Auditie

Roos ging naar twee open-avonden van het Erasmuskoor en kwam stuiterend thuis: dat wilde zij ook! Lief en ik liepen niet over van gretigheid. Ze heeft meer dan genoeg omhanden als student, maar Kind had er over nagedacht. De repetitie was op de nog enige lege avond in haar agenda. Dat moest voorbestemd zijn! En als ze mijn auto mocht lenen, zou ze uiterlijk 22.30 uur thuis zijn.
Na de blijdschap van deze mededeling viel ze stil. Ze zag er ineens tobberig uit.
‘Als ik naar het koor wil…moet ik…auditie doen.En de concurrentie is moordend. Er hebben zich al hartstikke veel meiden opgegeven, waarvan sommige thuis zangles kregen…’
‘Dan moet je toonladders gaan oefenen,’ zei ik. Het klonk alsof ik er verstand van had.

Roos en ik bekeken filmpjes op YouTube en wanneer er niemand in de buurt (lees: binnen gehoorafstand) was, oefenden Roos en ik toonladders. Weer een ervaring rijker: nooit geweten dat daar zoveel verschillende deuntjes voor zijn. Eerst aarzelend (de schaamte voor vals zingen was groot) daarna iets zelfverzekerder. Van hoog naar laag en weer terug. Bij hoog leek mijn stem op een krassende kraai. Roos kwam een stuk hoger.

Een week nadat ze zich had opgegeven, zei ze: ‘De auditie is op zondagavond om acht uur bij de dirigent thuis.’
‘Zondagavond? Acht uur? Bij hem thuis?’ herhaalde ik schaapachtig. ‘Weet je vader dat al?’
‘Doe nou maar rustig,’ sprak Roos luchtig, ’het is bij hem thuis omdat zijn vrouw een muziekstudio heeft. Boven een stofzuigerzaak,’ voegde ze er aan toe, alsof deze kruimel informatie alle twijfel zou wegnemen.

Op de bewuste avond laat Roos zich door haar vader naar de auditie rijden. Het adres is nogal in een gribusbuurt.

Mijn mobiel gaat. Acht minuten over acht. Is ze nu al klaar?
‘Hoi mam,’ tettert Roos paniekerig, ‘het loopt uit! Ik ben zó zenuwachtig! Wat nou als…Oh…ik moet gaan!’ en wég is de verbinding.
Nagelbijtend roep ik alle zanggoden aan.

Tien minuten later klinkt weer mijn favoriete deuntje.
‘Ik ben toegelaten!’ schreeuwt Roos, ‘als sopraan 2!’

Nu zingt ons koor-chickie thuis uit volle borst(en.) De zanggoden zij geprezen.

78 thoughts on “Auditie

 1. Wat leuk voor Roos zeg. Zingen is gewoon zo ontzettend leuk om te doen. Heb nooit in een koor gezongen (misschien maar beter). Ze heeft echt jouw ogen Mirjam……. wat een leuke foto met die hond .(andere blog)

 2. Toen ik jong was, was zingen heel erg not done, in tegenstelling tot nu, Laat maar lekker zingen, het schept vreugde in het leven. Ik heb geleerd genoegen te nemen met het luisteren naar zingen. Is ook mooi.

 3. Wat leuk voor Roos. Ik ben stiekem best een beetje jaloers op mensen met zangtalent of een instrument kunnen bespelen. Ik zing wel vaak in de auto, jij ook? Dat wil zeggen: als ik helemaal alleen ben hoor, want ik zingen vals als een oude kraai haha.
  Liefs, Narda

 4. Hemels

  Groots is de diva Roos.
  Haar stem is verre van broos.

  Toen ze werd geboren
  liet ze het reeds horen.

  Helaas, door haar hoge tonen
  gingen de buren elders wonen.

  Nu is de streek totaal verlaten.
  Alleen tegen vlinders kan ze nog praten.

  Lieve Roos, parel van azuur
  was jij maar mijn naaste buur.

  Een solo sopraan en een stille dichter in dezelfde straat.
  De aarde wordt hemels als mijn hoorapparaat op af staat.

  Lenjef 🙂

  • Lenjef, nu verwen je me toch ontzettend!
   Parel van azuur, hoe verzin je het?
   Die laatste regels stelen de kroon…hilarisch 🙂
   Mijn welgemeende dank en een lieve groet

 5. Wat leuk! Een muzikaal talent in huize Kakelbont!
  Als ze aria’s moet oefenen mag je wel oordopjes aanschaffen haha.
  Gelukkig dat de auditie boven een stofzuigerzaak was, heel vertrouwd 😉

  Liefs Petr@

  • Dózen vol oordopjes heb ik, ze komen altijd van pas, dat lees je wel 😉
   Ik snap nog niet wat die stofzuigerzaak er mee te maken had…
   Fijn weekend! xx

 6. Superrrrrrrrr Jawel, ik vind mensen die met muziek bezig zijn ( waar zingen ook onder valt voor mij) enorm leuke mensen.
  Dat het even spannend was kan ik me wel voorstellen. Zeker als er zich zoveel hebben opgegeven voor de auditie. Ik vind het geweldig in ieder geval.
  Leuk positief blog!
  grts

 7. Goedemorgen lieve Mirjam,

  wat ontzettend leuk, dat Roos is toegelaten op het Erasmuskoor.
  Het is echt een van de betere studentenkoren!!
  Een lekker snel en dynamisch koor…
  Daar zal ze een hoop lol aan beleven. En jij ook, want ze moet wel veel oefenen, denk ik…

  Heel veel plezier ermee…
  Tarlalalaaaa….

  Dikke pakkerd van Marlou

  .

  • Ik weet niet zeker of Roos in “het betere” Erasmuskoor zingt, hoor Marlou. Het hare bestaat alleen uit “chickies.”
   Af en toe hebben ze een optreden in een bedrijf (onze komst is ab-so-luut ongewenst…) en dan heeft ze de zenuwen, maar ze gaat er wel met plezier naartoe.
   Helemaal opgeladen komt ze thuis. Dat herken jij zeker als de beste 🙂
   Dikke knuffel

 8. Met enige regelmaat start er iets van spam op mijn ipad als ik jouw site bezoek, ik moet dan de browsegeschiedenis wissen om de melding kwijt te raken. Zijn er meer bezoekers die daa last van hebben?

 9. Heel ontspannend hoor, zingen! Ik mag van de rest van de familie niet zingen, ze vinden het verschrikkelijk klinken. Maar als ik alleen in de auto zit en mee brul met wat jaren 80 deuntjes krijg ik alleen enthousiaste reacties! Ik hoop dat Roos er meer van bakt!

 10. Het is wel een gezonde ontspanning zingen.
  Auditie voor een koor, daar heb ik ook nog nooit van gehoord.
  Maar nu kun je wel gezellig samen oefenen.
  Gefeliciteerd Roos, nu zing a song. Hans

  ot, gelukkig nooit een grote brand veroorzaakt.

 11. Goh knap, gefeliciteerd! Leuk toch? Ik wilde dat ik kon zingen, want ik houd ervan. Maar ik zal het niemand aandoen. De ramen zullen springen denk ik hahaha.

 12. Hartstikke leuk dat het gelukt is! Veel succes Roos!
  Auditie noemt ze dat? Tjonge, bij het koor waar ik bij wilde heet het ‘voorzingen’ haha. Ik heb het afgezegd, teveel andere dingen te doen. Ik moet keuze’s maken. O.a. gitaarles nemen, want alleen lukt het niet zo best. Heb een beetje een stok achter de deur nodig 😉

 13. Dat kinkt geweldig!! Kun je ons niet iets laten horen?
  Geweldig, jullie kunnen trots zijn.
  Enne, die stofzuiger heft vast de laatste kruimel weggezogen!

  groet,
  Wilma

 14. Geweldig zeg dat Roos is toegelaten
  Ik zit hier nog vol spanning te wachten tot het zang examen van zoon lief gedaan is

  Wat even in je boek aan het lezen maar droomde weg bij de eerste verhalen
  …. Moest aan mijn broertje denken

 15. Ah, wat leuk! Een mooie hobby erbij toch? Hier heeft dochter ook geen enkele avond vrij, werken, sporten, yoga en weet ik wat al niet meer, ik word al moe van het idee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.