Kut

De maanden juli en augustus waren kut. Ik weet dat het geen net woord is, maar het is toevallig wel mijn privéplek, en ik ken geen woord dat de lading beter dekt.
Klazien uut Zalk – de homeopaat die me behandelt tegen slapeloosheid -stuurde me korrels om mijn chronische vermoeidheid aan te pakken. ‘Eerst wordt het erger,’ waarschuwde ze me nog.
‘Wie niet waagt, die niet wint,’ was mijn reactie.

Hoeveel moeheid kan een mens doorstaan? Ik kon alleen nog maar zitten op de bank. Normaal klim ik bij tegenslag in de pen óf in de gordijnen, maar zelfs daar had ik de energie niet voor.
Een ander middel was hetzelfde laken een pak. Als klap op de vuurpijl hielp mijn slaapkorrel kali-c niet meer. Waarom? Wist Klazien het maar.
We hadden een goed gesprek. Ze stuurde een nieuw middel op waarvan ik helaas nóg slechter ging slapen.
Slapeloosheid: je ergste vijand. Je stort in voor je het weet, opkrabbelen duurt een stuk langer. Deprimerende redeneringen lagen op de loer; ik zag het nut niet meer in van de pensioengerechtigde leeftijd halen. Ik had het liefst een paar weken van de radar willen verdwijnen. Maar opgeven? My ass! 

Ik kan je verklappen: de stemming zat er goed in. Ondanks dat ik me een oude jas aan een kapstok voelde, de sex-appeal van een haringkar bezat, en de neiging had bij elke opmerking van een huisgenoot mijn lip op te trekken en te grommen, hield Joris dagelijks hetzelfde gelijkmatige humeur. Hij werd niet boos, maar zei trots – alsof het mijn persoonlijke verdienste was- : ‘Schat, Jij bent mijn branding.’

Ik ben gestopt met de korrels. Langzaam trekt de vermoeidheid op naar “normale” proporties: ik kan weer met Rosa naar het koeienbos, fietsen met Joris en verder aan mijn boek.
Nu ben ik weer terug naar kali-c maar in een andere sterkte. De hoogste tijd voor wat meer lichtheid in mijn bestaan.

Toch, hoe donker het ’s nachts ook was, hoe zachtkens ik ook op mijn tenen naar Rosa’s bench sloop, onverklaarbaar hoorde ik alle keren: klop, klop, klop. Zoveel geluk in een hondenstaartje…

68 gedachten over “Kut

  1. ‘De sex-appeal van een haringkar’ – dit kan jij alleen bedenken, heerlijk! En ontzettend jammer dat de korreltjes niet meer hielpen.

  2. Waardeloos is dat zeg, eerst leek het beter te gaan en dan valt het toch weer weg. Het lijkt wel een vicieuze cirkel waar je in zit. Hoop dat er eens voor je wat licht aan de horizon komt en dan niet te vroeg. Ik bedoel dat je wat normale nachtrust kan krijgen. Wat een droppie he zo’n trouw hondje…..;)

  3. Volgens mij moet ik op deze blog mijn reakties elke keer eerst even kopieren…. Dat bederft de stemming wel. Maar ja, nu weet ik het.
    Dankjewel wou ik zeggen! En vergeet de Elstar appeltjes niet, mmm.. En Noorwegen.

    Als je nu maar ook van paars houdt, want daarmee val ik mijn bezoekers graag soms lastig 🙂

    Groetjes van hierzo!

  4. Slapeloosheid is verschrikkelijk inderdaad! Ik heb van alles al geprobeerd. Warme melk, Sleepzzz, homeopatische korrels, acupunctuur, avondwandeling, mediteren voor het naar bed gaan, niets helpt! Ik ben het maar gaan accepteren dat het er is. En heel gek, dat lijkt iets te helpen…. *kus*

  5. Slapeloosheid is inderdaad zo grrrrr. Heb er heel af en toe weleens last van (na een druk weekend) en bij elke beweging die manlief maakt begin ik te grommen. Gelukkig is manlief net als jou Joris en probeert begripvol heel stil te liggen 😉
    Kan me zo indenken hoe groot je frustratie is als dit langer is dan een nachtje en je daarnaast ook totaal geen energie meer hebt.
    Gelukkig dat het al weer wat beter gaat met je en het hondenstaartje je (naast het stoppen met de korrels) je er doorheen kon slepen.

  6. Ha Mirjam, dankjewel voor je reaktie bij mij! Eigenlijk had ik gisteren al gereageerd, maar dat was blijkbaar te spontaan voor mijn computer of jouw blog; in ieder geval werd mijn reaktie opgeslokt en verdween voor altijd 🙁
    En het was nog wel zo’n mooie reaktie, vond ik 🙂
    Inclusief een beetje medeleven en steun ennn.. een tip – maar die kan ik er bij deze poging aangezien je daar niet zo gek op bent, uithalen! Zo komt alles toch weer goed!

    Nou ja, over jou logje, wel fijn dat je van koers bent veranderd en nu wat leven voelt terugkomen. Dat scheelt veel, denk ik.
    En de vriendschap en trouw van een hond ook! Geweldige dieren.

    Over mijn beeldje en gedicht, dankje! Ja ik ben wel gek geworden op dat beeldje, het past bij mij en mijn huis. Maar, ik had al bij Haba gezien dat je nieuwsgierigheid gewekt was, dus is er één vraag: wat vond je nu van het zeemeermingedicht, haha. Mja , het is wel in het engels hè.

    Leuk in ieder geval dat je langskwam, voel je vrij om ook in het archief te duiken en zo.
    Fijn weekend ☼ !
    Clemens.

    • Welkom Clemens en bedankt voor je uitgebreide reactie! Aardig dat je nog een keer terugkomt na je opgeslokte reactie. Ik heb ‘m helaas niet terug kunnen vinden 🙁
      Steun en tips zijn zeker welkom. Alleen kan ik over slaaptips bijna een boek schrijven… Maar wie weet is jouw tip de winnende, dus ik houd me aanbevolen.
      Je zeemmeerminnengedicht vind ik steengoed!
      Zonnige groet kakel

      • Nou, ook hier verdween een reaktietje.. Grrr. Gelukkig wil ik dan wel eens chagrijnig en koppig genoeg worden om het niet op te geven.
        Even denken haha, wat zei ik ook weer.
        O ja, dankje, en de tip: sommige mensen hebben van zichzelf veel energie en moeten daarom ook veel, of dieper slapen. Zou het kunnen dat je lang niet alle energie kwijt kunt? Ben je een drukker leven gewend geweest, ooit? De oplossing zit ‘m dus misschien echt in méér afmatten.
        Proberen?
        Veel sukses in ieder geval…

      • Sinds vijf jaar heb ik me/cvs: het chronisch vermoeidheidssyndroom. Daarvoor heb ik altijd gesport. 20 uur per week. Het één heeft waarschijnlijk idd met het ander te maken hebben…
        Bedankt voor je suggestie.
        Zonnige groet

      • Ai, dat lijkt me inderdaad heel akelig. Met zo links en rechts diverse extra redenen voor frustratie dus…
        Veel goeds hierbij en mezelf pep ik vaak op met het voornemen vrolijk voort te modderen – omdat ik dan meteen moet lachen om mezelf ben ik toch minder depri 🙂 En dat is van ook een chronisch zieke, dus.

        O ja, even kopieren… We zullen ze leren daar in de www!

      • Mij helpt muziek altijd wel. En naar buiten gaan; bewegen. Een gevecht tegen jezelf vind ik het zwaarte gevecht. Als je eenmaal een depressie hebt gehad, krijg je de volgende ook makkelijker.
        Vervelend dat je steeds je reactie moet kopiëren. Ik stel het op prijs dat je de moeite neemt. Je bent een doorzetter!
        Groetjes Kakel

      • Zeg maar gerust: flink koppig, haha. Soms is dat goed, hè.
        Ja, en muziek is ook mijn eerste liefde (na mijn moeder zouden mensen kunnen zeggen) en nog steeds…. Er is muziek voor alle stemmingen dat is zo mooi. Van licht vrolijk naar uitbundig en dan ff terug naar diep triest.
        Wat je zegt over depressie is interessant. O ja , het gevecht tegen jezelf, en de omschakeling maken in je hoofd, is ellendig en kan lang duren. Tegelijk kan er in een fractie van een seconde een klik ontstaan… en ben je op de goede weg terug. Heb je dat wel eens gevoeld?
        Voor mezelf weet ik, dat ik dat terugvallen mogelijk is, maar… ik heb sinds mijn eerste lange periode van depressie etc pas echt geleerd en gevoeld dat er lieve mensen in mijn leven zijn. Dat is een kennis en groei die je meeneemt en die je niet meer echt kwijtraakt volgens mij. Ik heb een terugval gehad, maar kwam daar veel sneller ook weer uit – door die mensen.
        Maar ja.. het kan verkeren, zei iemand ooit (waarom ook weer). En het is voor iedereen anders.

      • Elk nadeel hep zijn voordeel 😉 Het is de kunst iets te leren van tegenslagen. Soms moet je je twee keer aan dezelfde steen stoten om wijzer te worden.
        Beter laat dan nooit. Als je depressief bent moet je hard werken om op een leuke manier de dag door te komen. Er zijn dagen dat het zwaar is. Maar zodra er iemand thuiskomt probeer ik het te verbergen. Het moet wel een beetje leuke blijven, hè?
        Lieve groet

  7. Ik ben ook gediagnosticeerd met chronische vermoeidheid ontstaan na mijn ongeluk, maar de laatste jaren, toen ik weer kon gaansporten heb ik van slapeloosheid geen last meer.
    Het is echt een crime niet te kunnen slapen.

  8. Slapeloosheid is echt kut, ik heb er ook regelmatig last van. Maar daar schiet jij niets mee op natuurlijk. Fijn dat je branding mag zijn voor die rots van een kerel van je.
    Dieren zijn altijd een troost wanneer je zelf niet goed in je vel steekt. Ze zijn altijd blij je te zien, ook midden in de nacht.
    Soms wil melatonine nog wel eens helpen bij inslaapproblemen. Ik hoop dat je snel weer lekker kunt slapen om uitgerust weer wakker te worden.

  9. Niet slapen is een ramp, weet ik uit ervaring. (helaas wel)
    Dan is het middel erger dan de kwaal, blij dat ik even heb afgewacht.
    Heerlijk denk Rosa, we gaan weer samen naar buiten. Hans

      • Dat is dan misschien wel beter, ik dacht dat je helemaal was gestopt. Hans

        Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
        Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

  10. O Mirjam, wat een ellende.
    Gelukkig gaat het nu weer iets beter.
    Ik slaap ook niet denderend, maar zo erg als bij jou is het gelukkig niet.
    Het breekt je zo op, nee, het sloopt je.
    Liefs, en sterkte, Narda x

  11. wat naar Kakeltje, zo afmattend hé, ga je kapot aan, k herken het.
    zou Rosa’s staartje niet hypnotiserend kunnen werken voor je zodat je alsnog in slaap geraakt…
    wat lief toch dat je de branding bent, kan hij je rots zijn 🙂

    slaap zacht meid

  12. Toen ik het woord vanmorgen las zei ik hardop; Dat is het weer hier ook vandaag.
    Ik ga maar op de bank naar dromenland tot er een pootje, nee geen staartje, in opstand komt en me wakker mept. Slaap ik niet dan rust ik toch, ben moe, na de zoveelste slechte nachtrust.

    Sterkte en knufje voor Rosa.

    Liefs, Ria

    • Ik weet dat ik slechts een van de vele slapeloze ben, maar ik kan er geen moed uitputten.
      Alle tips van iedereen – slaaplekkerthee! – ben ik ook zat. Maar één goede nacht en ik ben weer het ventje.
      Ik wens je vele goede nachten toe!
      lieve groet

  13. Pffffff……

    vermoeidheid heeft altijd een of andere reden
    zo ook de altijd verloren strijd
    tegen (g)eeuwige slapeloosheid
    misschien ligt de oorzaak in een diep verleden

    Sterkte, Mirjam!
    Lenjef

    • Het ligt aan mijn hormonen en die (b)lijken niet te temmen. Ze lijden een geheel eigen leven.
      Knappe vondst: (g)eeuwige slapeloosheid.
      Dankjewel Lenjef!
      lieve groet

  14. Ik heb de laatste dagen ook heel vaak KUT geroepen maar dan om andere redenen.
    Als ik niet kan slapen of vroeg wakker ben, sluip ik zachtjes uit bed en eenmaal beneden zijn er 3 die blij zijn dat ze me zien 😉
    Je bent dan nooit alleen ’s nachts.

    • Ja, daar kan ik me alles bij voorstellen :-(( De schrik, de onmacht, het kwijt zijn van je persoonlijke spullen. Ik hoop niet dat je er een trauma aan hebt overgehouden…
      Liefs en sterkte!

  15. Wat fijn dat jullie een Rosa hebben… Met staartje.
    Ook fijn dat jij de branding mag zijn. Geen rots is compleet zonder branding….

    Succes met slapen.

  16. Wat is kut toch een heerlijk woord.
    en ja wat een troost he die schatjes die altijd blij zijn al ben je 3 minuten weggeweest.
    Als ik mijn man zie met Soop, hij die niets van beesten moest hebben, dan ontroert het me zo of mijn oude schoonvadertje, die haar stiekem bonbons probeerde te voeren omdat hij vindt dat je alles moet delen. Hij heeft nu een foto van haar op tafel.
    Niets is mooiers dan de liefde van of voor een hond.
    dikke knuffel.

    • Mijn man liep ook niet te juichen bij het idee van een hond. En nu vindt hij het zelfs goed dat de hond op de bank ligt.
      Haha, je hond stiekem bonbons voeren. Nog een geluk dat het geen kersenbonbons zijn:-))
      Lief dat je even langs kwam!

  17. ach ach ach m’n kakeltje lief,
    een herkenbaar blog, maar ik durf wel te stellen dat er aan het eind van de tunnel licht is, hoe moeilijk je het ook geloven kunt, tóch is het zo,

    probeer het maar voor je te zien,
    kakel, ik ga hier geen verhaal afsteken van hóe kut het met mij geweest is, want dat heeft geen zin,
    ik wens jou, een heerlijke rustgevende tijd toe, als je s’nachts niet kunt slapen, probeer het dan overdag maar, wanneer je het meepikt, pik je het mee,
    en weet je hóe heerlijk rustgevend het is, een zacht kloppend warm hondenlijfje tegen je aan midden in de huiskamer op de picknickdeken……
    amaai…..

    * picknickdeken klaarleggen ga *

    xxx

  18. Zelfs mij ontsnapt het gewraakte woord wel eens, en met héél wat minder reden dan bij jou het geval is.
    Gelukkig houden die klopjes je nog een beetje on evenwicht, én de gelijkmatige Joris natuurlijk …. ik hoop dat het snel weer beter gaat!

  19. Het mag dan misschien geen net woord zijn, maar het geeft wel goed aan hoe je je voelde. Slapeloosheid lijkt mij iets vreselijks hoor, fijn dat het nu toch weer wat beter gaat Mirjam.

    • Lijkt me geweldig om voldoende te hebben aan maar een paar uurtjes slaap.
      Mijn vriendin gaat om 02.00 uur naar bed en is om 06.00 helemaal uitgerust!

  20. Ik slaap eigenlijk altijd goed, maar soms zit er een nacht zonder/met weinig slaap tussen en dan ben ik vervolgens twee dagen van slag. Da’s dus niks in vergelijking met wat jij doormaakt.

  21. Ik zeg weleens hartgrondig ‘kut’ als ik weer eens iets uit mijn (reuma)handjes laat vallen maar of ik het als titel voor een blog zou gebruiken….tsja, ik weet het eigenlijk niet. Waarschijnlijk toch wel als ik de wanhoop nabij was, zoals jij nu met die slapeloosheid. Wens je heel veel sterkte maar vooral goede nachtrust.

  22. Je bent een dapper mens.
    Behandeld Klazien alleen vrouwen?
    Mijn oudste maar nog jonge zoon is al jaren depressief, niet slapen, chemische troep van de psychiater voorgeschreven gekregen. Hallucinaties van die zooi en niet slapen is geen fijne combinatie.
    Ik lees ook Kliefje haar blog , is dat dezelfde Klazien? Ik vermoed van wel.
    Onze hond is zijn reddingsboei, voor haar komt hij uit bed en zij is gek met hem.

  23. Ik maak het ook regelmatig mee dat weet je al gelukkig niet zo erg als jij … Momenteel heb ik weer een paar slechte nachten achter me en ik heb niet zo’n gelukstaartje dicht bij me …. Gelukkig zijn er wel andere geluksmomentjes waar ik dan aan kan denken

  24. Ik heb ook wel eens een blogje geschreven met nagenoeg dezelfde titel, inderdaad omdat de lading het beste dekte. Gelukkig is daar jouw lieve Rosa. Huisdieren blijken een goed middel te zijn tegen depressieve gedachte.

  25. Mijn nieuwe voedingspatroon is mijn beste remedie ooit.
    Moest je ooit besluiten om het te proberen , geef me dan maar een seintje, belletje, mailke, whatever….Geniet ondertussen van het kwispelende staartje en de rest uteraard.
    Sterkte meid!

  26. Mmm, mss moet ik ook een pup aanschaffen(laat niemand het hier horen). Dan krijg ik misschien weer wat energie door te gaan lopen. Ik kan slapen,maar owe als ik op bed lig…
    Nog maar eens een nachtje over wakker liggen, of slapen, of hoe was het ook al weer?
    Sterkte ermee!! Ik zal aan je denken, want als jij slaapt is het toch licht hier.
    Hup! ogen dicht en slapen. KAKEL!!!!

  27. Dat is wel heel erg balen zeg! Ik heb voor mijn me/cvs in het revalidatiecentrum gezeten, is echt een aanrader hoor. Ze genezen je niet, maar ze leren je wel met heel veel dingen omgaan. Sinds ik daar heb gezeten is slapen nog steeds niet mijn beste ding maar ik ga er anders mee om en dat helpt enorm.
    Wat ik daar ook heb geleerd..is dat er enorm veel in het hoofd gebeurd en dat daar geen korrel tegen bestand is.
    Sterkte met alles xxx

  28. Jeetje Mirjam wat erg te horen, hopen dat het weer in stijgende lijn de goede kant op gaat. Rosa begrijpt je vast zonder woorden :-)) dieren voelen altijd alles zeer goed aan.

  29. En zo’n hondenstaartje, die kan je door zoveel dingen heen slepen. Ik heb heeeeeel af en toe last van mijn slaap.. of eigenlijk aan een gebrek daaraan. Maar niets vergeleken zoals jij hier beschrijft, ik vind die heeeeeeeeel af en toe al een ramp. Sterkte.

    Love As Always
    Di Mario

  30. Met jouw lief bericht vol moed van vanochtend vroeg in mijn achterhoofd heb ik me door deze dag heen gesleept…. heel de dag de drang van een blogbericht met dezelfde titel als jij te schrijven, tegenhouden onder het mom van, als kakel het kan kan ik het toch zeker ook?

    Grrrrrrrrrrrrrr volgens mij zijn wij beiden toe aan een potje luid brullen en schreeuwen, zodra daartoe de energie aanwezig is wel te verstaan….

    Maar…al hoe moe ik ook ben, hoe verrot ik me ook voel…………energie voor een hele vette dikke knuffel naar jou toe is er altijd !

    En ja die geluksstaartjes, die kloppen hier ook elke seconde als ze de kans krijgen, soms verbaas ik me erover dat ons laminaat blijft liggen (bij aanschaf al gemeld dat het hondenproof moest zijn)

    -x-♥

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *