Mentaliteit

Door het keukenraam kijk ik uit op een zijstraat. Midden op straat ligt een dode, zwarte vogel. Eén langgerekte poot steekt omhoog. Qua grootte schat ik dat het om een kauwtje gaat.
In ons dorp mag je maximaal 30 km/u rijden, hetzelfde geldt voor de Tiendweg, de aanrijroute naar het dorp. Dat neemt niet weg dat de weg regelmatig geplaveid ligt met dode egels, katten en eenden. Waarom nemen bestuurders niet de moeite te remmen?

Ik denk terug aan een gesprek dat ik vorige week bij de slager volgde.
Daar stond een vrouw met een deftig uiterlijk. Tegen een mevrouw naast haar vertelde ze dat ze haar rieten boodschappenmand niet zoals de meeste dames bij de drogist had gekocht, maar in de Provence. Het laatste woord sprak ze uit als: prrro-ván-ze, waarbij ze het zich even permitteerde een blik op mijn mand te werpen. Ik weerstond de aanvechting te roepen dat ik de mijne op de markt had gekocht. Dat plezier gunde ik de vrouw wel, maar het gesprek kabbelde alweer verder. Opeens hoorde ik de deftige dame ferm zeggen: ‘Als er eenden op de weg lopen, rijd ik er gewoon overheen. Moeten ze daar maar niet lopen. Eenden horen in de sloot.’
Ik dacht dat mijn oren er afvielen.
‘Wat is dan het volgende waar u overheen rijdt?’ kon ik niet nalaten te vragen. ‘Een poes?’
‘Eén pot nat,’ zei de vrouw terwijl ze haar schouders ophaalde.
Mijn hersenen konden het niet verwerken.
Een man naast me vroeg op scherpe toon: ‘Wat is dat nou voor mentaliteit?’
‘Een gebrèk aan mentaliteit,’ beantwoordde ik zijn vraag.
De man en ik keken beide naar de deftige dame maar de opmerkingen gleden van haar rug als water van een zeehondenvacht.

Een buurjongetje komt aanrijden op zijn crossfiets. Hij stopt naast de dode vogel.
Hij geeft het beest een zacht duwtje met zijn voet, dan een wat stevigere duw en hij begrijpt: deze vliegt niet meer. Met zijn voet schuift hij de dode vogel naar de kant, zo dicht mogelijk tegen de stoeprand aan. Hij blijft er even bij staan kijken. Kennelijk bevalt deze laatste rustplaats hem niet, want hij legt zijn fiets op de stoep en loopt terug naar de vogel.

Daar blijft hij aarzelend staan. Zou hij aan de waarschuwing van zijn moeder denken: ‘Denk erom! Nooit een dood dier met blote handen aanraken!’ Het zou kunnen, want hij trekt de mouw van zijn voetbalshirt over zijn hand, tilt daar de vogel mee op en legt ‘m verderop voorzichtig in de bosjes. Zo klein als-ie is, heeft-ie meer mentaliteit in zich, dan menig andere volwassene.

64 thoughts on “Mentaliteit

 1. Moest wel lachen om de adviezen die je hier krijgt, haha. Hou toch maar enige afstand als je de deftige dame ziet.
  Maar het is waar, sommige mensen hebben geen gevoel vanaf hun geboorte, en anderen juist wel en daar verander je niet echt ingrijpend iets aan…

 2. Dat is het mooie van kinderen, die doen dat nog en tonen onbewust meer respect voor alles wat er leeft dan de grote mensen. Toen wij kinderen waren begroeven wij ook de aangereden duif. Totdat volwassenen ons leren hoe vies het wel niet is… ergens daar gaat het mis.

  • Roos heeft eens – toen ze 9 was – haar hele klas opgetrommeld om te helpen met het begraven van een dood vogeltje dat uit het nest gevallen was. Ik probeer het goede voorbeeld te geven…
   Rake laatste zin!

 3. Dat zegt een heleboel over die mevrouw zelf. Geen energie insteken, want veranderen kunnen we ze toch niet. Dikke duim voor die knul die wel in de gaten heeft waar het om draait… daar kunnen wij nog wat van leren.

  Ik wens je een heel fijn weekeinde!

 4. Fietsers rijden geen mensen dood
  Fietsers rijden geen mensen dood
  Fietsers rijden geen mensen dood
  Hun achterlicht wil wel eens niet branden
  En ze rijden wel eens met losse handen
  En ze stoppen ook niet altijd voor rood
  Maar fietsers rijden geen mensen dood
  Fietsers rijden geen mensen dood

  Voetgangers rijden geen mensen dood
  Voetgangers rijden geen mensen dood
  Voetgangers rijden geen mensen dood
  Ze zijn wel eens moeilijk in het donker te zien
  En ook wel een keertje dronken misschien
  En hun wegspringvermogen is meestal niet groot
  Maar voetgangers rijden geen mensen dood
  Voetgangers rijden geen mensen dood

  Egeltjes rijden geen mensen dood
  Egeltjes rijden geen mensen dood
  Egeltjes rijden geen mensen dood
  Ze willen ook wel eens na een paar weken
  Bij volle maan een weg oversteken
  En dan vinden ze wel eens een stukje brood
  Maar egeltjes rijden geen mensen dood
  Egeltjes rijden geen mensen dood
  © Joop Visser

  • Jodelehohiti 🙂 Jij zingt in een koor, dus jodelen zal je wel op het lijf geschreven zijn.
   Maar beter dat ik het niet doen, hihi. Roos zingt sinds heel kort in het Erasmuskoor.
   Ze moest heel officieel een auditie doen. We hebben twee weken toonladders zingen geoefend ;-))
   Of het geholpen heeft, vraag ik me af, maar ze is toegelaten. Als een kind zo blij…
   Viel spaas in Austria!!
   *smak*

  • Inderdaad, jij schreef er ook al over.
   Vind je het gek als ouders het verkeerde voorbeeld geven?
   Ik vraag me ook af of ouders sowieso wel weten wat hun kinderen uitvreten…
   Fijn weekend, Hans!

 5. Veel mensen hebben geen respect voor ander leven. Kijk hoe onze planeet er aan toe is. Werkelijk.
  Dit jongetje heeft het goede in zich, en hopelijk houdt hij dit vast en wordt later geen monster op de weg.
  Zulke dames die zo stoer doen in ene winkel… zielig zijn ze. Echt zielig. Van het leven geen besef. Alleen van het geld dat ze teveel hebben.

 6. Als zo’n kind een dergelijk ding doet geeft dat toch een beetje hoop op de toekomst, hopelijk ook zullen er meer zoals hij zijn en komen die poepdames waar jij hierboven weer schitterend over schreef, in de verdrukking!

 7. Als er op de snelweg zomaar een beest over steekt kan je er toch maar beter overheen rijden, hard remmen of ongecontroleerd uitwijken kan voor veel meer problemen zorgen. Een vrouw die zomaar hard ging remmen voor een eend met pulletjes heeft afgelopen jaar daardoor een motorrijder laten verongelukken die niet kon verwachten dat ze zomaar vol op de rem zou staan. Daarvoor is ze wel gestraft. Ook zijn er genoeg automobilisten zelf verongelukt omdat ze plotseling moesten uitwijken voor een kat. Dan geeft een boom of een ander obstakel niet mee. Eerst je eigen veiligheid en die van medeweggebruikers, dan die van een beest. Maar als je veilig kunt remmen of uitwijken, dan zou ik dat ook altijd doen.

  • Ik ben bang dat ik – net als die vrouw – impulsief op de rem trap.
   Ik prijs me gelukkig dat ik nog nooit een dier heb aangereden, maar dat ligt niet aan mij. Als je op het verkeerde moment op de verkeerde plaats bent, is het gebeurd voor je het weet. Maar ik had het in mijn blog nadrukkelijk over de 30 km/uur weg en niet over de snelweg. Dat is wel een heel verschil!

 8. Ongelofelijk toch, dat mensen zo kil kunnen zijn en doelbewust over een dier heen rijden. Gelukkig dat het jongetje wel respect voor de dieren heeft. Mooie afsluiter van je blog.

 9. Vaak zijn het de bewoners van een maximaal 30 km/u gebied die zich niet aan de snelheid houden, men zegt ik ben hier toch bekend.
  Nou zeg je zou dat mens in haar eigen boodschappenmand uit de prrro-ván-ze moeten proppen.
  Dat buurjongetje op zijn crossfiets die heeft zeker respect, de juiste mentaliteit, gun hem een heel mooie toekomst. Hans

 10. Nou zoiets zou ik geen dame durven noemen en zeker geen deftige dame. Dat jochie heeft meer gevoel in zijn pink dan zij in haar hele lijf. Wat een etterbuil van een mens en nu zeg ik het nog keurig.
  Elk leven telt, tenminste voor mij is elk leven kostbaar, zelfs het hare, al zou ik minder moeite hebben om haar aan te rijden (niet dodelijk dan), dan dat ik een eend zou treffen. Ik rem voor dieren, al kijk ik wel eerst in mijn achteruitkijkspiegels.

 11. Argghhh zo’n mens zou je toch haar mand afpakken en over haar kop trekken .De dode diertjes op de weg geven me altijd zo’n triest gevoel .En wat een lief jongetje ,hartverwarmend om te lezen dat een kind dat doet .
  Lieve groetjes Elisabeth

 12. Een “normaal” mens trapt alleen al uit een reflex op de rem als er dieren in de buurt zijn, maar dat mens beschikt duidelijk niet over zo’n reflex!
  met haar beestachtig noemen zou ik nog dieren beledigen dus dat doe ik maar niet!
  Dat jochie is een schat.

 13. Goedemorgen Kakeltje,

  ach… wat een heerlijk mannetje.
  Wat lief van hem om zo vol respect de vogel in de bosjes te leggen.
  Ik hou daarvan, van zulke kinderen en van mensen die respect voor dieren en mensen hebben en uiten.

  Geef mij hiervan een klas vol en ik trakteer ze op een dagje Nemo..

  Dag lieffie… mooi dat je dit zag.
  Goeie ogen!
  En goeie pen…

  Dikke pakkerd van Marlou <3

  .

  • Hello my dear!

   Dank je wel voor de lathyruszaadjes!
   Ik neem zaterdag de helft mee naar Oostenrijk.
   Wat zullen ze opkijken volgend jaar!!

   De andere helft doe ik hier lekker in de tuin.
   Heerlijk heerlijk!!

   En je envelop! Die bewaar ik ook…

   Xxx… dagdagdag…
   Dikke kus van Marlou

   .

   • Hello swietie 🙂
    Je bewaart de envelop, haha. Ik heb er wel mijn best op gedaan, hè?
    Fijne week, lekker zaaien en gezond weer naar huis terug.
    Auf wiederseen xxx

 14. ik heb het nog ooit gezegd, ze zeggen wat van de jeugd, maar ze krijgen het voorbeeld van anderen en ouderen, dus…..ik ben blij dat die jongen goed opgevoed is

 15. Ik durf best te zeggen dat ik geen grote dierenvriend ben, maar ik zou nooit zomaar over een beest heen rijden. Het is een levend iets en dat leven respecteer je. Ooit heb ik, buiten mijn schuld, een hondje tegen mijn auto gehad en ik kan nu nog helemaal naar worden als ik eraan denk. Het gebeurde bij ons huis en eerst ben ik huilend naar binnen gevlogen en toen ik gekalmeerd was ben ik met de eigenaars van dat hondje naar de dierenarts gereden. Het liep gelukkig goed af. Die ‘mevrouw’ uit jouw verhaal behoort voor mij tot de categorie ‘enge mensen’.

 16. Hahahaha…. schijtwijf……Geweldig!!!
  Maar het is werkelijk verschrikkelijk hoe die vrouw reageert. Respectloos. Ik ken dat soort. Denken dat ze heel wat zijn. Pffff…. je zou ze!
  Maar hulde voor de buurjongen!

  Liefs Frederique

 17. Ja zo zie je maar, karakter zit niet altijd in iemands status ;). Maar goed van dat ventje om hem even aan de kant te leggen. Alsof al die dieren er om gevraagd hebben dat er allemaal wegen aangelegd worden. En vaak gaan ze daar juist zitten omdat ze langer warm blijven. Zeker als je er vroeg rijdt zitten ze vaak aan de rand en zijn ze ook nog niet zo actief dan vallen de meeste slachtoffers.

 18. Prrro-ván-ze met een duidelijke Hollandse tongval, ik hoor het haar zeggen 😀 Je schrijft geweldig Kakeltje!
  Een kakmadam, zo noemen wij dat. Die kennen geen schaamte, hoe schaamtelijk het ook is 🙁 En dan is daar die lieve jongen….de wereld is nog niet helemaal om zeep 😉

 19. Achterlijkheid in het kwadraat

  veel mensen denken
  dat ze boven
  de andere dieren zijn verheven

  een soort hogere soort
  die voor ’t plezier moordt

  met niet
  het minste respect
  voor het wonder van elk leven

  Het leger van onmensen wordt groter en groter, Mirjam. 🙁
  Lenjef

 20. En jij noemt dat een deftige dame! 😉
  Je bent deftig als je wel stopt voor dieren. Wat je van kleren draagt speelt hierbij geen rol.
  Dat heb je mooi verwoord!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *