op. Ik vouw ze open: er zitten luchtgaten ter grootte van mijn hoofd in. Laat me raden: hier moeten Lief en ik straks onze billen mee afdrogen. Onze vaatdoekjes thuis zijn van hogere kwaliteit.
‘Heb jij in de douche handdoeken gezien?’ vraag ik aan Lief.
Joris schudt ontkennend zijn hoofd.
Ik voel het onstuitbare wicht in me naar boven komen, vouw de lapjes op en loop ermee de hotelkamer uit.
Niemand te zien in de gang…
Ik loop de kamer tegenover de onze in, en ruil onze lapjes om voor twee roze badhanddoeken die ik daar in het voorbijgaan had zien liggen.

Terug op de kamer komen er vreemde geluiden uit de douche. Het blijkt Lief te zijn die met het douchematje muggen aan het pletten is.
‘Ik heb er al negen gevangen!’ roept hij trots.
Ik prijs zijn inzet.

Zonder kloppen gaat onze kamerdeur open en sjouwt de hotelbaas onze twee sporttassen naar binnen. Zonder een woord te zeggen, loopt hij weg en laat de kamerdeur open staan.
Ik wil me al gaan ergeren als ik onverwacht Citroen hoor roepen: ‘Aaaaah…cherie! Margot et Pierre!’ Koket loopt ze op twee voor mij onzichtbare mensen af en geeft ze een paar klinkende zoenen.
Zo onzichtbaar mogelijk sluit ik zachtjes de kamerdeur.

Ik kijk nog eens naar de overbuurvrouw. Ze lijkt wel een ijssculptuur: aan haar houding is niets veranderd. Ik wil zeker weten of ze helemaal in orde is en steek mijn tong naar haar uit. Wel twee seconden lang.
Gelukkig, ze is niet blind; ze heeft gewoon een hekel aan toeristen.
Citroen straks vast nog veel meer!

94 gedachten over “Een Citroen, een tuinman en een goede ruil

 1. Hier had ik geen genoegen mee genomen! Bah! Die nagels brrr Ik had daar stennis staan maken en een andere kamer geëist.

  Trus -X-

 2. o ja, moet je net als mijn man doen. Die checkt altijd het bed en da badkamer en anders gaat hij terug voor een andere kamer. Kost genoeg!!
  Hij zegt gewoon: I do not care about. Ik verwacht dat ze het schoon maken en ik betaal voor een schoon bed en kamer.

  • Nu zouden we het niet meer pikken. Moet je kijken wat een overnachting in een hotel kost!
   Wij zijn een paar jaar terug twee weken naar Duitsland van een groot park geweest. Zaten we vlak langs de doorgaande weg. Heel de dag herrie. Hoe bedoel je ’s ochtends op je gemak de krant lezen bij een kop koffie. Ze poeierden ons af. Ik heb een klacht ingediend en bij thuiskomst nog een schriftelijke. Nog gebeld. Duizenden verontschuldigingen. We kregen twee vergelijkbare weken aangeboden. Netjes, maar ik had liever een leuke vakantie gehad.

 3. Hier geen enkele ervaring wat Frankrijk betreft maar oei dit zou mijn ding niet zijn .Wel veel ervaring in overnachtingen ,midweken en dergelijke .En onvoorstelbaar wat ik als viesneus vaak aantrof als we ergens moesten slapen bah bah

 4. Heel lang geleden vierden wij ook eens een vakantie in Frankrijk. En HELAAS met dezelfde ervaring als jij en je Lief 🙁
  Doe mij de Griekse eilanden maar … fijne mensen altijd goed te pas 🙂

 5. Goh, wat een verhaal weer, kostelijk!
  Slim gedaan met die handdoeken, ooit in een hotel heb ik ook extra handdoeken uit de kast getrokken die niet op slot was…
  En die teennagels, ik ging er spontaan van kokhalzen, was dat echt waar?
  Liefs

  • Ja echt, er lagen afgeknipte teennagels op de douchevloer. Vreselijk smerig.
   Ik ben blij dat we speciaal voor vieze douches waterschoenen bij ons hadden.
   We hebben in diezelfde vakantie een overnachting in een ander hotel gehad en dat was brandschoon.
   LIefs Kakel

 6. Haha wat zal ze zuur gekeken hebben toen ze het ontdekte van die handdoeken. Jammer dat je haar gezicht toen niet kon zien 😉
  Wij hebben gelukkig altijd goede ervaringen in Frankrijk. Ze zijn inderdaad niet de helderste maar wel gentille!
  Gekken heb je overal!

