De sigaar

‘Bent u niet bang?’ vraagt de man.
‘Bang?’ herhaal ik, ‘waarvoor?’ Ik kijk hem van opzij aan. Hij ziet er uiterst charmant uit: zijn gezicht lijkt op een onopgemaakt bed, zijn haar staat alle windstreken op, hij draagt een korte lange broek, een pyjamajas en witte sokken in badslippers.
‘Nou, omdat het half vijf ’s nachts is en u alleen buiten loopt.’
‘Oh, maar ik ben in goed gezelschap,’ antwoord ik op geruststellende toon.
‘Dank u,’ zegt de man. Tevreden trommelt hij met zijn vingers op zijn omvangrijke buik.

‘Eigenlijk bedoelde ik mijn hond,’ beken ik.
Even is het stil, dan blijkt de kerel een lenige geest te hebben want hij buldert zo hard dat ik bijna tot zijn huig kan kijken. Tijdens het lachen, waaiert hij sigarenrook uit en het kleine zuchtje wind dat er staat, blaast het in mijn richting waar het kringelt onder mijn neus.
‘Sorry,’ zegt de man.
Ik wuif de rook en zijn opmerking weg.

De nacht kabbelt gemoedelijk de schemer in.
Buiten is het doodstil. Geen auto, opgevoerde brommer, boot of hond die lawaai maakt. De stilte is zo intens dat mijn gehoor niet weet wat het meemaakt.

Sigaar trekt zijn witte sokken op. Ze rijken nu tot halverwege zijn kuiten. Niet dat ik er charmant bijloop: ik ben in pyjamabroek en t-shirt rechtstreeks de zwoele nacht ingelopen.
Ik ken noch de man noch zijn hondje. De laatste is een blaffende draaitol die allesbehalve ondervoed is, maar nu geen spoortje van activiteit vertoont.
Na een snuffelstage is ook Rosa erbij gaan liggen. Ze vindt het duidelijk te vroeg voor een uitgebreide wandeling.

‘Ziet u ze vliegen?’ informeert de man vriendelijk. ‘U kijkt aldoor omhoog.’
Ik knik. ‘Vleermuizen,’ zeg ik.
‘Vleermuizen?’ herhaalt Sigaar verbaasd. Zijn mond valt open, het stompje sigaar belandt op de grond en hij trapt het uit met zijn badslipper.

Met de slapende honden aan onze voeten speuren we de ochtendschemering af.
Tientallen vleermuizen zwermen geruisloos rond. Ze vliegen grillig en in grote lussen.
‘Het lijken wel dronken mussen,’ constateert de man. ‘Oh, oeps, dat zal de vrouw zijn.’ Hij diept zijn mobiel uit zijn broekzak en zegt: ‘Ja hoor, ik word gemist.’

We zwaaien af.
Als hij wegloopt, valt me op dat zijn voeten een tikkeltje uitslaan naar buiten. Hij neuriet zachtjes in zichzelf. En dat op maandagmorgen…

92 thoughts on “De sigaar

 1. heerlijk zo’n vroege wandeling, da’s genieten voor twee hé kakelino 🙂

  mijn jongens dienen zich koest te houden….. ik prefereer het om een paar uurtjes langer te snorren 🙂

  gezellig verhaaltje,
  dag mon cherie,
  xxx

 2. Daar was je wel een heel vroege vogel zeg….ja vleermuizen zie je genoeg vliegen heel laat ‘s avonds ook al. Je kan iemand zo duidelijk op zijn Kakels omschrijven dat ik hem bij wijze van spreken voor me zie.

 3. Dat is bijna een nachtelijke wandeling zeg.. Tjonge, vroege vogels en vroege vleermuizen! Mooi om te zien hè. Grappig die man, dat je hem niet kent?
  Lieve groetjes

 4. Schitterend geschreven verhaal alweer maar bij jou weet je het nooit Kakeltje: is dit echt gebeurd of niet? ik elk geval heb ik het met stijgend plezier gelezen, dankjewel!

 5. Een mooie ontmoeting op maandagmorgen. Je hebt het weer met veel humor opgeschreven!
  lieve groetjes Mickey

 6. Ik ben blij dat het konijn niet uitgelaten hoeft te worden. Kan ik gewoon rustig op mijn balkonnetje gaan zitten.. 😉

 7. Wie goed oplet ziet de mooiste dingen! Ook dit had jij weer goed gezien. En dito opgeschreven. Bedankt voor jouw opmerking bij mijn ‘verhaaltje’ op vrijdag. En ja, ik schrijf bij voorkeur gewoon op papier. Hoewel ik ook veel gedachten toevertrouwen aan mijn Bambook: https://www.bambook.nl/

  • Gelukkig, nog een papierschrijver! Het is net of dat wat er in mijn hoofd opkomt, ik vloeiender op papier kan zetten. Mijn denken stagneert achter het toetsenbord.
   Heb meteen op de link geklikt. Wist niet wat ik zag! Is echt een ‘hebbeding! Twijfel alleen nog over het formaat.
   Bedankt voor je tip!

 8. nu ik ben blij met je lach 🙂
  deze mop over de Marokaan en de geit zijn oud , en er zijn meldingen die het bevestigen , daar laat ik het bij , ieder zijn meug , toch
  wist niet dat je een oude zeikerd was , en ik kan enkel maar beamen dat als je moet , je moet , vaak € 0,00 , soms 2 kwartjes
  heb ik het makkelijker , maar omdat ik vaak reis ook wel betaal hoor , maar kan ook mijn bekkie goed roeren en doe dat ook 🙂
  slaap wel

  • Ik was niet vrijwillig vroeg op, hoor (-: Ben daarna nog lekker even terug geweest naar bed.

 9. Er zijn van die nachtelijke ontmoetingen, die je bij daglicht niet over doet… 😉

  Drukke A groet.

  • Ik vraag me zelfs af of ik de man in “gewone kleren”en zonder hondje wel herken, haha (-:

 10. Prachtig verhaal Kakel, zo in de nacht, nou ja de vroege ochtend maak je nog eens kennis met andere nachtvogels. Ik zit in zomernachten/ochtenden als het tenminste mooie droge zomernachten/ochtenden zijn, wel eens in nachthemd in de tuin, maar dan kom ik natuurlijk nooit mensen tegen. Die hebben in mijn tuin ook niets te zoeken. Alleen passerende katten en natuurlijk mijn eigen kat willen nog wel eens even komen kijken wat ik doe. Die zijn kennelijk teleurgesteld als ik helemaal niets blijk te doen, dan alleen naar de nacht zitten luisteren.

 11. Leuk verhaal kakel, misschien nog eens proberen op de maandag ochtend
  een klein vervolg, en met honden mensen altijd wel een praatje.
  groetjes Christiene.

 12. Zo lang ik nog maar af en toe slecht slapen, kan ik er wel mee leven.
  Dank je wel voor je compliment.
  Fijn weekend!

 13. Waar gebeurd toch neem ik aan. En zoals jij het hebt beschreven was ik er ook een beetje bij. Btw: hoop echt dat je tegenwoordig om half vijf ‘s ochtends gewoon lekker in je bed ligt te slapen in plaats van de hond uitlaat.

  • Als ik iets in de ik-vorm schrijf, is het waar gebeurd.
   Het was wel heel raar om samen met een onbekende in pyjama daar te staan. Nooit gedacht dat ik het zover zou schoppen (-:
   Met slapen gaat het steeds een klein beetje beter. Maar soms zitten er nog wel rotnachten tussen.
   Fijn weekend!

  • Wat bedoel je precies met: ik heb mindere nachten weleens op een apparaat gehoord? Ik kan je niet helemaal volgen…

  • Even las ik “gapend” verhaal en vroeg ik me af of zo saai was (-: Maar toen las ik gezapig. Dat klinkt al een stuk beter.
   Lieve groet

 14. Een sterkte sigaar, wat een licht aan de horizon.
  Zo snel val je niet voor een vreemde vent, gelukkig heb je de hond mee.
  Honden bezitter zien nog wel eens wat vliegen, dan geloven andere je maar moeilijk. Hans

  • Was eigenlijk wel smerig, die sigarenrook op mijn nuchtere maag.
   Nooit gedacht dat ik nog eens met een onbekende kerel in pyjama een gesprek zou hebben.
   Fijn weekend, Hans, ik kijk weer uit naar je show.

   • Dat kan ik me voorstellen dat je het vies vind om in de sigarenrook te staan, is het ook. Hans

    Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
    Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

   • Fijn dat je mijn verzoekje weer onder het stof vandaan hebt gehaald.
    Ik kijk uit naar de show. Tot gauw!
    Lieve groet

 15. Heerlijk verhaal weer! van een leuke en bijzondere ontmoeting op een wel erg vroege tijdstip. Genoten!

 16. Nu ik besef welk volk er ‘s nachts met de hond op stap is durf ik niet meer uit mijn bed tot het zonlicht er is. 🙂

 17. In onze krant stond altijd een column ‘Pronto! Toevallige ontmoetingen’, deze zou er goed in gepast hebben 🙂

 18. Die Fledermaus

  samen, in nachtelijke uren
  turen
  sommige buren
  naar gevleugelde creaturen

  Van dit meesterlijk geschreven verhaal zou men een prachtige operette kunnen maken, Mirjam! 🙂
  Lenjef

  • Die titel erboven! Klinkt inderdaad operette-achtig (-:
   Ik heb zo gelachen om je reactie, dankjewel ♥

 19. Honden zijn de manier om vreemden tegen te komen waar je een praatje mee kan maken. Maar om dat nou meteen in je pyjama te doen…

 20. Heel beeldend beschreven en ik zie het voor me vooral de man in zijn outfit .Maar zo vroeg in de ochtend al op straat zou ik best eng vinden ,ben niet zo’n held haha .En vleermuizen vind ik al helemaal griezelig .Het was in elk geval een heerlijk verhaal om te lezen .
  Liefs Elisabeth

  • VLeermuizen doen echt niets. Het is een fabeltje dat ze in je haar vliegen.
   Gekken vind je overal, om nou voor die ene gek thuis te blijven… en ik liep niet midden in het bos, hoor. Gewoon in de nieuwe wijk, tussen de weilanden (-:
   Lieve groet

 21. Je zag mij waarschijnlijk niet, omdat ik een beetje weggedoken zat voor die vleermuizen. (ja ze zijn prachtig en blij dat er nog wat bij jullie vliegen, want wat ik begrepen heb zijn er ook steeds minder) maar ik was in jouw verhaal, ik kan het mij zo voor de geest halen.

  Wat een heerlijkheid om in zo een rust en stilte over straat kan lopen. Maar waarschijnlijk kon je de slaap niet vatten en dit vind ik vreselijk voor je.

  Liefs Debby xx

  • Het slapen gaat wel steeds een stukje beter. En als er regelmatig een goede nacht tussen zit, vind ik de slechte nachten niet meer zo erg.
   Ik had geen zin om binnen te zitten. Met een hond stap je toch sneller naar buiten dan wanneer je helemaal alleen in je eentje bent. Niet dat ik veel aan Rosa heb, qua bescherming. Die vindt iedereen aardig (=:
   Fijn weekend en lieve groet

 22. Zulke mensen zijn echte smaakmakers!
  Ik zie een soort verstrooide profesor voor me, zoals je hem beschrijft.
  Kon je weer niet slapen?
  Ik ben ook wel eens vroeg buiten, maar dan in de tuin 😉

  • Jij hebt wel honden die het voor je opnemen als je in je uppie ergens naar toe gaat in het donker, toch?
   Ik kan me herinneren dat je dat een keer op je blog schreef.
   Was een rare gewaarwording om met een onbekende in pyjama een praatje te maken. Hij vertelde dat zijn hond Victoria heet. Ideetje van zijn vrouw. Hij vond die naam maar niets en deed precies voor hoe zijn vrouw die naam uitsprak. Heel bekakt, haha. Hij maakte er maar Vicky van.
   Lieve groet

 23. Vleermuizen of dronken mussen?
  Wat een prachtverhaal heb je weer geschreven.

  Vrolijke groet,

 24. Je zou er bijna een hond voor aanschaffen, maar …toch maar niet, jouw ontmoeting zie ik zó voor me en daar geniet ik dan al minstens net zoveel van.

 25. Bij ons vliegt er rond de schemer (20:30) één vleernuisje zijn rondjes. Al twee jaar lang. Alsof hij traint voor de marathon zo fanatiek.
  Wij hebben hem/haar maar geadopteerd als ons huisdier. 🙂
  Je kunt wat meemaken op de vroege ochtend. 🙂 Mooi geschreven. Je vangt de rust goed in je woorden.

  • Ik ben blij met je laatste zin. Zelf heb ik daar helemaal geen erg in. Misschien als ik het na een tijdje weer eens teruglees.
   Toe maar: een geadopteerde vleermuis, zou ik ook best willen (-:
   Vroeger had je in diergaarde Blijdorp een donkere ruimte (je zag echt nauwelijks een hand voor ogen) waar vleermuizen los rondvlogen. Vrouwen die dat niet wisten, kwamen gillend naar buiten rennen. Ik heb daar heel goede herinneringen aan 🙂

 26. En ik kom in de vroege morgen echt niemand tegen.
  Niet dat ik daar een probleem mee heb trouwens. Lekker rustig en stilstaan is geen optie met Bentley. Die wil zijn rondje doen.

 27. Hey Kakelinootje,

  Jij boft!
  Je kunt in je pijama dus je hond uitlaten…
  Ik moet er een pokke-eind voor fietsen, dwars door de stad, dus ik zal me wel moeten aankleden.
  Maar vroeger, toen we nog in Overveen woonden, liet ik onze hond ook in m’n pijama uit. Geen hond die er gek van opkeek…

  Meneer Sigaar bofte met een leuke ontmoeting met jou…
  Zo zie je maar: twee bofkonten op een vroeg uur!

  Dagdag…
  Heb het goed vandaag…
  Dikke pakkerd van Marlou

  .

  • Nou, ik dácht dat ik in pyjama mijn hond kon uitlaten, haha, dat is toch een heel verschil (-:
   In de stad zou ik minder snel ‘s nachts met mijn hond de straat op gaan. Ik zie mezelf ook niet in het Kralingse bos lopen…
   Maar hier kan dat best. En het was nog bijna gezellig…
   Fijn weekend en een knuffel

 28. Ze vliegen grillig en in grote lussen.
  ‘Het lijken wel dronken mussen,’ constateert de man. ‘Oh, oeps, dat zal de vrouw zijn.’ Ik dacht dat hij dat dronken vliegen de vrouwen mee bedoelde, ik denk, daar komt vast een discussie van. Maar gelukkig was het de telefoon.

  Love As Always
  Di Mario

  • Dit vind ik een heel leuke reactie. Ik had er nog over gedacht om een nieuwe regel te beginnen bij dat “Oh, oeps…” maar heb dat niet gedaan. Daar ben ik nu heel blij om (-: (-:
   Lieve groet en een fijn weekend ♥

 29. -wie verwacht er al zo vroeg nog een wandelaar met een hondje 😉
  -je bent wel vroeg op pad
  -Je verhaal is weer heel goed geschreven, ik zie ‘m daar al staan met zijn sokken

  • Echt belachelijk hoge sokken. Het leken wel kniekousen. Ik verbied me man héél weinig maar witte sokken…wel dus.
   Ik was onvrijwillig vroeg wakker en had geen zin om binnen te zitten. Met een hond stap je toch gemakkelijker naar buiten. Ik had verwacht niemand tegen te komen. Nou ja, de postbode op zijn fiets, maar die rijdt zo hard (-:
   Fijn weekend.

   • ja, wat sommigen in witte kousen zien, ik snap het nooit denk ik
    En die postbode dat snap ik wel, mijn zoon is ook postbode 😉

  • Dat flapte ik er dan ook gewoon uit. Ik krijg dat flap-uiterige er niet uit, en ik ben gestopt met het proberen (-:
   Jij hebt weleens nachtdienst, daar moet ik dan weer niet aan denken…
   Liefs

 30. fijn dat zijn vrouw hem weer terug floot(belde). Ochtenstond heft goud(in dit geval sigaar, voor hem dan) in de mond.
  Het was een dag met een gouden randje voor hem wss.
  de maandag morgen is zo slecht nog niet zien we maar.
  Je ziet het, je kikt de mensen weer helemaal op, net als je schrijven.
  See you!!
  Groet, Wilma

  • Nog gedacht dat ik het zo ver zou schoppen dat ik nog eens met een onbekende man in pyjama zou gaan staan keuvelen. Met een hond loop je ook sneller naar buiten dan wanneer je alleen in je eentje bent.
   Hij zag er uit als een goede sul en bleek het ook te zijn (-: Wel gek, ik loop daar al een jaar rond, op verschillende tijdstippen van de dag en dan kom ik toch nog volslagen vreemde honden en mannen tegen…
   Cheers!
   Liefs Kakel

 31. Een mooi verhaal Mirjam, wanneer de rook om je hoofd is verdwenen, zie je opeens dat de zon opkomt.

 32. mooi een nachtelijke wandeling omschreven
  las over vleermuizen
  en een toch best wel vreemde man
  maar het werd geen nachtmerrie
  al in al een mooie onderbreking van hopelijk een goede nachtrust
  slaap wel

  • Ik ga er geen gewoonte van maken met vreemde mannen in pyjama in gesprek te gaan (-: Misschien als je op vakantie bent op een camping, maar dat wil mijn man nooit. “Ik wil luxe,” zegt hij dan (-: Nou ja, je mag best ergens een verschillende mening over hebben. Ooit wil mijn dochter nog eens met me kamperen, zegt ze. Een goeie tent hebben we al (-:
   Lieve groet

   • nee dat zou een vreemde gewoonte zijn 🙂
    dus man lief wil een hotel met alles er op en er aan , kan ik ook wel inkomen , maar kamperen is ook niet meer als toen ik als kwajongen van 12 het IJSelmeer rond fietste met de tent en weet ik wat al niet achter op 🙂
    stel het je dochter maar eens voor , al die mooie oude stadjes van de Zuiderzee bezoeken
    fijne avond
    lieve groet

   • Er hangt een speciaal sfeertje in die oude stadjes.
    Mijn dochter is niet zo van het fietsen. Maar met een auto komen we er ook (-:
    Fijn weekend en een lieve groet.

 33. Om half 5 de hond uitlaten, ik moet er niet aan denken. Dan is een kat toch veel makkelijker, die geef je rond 23.00 een schop onder zijn achterste en de volgende dag laat ik hem rond 7.30 weer binnen. En blij dat dan is!

  • Ik was onvrijwillig vroeg wakker en had zin even naar buiten te gaan. Zonder hond had ik dat vast niet gedaan. Ik kan Rosa alleen niet loslaten, want wanneer ze een kat ziet, gaat ze er geheid achteraan…
   Fijn weekend!

 34. Een mooi begin van de week en waar honden al niet goed voor zijn, zo kom je nog eens iemand tegen.

 35. Voor zo’n kleurrijke ontmoeting zou ik bijna mijn wekker willen zetten.
  Mens, wat schrijf jij toch heerlijk beeldend.

 36. Mijn man zijn voeten slaan ook iets uit naar buiten maar hij was het beslist niet. Hij heeft trouwens ook geen pyjamajas, badslippers en zeker geen witte sokken (oh ja, wel van die witte korte fietssokken). Mag ik hier nog bij op merken dat zoon en kleinzoon ook hun voeten naar buiten uitslaan, man’s vader deed het ook.

  • Dan zal het erfelijk zijn, het kan niet anders! Heel fijn, dat je man geen witte sokken heeft. Korte, witte fietssokken zijn hem vergeven, die staan juist weer netjes.
   Aan mijn moeders kant komen kromme pinken in de familie. En ja hoor, ik heb er twee. Het enige “probleem” wat ik er mee heb, is dat ik niet zou kunnen piano spelen, maar die behoefte heb ik niet.

 37. Geweldig! Al hoewel ik er niet aan moet denken zo vroeg mijn bed uit en die dames van mij draaien zich vast om in de mand als ik op dat tijdstip voor ze sta.

  • Ik was onvrijwillig wakker geworden. Jij hebt wel heel verstandige honden! Kunnen de dames wekker kijken??
   Liefs

 38. ha ha , zeer charmant in zn korte lange broek en witte sokken in badslippers! Mooie momenten zijn dat.
  groetjes
  Roelien

Reacties zijn gesloten.