  • Ik zou het juist omdraaien: ze zijn niet de gentilste 😉 Tenminste, de bereidwilligheid is er niet.
   Maar wij zijn al 20 jaar niet meer in la France geweest dus wie weet is er veel veranderd! Idd: gekken heb je overal!
   Liefs kakel

 7. OT: hé dat is leuk, je trok dus drie dagen lang doorheen mijn geliefde stad en hebt er blijkbaar van genoten. Van al het moois dat er te zien is natuurlijk, maar ik denk toch ook heel veel van dat lekkere ijs hihi.

 8. de hele tijd alleen met je vriend communiceren, want de rest zegt toch niks, en was er niets te doen kon je muggen kloppen :o) hahahaha

 9. Weleens gefietst in de woestijn? Bergen? Israël is een mooi land, maar ik zou het niet in de zomer doen.

  Love As Always
  Di Mario

  • We hebben nog nooit in de woestijn gefietst. Wel door de bergen en boven de boomgrens.
   De Gross Grossglockner en de Stelvio staan nog op mijn wensenlijstje.
   Voor het geval de cvs/me overgaat 😉
   Mijn zwager en schoonzus zijn net terug van 10 dagen Israël. Ze hebben genoten!
   Zowel van de (bijbel)verhalen, de mensen en de omgeving.
   Liefs Kakel

   • Als het hun eerste keer is, dan krijgen ze spijt ervan. Want als je eenmaal in Israel bent geweest, dan wil je altijd nog een keer terug. Je zwager en schoonzus hebben toch wel een log met hun reis erop he. Tien dagen… owh mijn eerste keer was zeven dagen, ik had er na enkele uren al spijt van dat het zo kort zou zijn. Nog geen twee maanden en ik zit er weer…..

    Love As Always
    Di Mario

   • Mijn schoonzusje is er al drie keer geweest!
    Jij telt de dagen af… Slapen jullie bij familie of in een hotel/appartement?
    Liefs Kakel

   • Drie keer, ik wist het… je wilt altijd terug. Wij slapen bij mijn schoonmoeder in huis. Zie ik die ook nog eens.. 😉

    Love As always
    Di mario

 10. Paradis aigri

  om te ontstressen gaan velen naar Frankrijk op reis
  eens daar ontdekt men soms vrij snel
  dat niet iedereen zo gentil is als Fernandel
  en elk hotel is in la douce France echt geen paradijs

  Lenjef 🙂

  • Toch maakt dat het reizen juist zo leuk: al die verschillende mensen. Ook de zuurpruimen 😉
   Bedankt voor je dichterlijke reactie!
   Liefs Kakel

 11. Gezellig zo’n hotelletje. Ik weet nog wel toen Martin en ik een jaar of 21 waren. Wilden we ook eens een nachtje in een hotel in de buurt. Dat hadden we geweten: we waren de enige gasten en de eigenaresse was gewoon doodeng. Daarbij moesten we aan het einde van de gang douchen en naar het toilet. Om nooit te vergeten. Doodeng, maar ook zo gelachen om dat huisspook.
  Heerlijk die verhalen van je Mir. X

  • Wij hadden een keer een hotelkamer zonder douche en wc. Daarvoor moesten we idd op de gang zijn. (Maar we hoefden niet zo’n eind te lopen als jullie.)
   Maar er stond wel een bidet op de kamer 😉 Rare jongens, die Fransen!
   Liefs xxx

 12. Oh jeetje, vriendelijke Franse lui tegenkomen… een klein wondertje als het je mocht overkomen? Het is maar goed dat je hebt kunnen genieten van de natuur en het fietsen, en citroen? Ach, die is misschien stekeblind voor het leven.
  Heb zo genoten van dit verhaal, dus Citroentje was toch nog ergens goed voor <3

 13. Ja, gezellig altijd, dit soort vakanties (sprak ze monter en een beetje cynisch). Op dat moment denk je (vaak): ‘Zonde van m’n geld’ terwijl je later (vaak) erom kunt lachen. Het zijn achteraf toch altijd maar weer onbetaalbare ervaringen 🙂

 14. he, dat had ik niet van je verwacht, je tong uitsteken, of mss toch wel(sorry).
  Wij hebben een ervaring met ergens in Holland, zakten door de douche vloer(woog tenslotte ook wel 65 kg en de bovenkant van de centrifuge vloog er onder het werk af. Mochten niet klagen want we waren wss niets gewend, kregen we te horen in telefoon gesprek. Heb de hoorn er echt zacht opgelegd voor ik zou knappen…
  Blijven nu maar hier overzee. Zin in een wandeling, neem pepperspray mee.
  Groet, Wilma

  • Je zakte door de douchevloer?? Sorry, ik moest heel hard lachen. En de centrifuge ging naar de gloria… Nou ja, dat kán toch niet! En dat alles alleen maar omdat jullie niets gewend waren. Mijn complimenten voor je uiterst beheerste afsluiting van het telefoongesprek.
   Ik had ze als dank geabonneerd op diverse kranten en tijdschriften.
   Haha, jammer dat je overzee blijft. Ik zou wel koffie met je willen drinken :-))
   Groetjes Kakel

   • sounds good to me! Je kunt hier goedkoop en lekker koffie drinken hoor.
    Je kunt alleen hier met het vliegtuig of met de waterfiets komen. Fietsen doe je graag maar met eenwaterfiets dat weet ik niet. Of je moest citroen madame laten trappen….

 15. Whahaha wat een verhaal weer. Jeetje wat een vreselijke vrouw. Hoop niet dat ik iemand beledig, maar ik ga niet graag naar Frankrijk. Heb daar ook niet zo’n prettige/ vriendelijke ervaringen gehad. Sorry nee niet mijn land hoe mooi het er ook kan zijn. Ik zak liever iets zuidelijker af….

  • Zoals ene Annemarie Jorritsma eens hardop zei: “Frankrijk is een mooi land. Het is alleen jammer dat er Fransen wonen.”
   Zo dachten wij er ook wel over. Sinds Roos geboren is, zijn we er niet meer geweest. Dus ik hoop dat er iets ten goede veranderd is…
   Gaan jullie naar Spanje/Portugal of Italië?

   • Geen van allen, we gaan naar Griekenland. Heerlijk, ik kijk er nu al naar uit!

   • Zie je, toen ik mijn reactie schreef dacht ik ook nog even aan Griekenland!
    Lijkt me prachtig, al die eilandjes en dat blauwe water…
    Fijne pinksterdagen x

 16. Nooit leuk om mee te maken, wel plezierig om achteraf te vertellen. Ik heb weer inspiratiemosterd in mijn veel te grote inspiratiemosterdpot.

 17. zo’n fietsvakantie zou ik ook wel eens willen doen. Maar ten eerste duur, en ten tweede…dàt hotel zou ik absoluut willen vermijden!

  • Lief en ik werkten allebei nog, dan is het wat makkelijker uitgeven.
   Die fietstocht was in de Haute-Lozere, en de start in kasteel Creissels, vlak bij Millau. Een waanzinnig mooie omgeving!
   Nu denk je vast dat wij leggende gelden hadden, maar dat viel heel erg mee.
   Het hotel van Citroen was het slechtste wat erbij zat. Kan ook niet anders natuurlijk.

   • 😳 Eh…sommige mensen leggen geld zoals kippen eieren?
    Nee,ik heb gewoon een knijter van een spelfout gemaakt. Stom, stom, stom.
    Bedankt voor je correctie 🙂
    Groetjes Kakel

 18. Wij ooit in Frankrijk ontzettend lang geleden we hadden nog geen kinderen. Gingen op goed geluk van het ene hotel naar het andere. Alles prima in orde tot een van de laatste avonden ergens aan de kust van Normandië
  Wij vragen of er nog een kamer vrij was … Ja was zo betaalden en kregen sleutel. Bleek het doolhof van gangen te zijn alles in hout. De kamer super klein het stonk er en hygiene liet heel erg te wensen over. Ging op bed zitten voelde ineens overal jeuk.
  Er zullen toch geen vlooien zijn zei ik
  Kom zei man lief we gaan eerst iets eten
  Wij iets zoeken om te eten lekker gegeten maar dat hotel zagen we echt niet zitten. Dus inplaats van de koffers uit de auto te halen en terug naar het hotel te gaan besloten we ineens van om 10 uur ’s avonds in een ruk door naar huis te rijden … Zo blij van in ons eigen bed te kunnen leggen.. En de sleutel van de kamer hebben we in een vuilbak gekieperd

  • Normandië lijkt me een prachtige streek. Maar een bed met vlooien, vreselijk!
   Mijn man weigert ook te kamperen of in een “ordinair” hotel te slapen. Hij zegt altijd: “Ik werk me het hele jaar de schompes, en dan wil ik het in mijn vakantie minstens net zo goed hebben als thuis.” Ja, dat is moeilijk op vakantie gaan 😉
   Goeie zet om die sleutel in de vuilbak te kieperen.

 19. leuk verhaal, toch zeker om achteraf te vertellen
  dus de temperatuur stond beetje laag bij jullie intrede in het hotel
  maar citroenvrouw klonk toch nog hartelijk, naar haar andere gasten dan wel

  • De temperatuur stond heel laag 😀 Wat een leuke uitdrukking.
   Doet me aan een andere fietsvakantie in Frankrijk denken. We vertrokken met 31 graden in de fietsbus vanuit Rotterdam. Het zweet stond op onze rug. En in Frankrijk waren de dag- en nachttemperatuur samen nog geen 31 graden. En het regende! Ook een heel leuke vakantie, ahum.

 20. Ach arme jullie. Ik kan haast niet geloven dat dit in Frankrijk gebeurt is, maar ja, citroenen en ijskonijnen komen natuurlijk ook daar voor. Heerlijk verhaal – vooral voor mensen zoals wij die lekker vrij met de tent naar la douce France gaan 🙂

  • Ik houd wel van kamperen. Mijn man noemt het echter kRamperen.
   Ik krijg hem met geen achtspan een camping op. Laat staan een tent in!

   • Tsja, dan moet je je wel onder ijskonijnen en citroenkoppen begeven 🙁

 21. Vakantie moet altijd speciaal zijn, en deze vakantie was dat zeker hahaha
  Dat muffe, ik herken het gelijk van een vakantie ergens in een huisje in het hele hoge noorden. En het huisje had maar een raam.. Gruwelijk gewoon.

  • Eén raam?! Goh, wat hebben wij eigenlijk veel gepikt, hè.
   Zo huurden wij eens een klein huisje in de Dordogne. Een vreselijk vochtig hok.
   ’s Ochtends dreef de slaapzak aan de buitenkant van het vocht.
   Kwamen we terug van een fietstocht, was de geiser uitgegaan en stonk het naar gas…
   Dat was in Souillac. Nooit naartoe gaan!

 22. Ik kan niet ontkennen dat ik toch mijn bedenkingen altijd heb bij de Fransen …..
  Wij hadden afgelopen weekend een top hotel. Inclusief de braadworst en schnitzel….. 😉

  • Zo leuk, de meningen over de Fransen zijn duidelijk verdeeld. Wij zitten wel op een lijn, denk ik 🙂
   Dus jullie zijn pas in Duitsland geweest? Vriendelijke en gastvrije mensen daar, is onze ervaring!

 23. Tja, zo iets kan je overkomen… toch hoop ik dat je van die tocht genoot, ook al was je gat niet echt proper te krijgen met al die gaten in dat doekje hihi.

 24. Welkom in Zweden Kakel! Laat maar horen als je in de buurt van Göteborg fietst. Hollandse koffie staat klaar en logies ook mogelijk (met fatsoenlijke handdoeken en bejegening)! Ingrid

  • Welkom Ingrid en bedankt voor je reactie!
   Jullie wonen in Sverige, stelletje bofkonten. Mijn man werkt voor zijn werk samen met een Zweeds bedrijf.
   Ik heb al zo vaak gezegd: vraag eens of die gasten een stuga hebben die we kunnen huren. Doet-ie niet 😉
   Wij zijn een aantal jaren geleden in Munkedal geweest. Hebben we warme herinneringen aan overgehouden.
   Hebben jullie een website of een blog? Ik ben heel benieuwd.
   Groetjes Kakel

 25. Die gatenbillendoeken had ik mooi aan de buienkant van de kamerdeur aan de klink gehangen, nieuwsgierig of citroentje ze zou vervangen 😉

  Liefs, Ria

  • Ik kon die gatenbillendoeken niet meer aan de klink hangen, want ik had ze omgeruild.
   Waarschijnlijk had ik nog liever mijn billen er mee afgeveegd 🙂 (Oh, wat moet je nu wel/niet van me denken?)
   Liefs KAKel

 26. Die Fransen zijn ook niet te vertrouwen… Ik moet er niets van hebben. Ik durf nog niet eens over het land te vliegen, laat staan dat ik het land binnenloop.

  Love As always
  Di Mario

  • Al die reacties over de Fransen of Frankrijk. Ik lig in een deuk.
   De jouwe is helemaal mooi: je durft er niet eens over te vliegen. Dat wil heel wat zeggen want jij bent geen schijterd 🙂
   Waar is het misgegaan??
   Liefs Kakel

  • Weet ik veel… hij was eigenlijk een kruising tussen een oude nazi en een fransman. Hij was zo streng met zijn regels. Als we de klas in kwamen (eerste uur altijd.) dan moesten we onze les en leerboek, etui en agenda klaarleggen, met de armen over elkaar wachten totdat hij binnen kwam en dan bonjour monsieur zeggen. wat denk jij, ik was een tiener waar de hormonen door het lichaam heen gierden helemaal met die mooie meiden bij mij in de klas… wat klas… het leek wel of de hele school alleen maar mooie meiden bevatten. Bonjour monsieur my ass… of wacht, dat is engels…. Zou hij daarom zo boos zijn geweest.

   Love As Always
   Di Mario

   • Aha! Je hormonen speelden een rol 🙂 Maar dankzij je leraar Frans heb je ook nog Engels geleerd…
    Mijn lerares Frans was een watje. Haar naam weet ik niet meer. Ze stond vaak te huilen voor de klas. Een keer had iemand een klein radiootje meegenomen en die op radio 3 (of zoiets) achter de grote wereldontvanger gezet. De juf stond aan allerlei knoppen te draaien maar de muziek ging niet uit. Is ze in paniek naar de amanuensis gehold. Dat soort dingen…Eigenlijk wel erg. Dat je naar de middelbare school moet, bedoel ik 😉
    Liefs Kakel

 27. Haha, in zo’n hotel moet je inventief zijn… Pech hebben als je zoiets treft, wij hebben dat een keer in Dusseldorf meegemaakt.

 28. 🙂

  ga jij nou maar lekker in brabant logeren, daar zul j e dit soort chagrijn vást niet vinden:-)
  hebbie Trijn aan staan:-)

  we juichen haar naar de volgende halte hé 🙂

  xxx

 29. Een heerlijk verhaal hoor, wat kan vakantie houden toch fijn zijn hè? Zijn jullie het jaar daarop toch maar naar Giethoorn gegaan???

 30. Hahahaha….hoe hoog kan je nog klimmen in mijn achting??? 😀 De max om die vodjes te wisselen voor prima handdoeken. Hmmm, hopelijk bracht de wissel geen schade toe aan de ‘liefde’ tussen citroen en ijsklomp 😀 Ik was al meermaals op vakantie in Frankrijk maar zo’n mens ben ik er gelukkig nog nooit tegengekomen.

  • Waar naar toe? We fietsten van hotel naar hotel.
   Dit was natuurlijk het enige hotel in de wijde omtrek.
   Maar dit was ook het slechtste dat we ooit gehad hebben. En nu kunnen we er om lachen 😉

 31. Wauw, echt de Franse slag, daar in dat hotel zeg, is madame citron nog de rulle roze badlakens komen zoeken? Wij hebben vroeger veel door Frankrijk rondgereisd, maar gelukkig nooit zoiets tegengekomen. Wel oude kraakbedden en elke muur een ander bloemenbehang, maar wel met fris beddengoed en een vriendelijke ontvangst.
  Zolang je maar de taal spreekt en beleefd blijft, dan vallen de meeste Fransen wel mee. maar dat is mijn ervaring, dat geldt vast niet voor iedereen.

  • Welkom Haba en bedankt voor je reactie!
   Citroen was een uitzondering. We zijn die vakantie ook in een hotel geweest zonder een ster, en dat was een geweldig verblijf. Als het brand uit zou zijn gebroken, hadden we het niet na kunnen vertellen, maar de kamers waren brandschoon en het eten om je vingers bij af te likken. Een oude moeder runde de zaak met haar zoon.
   Ze had het zo druk dat we na het eten geen koffie meer durfde te bestellen.
   Groetjes Kakel

  • Fietsen 😉 Het is er zo mooi, maar Scandinavië vinden we ook fantastisch.
   Wat is jouw favoriete reisbestemming?
   groetjes Kakel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *